Днес ще отскочим до Германия. Не буквално, а кулинарно. Имам изключителна нужда да опитам някоя рецепта, която не ям често защото още се възстановявам от празничните преяждания, за които имах чувството, че беше една безспирна Бъдни вечер. Не защото ядохме постно, а защото трябваше да опитам от всичко ..по малко ...постоянно. Сега се чудя какво да готвя което не сме яли скоро и за Бога, не е лека задача. И Козунак да направя, пак няма да улуча, защото сестра ми сготви и това. Но виж, днешната рецепта ще уцели в десетката на всичките ми желания.
Сетих се за нея, докато симулирах, че слушам безинтересен за мен разговор, а всъщност се отнесох в любимите си спомени за пътешествията ми в Германия. Там похапвахме тази апетитност и се научих да си изяждам всичко в чинийката. Сигурна съм, че и вие ще го направите.
В тази рецепта ще намерихте крехко свинско кремообразен сос и ухание на бира, в комбинация със златни картофки.
Зa най-вкусен резултат, добре е да мариновате месото предварително, затова и го направете още тази вечер, А ето какво ще ви трябва да си спретнете тази вкусотия:
Необходими продукти:
300 г свинско месо ( немазно)
300 мл бира
200 мл бульон ( какъвто обичате)
50 г заквасена сметана
1 голям морков
1 голяма глава лук
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. брашно
2 скилидки чесън
2 ч.л горчица
черен пипер кимион, червен пипер, риган, сол
олио
За гарнитура:
500 г варени картофи
Месото, както казах е добре да се маринова предварително. Колкото повече време престои в маринатата, толкова по-добре. Нарязваме го на жулиени и го слагаме в подходящ съд, заедно с поливната глава лук( нарязан), горчицата, сухите подправки и чесъна. Разбъркваме добре.
Доливаме с бира и прибираме в хладилника, в подходящ съд ( най-добре за една нощ)
На другия ден отцеждаме месото и ги запържваме в сгорещено олио.
На съседен котлон запържваме на умерен огън в олио и нарязаните на средни останалите ни лук и морков, докато омекнат.
Когато месото се запържи, добавяме брашното и след като полепне добре по месото, и бульона (може да използвате част от маринатата вместо бульон, като ако искате може да добавите повече)
Прибавяме и омекналите зеленчуци и лимоновия сок и оставяме ястието да къкри на тих огън, под капак, около 20-30 минути, докато месото се свари стане крехко.
Когато е готово, прибавяме и заквасената сметана, която ще обогати соса и разбъркваме.
Гарнитурата приготвям като нарязвам сварените картофи на шайби и запържвам до златисто в малко олио и овкусявам със сол.
Не мога да ви опиша аромата от тази вкусотия....
По принцип може да сервирате това ястие с нудели ( паста) вместо картофи, но е зима и според мен, картофите са по-близко до нашия вкус :)
На това му казвам аз страхотен завършек на работната седмица :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Много вкусно предложение! Непременно ще се приготви! Какво свинско месо използва за тази рецепта? Благодаря ��!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дани. Мисля, че беше от бут :) Поздрави!
ИзтриванеИзглежда умопомрачително! Ммммм :) А какво точно свинско месо може да се използва?
ОтговорИзтриванеАз предпочита по-сухо от бут. Поздрави :)
ИзтриванеПолучи се страхотно! Благодаря Ви за вкусната рецепта!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тази вечер приготвих свинска плешка по тази рецепта - получи се страхотно ястие :)
ОтговорИзтриванеА дали би се получило с телешко, Люси?
ОтговорИзтриванеДа, защо не. Ще отнеме повече време да уври обаче. Поздрави
ИзтриванеАко пропусна сметаната,няма да е фатално за вкусът нали!!!
ОтговорИзтриванеНе е фатално, но определено е по-вкусно :)
ИзтриванеТази рецепта бързо се превърна във фаворит вкъщи - толкова крехко, ароматно и богато става месото! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеПравя няколко пъти рецептата.
ОтговорИзтриванеСтана ми любима.
Крехко и вкусно!
Много благодаря за оставения отзив :)
Изтриване