СТРАНИЦИ:

вторник, 23 февруари 2016 г.

Рецепти от филми: Джалеби - златото на Индия / Jalebi recipe


От толкова много време искам да пусна тази рецепта, че вече не мога да отлагам. Това се отнася и до всичките ми рецепти в чернови, поне 54 на брой, тъй като може да нямам време да пиша в блога, но това определено не означава, че не намирам време за готвене. 
Ами разбирате, има хора като мен, за които сътворяването на нещо  вкусно е по-скоро храна за душата, отколкото за стомаха. Тази година не започна по плана, който й бях начертала, но животът няма навика да се съобразява с нашите измислени сценарии и често изникват не една и две изненади. Затова пък, въпреки пречките, не оставям котлона студен, миксера - тих, и купите празни.

Ето защо тази вихрушка от предизвикателства ме накара да се понапъна още малко и да ви споделя една златна рецепта за нещо толкова вкусно, колкото и изглежда - Джалеби. 
Знаех за него отдавна, но се вдъхнових да го приготвя едва след като изгледах филма The Hundred -Foot Journey или както го превеждат на български "На един черпак разстояние". 
Един чудесен филм, който съдържа всичко изброено до тук - храна за душата, предизвикателства и разбира се огромна страст към готвенето.



В самото филмче става дума за индийско семейство, което имигрира в малко френско градче и решава да отвори индийски ресторант точно (ама точно) срещу известен ресторант, носител на звезда Мишелин. Е, от там следват и не малко колкото забавни, толкова и не толкова приятни случки, но пък важното е, че този филм завършва щастливо, оставяйки топлина не само в сърцето, но в цялото тяло, което само едно истински добре приготвено ястие може да направи.
И макар по-голямата част във филма да е отделена на желанието на младия индийски готвач Хасан да усъвършенства познанията си във френската кухня, той с най-голямо умиление си спомня за най-любимото му индийско ястие - джалеби.
Вкусните, златни, сиропирани дантели, които майка му е приготвяла.

Гледайки този филм, а надявам се и снимките тук, едва ли може да не ви се прииска да си отделите половин час и да ги приготвите и сами, а най-хубавото е, че това е една изключително икономична и лесна рецепта. Резултатът е повече от вкусен - той е наистина единствен по рода си. Ако искате да завършите деня подобаващо, запишете си рецептата, приберете се и я направете, а през това време си свалете филмчето (така де, да не мислите, че вярвам, че всеки ще търчи да си купи DVD :))



А ето и самите продукти:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис) 
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/ 2 ч.л. бакпулвер


За сиропа:
2 ч. ч. захар
3/ 4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран) 
1/2 ч.л. лимонена киселина / лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започваме като приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона.  След като сиропът е готов, оставям още няколко минути да поври, за да се сгъсти. Тъй като често ме питате какво да направите, ако ви стане твърде гъст - просто прибавете малко топла водичка и разбъркайте :) 


След като сиропът е готов, дърпам от огъня, добавям лимонената киселина и оставям да се охлади напълно.
Тестото за джалебите приготвям като в купа смесвам сухите съставки,


а след това и водата. Разбърквам с лъжица - не ви трябва миксер. Получаваме тесто, плътно, като за катми.


Загрявам олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.
Прехвърлям сместа в пош или както аз направих - в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрежете малко връхче и почнете да правите дантелки в олиото ето така:


Аз си приготвям една чаша или купа в която си държа "поша", така че да не изтича, докато чакам дантелките да се пържат - препоръчвам го от сега :)
Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги прехвърлям за "баня" в студения сироп - само потапям, овалвам и изваждам.



Тъй като в сиропа има куркума, има изключително наситен жълт цвят, който допълнително дарява десерта с топлина :)



Освен това е много икономичен - от една чаша брашно излизат доста бройки, както виждате - така че бих нарекла тази вкусотия идеална за "стиснатите" дни, когато има още толкова време до заплата :)





Може да приготвите десерта само от брашно, но по оригинал се използва грис, което прави текстурата им доста по-хрупкава и затова го препоръчвам. Освен това задължително добавете куркумата - тя е важна, не я пропускайте. Важното е да не сме тесногръди като мадам Малъри :) 




Пожелавам ви слънчева и усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


50 коментара:

  1. Благодаря за рецептата. Имам само един въпрос: Какво се има в предвид под "баня" - само се потапят и веднага се изваждат от студения сироп или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Само се овалват и се изваждат - ще до доуточня и в рецептата.

