СТРАНИЦИ:

сряда, 29 юни 2016 г.

Запечен боб със сухи чушки / Baked beans with dry peppers


Тези дни бабетката ми изпрати "дарове" от село, като едно от любимите ми неща в пакета бяха сухите чушки. (Ами то моята баба само легални неща отглежда...засега :)) 
Обожааааавам чушки във всякакви форми и състояния: сурови, сготвени или като тези - изсушени на слънце. Само като ги помирисах, усетих този леко сладък, но и леко опушен вкус, който е така типичен за тях и могат да ароматизират цяло гърненце с вкусна гозба. 
Е, в градски условия не, че не може да се готвят селски манджи, но реших да си поекспериментирам и да направя вариант на добре познатото ни ястие от пълнени сухи чушки с боб в нещо ново, интересно и по-елегантно на вид. 


В този вариант тук буквално "ръгаме чушки в боба", вместо обратното, което е за предпочитане, особено ако не сте по по-пипкавите неща. Накрая обаче имаме представително и красиво ястие, което не само отразява идеално традиционната българска кухня, но е и украсено с типичните за България рози (макар и от чушки в случая ;))


Няма да се бавя повече, защото денят вече може да е дълъг, но гладът никого не чака :) Ето и необходимите продукти:
Необходими продукти;
Около 500 г боб
1 1/2 ч.ч. доматен сок/ пюре
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.л. лют пипер на люспи
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 с.л. брашно
- малко масло и олио за пържене
сол/ черен пипер на вкус
- сухи чушки
- листенца салвия за украса

Започваме като сваряваме боба. Аз го правя предната вечер, защото спестява време  :) При мен излязоха около шест пълни черпака сварен бял боб.  Обелвам и нарязвам чесъна (моят е домашен и е с малки скилидки), както и нарязвам на ситно главата лук.


В тиган загрявам малко мазнина - смес от масло и олио. Запържвам лука, докато поомекне. Добавям чесъна и брашното и запържвам за кратко.


Прибавям домaтения сок и разбърквам, докато се получи хубав сос. (Може да добавите малко вода, ако е необходимо, така че да бъде средно гъст сос.)


Овкусяваме с подправките - лют и благ червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на вкус.


Накрая прибавяме и боба и разбъркваме. Аз правя ястието леко пикантно, но пък у дома се люТоеди и ни е чудесен стимул да се поизпотим двойно в  жегата :)


Прехвърлям ястието в тавичка за печене, като украсявам с предварително накиснати в гореща вода червени сухи чушки. Аз използвах около 6-7 броя, които нарязах на ленти и увих като розички.


Можете да ги поставите в ястието няколко минути след печене, когато водата от манджата се е поизпарила и могат да се задържат по-лесно. пека ястието за около 30 минути на 180 градуса, като за да не прегорят чушлетата, може да покриете ястието с фолио. 


Такова приятно и апетитно ухание се разнася от това ястие, че ще забравите за мръвка поне този ден и ще хапвате постно с охота.



За мен самата снимките бяха трудни като изпълнение, защото се оказва не много лесно да ядеш и снимаш едновременно.


Затова реших да се спра само на едното и....


освен да ви пожелая много вкусна, забавна и по-хладна седмица!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 24 юни 2016 г.

Tорта йогурт с праскови / Yogurt and ricotta peach cake


Горещините си казват думата! Все по-рядко ми се готви нещо, което изисква печене и въртене около котлоните. Затова пък идва редът на вкусните, свежи, охладени десерти, които да ни чакат, заредени в хладилника, когато се прибираме уморени вкъщи. 
Именно жегата кара главата ми да прегрява повече от дъното на моя лаптоп, затова и трудно ще намеря думи да ви опиша подобаващо днешния десерт. Затова пък и този път ще оставя снимките да говорят :


За много хора, както и за мен, тортите парфе ( вижте тук рецептата ми за традиционна торта "парфе" с ягоди) са едни от най-предпочитаните за сезона. Не само, че не изискват много готвене, но са свежи и ни дават много голям избор да включваме всякакви сезонни плодове. 


Можете да използвате и такива от компот, както направих аз. Хубавото на тази рецепта е, че вместо сметана, използваме смес от кисело мляко и рикота, което ни осигурява един наистина лек и много нежен десерт. Прасковите пък дават естествена сладост и определено тази торта ще се хареса и на хората, които не си падат по много сладките десерти! 


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
3 бр. яйца
6 с.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. брашно 
1/2 пак. бакпулвер
За крема: 
500 г рикота (фина извара) 
450 г кисело мляко
3-4 с.л. пудра захар
2 пак. желатин (х 10 г) 
праскови (от компот или пресни) 
бита сметана за украса

Започвам с направата на пандишпановия блат. Разделяме жълтъци от белтъци.

                

   Разбиваме белтъците на сняг със захарта. 
                  

Прибавяме един по един жълтъците и малко по малко от разтопеното масло. В купа си пресяваме брашното с  бакпулвера един път. 

