Този февруари ще има толкова хубави рецепти, че както винаги не знам от къде да започна. За да загреем обаче, реших да споделя с вас една публикация или по-скоро вид публикации, които смятам да увелича като цяло и това е по-подробно да обяснявам някои аспекти от правенето на торти или сладкиши, за които получавам повече въпроси.
Иска ми се всички по-смело да експериментирате в кухнята, както аз самата обичам и да създавате сами нови и интересни торти, затова и в днешния пост искал да ви споделя базова рецепта за дебел блат за торта тип "пандишпан". Ако сте нови в кухнята или просто искате да имате под ръка рецепта за идеален блат за торта, който може да използвате като основа, това е тя. Имайте предвид, че това са меки блатове и са още по-меки ако бъдат сиропирани. Освен ако не използвате маслен крем, който ще се използва за пълнеж или измазване, тортата ще бъде мека, пухкава и сочна, затова и не е подходяща, ако искате да я правите облечена с фондан. Ще ви споделя разбира се рецепта и за такъв блат след време, но нека започнем от някъде.
Обещавам също така да добавя и кратко видео, как разрязвам блатовете с нож на ръка, без специални уреди и се надявам това да ви помогне, както и вие може да ми кажете с коментар какво често ви затруднява и искате да научите още в традиционните рецепти като тази.
Нека сега да ви покажа как може да си приготвите чудесен, пухкав, равномерен и адски вкусен блат за торта, който е безпогрешен!
Необходими продукти:
За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно
45 г царевично нишесте
40 г какао
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
2 бр ванилия
Започваме като си приготвяме продуктите за блата на масата.
Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг.
Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес,
като бием с миксера на средна скорост.
В повечето рецепти от този вид ще ви посъветват да разбиете белтъците с една част от захарта, а жълтъците с друга, заедно с брашното или какаото. Едва тогава да прибавяте белтъците към жълтъците, като според мен това е по-лошия вариант. Така има по-голяма опасност да останат малки парченца неусвоени белтъци и да седят като бели петна в блат , както и да пребиете сместа с цел да ги раздробите и накрая да спадне цялата смес като цяло.
Накрая трябва да изглежда ето така:
В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес,
която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка,
с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.
Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути. Ако изпечете блата във по-малка форма 22-23 см ще стане още по-висок, но обикновено тогава ги ползвам поне за две торти, тъй като иначе става гигантска ;)
Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Браво, чудесен блат. Благодаря Люси.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеХаресвам стила ви, изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам.
Много благодаря :) Поздрави!
ИзтриванеЧудесно 👏👏👏
ОтговорИзтриванеКакво имате предвид по постепенно охлаждане 🤔
Благодаря предварително
Здравей, Непознат. С това имам предвид да не се вади веднага горещия блат от фурната и да се слага на студен плот или в студена стая. Не бива да се "шокира", но ще го допълня и към самата рецепта. Поздрави!
ИзтриванеМного пъти платовете ми се надигат от единия край, или по средата, каква е тайната да бъде така равен отгоре?
ОтговорИзтриванеМного зависи какъв вид е сместа за всеки блат. С тази се получава най-често раван.
ИзтриванеЗдравейте, направих блата, сиропирах го и стана много вкусен, обаче страшно ми се изду по средата, изобщо не стана равен. Някякъв съвет? :)
ИзтриванеЗдравей, Цвети, Никога не ми се издува пандишпана на мен. Опитай се да тупнеш малко формата със сместа в масата преди да я пъхнеш във фурната, за да се изравни и да видим дали ще има разлика ;) Поздрави!
ИзтриванеПървата тайна е да не се слага никаква мазнина на тавичката, а да се използва хартия за печене. Втората тайна е фурната да няма повреда и да пече равномерно.
ИзтриванеПрекрасна сте.Благодаря много.
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеЗдравейте! Предполагам, че може да пропуснем какаото и да стане "бял" блат?
ОтговорИзтриванеДа, може :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Ако пропуснем какаото, трябва ли да увеличим брашното?
ИзтриванеМоже да добавите още 2 с.л. лъжици.
ИзтриванеС какво може да се замени царевичното нишесте?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително.
Поздрави за чудесния сайт.
Здравей, Анонимен. С още малко брашно :) Поздрави!
ИзтриванеЯйцата от хладилника директно ли се ползват или трябва да са на стайна температура?
ОтговорИзтриванеАз ги ползвам всякак :)
ИзтриванеБлагодаря, Люси, стана много сполучливо 😊
ОтговорИзтриванеМного се радвам ;)
ИзтриванеЗдравейте. В загрята фурна или студена фурна се пече?
ОтговорИзтриванеДа, в загрята.
ИзтриванеЗдравей Люси,можеш ли да ми кажеш пропорциите за форма 30 см,че се страхувам да не сбъркам.Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. За наистина дебел блат, аз бих направила двойна доза.
Изтриване