СТРАНИЦИ:

петък, 10 ноември 2017 г.

Шоколадово руло "Таралежка" / Hedgehog swiss roll


Много смесени чувства ме връхлитаха напоследък и не е никак типично за мен. Обикновено не се оставям на емоциите да ме лашкат от една крайност към друга и гледам да запазя присъствие на духа, но все едно се намирам някаква постоянна въртележка напоследък. Ту съм тъжна, ту весела, ту уморена, ту кипя от енергия, ту ентусиазирана, ту апатична и това щеше да е добре, ако просто са определени дни, но на мен като че ли ми се случват триста настроения в един ден, което ми идва в повечко. И точно докато ровичках пак в типичната за мен самоанализа, си дадох сметка, че времето навън е точно такова - сутрин мрак и мъгла, студено, сега през няколко минути изгрява силно слънце, вчера заврях с дреха с дълъг ръкав, но това беше точно за около час, когато слънцето се скри и след това пак зъзнах. Влизам в магазин - слънце пече, излизам от магазин - вали порой! Не знам дали има и други хора на които времето им влияе така, но аз определено ще се превърна в онези стари баби, които ще предсказват прогнозата за времето с по-голяма точност от метеоролозите.


За да не се занимавам с глупости ( като прекалено много самоанализиране) се заех с дългия лист неща за правене, който постоянно допълвам и прекалено рядко зачерквам неща от него.  Най-сетне направих преорганизация на някои кухненски шкафа, като преместих съдове, които не ползвам много често, но ми заемат доста място и освободих повече такова за нови покупки :) 
Започнах и прочистване на гардероба, който ще завърши с голямо раздаване и даряване на дрехи, изпрах пердетата и завеси, обърнах матрака, смених една изгоряла фасунга и точно, когато си мислех, че съм свършила чудесна работа, се развалиха още две-три неща. Освен това, докато разпределя ненужните за мен неща по места, всичко е сортирано в коридора, което някакви прави апартамента още по-неподреден. Чудесно, нали?!


След като реших, че няма оправия реших да излекувам душата си с любимото си занимание..готвене и похапване! 
Отдавна ми се въртеше в главата такава рецепта, защото обичам да измислям нови рецепти, особено такива, вдъхновени от любими и познати за мен десерти.
От дете обичам бонбоните "Таралежки" и макар на пазара да има голямо изобилие от къде -къде по-бутикови бонбониери, те ми носят много спомени.


Реших, че ще си направя една голяма таралежка, още повече, че си бях купила голям пакет шоколадови пръчици, които чакаха да намерят своето приложение. Самата рецепта пък е тотална импровизация, но мога да ви кажа, че понякога лошото време ражда добри идеи. Вижте и нея.



Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
120 г захар
60 г. брашно
30 г. какао

Крем:
200 мл сметана
200 г крема сирене
течен шоколад/ разтопен шоколад
1 пак. ванилова захар с ром* ( по желание) 

Още:
шоколадов ганаш
шоколадови пръчици
таралежки бонбони

Започнах като разбих първо на сняг белтъците и захарта. 


След като станаха на сняг, започнах да прибавяме един по един жълтъците, 


а след това и брашното и какаото, като го направих на ръка и пресявайки постепенно. Важно да се разбърква бавно, с въртеливи движения, за да се запази въздушността на белтъците.
( Количеството на какаото може да варира от това, колко тъмно како ползвате. )


След това изсипах в правоъгълната тава на фурната, застлана с леко намаслена хартия за печене.

Пекох за около 20 минути на 150 градуса,а  след изпичане обърнах блата в съвсем леко навлажнена памучна кърпа и завих на руло. 


През това време разбивам сметаната, като прибавяме след това и кремата сирене. След това прибавям течния шоколад. Препоръчвам ви да използвате течен шоколад на какаова основа, не на лешникова, тъй като бонбоните нямат такъв вкус, но ако решите да не се придържате към вкуса, а само към визията, няма значение. Дали ще добавите захар в крема, зависи от това дали сметаната ви подсладена, колко е сладък течния шоколад, дали ще ползвате разточен шоколад и т.н Хубавото е, че може да опитвате и да си го нагодите на вкус. Пудра захар може да добавите по всяко време, но ако ползвате кристална, препоръчвам ви да я сложите още при разбиването на сметаната.


Ако искате кремът да бъде по-ухаен, може да добавите и ванилова захар с ром.
Развивам рулото и разпределям от крема, а в долния край нареждам няколко бонбона и завивам на руло.


След това заливам рулото с предварително направения ганаш, като рецепта за него съм писала много пъти, като например тук


Заливам рулото добре - може един или два пъти, зависимост колко дебела заливка искам да получа, а след това директно започвам да поръсвам шоколадовите пръчици.


Оставам да стегне на хладно.


Не знам дали можете да си представите за каква вкусотия става на въпрос....мммм


Десертът свърши точно за 40 минути, като всеки ми повтаряше, че трябва да направя пак. Аз успях да се облажа само с това парченце на снимките, но пък какво пък толкова.?! Наистина става бързо и лесно и ще направя пак!


Ще се радвам да го опитате и да ми споделите впечатленията си в коментарите! 
Сладък уикенд, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!      



15 коментара:

  1. Голямо удоволствие ми доставяте всеки път а това е всяка вечер. Сядам вечер и отварям страницата да видя в какво настроение сте днес и какво сте сготвили. А рулото изглежда супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за коментара Ви - един от любимите, които съм получава последно време! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Люси,
    чудесно, много красиво руло.Досущ като бонбоните таралежки, но и с тяхно неизменно участие.Великолепно е.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, ха, много сполучлив бонбон!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда уникално, както винаги!
    Днес ще го пробвам заедно с рецептата ти за земелчета ☺ Дано се получат... вчера правих твоите улични банички, но бяха пълна традиция... �� за първи път не ми се получи нещо твое (много ме няма в месенето, но не спирам да пробвам ��)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маре, съжалявам, че сега ти отговоарям, но без да искам съм пропуснала. Съжалявам и за гафа :( Дано ти се получат другите неща. С баничките цаката е да се направят колкото може по-фини. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравей Люси! Рулото изглежда прекрасно! Ще правя голяма торта и този блат ми изглежда много добре. Искам да те попитам подходящ ли ще е за торта с фондан, оформена като буква? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здраввей, Криси. Да, блатът е добър за фондан, но е малко тънък и крехък. Не знам колко дебела искаш да е тази буква, но ще е добре да ползваш поне два такива блата. Ако искаш дебел и стабилен блат за фондан, потърси моята торта "Морско дъно". Двойна доза ще ти стигне за голямата тава :) Поздрави и усмивки

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателния отговор Люси!

      Изтриване
  6. За Великден ще се опитам да го направя надявам се да се получи като вашия Люси😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Сигурна съм, че ще се получи нещо много вкусно :) важното е пръчиците да са вкусни сми по-себе си, тъй като ако са с по-ниско качество, могат да развалят вкуса на десерта. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей,Люси!
    Днес пробвах рулото ти,но докато приготвях крема блатът беше залепнал за кърпата и естетиката отиде на кино :)Иначе вкусът е превъзходен и ако не стегне до поднасянето ще го ядем с лъжички.Къде сбърках?
    Поздрави от Варна,
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена. Много е важно кърпата да е влажна, за да не залепва, също така да е подходяща като материя. При мен не се получава този проблем, но много хора обръщат блата, така че "коричката" която се отлепва, да се падне отвътре, за да не рискуват това. Също може да ползваш тефлоново килимче вместо кърпа. Според мен си струва да имаш едно такова у дома, защото спестява доста от хартия за печене :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване