СТРАНИЦИ:

петък, 27 ноември 2015 г.

Лесна торта с шоколадови топчета / Chocolate balls cake


Настройвате ли се празнично вече? Не, не питам за традиционното запразване в края на седмицата или пък напомнящото на зомби нашествие по моловете изживяване, наречено "Черен петък". Говоря за това, че, макар и доста по-топло за сезона, в някои места в България успяха да видят първия сняг. 
И това ако не те настрои на предколедна вълна?!. :)  
През прозореца ми ясно надничат украсените по нареждане на гу`син кмета със светлинки булеварди, а пък в магазините вече ни посреща украсено коледно дръвче и оферти за крайно ненужни неща, опаковани примамливо. Особено малките благости, които с пъстрите си коледни опаковки могат да накарат и 120 кг батка да възкликне "Глей, какво е сладко! Ай си го купим" ( Вчера го видях с очите си:)) 


Но аз нали не съм вчерашна (няма да казвам от кога съм, че вече не е за споменаване), няма да се хвана на такива хитри маркетингови кампании. У дома ще се хапват само домашни сладки и десерти за празниците - както е било, така и ще бъде! Съветвам ви и вие да последвате примера ми и да поднасяте на любимите си такива вкусотии, за да не се изкушават от гмо-тата в магазините :) 
И ако те съблазняват с интересна визия, кой е казал, че и ние не можем.
Какво по-коледно от сладкиш със снежни топки?


Това е една наистина супер лесна торта, която е любима на моето момче, защото има топки. (това прозвуча двусмислено по ред причини :)) Но истината е, че един от любимите десерти на Митко са именно скаличките / топчетата и това е може би единственото сладко нещо, което си купува чат - пат навън, ако по някакво чудо на природата няма десерт у дома. 
И така, ако и вие сте сред любителите на този вкус, отделете си едни 60 минути днес и изненадайте близките си с това вкусно, нежно и грабващо окото изкушение. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
25 г тъмно какао
1 ванилия
1 пак. бакпулвер


За крема:
300 г рикота/ ситна извара
250 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. желатин
Още: 
шоколад
кокосови стърготини

Започваме като разбиваме яйцата със захарта.


После прибавяме млякото, олиото и ванилията. Разбъркваме.


Накрая прибавяме пресятото брашно, бакпулвера и какаото.


Разбиваме хубаво, докато получим еднородна смес. Изсипваме я в предварително застлана тавичка с хартия за печене, като леко намазвам с олио. Тавичката ми е с диаметър около 23 см.

                   

Пъхаме блата да се пече за около 40 минути в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване. Готовия блат оставяме да се охлади, а през това време накисвам един желатин в няколко супени лъжици вода. 

                      

Изваждам блата и махам хартията отдолу. Издълбаваме блата, оставяйки около един -два сантиметра кора отстрани. Връщам във формата.


Крема приготвяме като разбиваме рикотата с пудрата захар, а заквасената сметана загряваме в касерола на огъня. Когато стане топла, махам от огъня,  добавям към нея набъбналия желатин и бъркам, докато се разтвори напълно.

                   

Прибавяме сметаната към рикотата и разбъркваме, докато получим хубав крем. Опитайте - ако желаете, добавете още пудра захар, но аз лично харесвам комбинацията на сладост и свежест в десерта.


От издълбания блат правя топчета с размери по желание. За топчетата използвах един разтопен шоколад, малко топло мляко, малко меко масло - неща, които има в хладилника. Може да сложите различни аромати, какао, вместо шоколад, и други добавки. Този елемент от тортата представя богата възможност за експериментиране и може да опитвате в движение.
След като ги направите, сложете една част от крема на дъното на блата, а отгоре наредете топчетата.


Изсипете останалата част от крема и загладете. Отгоре можете да наредите един пласт от натрошените блатове, ако сте си заделили.

                     

Пъхнете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина. Украсете с още топчета по желание.


Моята торта беше с големи топки, но по поръчка на господина, направих и една допълнителна порция от сместа за скалички ( вижте рецептата тук), за да не са му малко :)


Тортата е толкова ефектна при разрез, а свежият сметанов вкус на крема 


се съчетава идеално с шоколадовите и плътни топчета.


