СТРАНИЦИ:

понеделник, 24 юли 2017 г.

Солена торта с ориз и тиквички / Baked rice cake with veggies and cheese



Тези дни изядох толкова много месо, че с удоволствие ще направя една малка почивчица. Знаете, че аз на месо наяждане нямам, но последните три дни е единствената храна, която консумирах, но така е в планината.

И тази година с Ванчето не пропуснахме да се "отбием" през ежегодния мото-събор на Предел и да усетим вятъра в косите си ( Давидко, жив и здрав да си :))  И тази година не липсваха супер много емоции, нови запознанства и приятни истории, за които сигурна съм ще намеря начин да ви разкажа в по-подходяща за това публикация.



Днешната обаче е по-скоро полезна и безмесна, всичко, което един мото-събор не е. (Там от наденици не може да се разминеш :) и нито една не е полезна!)
Рецептата, която ви предлагам днес обаче ще ви хареса, защото е идеална за сезона, няма да ви отнеме много време, а ако не сте много у дома - ще ви подсигури хапване за следващите няколко работни дни.



Сигурна съм, че много от вас ще добавят или заменят някои продукти, както аз замених шунката с печени чушки, но ако има нещо, което ад ме накара да се обръщам по улиците по-бързо от доловен звук на метъл музика, то това е ароматът на печени чушки. 
Комбинацията на тези зеленчуци и щедро количество кашкавал, няма как да не излезе сполучлива, а аз ви обещавам, че като видите колко бързо и лесно става, може да искате да повторите ястието още същата седмица! 



Необходими продукти:
300 г ориз
2 яйца
30 г масло
40 г пармезан
1 бр. тиквичка
3-4 бр. печени чушки
200 г кашкавал
4 с.л. галета
сол/ черен пипер 
зехтин

Започвам като измивам и нарязвам тиквичката на ленти, като за целта използвам ренде ( може и белачка), за да са възможно най-тънки. Бланширам ги за няколко минути във вряла, подсолена вода, колкото да омекнат.
През това време запекох чушките във фурната, тъй като нямах готови :) 

                          

Обелваме чушките и отцеждаме тиквичките от водата. Слагаме отново вода с малко сол на котлона да заври и сваряваме ориза. 


През това време, във форма за торта с диаметър около 20 см, слагаме една-две супени лъжици зехтин и намазвам навсякъде добре. След това слагам две супени лъжици от галетата и раздрусам добре формата, така че да полепне навсякъде.
Готовия ориз отцеждам от водата.

                          

Докато е още горещ, прибавям маслото, яйцата , черен пипер на вкус, сол ( ако е необходимо) и половината от пармезана.


Разпределям половината ориз по дъното на тавичката и изглаждаме добре, оформяйки блат. Започвам да редя - половината тиквички, малко кашкавал, печените чушки, отново ред кашкавал, остатъка от тиквичките и втората част на ориза. Посолявам с щипка сол зеленчуците при реденето.

                    

Завършвам с останала галета, още малко рендосан кашкавал, пармезан и съвсем малко зехтин. 


Пъхам да се пече за около половин час на 180 градуса.


Няма нужда да казвам, че въобще не чаках да изстине...каква вкусотия само!



Надявам се и на вас да ви хареса и да споделите впечатленията си в коментарите!



До сладки срещи, приятели!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

16 коментара:

  1. Люси,
    чудесна, красива и много лесна торта.Ще я направя точно както твоята - лесно, много красиво и вкусно.
    Лека седмица и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Ще се радвам да ти хареса :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Мисля, че ще е по-добре тиквичките да са запечени на грил тигана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз предпочитам този вариант на тиквичките, но е въпрос на вкус :)

      Изтриване
  3. Страхотно!
    Много обичам мотори, но никога не съм се качвала:))

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно.Благодаря,Люси.

    ОтговорИзтриване
  5. Вече е във фурната.Аз сложих в/у чушките и топче моцарела с босиек....

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава рецепта! А с какво мога да заместя печения пипер, понеже гостите ми са капризни? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен!Може да пробваш с шунка или домати или нещо друго по ваш вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Само да попитам при печенего отгоре ориза не изсъхва ли,въпреки кашкавала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Наси :) Не, не бих казала, че изсъхва, но завиви какъв сорт ориз ще ползвате, тъй като някои седят по-сухи :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей,Люси!Всичко което съм приготвила от твоя блог,се получава перфектно! Благодаря за прекрасните рецепти!Сега е ред на тази солена торта,но нямам пармезан.Мога ли да го заменя със сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жане! По принцип можеш, но пармезанът е по-ароматен, а като се разтопи, ще направи сместа по-лепкава и хомогенна. Поздрави!

      Изтриване
  9. Люси, а дали тази рецепта ще е добре с риба тон от консерва? Предполагам, тогава може да заменя чушките с домат? Търся идея за оползотворяване на риба тон консерва:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Стига да ти допада вкуса., аз все още най-обичам този вид риба в студен вариант, но ако смяташ, че ще ти допадне, няма какво да му мислиш :) Моят фаворит за такъв вид риба тон е просто по-нахранваща салата :)

      Изтриване