      Изтриване
  2. Прелестни дантелки....Прекрасна идея ще проследявам с интерес и останалите филмови рецепти,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Много сърдечни поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  3. Страшна си! МНого интересна рецепта, пост, историйки в твой стил. С радост да те чете човек..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Стамене :) Сърдечни поздрави от мен :)

      Изтриване
  4. Все щурави идеи в главата ти на теб. Аз затова си те обичам толкова много!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Люси, знаеш ли, че има хора на диета... Дебели хора - със слаби ангели... Но няма как да се подмине тази рецепта! Утре ще се прави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анета :) Дебели, не дебели - човек трябва да яде ;)

      Изтриване
  6. Благодаря за тази прекрасна рецепта! Лесна,вкусна и икономична!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятно! Благодаря за рецептата! Имам само въпрос...Колко време преседяват в захарния сироп?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Само се овалват и се изваждат.

      Изтриване
    2. Не се "овалват",а се "потапят".Благодаря за рецептата!

      Изтриване
  8. Много вкусно изглежда и ще трябва да се опита . А и като гледам става бързо

    ОтговорИзтриване
  9. Tyrseh recepta i eto popadnah na neq!Blagodarq za ideqta shte q probvam i az Lusi,a filma beshe strahoten obicham da gledam kulinarni filmi i predavaniq.






    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни, хрипкави дантелки сътворих благодарение на вас. Само не знам, защо ми се захароса сиропа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Чудно наистина така със сиропа - затова слагаме лимон или лимонена киселина, за да не се захароса!

      Изтриване
    2. Сложих пресен лимон... другия път ще сложа лимонена киселина. Божествени са и ще ги повторя.

      Изтриване
  11. интересува ме във колко олио се пържат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е нужно да е много - около един-два пръста на дъното.

      Изтриване
  12. Я, какви златни дантелки...

    ОтговорИзтриване
  13. Tака като гледам -ряпа да яде Сурач с неговото джалеби,твоето е приказка,вълшебство,пълни ми се устата и решавам- ще се прави!!Огромно БЛАГОДАРЯ Люси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за коментара, Ирина! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Zdraveyte I az gi probvah no moite ne se piluchiha vsichkite mi.se razpadnaha nqmah nito edna cqla dantelka I mi stanaha super meki moje da se kaja siropirani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Вероятната причина е, че тестото ви е било твърде течно и затова са станали меки. Тестото, макар и течно, благодарение на гриста ставах хрупкаво при пържене. Може да сте ги пържили недостатъчно или мазнината не е била на правилната температура и е попила в тестото. Като цяло и при мен имаше отчупвания от дантелките, но стават хрупкави. Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей благодаря за рецептата отдавна я търся. изглеждат стахотно ,ще я пробвам и аз

    ОтговорИзтриване
  16. Гинка Тодорова23 февруари 2017 г. в 15:11

    Ех,това Джалеби,толкова от нищо нещо е,че няма как да не го харесаш.Благодаря за споделената рецепта. Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  17. Много рядко се случва да се изненадам от сладкиш.Поздравления за нетрадиционната рецепта.Още утре ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  18. Моите деца много ги харесаха.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за сполучливата рецепта! Аз с лъжица ги правих , малко по плътни станаха, но отново изключително хрупкави и сладки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви! Поздрави :)

      Изтриване
  20. Супер са, а като идея за тестото едно шише с дупка и няма притеснения за изтичане и т.н. Светлан

    ОтговорИзтриване
  21. Идеята е чудесна, БЛАГОДАРЯ МНОГО!

    ОтговорИзтриване
  22. Ще ги пробвам,ама само като ги гледам се топят.Благодаря ти Люси!

    ОтговорИзтриване
  23. Много е вкусно джалебито. Прилича на тулумбичките, но е по-хрупкаво и по-лесно за приготвяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за оставените отзиви, Анонимен! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  24. О о о! Добре че попаднах на тази рецепта. Толкова лесна и сполучлива, направо фантастични станаха! Изчезнаха за нула време. Аз направих малко подобрение - кипнах предварително водата за сиропа с малко джиндифил и ароматът е супер. Благодаря, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за страхотните отзиви, Lucille! Радвам се, че ми писа. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  25. Искам да попитам какъв гриз трябва да се сложи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвах пшеничен грис на София мел :)

      Изтриване