Ще се влюбите във всяка хапка! 


Аз ви пожелавам сладки почивни дни, а нашите няма как да не бъдат такива с този десерт! 
Опитайте и вие! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

131 коментара:

  1. Хеей :) Супер идея, Люси!
    Чак се замислих дали и моят господин няма да я хареса тази торта. Ще взема да пробвам, май! :)
    Желая ви прекрасни празници!
    Дени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дени! Ами, а дано я одобрят! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Това си го запазвам веднагически! Много е ефектна, Люска, браво! Ти си направо с две сърца и 100 тона вдъхновение, да знаеш. :)
    Много те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти си едно голяма сърце, Гери! Благодаря ти за приятелския коментар, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Здравей,Люси!Всичките ти рецепти се ползват с голям успех в моето семейство. Благодаря за изчерпателните обяснения.Въпроса ми е каква е сметаната- течна или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ще се радвам и тази да ви хареса! В списъка с продуктите съм пояснила, че става въпрос за заквасена сметана. Поздрави!

      Изтриване
  4. Може ли вместо работа котидж сирене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роди, текстурата на котиджа е много зърнеста и не вярвам, че е много добър избор. Може би по-скоро маскарпоне :)

      Изтриване
  5. Здравейте! Искам да питам каква е сметаната ?Течна или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Антоанета! В списъка с продукти е уточнено, че става въпрос за заквасена сметана. :)

      Изтриване
  6. Разкошна е, Люси! Благодаря за прекрасната идея! Ще се възползвам някой ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Ще се радвам да ти хареса. Прегръдка, мила!

      Изтриване
    2. Знам ,че е много вкусна-тортите със заквасена сметана са ми любими.
      Благодаря за споделената рецепта,Люси!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Живче! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. О, Боже!
    Още утре ще се прави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай,давай! Ще чакам отзиви и снимки 😁 Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотна рецепта, а и визията на тортата е върхът! Ще трябва да се пробва! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да ви хареса! Поздрави!

      Изтриване
  9. Люси,
    ако зависеше от мен аз бих те обявила за царица на тортите.Прекрасни торти правиш, най - различно оформени и поднесени.Имаш талант при приготвянето явно на торти и сладкиши.Прекрасна е и тази торта.И тя си има своето очарование.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, благодаря ти, мила - ще приема твоята титла! Много се радвам, че тортата ти харесва! Чиствай се почерпена! Прегръдка!

      Изтриване
  10. Величка Захариева27 ноември 2015 г. в 17:08

    С какво може да се замести заквасената сметана- с течна сметана, или с маскарпоне?Тук в Италия няма заквасена сметана,тортата е толкова съблазнителна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, може да ползваш комбинация от маскароне и течна сметана, и да прописнеш рикотата. Или пък рикота и сметана, а защо не и само маскароне. Което ти е най- любимо :) Поздрави

      Изтриване
  11. Сигурно закъснях и не остана и трохичка за мен от тази топчена фантазия! Страхотна е, Люси! Поздрави и честит първи сняг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, има за теб, Пете :) Аз винаги ще ти запазя парченце! Добре си ми дошла :) Има ли сняг по Германия, кажи ?

      Изтриване
  12. Страхотна както винаги!вдъхновяваш ме да правя сладкиши

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна идея за празниците! Благодаря......:)

    ОтговорИзтриване
  14. можели вместо изварата да се цложи крема сирене

    ОтговорИзтриване
  15. Уникално, лесно и елементарно, това го можеш само ти, Люси! Браво, момиче!
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ех, Люси - създаваш ми работа! А дрехите ми отесняват... Но така или иначе тази торта ще се прави! Просто няма друг начин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ще се радвам да се хареса, а пък празници идват - дрехите така и така ще отеснеят :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  17. Страхотна торта!Ще я пробвам и аз.Много ефектна и навярно много вкусна!Благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за страхотната оценка! :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  18. Здравейте. Страхотна торта ! Искам да попитам издълбаното от тортата стига ли за толкова топчета и за покриване, или трябва да се направи още една порция блат ? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвете! Написала съм в рецептата, че съм ползвала екстра порция от рецептата за скалички, макар че според мен е този блат е достатъчен за топчетата. Накрая имах една торта и цял поднос топчета :) Поздрави

