СТРАНИЦИ:

понеделник, 5 декември 2016 г.

Печени понички а ла Дънкин Донътс/ Baked donuts a la Dunkin' Donuts


Едно такова ми е празнично, макар и предпразнично ...дето се вика, запразва ми се вече, бе хора! 
Ако това означава все по-трудно да мислим за работа, а по-лесно за свинско с винско, последвано от някой благ десерт, то определено вече съм на тази вълна.

С падането на градусите, падат и притесненията ми, че ще кача някое и друго кило и взех с кеф да си меся някакви тестени сладкиш, та у дома постоянно ухае на пекарна. 
Последния ми съвсем не скромно казано шедьовър са тези невероятни печени понички. 


Направени без специални формички, излишно пържене и суетене, тези сладури обраха овациите сред почерпените, които се чудеха коя по-напред да опитат. Не само, че от едно тесто направих - бели и шоколадови понички, но и ми достави истинско удоволствие да ги декорирам с каквото имах у дома по шкафовете. 


Тази рецепта е идеална за всеки ден, тъй като става бързо, поничките са трайни, а пък е удоволствие да поканите и децата да помагат с декорацията. с наближаващите празници са и идеален подарък за близки и приятели, ако ги украсите в цветовете на сезона. Но ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно София мел Класик ( плюс още за доомесване) 
2/ 3 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче жива мая
1/4 ч.ч. захар
1 жълтък 
2 с.л. масло
1 ванилия
щипка сол
1-3 с.л. какао

За декорация:
цветен айсинг ( рецепта по-надолу в описанието)
шоколадов ганаш ( рецепта тук)
ядки, захарни конфети, шоколадови пръчици, кокос

Започваме като омесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд. При мен купата на миксера, тъй като свикнах да меся с него. 


През това време, в леко затопленото мляко, разтваряме захарта и маята. Оставяме на топло да шупне, като ако в стаята е хладно и искам да ускоря процеса, слагам съдчето с маята в купа с топла вода. 
След като маята шупне, я излизаме при брашното. Добавяме щипка сол, ванилия и включваме миксера.               

                      
Докато тестото се меси, прибавяме жълтъка и леко разтопеното масло.               


Прибавяме още малко брашно, по време на процеса, ако е необходимо, като се стремим към меко, и все още лепнещо тесто. Тогава го разделяме на две, като оставаме едната част в купата на миксера, а друга дооместваме с още брашно на плота. Трябва да получим меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка. 


                      
Към тестото в миксера започваме да добавяме какао (и още брашно, ако желаете), докато се получи отново меко, нелепнещо тесто.  


Така правя двата вида тесто, като всяко поставям в леко намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и увеличи обема.

               

След като тестото се е удвоило, разточвам на лист.


С помощта на чаша и капачка изрязвам поничките, 

               

а след това нареждам върху хартия за печене и покривам с кърпа и оставям да втасат още един път.  След това пъхам да се изпекат за около 8 минути в предварително загрята фурма на 190 градуса.

                      
По същия начин процедираме и с кафявото тесто. Готовите понички декорирам по желание с  шоколадов ганаш и различни видове поръски като млени орехи, крокан, кокос....



или с айсинг, оцветен с различни боички. Аз направих моят от останалия белтък, чаена чаша  пудра захар и няколко капки пресен лимонов сок. Разбиваме всичко на средно гъста бяла маса, като е хубаво да сме пресели пудрата захар няколко пъти, за да бъде възможно най-гладка, Разделям я на няколко част, оставям една бяла, а останалите оцветявам с хранителни боички - розова , синьо и други цветове ;) 


Отгоре украсявам с различни цветни конфети и кристална захар. Поничките са толкова меки и крехки, а това, че са печени ги прави толкова по-леки при консумация, заради отсъствието на мазнина.


И макар да не са точната технология на марковите понички, реших да ги нарека така заради начина им на украсяван и самия им вид, които мисля, че грабват окото още от първия път. Толкова са пъстри и весели, че се чудя дали да не си напарва такава вкусна украса за елхата тази година ;) 
Почерпете се, има за всички!
Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

26 коментара:

  1. Колко понички излизат от това тесто? Че сме по-многолюдни, да си направя сметка 1 или 2 дози да опитам. Благодаря! Адмирации за рецептите, подхода и визуализирането им!!! Много си добра. ������

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, на снимката се виждат трите чинийки с поничките. Това са като цяло моята бройка, но зависи и от размера, който ще направиш. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте! Поничките ме спечелиха веднага, тъй като не се пържат. Интересува ме дали тяхната вътрешност е пореста за да се напълнят евентуално с крем или сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Могат да се напълнят предполагам, ако не се направят с дупка. Имам друга рецепта за печени понички в блога, които са идеални за пълнеж. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, ще погледна и другата рецепта. Продължавайте да правите живота ни вкусен!

      Изтриване
  3. Люска, големи красавици си спретнала!! Правила съм ги, но пържени, а тук хем красиви и вкусни, хем здравословни, поздравления!!
    Прегръдка, миличка и весел празник днес!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Почерпи се, макар и виртуално! Прегръдки и весел празник и на теб!

      Изтриване
  4. Люси,ти си истински ШЕФ!!!Трябва ти твоя кухня,и голям салон та всички да можем да се насладим на шедьоврите ти!
    Сега по същество :D,налага ми се да спазвам безмлечна диета,чудя се опитвала ли си някоя от рецептите за сладкиши с ядково или овесено мляко?
    Все се каня да опека нещо,но с бебе на 2 месеца и никакво свободно време,възможността да е неуспешно съсипва целия ми порив,а обожавам да пека!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, обещавам да проуча въпроса и скоро да представя и такава рецепта :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Люси чудесни са! Веднага грабват окото.

    ОтговорИзтриване
  6. Люси,моля те сподели някаква лесна и бърза рецепта за коледни шоколадови бисквитки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероника, имам рецепти за шоколадови сладки - напукани, и най-вкусните такива, но ще се постарая да пусна и за бисквити! Поздрави и пожелания за весели празници!

      Изтриване
  7. Здравей Люси поничките са Страхотни още повече са печени.Досега не бях правила но за празниците ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рони! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Здравейте, много ми допадна рецептата и нямам търпение да направя поничките. Имам въпрос - ако не сложа жълтъка, ще се получат ли добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Да, няма проблем! Може да го пропуснете. Поздрави!

      Изтриване
  9. Много са красиви, със сигурност и вкусни! :)
    Вместо жива, може ли да сложа суха мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря! Може да ползвате и суха мая, но ще удължи времето за втасване. Поздрави!

      Изтриване
  10. Люси, поничките са уникални! Невероятни! Мога ли да попитам колко са трайни и в какво е най-удачно да се съхраняват. Също и дали биха могли да се замразяват според теб! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен. Бих казала, че са доста трайни по принцип, но бързо се хапнаха у дома :) Иначе , тестото според мене подходящо за замразяване. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Люси!

      Изтриване
  11. Здравей Люси,
    Тези понички са идеални!🤗 Искам само да попитам този айсинг стяга ли като изстине?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рали :) Да, стяга, не веднага, но стяга. Поздрави и усмивки!

      Изтриване