СТРАНИЦИ:

понеделник, 26 септември 2016 г.

Лесни пасти "Рафаeло" / Ladyfingers mini cakes "Raffaello"


Едва ли има някой, на който да не съм омрънкала, че още нямам нормално функционираща кухня в новата квартира. От един котлон, черпак и тирбушон, последното най-често бе използвано през последните седмици, тъй като трябваше да намаля темпото, с което бях свиканала да живея. 
Готвенето бе станало такава част от живота ми, че сега, дето се казва, тез ръце в г*** ли да си ги завра...какво да правя??!! Не, че нямам достатъчно задачки, но през уикенда, който обикновено бе посветен на гастрономически експерименти, този път се посветих на мързел в колосални пропорции. И докато се свличах по стълбите към втория етаж
(Exhibit A/пример А ->)
и мислено прегръщах лайфстайла на древногръцките философи, ме осени чудесна идея, както и тях не веднъж, прекарвайки ежедневието си по същия начин. 
Защо да не направя едни лесни пастички, които не изискват нищо повече от няколко минутки над котлона, а после цял ден  - задоволствие, че имам домашен десерт (или поне докато изтрае да не се изяде).



Наскоро ги приготвих у дома, след като отдавна бях хвърлила око на рецептата от различни сайтове, където може да се намери в много вариации. Основните съставки са бишкоти и вкусен домашен крем, като всичко това се овалва в нескромно количество кокосови стърготини, придаващи на пастичките невероятно свежия и ароматен вкус на торта "Рафаело", само че без цялото печене и суетене по приготвянето й. 


За да е още по-неустоимо, заливаме сочните десертчета (да, наистина са супер сочни), с малко тъмен шоколад, а вие знаете колко добре се връзват тези вкусове! 





Точно това, че са супер вкусни, бързи и лесни за приготвяне, съживи амбицията ми и се надигнах за има - няма трийсет минутки да вдъхна живот на тази "кухня-котлон".  
Получиха се точно толкова добре като първия път, а след това си ги хапнах с такъв кеф, че не мога да ви опиша. 
Може да се каже, че даже малко преядох, но не съжалявам - аз съм си ги правила, аз ще си ги ям. 
После пък Митко ме изведе на разходка
(Exhibit B/пример Б - >)
и така моят ползотворен ден приключи. 
Ако и вие търсите подходяща рецепта за бърз десерт,  който може да спретнете и през седмицата, 
не търсете повече, вадете лист и химикал и си запишете рецептата :)  
Необходими продукти:
1 пакет бишкоти (200 г)
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 с.л. масло
3 с.л. брашно/царевично нишесте
1 бр. бурбонска ванилия/ванилена захар с бурбонска ванилия на Др. Йоткер

Още: 
200 г кокосови стърготини 
шоколадов ганаш

Започваме с крема, тъй като е единственото нещо, което кажи-речи се готви тук. Слагам една чаена чаша захар и две чаени чаши мляко на котлона да заврят. Ако имаме бурбонска ванилия - също.

        

В купа смесвам брашното/нишестето с пакетче ванилена захар с бурбонска ванилия на Др. Йоткер, ако не разполагаме с пръчка ванилия. 


Прибавям малко от млякото за да стане по-рядка кашичка.


След като млякото тръгне да завира, я добавям на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти напълно. Оставям крема леко да се охлади, а след това добавяме и маслото. Покривам с фолио за свежо съхранение, за да предотвратя образуването на коричка. ( Тук е моментът да допълня, че кремът е доста повече като количесто и свободно може да направите доста повече бройки - поне три-четири пакета, но ще ви трябва и повече кокос :) ) 


В чиния изсипваме кокосовите стърготини, а в друга чиния - останалата чаша прясно мляко, като е добре леко да го затоплим.


Вземам една по една бишкотите и потапям за кратко в млякото,


а след това отгоре шприцовам от крема. Може да го слагате и с лъжичка, но аз исках да не цапам много.


Захлупвам бишкотите две по две, като цяло слагах крем само на едната половина, но и двете са потапяни в млякото.


След това овалвам от всички страни в кокосовите стърготини и редя в поднос.



Отгоре правя шарки с малко шоколадов ганаш, като рецепта за него можете да намерите  например - (тук)


Не мога да ви опиша колко меки, сочни и ароматни са тези мини-пастички.