      Изтриване
  19. Здравейте Люси,
    За пореден път съм възхитена, още една рецепта, която Трябва да се направи, а аз още кашкавалките не съм направила! Имам въпрос относно рикотата, има ли специално място откъдето си купувате илу марка някаква?
    Благодаря, много щастие от мен :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Весела и благодаря :) Купувам си рикота от Кауфланд, мисля, че си е с тяхната марка.Най-евтината в магазина, ако не се лъжа :) Поздрави!

      Изтриване
  20. A shte se poluchi li tortata, ako ne se izpolzva jelatin?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Препоръчвам използването на желатин, тъй като сместа за пълнежа е все пак редичка и трябва стягаш компонент. Може би може да го заместите, ако промените сместа само от крема сирене или маскарпоне, така, че да бъде по гъста. Поздрави!

      Изтриване
  21. Благодаря ти за вдъхновението! Отлична торта се получи! Пожънах успех :) Красиво и вкусно е рядка комбинация.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=944366332267611&set=pcb.696290653840175&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=944366302267614&set=pcb.696290653840175&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, много се радвам! жалко, че линковете не се отварят и не мога да я вида! Но важното е, че ви е харесала! поздрави от сърце!

      Изтриване
  22. Може ли тук да напишете рецепта за топчетата, които сте използвали в тортата, с натрошения блат, ако не се лъжа, защото не мога да разбера как се правят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Както съм написала в рецептата, към тази смес добавих и рецептата за скалички, което удвои дозата. Добавих меко масло, и леко затоплено прясно мляко, течна шоколад ( всичко на око) и след това намачквах сместа,. докато стане лесна за моделиране.

      Изтриване
  23. Люси, такива разкошни неща правиш! Искрено ти се възхищавам и поздравявам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Тили! Ти също си голямо вдъхновение! Прегръдка!

      Изтриване
  24. Уау,страхотна торта! Поздравления за вкусотийките,които създавате! Скоро имам празник и искам да я направя :) Моля за съвет: тъй като формата ми за печене е с диаметър
    27см трябва ли да увелича пропорциите на продуктите? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Може да запазите и тези пропорции, но ще трябва да я направите с много, но малки топчета отвътре, за да ви стигне крема. Другия вариант, е да направите около доза и половина. Поздрави!

      Изтриване
  25. Изглежда невероятно вкусна! Имам въпрос- може ли да не използваме желатин? Или някаква алтернатива ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани! Не бих препоръчала да се пропуска желатина, тъй като той ни гарантира стабилни и добре изглеждащи парчета ( въобще целия ефект на тортата), но ако искаш, може да опиташ да направиш крема от маскарпоне, пудра захар и бита сметана, така че ще бъде по стабилен и няма нужда от желатин. Поздрави!

      Изтриване
  26. Открих тортата, която ще направя за коледните празници! Изглежда вкусна, а и толкова лесно се прави. Малкият ми син също е любител на топчетата и скаличките, сигурна съм, че тази торта ще се прави повече от един път у дома.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Люси! Тортата е страхотна, вчера я направих и получих куп суперлативи! Много съм впечатлена от всичките ти рецепти.Толкова интересни, добре описани и лесни за изпълнение. Благодарение на теб съм кралица в кухнята ;) ! Благодаря ти, че споделяш с нас тези кулинарни вълшебства! Поздрави от Васи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Васи, благодаря ти много за думите и че сподели тук своите отзиви за рецептата! Радвам се, че сте останали доволни! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  28. Люси,искам да направя тази чудесна торта,но в нашият град - Ловеч не мога да намеря рикота,въпроса ми е мога ли да я заместя с друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Рикота се намира в магазини като Кауфланд и Билла, но иначе може да го замениш с крема сирене или маскарпоне. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте! Вече втори път правя тортата за тази седмица и в двата случая слагам извара "Олимпус"(има я и в кофичка, като кисело мляко). Получава ми се много добре.