                                        
Махаме купата от миксера и започваме на ръка, внимателно, с въртеливи движения отдолу нагоре да интегрираме постепенно брашното в сместа, като пресяваме от време на време. Образува се хубава и пухкава смес - ето така:


Прехвърляме сместа във форма за печене с махащи се стени, с диаметър до 24 см. На дъното сме сложили леко намаслена хартия за печене. Печем на 160 градуса, докато блатът порозовее и забита в центъра му дървена клечка излиза суха. Оставяме да се охлади напълно при открехната врата на фурната.
След това в купичка изсипвам желатина и накисвам с малко вода, както е на опаковката. 

                  

През това време в купа смесвам рикотата, пудрата захар и киселото мляко. 


Разбивам на крем.


Затоплям една чаена чаша от сока на компота на котлона и след това махам от огъня. Прибавям набъбналия желатин и разбърквам, докато се разтвори напълно в сока.

         

След като се поохлади леко, прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера.


Сглобяване на тортата: Обръщам блата с долната страна нагоре. Разрязвам го, като не е на половина, а по-скоро горната част е една трета, а долната - две трети (вижда се от снимката).


Слагам по-дебелата част на дъното на формата, сиропирам с малко сок от компота (по желание)  и нареждам прасковите. 


Горната част (или преди това дъното на блата) разрязвам на части ето така. Тъй като тази част е по-равна, е по-подходяща и за украса. (Завивам с опаковъчно фолио и оставям настрана, докато дойде моментът за украсяване)


Изсипваме крема върху прасковите и прибираме тортата в хладилника за няколко часа. (Най-подходящо за вечерта) 


На другия ден украсявам с малко бита сметана, за да мога да закрепя украсата от останалата част от блата.


Подреждам като ветрило и готово:


Насладете се на това лятно удоволствие и се убедете в лекия му и нежен вкус!
Прохладен, вкусен и много весел уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 22 юни 2016 г.

Течен шоколад за закуска / Homemade chocolate spread for breakfast


Да си призная честно не съм от хората, които ядат сладко на закуска или дори закуска. Причината е, че закуската обикновено се очаква да е рано сутрин, когато макар и физически да присъствам във времево-пространствения континуум, мозъкът ми със сигурност все още спи. Заклевам се, ако някой иска да говори с мен преди девет, може да ме помисли за някое избягало от снимачната площадка на "Живите мъртви" зомби . 

Хубавото на уикендите е обаче, че може да си направим късна закуска. Няма нищо по-приятно от това да се събудиш от уханието на ароматна закуска, носещо се от кухнята и да седнеш на отрупаната с вкусотии маса - прясно изстискан сок, кафе, чай, тост, палачинки, сирене, сладка, а защо не и течен шоколад.
Цялата идилия се допълва от два фактора - "нежните звуци" на Cannibal Corpse, носещи се от уредбата, и това, че течният шоколад е домашен и току-що приготвен! Точно така, днес ще ви представя една невероятно бърза, лесна и икономична рецепта за домашен шоколад за закуска, който е готов за консумиране веднага. 
Край на готовите и пълни със съмнителни съставки кремчета от магазините - This is the real thing! 



Вече съм ви споделяла рецепта за традиционния и познат на българина "домашен течен шоколад" (тук) познат ни от миналото, както и рецептата (тук)  за тези вкусни палачинки, но днес ще ви представя една рецепта, която очарова не само с простотата си (веднъж някой да очарова с простота!), но и с това, че продуктите са изключително достъпни, а количеството на крайния резултат е близо килограм!
Затова и аз реших да направя само половин доза (за толкова ще напиша и продуктите), но за следващия път ще си направя този килограм и хич няма да му мисля ;)  Но без повече трейлъри и тийзъри, ето и самата рецепта :


Необходими продукти:
2 бр. яйца
100 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 1/2 с.л. сухо мляко
2/3 ч.ч. захар
3-4 с.л. тъмно какао
1 пак ванилия
1/2 ч.ч. млени ядки (орехи, лешници, фъстъци) 

Както виждате и в тази рецепта има сухо мляко, но е минимално количество и може да вземете от пакетчетата, които струват стотинки. 
Започваме като разбиваме яйцата със захарта и прибавяме постепенно от брашното и прясното мляко. (Може да разбиете тази част на водна баня, ако искате да имат термична обработка яйцата) 


През това време на котлона слагаме да се разтопи маслото. Към разтопеното такова добавяме ванилията. Махаме от огъня или оставяме температурата на много слабо - например 1. 

             

Прибавяме яйчената смес към горещото масло (по този начин ще се "сготвят" леко яйцата)


Прибавяме след това какаото и сухото мляко към сместа и разбъркваме добре.

              

Добавяме накрая млени ядки по избор. Аз имах бадеми, които бяха от по-едрите части след като пресявах за направата на "макаронс" (рецептата идва скоро :))


Може да пропуснете едрите частици в крема, но на мен лично ми харесва усещането за истински ядки, вместо есенции и прочие. Гледайте каква красота става само за минути!


Готовия крем прехвърляме в бурканче и задължително - огребваме купата :) 


Течният шоколад се сгъстява допълнително в хладилника, но се отпуска на стайна температура. Ако искате по-течна консистенция, може да добавите още малко прясно мляко към края на готвенето.


На мен ми допада да е по-гъст, тъй като не изтича, когато се маже на палачинки или филийки :)


И така, аз ви предлагам да го приготвите тези дни, пък после не забравяйте да ми пишете! Много усмихната седмица, приятели - читатели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!