Тези дни бабетката ми изпрати "дарове" от село, като едно от любимите ми неща в пакета бяха сухите чушки. (Ами то моята баба само легални неща отглежда...засега :))
Обожааааавам чушки във всякакви форми и състояния: сурови, сготвени или като тези - изсушени на слънце. Само като ги помирисах, усетих този леко сладък, но и леко опушен вкус, който е така типичен за тях и могат да ароматизират цяло гърненце с вкусна гозба.
Е, в градски условия не, че не може да се готвят селски манджи, но реших да си поекспериментирам и да направя вариант на добре познатото ни ястие от пълнени сухи чушки с боб в нещо ново, интересно и по-елегантно на вид.
В този вариант тук буквално "ръгаме чушки в боба", вместо обратното, което е за предпочитане, особено ако не сте по по-пипкавите неща. Накрая обаче имаме представително и красиво ястие, което не само отразява идеално традиционната българска кухня, но е и украсено с типичните за България рози (макар и от чушки в случая ;))
Необходими продукти;
Около 500 г боб
1 1/2 ч.ч. доматен сок/ пюре
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
1 ч.л. лют пипер на люспи
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 с.л. брашно
- малко масло и олио за пържене
сол/ черен пипер на вкус
- сухи чушки
- листенца салвия за украса
Започваме като сваряваме боба. Аз го правя предната вечер, защото спестява време :) При мен излязоха около шест пълни черпака сварен бял боб. Обелвам и нарязвам чесъна (моят е домашен и е с малки скилидки), както и нарязвам на ситно главата лук.
В тиган загрявам малко мазнина - смес от масло и олио. Запържвам лука, докато поомекне. Добавям чесъна и брашното и запържвам за кратко.
Прибавям домaтения сок и разбърквам, докато се получи хубав сос. (Може да добавите малко вода, ако е необходимо, така че да бъде средно гъст сос.)
Овкусяваме с подправките - лют и благ червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на вкус.
Накрая прибавяме и боба и разбъркваме. Аз правя ястието леко пикантно, но пък у дома се люТоеди и ни е чудесен стимул да се поизпотим двойно в жегата :)
Прехвърлям ястието в тавичка за печене, като украсявам с предварително накиснати в гореща вода червени сухи чушки. Аз използвах около 6-7 броя, които нарязах на ленти и увих като розички.
Можете да ги поставите в ястието няколко минути след печене, когато водата от манджата се е поизпарила и могат да се задържат по-лесно. пека ястието за около 30 минути на 180 градуса, като за да не прегорят чушлетата, може да покриете ястието с фолио.
Такова приятно и апетитно ухание се разнася от това ястие, че ще забравите за мръвка поне този ден и ще хапвате постно с охота.
За мен самата снимките бяха трудни като изпълнение, защото се оказва не много лесно да ядеш и снимаш едновременно.
Затова реших да се спра само на едното и....
освен да ви пожелая много вкусна, забавна и по-хладна седмица!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!