      Изтриване
    3. Благодаря, че сподели, Мария! Радвам се, че тортата се радва на такъв успех у вас! Усмихната седмица!

      Изтриване
  29. Минавам и аз да изразя възхищението на моите гости, за които направих торта, оформена по този начин! Много ефектно! Другият плюс на сладкиша е, че е наистина много лесен за изпълнение.Аз използвах съвсем друг крем, но идеята е супер! Благодаря за рецептата, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче и честит празник още веднъж! радвам се, че ви е харесала тортата и си я направила според вкуса си! Това са най-добрите торти :) Много усмивки и пожелание за още весели празници!

      Изтриване
  30. Здравейте ЛЮСИ!!!Аз съм Нели и също правих тортата два пъти.Срещам проблем с трохичките отгоре който се ронят много при разряване и сервиране.Споделете с какво бих могла да ги споя,за да не се ронят.Иначе се получи уникална торта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Нели! Радвам се, че тортата е толкова вкусна за вас, че вече се е повторила :) За трохичките мога да ти предложа да ги оваляш в малко шоколадов ганаш, но пък ще стане малко като плътен шоколадов пласт отгоре. Може да се опиташ да ги напоиш и с малко подсладено мляко с какао, за да са по сочни и да не изсъхват толкова бързо в хладилника. Поздрави!

      Изтриване
  31. Люси,Мария,благодаря ви за информацията,ще споделя резултата когато я направя,може би през тези почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей,Люси!НЕ съм видяла че е заквасена сметана ,купила съм тази double cream,течната става ли,благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Непознат! Не съм сигурна, че знам за коя говориш точно, но мисля, че заквасената сметана е доста свежа и има своята значителна разлика тук. Предлагам ти да опиташ със заквасена сметана! Поздрави!

      Изтриване
  33. Здравейте Люси, утре ще правя тортата за пръв път и ще използвам заквасена сметана от Lidl, Pilos, но виждам, че е само с 12% масленост. Да добавя ли малко масло или да взема друга сметана? Може ли да се пропусне загряването на сметаната? Разбъркването на рикотата със сметаната с миксер ли става, или по-добре на ръка? Благодаря много предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Няма проблем за маслеността на сметаната, тъй като тя ще се желира. Сметаната трябва да се затопли, за да се разтвори в нея желатина. Ако искате разтворете го в друга затоплена течност ( като компот) - но трябва да сте сигурни в самия процес, за да го направите правилно и да не пресечете желатина в студената течност.Можете да разбиете рикотата по желание - на ръка или с миксер. Поздрави!

      Изтриване
  34. Здравей Люси! Благодаря за страхотната рецепта и прекрасното описание.Вчера направих това изкушение , вместо рикота използвах ситна извара. Получи се страхотно , обрах всички овации ;) Сега прекрасната ти рецепта е споделена в страницата ми във Фейсбук.Продължавай да бъдеш все така креативна , рецептите ти са страхотни!!! Поздрави Мария!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Много се радвам, че ви е харесала и сте я направили по свой вкус! Сърдечни поздрави и пожелания за весели празници!

      Изтриване
  35. Здравей Люси!Вчера направих тортата,като да първи път стана супер,всички останаха очаровани от вкуса и,невероятна е,докато се наканих да я снимам и беше разрязана от нетърпеливото домочадие,снимки ще пусна в Моята кухня и Домашни вкусотии.Използвах 12% сметана на Pilos
    и извара на Олимпус,която се оказа идеален заместител на Рикотата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Много се радвам, че си направила толкова успешен вариант и благодаря, че сподели използваните от теб продукти! Ще помогне на някой, който иска да направи същото! Радвам се, че тортата ви е харесала! Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  36. Здравей, искам да попитам мога ли да заменя бялата захар в блата с кафява захар мусковадо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Аз не съм опитвала, но може да пробвате! Надявам се да се получи също добре!

      Изтриване
  37. Благодаря, ще опитам. Дано да се получи.

