![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkCHocKZ1zDZihnqlGJ5vDa5Kmz3Hb4gj7W-jpqM9vYReDuxZWTS1hf88WrfP1Nz4F2xMCG-GLP4o1jHa3-uKJ4WzeQB_2IEgPh6KZ6qB46XCeYz9jiBFoBMX_OQ-szS_nbdVZP0clmGXG/s280/tenor+%25287%2529.gif)
Германците могат и да пият най-много бира в света, но пък българите я ползваме за разредител за твърд алкохол, така че да не си мерим вурстчетата.
И все пак не може да се отрече, че е по-хубаво се пие в компания, а немците знаят как да си я създадат. Цели шатри пълно с редици пиещи хора, зачервени нослета и подскачащи танци, които са такива дали заради настроението или заради това, че опашката към тоалетната е дълга, не знам.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn8FSTXCuyP3V3_HtDVlQHTP_ypDy6s9KalSxhV3zLFNMz6-sedJIRsiQq3Hdn2HJbZYc_-ha_FuZ35TJRi33leIvt1TlQ2LsBSGJU98BWKqEb47IHR3IBDjVmak5JVTqiqwpnf6XTLYlE/s280/oktoberfest.gif)
Абе, голяма забава си, няма две мнения по въпроса. А след толкова много бира, трябва да се мези. И то какво? Свинско, наденички, кисело зеле, бретцели, печени картофи и кнедли.
Така и не мога да разбера дали пия повече отколкото ям или обратното, но знам, че и да започна да се участвам като бъчонка, пак ми е супер забавно.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJWjSkKhU5noWw7wzz3sv2niba2PVVhrv7fBTY3Mz1eTH_CgXrXNeFWj30TCs9cxBJu_X-L1ViyAJJ8NVldU-PBUTOKoCQt0o7dUjg5bgOTm8xpwkAxmhIna0HjiLnVLeg_tffM8rvLXMP/s280/comment_Mm3F4gBmGUExNUumv7a0nze7POhAw0Aw.gif)
Аз си мислех, че ще се нагостя само с джоланчето, но тръгнах ли да готвя реших да довърша картинката с бързо кисело зеле и домашни кнедли. Рецептата за зеленцето е идеална, ако ви се хапва кисело зеле, а пък има още да го чакате и ще го пусна като отделна рецепта в блога, а тази за кнедлите може да намерите за сега тук.
Рецептата за джоланчето пък също адаптирах леко, не само заради количеството му, но исках и по-златна кожичка, която леко мацнах с разводнен медец. Но да не се бавя повече, октомври е пред нас, седмицата също, така че да започваме.
Необходими продукти:
1 бр. свински Джолан
2 бр. карамфил на зърна
2 бр. дафинови листа
1/2 ч.л кимион на зърна
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
40 мл тъмна бира
сол и черен пипер
За гарнитура :
кисело зеле ( рецепта скоро)
Започваме като в марля слагаме дафиновия лист, кимиона и карамфила. Последното ми се изсипа малко повече от пакетчето и го оставих за снимката за да се вижда по-ясно, но после махнах излишното. Завързваме ги на вързоп.
Измиваме месото и го слагаме в дълбок съд, заедно с вързопчето подправки и нарязаните на средно лук и чесън. Овкусяваме със сол и пипер и доливаме бирата. Завършваме с вода, около две чаени чаши или да облее леко месото. ( Може да бъде и повече)
Слагаме го на котлона да заври, а след това намаляваме на тих огън и оставяме да къкри поне около час. От време на време го обръщаме от всички страни.
След като месото е повряло, изваждаме го върху дъска и правим разрези по кожата на джолана, за да получи шарка и за да се изпече по-хрупкаво.
Изваждаме марлята с подправките и пасираме останалата част от бульона.
В подходяща тавичка слагаме джоланччето, което отново окусяваме с сол и слагаме малко от пасираната течност на дъното. Остатъка й ползваме за да обливаме джолана по време на печенето или като основа за грейви сос - вие решете :)
Печем джолана за още около два часа на 180 градуса покрито с фолио, докато стане крехко и да се разпада при натиск с вилица. Аз избрах да варирам температурата от 150 градуса - за бавно печене до 180 докато беше с фолио, а накрая махнах фолиото и го допекох на 190 градуса, като го глазирах със соса и както казах - малко медена вода за още по-наситен цвят.
Аз пекох кожата докато стане хрупкава, което ми отнеме повече време от предвиденото, но затова пък стана много, много вкусно.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggUmjHeS-rTlM2yjwyP84ud8aF0a9_eC-IcYUD8ZV-ztdgoIhOHzMFYlEMZFh9x2jZzYQmaDd27vtoXk1Naw9yUY1-4GBC3e93TzEjRFSi4dfA_LpaVHbp9BQWIIKnfE1tBILRJZ6wuP4d/s280/dwight-german.gif)
Може лятото да е зад гърба ни, но кой каза, че не може да пътуваме..от кухнята.
Дамен унд херен, вечерята е сервирана!
Усмихната и слънчева седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Миличка Люси,нямаш спирка,нямаш милост!;)Не можах да изпратя успешно коментар предните дни,но не мога да не изразя възхищение!Прекрасно и умопомрачително меню!;)Не стига,че съм станала равна като бадем за ракия;))),ами с такива изкушения никога няма да заслабна;)...Сега му е времето да се "опрася" подобаващо,след принудителните свински пости;),ама кантарът друго ми го говори;).Освен да заложа на протеинова диета,здраво мръвки,и да си мисля,че е полезно,и ще отслабна дори!;)Много прегръдки!С обич: Марта;)
ОтговорИзтриванеМарте, мила, благодаря ти, че намина :) Гощавай се с каквото ти душа иска, пък дано дебелеем от щастие, а не да слабеем от грижи и болести. ще го мислим след време - зима иде. Трябва да сме подготвени :) прегръдки, мила <3
ИзтриванеСпечели ме още със заглавието. Като видя джолан и очите ми стават на балтонски копчета :)))
ОтговорИзтриванеСупер предложение, Люси!
Много ти благодаря, Даре! Знам, че с теб сме и приятели по мръвка, наред с другите неща. Обожавам месните ти рецепти! Прегръдки най-топли!
Изтриване