СТРАНИЦИ:

вторник, 2 август 2016 г.

Пълнени тиквички "Бурито" / Zucchini Burrito Boats


Случи се! Най-сетне се случи! Желанието  да пусна печката се появи в едни от най-горещите дни това лято, но пък беше към края на деня, когато усетих излизащия вятър и приближаващата прохлада от загатващия се във въздуха дъжд. Реших - сега или никога!  Най-накрая ще възвърна загубилите ми се кулинарни сили и ще се опитам да "се върна в играта" с нещо толкова вкусно, че ще си заслужава цялото бързане. 
Оставаше около час преди домашните да се приберат, затова ми се наложи да разчитам на пъргавост, която само скоростно прибиране на дрехите от простора, когато съседката над нас започне да си мие терасата може да отключи. 
За щастие, рецептата на която се бях спряла от няколко дни не изисква много време за приготвяне, ето защо вярвам, че може да бъде и вашата идеална седмична вечеря. 


Представям ви невероятните пълнени тиквички "Бурито". Можете да ги приготвите във вегетариански вариант, като използвате като основна съставка сверен кафяв ориз, или пък да ги направите както си трябва - вкусни, оставяйки ориза да си седи в шкафа, и заменяйки го с месо :) 
Каквото и да изберете, сигурна съм, че ще ги харесате, затова няма да увъртам много, а минаваме на рецептата.


Необходими продукти:
4 бр. тиквички
1бр. голяма глава лук
1бр. домат
2 бр. зелени чушки
1 ч.ч сварен червен боб
1/3 ч.ч. доматено пюре
 1 ч.ч. сварен кафяв ориз или 200 г телешка кайма
1/2 ч.ч. сварена царевица
170 г кашкавал ( аз ползвах чедър) 
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер, чубрица, кимион, чесън на прах

Започвам като в тенджера слагам вода малко по-малко от половината, щипка-две сол и оставям да заври. През това време измивам и разполовявам тиквичките по дължина. 


Издълбавам ги с помощта на лъжица и нарязвам сърцевината на кубчета. Бланширам тиквичките за кратко във врящата вода. Отцеждам от водата и ги редя в тавичка.

                        

В тиган слагам олио и запържвам сърцевината от тиквичките. Изваждам в купа и оставям настрана. 


След това в същия тиган слагам още малко олио и запържвам нарязания на ситно лук.


Прибавям каймата и запържвам отново, като се опитвам да я раздробя на дребно. Овкусявам с подправките, като те са на вкус и прибавям доматеното пюре. Разбърквам всичко.

               

Прибавям нарязаните на кубчета зелени чушки, сърцевината от тиквичките, 


а след това боба и царевицата ( използвах от консерва). Накрая прибавям нарязания на кубчета пресен домат. Разбърквам всичко още веднъж.


С получената смес пълня тиквичките. Слагам малко вода в тавата и пъхам да се пекат на 180 градуса за около половин час.


Ако тръгнат да се запичат много, покрийте с фолио.



Преди да ги извадите, поръсете с рендосания кашкавал и запечете за още няколко минути.



Сервирайте гарнирани с нарязан пресен магданоз, домати, зелена люта чушка и малко тортила чипс.


Последното не е задължително, но аз пък сметнах, че идеално допълва "картинката" в чинията :)

Не мога да ви опиша каква вкусотия се крие в тези тиквички - ще трябва да опитате сами!


Ако го направите, не пропускайте да оставите своите отзиви в коментарите! 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

9 коментара:

  1. Супер апетитно изглежда, Люси! :)
    Много обичам бурито по принцип, а това е една много хубава по-зеленчукова интерпретация. Мисля да ги пробвам тези дни. ;)
    Поздрави,
    Дени

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    аз бих кръстила тези тиквички - АСОРТИ.Толкова много съставки има в пълнежа, затова са толкова вкусни.Но наистина е лесно приготвянето им.А сега толкова много тиквички има, че е подходящ момента за тази вкусна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Вчера ги направих и станаха много вкусни.Поздравления Люси за хубавата рецепта,

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, добре дошла:) радвам се, че желанието ти се е завърнало, а след такива вкусно приготвени ястия съм сигурна, че топлината от фурната едва ли ще притесни някого. на мен в момента желанието ми е да изям поне една такава буритка:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, момичета! Радвам се, че ви харесват :) Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусни станаха. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за прекрасните и невероятни идея. Също така и за подробното описание с толкова апетитни снимки. :)

    ОтговорИзтриване