СТРАНИЦИ:

петък, 15 февруари 2019 г.

Лангош - унгарски мекици / Hungarian Fried Bread (Langos) Recipe


При две торти, две основни ястия и домашни бисквити ще си помислите, че няма нужда да се готви повече и аз също бях взела това решение. Все пак има какво да се яде с дни напред, че дори и да раздам малко, пак ще остане. Но, не! Лудата Люси не може да седи с ръце в джобовете, защото хрумне ли и нещо е дотам! Трябва да се приготви, ако ще и по нощите. Е, за щастие случаят не бе точно такъв, но отдавана се канех да пусна тази рецепта в блога. Буквално от създаването му, защото почти всяка година, около Коледа отскачах до Унгария да се тъпча в всякакви вкусотии и да събирам идеи и вдъхновение.

 Приготвяла съм ги не веднъж у дома, а след като на тазгодишния коледен базар в София се появиха официално, реших сериозно да ги вкарам в списъка "предстоящи рецепти". Сещате се за този списък, нали? Пълен е с ваши предложния и рецепти, които искате да видите в блога asap. Работя по него всяка седмица и ви обещавам, дори и да не сте видели още вашата рецепта, тя е там и си чака реда :) 


Та да се върнем на лангошите. Имах останало картофено пюре от гарнитурата на едно от ястията и то в нескромни количества, затова реших, че ако си "крадена" една чашка, няма да се забележи. Истината е, че за разлика от нашите мекички, в тези се слагат и картофки, а и се гарнират малко по-различно, но ви гарантирам, ще се влюбите в тях. Задължителния елемент е да се намажат със заквасена сметана, което им придават изключителна свежест, а може да се гарнират само с рендосан кашкавал и малко чесън


или пък с нещо по-засукано и засищащо като пръжнат лук и бекон.
Аз ги харесвам всякак и затова приготвих и от двата вида. Тъй като идват почивните дни ще оставя на вас с какво да ги сервирате, но ви предлагам обезателно да си ги направите. 



Ако са ви останали няколко срамежливи, стари картофа, пуснете ги да врат цели, обелете ги, намачкайте ги и им дайте цел в живота с тази вкусна рецепта. След като получих овации у дома, надявам се да го получа и от вас. 
Преминаваме направо към рецепта, но преди това ще ви споделя накратко за новостите в блога, за тези от вас, които не са забелязали. 
От вчера добавих нова категория, като отделих тортите в  своя категория, за да ги намирате по-лесно. За сега ще седи в горния десен ъгъл, където поставям новините :) 
Освен това, ще се радвам да ме последвате и в инстаграм ( натиснете тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ ), където ще ви споделям най-различни стари, нови, готвещи се постове и какао малко повече лично съдържание. А сега, необходимите продуктите за лангошите: 

Необходими продукти:
200 г картофено пюре
300 мл хладко мляко
1 пак. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол

олио за пържене

Още за ганиране:
заквасена сметана
кашкавал
чесън
магданоз
лук 
бекон

Започваме със замесването на тестото. Аз ползвам брашно за баница, когато правя мекици, тъй като има повече глутен и идеално за разтегливи теста ;) , но вие може да ползвате и класик. 
Слагаме около 2/3 от брашното в купата на миксера. Правим кладенче и добавяме топлото мляко ( да не е горещо, а леко затоплено), маята захарта и пюрето. Пускаме да се меси на средна скорост ( или може да го направите на ръка :))

                             

Прибавяме постепенно от останалото брашно и солта, като то може да е и малко повече, в зависимост какво ви пюрето. Оформяме меко, леко лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа , покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло за около час.

                           

След като тестото удвои обема си, го разделяме на шест равни части ( може и повече, ако искате по-малки мекички), но лангошите обикновено се правят големи :) 
Върху леко набращнен плот ги разточваме и ли разтягаме на ръка, както правя аз, оформяйки кръг. Не е нужно да е идеален :) 


Изтупваме леко излишното брашно и пускаме мекичката да се пържи в тиган с доволно количество сгорещено олио, така че да плува тестото. Колко олио ще ви отиде, зависи и от големината на тигана :) 


Пържим до златисто и от двете страни, като аз не ползвам пълната мощност на колоните, по-скоро две трети от нея.


Готовите лангоши отцеждаме леко върху кухненска хартия, а след това гарнираме със заквасена сметана. Може да овкусите сметана с пресован чесън, който е много характерен за лангошите или просто да сложите в нея пипер. Аз слагам добавките отгоре - кашкавал, наситнен чесън и магданоз. 

 

За втория вид, запържих в горещ тиган една - две глави лук и 100 грама бекон, както и две скилидки чесън. Вкусът на мекичката така наподобява много фламкухен.


Тук вече силите и въздържанието ме напуснаха, затова и почнах да ръфам зверски. :)
Опитайте и вие! Няма да съжалявате!
Вкусни почини дни, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



7 коментара:

  1. Люси, много навреме е пускаш тази рецепта. Другата седмица съм поканела приятели на лангош. Аз мислих да ги правя без картофено пюре но като видях твоята рецепта си каза, тя ще е. Много обичам лангош и сега за първи път ще се пробвам. Стискай палци. Твойте изглеждат повече от вкусни.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Надявам се и приятелите да я харесат и да останете с вкусни спомени! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси, много, много ти благодаря за рецептата. Изключително точна и вкусна.
    Станаха по хубави от тези които продават.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя <3 Много ме радвам думите ти :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. аз чакам директно от будапеща да ми донесат

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,картофеното пюре се изсипва на прах, без да се приготви с мляко нали?☘️💜☘️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм написала пюре на прах. Говоря за готово пюре от картофи, което съм направила, Може да е без мляко, просто намач1кани картофи с малко мазнинка.

      Изтриване