По-рано вземах винаги от тези бишкоти, когато са на промоция за тирамису или друг десерт, но сега си имам нова рецепта за бързи и спешни десертни случаи :)
Опитайте ги и вие - няма да съжалявате!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



33 коментара:

  1. Страхотни са, Люска, вкусни и сочни! Чак тук донесе аромат :)
    И без уреди да си, ти ще измислиш с какво да ни изкушиш, убедена съм! Важно е фото да има, че да снимаш и покажеш :)
    Да ти е вкусна новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! То неволята учи, нали знаеш :) Ще видим какво още може да ми хрумне! Поздрави и много прегръдки!

      Изтриване
  2. Не ям сладко, не ям бишкоти, но това бих си го приготвил с удоволствие - особено ако чакам гости - нека се шашкат от майсторлЪка ми, "почерпен" от хубавата ти идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, благодаря..идеи трявба да има всякакви, рецепти - всякакви за хора всякакви :) Поздрави и с пожелание за много шашнати гости!

      Изтриване
  3. Бишкотите какви са? За тирамису или обикновените?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като за тирамису, но ще станат и с обикновените. Поздрави!

      Изтриване
  4. Браво, Люси! Златни ръчички имаш - от нищо нещо правиш! :) Продължавай все така с идеите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ася! Най-слънчеви поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Страхотна идея ... Вълшебница си ти, Люси,
    всеки път ме впечатляващ с креативност, старание и умения,
    прецизност, елегантност и усет за финес.
    Голяма прегръдка за теб, успехи, вдъхновение и много щастие там!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Диди!
      Както винаги ме засипваш с комплименти :)
      И аз ти изпрашам най-топли прегръдки и пожелания за красива и пъстра есен!

      Изтриване
  6. Благодаря,наистина много лесна и сигурно,много голяма вкусутия!Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,
    веднага си записвам рецептата.Много красиви и изкушаващо вкусни сладки с кокос и бишкоти.И много лесни, а аз съм почитател на лесните и бързи рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Ще се радвам да ти харесат! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    пастичките са страхотни, в събота гостите ми останаха очаровани от тях. Наистина са много сочни! Аз лично следващия път бих пробвала да потопя бишкотите в лимонов сироп или някакъв компот, защото ми липсваше плодова свежест. Към крема добавих лимонова кора и стана ванилено-лимонова чудесия. Обаче ми остана огромно количесто от него. Мисля, че с тези продукти може не 1 пакет бишкоти, а 5 да се използват. Не че не си го гребем сега с лъжицата с малко орехи
    :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мирослава и благоадря за оставените отзиви, още повече щом са така позитивни :) Напълно си права за крема и аз си го отбелязах някъде в бележките към рецептата и ще го допълня - наистина ще стигне поне за още три пакета :) Поздрави и от все сърце и много усмивки!

      Изтриване
  9. Щастливец е Митко, и това си е, ти си едно малко чудо!
    И тази рецепта ще си грабна, от къде ти идват на ума, брей!

    ОтговорИзтриване
  10. Коя марка бишкоти използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Не ползвам конкретна марка, но тези в случая са от Кауфланд. Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейте, да ви попитам - изцяло ли потапяте бишкотите в прясно мляко или само от едната страна? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Съвсем леко от всички страни, бързо и не дълбоко топкане в млякото, кокото да ги гланцира, за да залепне кокоса :)

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор. Поздрави. Александра.

      Изтриване
  12. Пробвах рецептата през лятото два пъти и всички бяха очаровани. Сега ги приготвям за новогодишната трапеза. Просто се влюбих в тези пастички! Благодаря ти Люси! Желая ти прекрасна Нова 2018 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Руми и ти желая една усмихната и красива 2018-та година!

      Изтриване
    2. И тази година са десерта на новогодишната ни трапеза. Любими на семейството, просто незаменими, изключителни! С пожелания за здраве и късмет и ползотворна Нова 2021 година!Румяна

      Изтриване
    3. Благодаря ти от все сърце, Руми. Нека новата година донесе здраве и спокойствие на всички ни! Радвам се, че и рецепатта толквоа ви хареса <3

      Изтриване
  13. С какво може да се замени кокоса, тъй като не го харесвам много

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Все пак това са "Рафаело" пасти, при които кокосът е задължителен, но иначе може да го замните с друг вид ядки - като млени орехи напаример, просто няма да е "Рафаело". Поздрав!

      Изтриване
  14. Здравейте Люси ! Бих искала да попитам,брашно или нишесте е в крема или и двете ? Благодаря ! Поздрави ! Тодорка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Теди :) Може или едното, или другото :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Откакто открих рецептата(преди няколко години) я правя на всеки хубавповод,няма човек който да не ги е харесал !Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че мина да ми оставиш коментар, Маргарита :)

      Изтриване