    ОтговорИзтриване
  38. Направих я! Но не ми стигна крема да я направя толкова висока,колкото на снимката и се наложи и да смаля топките, за да се съберат под крема. Може би формата ми е по-голяма. В топките добавих и една супена лъжица ром, а в крема - настъргана кора от портокал, за допълнително коледно настроение. Получи се супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала! Аз съм написала размера на тавичката в рецептата - може да сравните, но най-вероятно наистина ви е по-голяма! Сладко похапване и весели празници!

      Изтриване
  39. Рецептата ме грабва веднага и искам да я направя, но какво мислите , дали ще стане ако заместя изварата с крема сирене?

    ОтговорИзтриване
  40. Направих я, стана страхотна. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че сподели отзиви, Славка! Весели празници!

      Изтриване
  41. Дали би могла да се направи с бишкоти или бисквити за основа? Тъй като формата, която мисля да използвам е голяма и не се събира във фурната, за да се изпече блат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Доста голяма ми звучи тази форма щом не влиза във фурната! Ще съобразиш ли съотношението на крем, пък и блат ти трябва за топчетата също! Аз не бих могла да ти гарантирам успех в това начинание, тъй като ми изникват твърде много въпросителни, но пък чрез експерименти се раждат нови десерти. Весели празници!

      Изтриване
    2. Ами формата е правоъгълна, с разкопчаващ борд и основата й е една идея по-голяма от вътрешността на фурната и затова не се събира и не мога да пека по-течни теста в нея. (с бутертестото например няма проблем, тъй като използвам борда на формата и тавата на самата фурна)
      Относно крема, мисля да направя двойна доза, а пък топчетата ще бъдат от сместа за скаличките.
      Единствената ми въпросителна беше относно основата на тортата. Реших все пак да пробвам с какаовите на "Закуска". Надявам се да се получи.
      Весели празници!

      Изтриване
    3. Има шанс да стане, дано бисквитките са достатчни като блат за толкова много крем. Ще се радвам да споделиш резултата, а пък аз ще стискам палци! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    4. Получи се чудесна торта! Бисквитеният блат чудесно се съчета с нежния крем и бисквитените топчета. Определено ще се прави отново, вече е в графата "любими".
      Честита 2016 година!

      Изтриване
  42. Много свежа торта се получи. Правих я със ситна извара и заквасена сметана. Получиха се и много топчета- слоижих и вътре и отгоре и ми останаха. Замразих ги за мъфини. Благодаря за тази рецепта, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви! Много се радвам! Бъдете живи и здрави и весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  43. Благодаря Люси, направих я за новогодишната трапеза. Лека и вкусна

    ОтговорИзтриване
  44. Честита Нова Година,Люси!Бъди все така усмихната и продължавай да ни радваш с красивите си вкуснотии!:)Тортата е страхотна и на вкус и на визия.Уцелих солено крема сирене и по спешност(в 10 вечерта) ползвах крем роза.Накрая имах розова,но много вкусна тортичка :)Шоколадовите топчета изглеждат супер в розовия крем. Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, звучи чудесно твоята розова тортичка! Да ми пратиш снимка, ако имаш :) Благодаря ти за отзивите и пожеланията! И на теб ти пожелавам красива, мирна и щастлива нова година!

      Изтриване
  45. Здравейте! Направих тортата и стана страхотна! Моята форма е 24 см и крема не стигна. Забърках още половин доза и беше вече добре. Сега видях в коментарите, че рикотата може да се замени с маскарпоне. Дали същото количество маскарпоне ще е достатъчно?
    Ще ви бъда и благодарна ако напишете и колко грама е бакпулвера и желатина. Аз също живея в чужбина и рядко виждам малки пакетчета. Винаги купувам големи кутии и започвам едно звънене на роднини да питам колко гр е едно пакетче от дадена съставка. Благодаря предварително! Продължавайте с вашите идейни, вкусни и красиви торти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря! Радвам се, че ви се е харесала тортата :) За маскарпонето - същото количество ще е добре. За желатина и бакпулвера - моите разфасовки са от по 10 г и двете пакетчета ( Ще се опитам да не забравя да ги уточнявам за хората в чужбина :) ) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  46. Здравей Люси! