СТРАНИЦИ:

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Бисквитки "Валентинки" / Love letter cookies



Забелязали ли сте, че понякога е по-трудно да кажем нещо, отколкото да го напишем? 
Особено, ако се отнася до любовно признание. Може би затова има толкова много любовни писма по света...от стари писани с перо и мастилница, писма в бутилки, "писма" в ноти, до пиянски смс-и...все начини да излеем това, което е в душата ни на "празен лист". 
Така че да бъде възможно да се отдадем изцяло на собствените си чувства, без да биваме разсейвани от шума на преминаващи коли, нервния ни глас, който звучи в главата ни и погледа на човека отсреща, който почти винаги няма идея какво се опитваме да кажем.
Е, затова са писмата..и цветята и брашната :)  и всички други малки и красиви жестове, с които можем да покажем това, което изпитваме. 
В крайна сметка, не са ли делата повече от думите?
Ето защо тази година за празника на влюбените ви предлагам да почерпите любимите си хора със сладки, които са толкова сладки, че просто сякаш са излезнали от някой анимационен филм.
Може празникът да е на влюбените, но все пак е посветен на любовта. А хора, които обичаме и ни липсват, почти всеки има. 
Аз направих тези малки писъмца, които ще раздам на всичките мои валентинки, които не са до мен и имат нужда от малко писмо любов - от половинката ми, до сестричката ми и още куп прекрасни и добри приятели. Обичам ви!


Ако и вие имате около вас хора, които ще се зарадват на такъв сладък жест, вижте как да ги напарвите и не отнемат много време. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
120 г масло (стайна температура)
160 г пудра захар
200 г брашно София мел Класик
1 яйце
щипка сол
1 ванилия (може и есенция)
пудра захар за поръсване
захарни сърчица или айсинг*

Започваме като пресяваме брашното и пудрата захар, добавяме и щипка сол.


Прибавям яйцето, което също трябва да е на стайна температура, за да не стегне мекото масло, което добавяме след това.


Мачкам всичко на ръка, като след това прехвърлям на плота и добавям постепенно повечко брашно, така че да спре да лепне тестото, но все пак да остане меко. Така бисквитките ще останат крехки и нежни, а не твърди като курабии.
От топлината на ръцете маслото ще ви подведе да добавите повече брашно, но все пак се стремете да го оставите мекичко.
Добавете в тестото и ванилия, като аз ползвах 2 капки есенция на ванилия с масло, за да засили вкуса на домашни сладки.


Приберете в хладилника тестото, обвито във фолио, да стегне за половин час. След като се охлади, тестото ще е по-твърдо.
Разточете на лист и с помощта на резец къщичка или импровизиран шаблон от картон като моя, започнете да режете сладките. Този начин на подредба (от снимката) ще ви бъде най-удобен за работа с ножа.


Прекарайте ножа в долната част "на къщичката" на хикс и отгоре захлупете "покривчето", за да се получи плик.
Аз винаги изпичам първата бисквитка сама, за да преценя дали тестото е добро. Ако се отпусне много при печене, значи има нужда от повече брашно, ако запази формата си - значи е идеално.


Тъй като имах у дома захарни сърчица, сложих по едно върху всеки плик. Вие обаче може да си забъркате много лесно домашен айсинг и да ги направите върху вече изпечените бискивтики с помощта на клечка за зъби. Рецептата за айсинга я има в описанието на продуктите като линк.


Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато порозовеят краищата. След изпичане се поръсват с пудра захар.
Маслото ги прави изключително нежни и макар да изглеждат семпли, мога да ви убедя, че понякога най-простите неща са най-хубави...точно както в любовта!
Опитайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

4 коментара:

  1. Прекрасна, лесна рецепта! Вкуса е страхотен! Направих ги още веднага, само дето добавих червена боя и с дъщеря ми, изрязахме форми сърца за таткото! Благодаря за хубавата рецепта, и тя оставя в любими, както още много други от блога ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за прекрасните отзиви, Гери Прегръдки и сърдечни поздрави за те и дъщеричката!

      Изтриване
  2. Здравейте, Люси
    пиша Ви за първи път просто за да Ви благодаря за вдъхновението с което ме зареждате! Така се случва, че в най-трудните и тежки мигове за мен вашите рецепти се повяват НЕСЛУЧАЙНО и ме зареждат със сили! Такъв момент е и сега, уча вероятно най-трудния си урок... И само творчеството ме кара да се чувствам далеч от мрачните мисли. А кулинарията е вид изкуство! А вашите невероятни рецепти, които неведнъж съм пробвала са ме спечелили отдавна и винаги раздвижват фантазията ми за да добавя щипка чудо и от мен!
    Харесаха ми тези нежни писъмца! Представям си как се топят в устата и на небцето остава онзи нежен вкус на масло и ванилия, които напомнят за детството. Мисля че в Коледен вариант, като писъмца за Дядо Коледа ще се получат също много сладурски!
    Желая Ви приказен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Свиленка!Не знаеш колко много ти благодаря, че се реши да ми пишеш. От всяка дума си личи как се чувстваш, а за мен няма по-приятно нещо да откривам сходни души тук, след като всеки ден събирам смелост да излизам моята. Творчеството помага за толкова много неща, защото е един вид любов, може би не към някого конкретно, но към всички, всичко и живота като цяло. Аз също още уча моят тежък урок и не знам как се справям, но знам, че докато го правя, ще се опитам да оставя нещо хубаво след себе си, а ако това са по-усмихнати хора е най-добре :) Идеята ти за коледните писма е чудесна и със сигурност ще ги направя в някакъв вариант, но може би друга година, че за тази съм почти готова :) Прегръщам те силно и ти изпращам най-топлите си поздрави!

      Изтриване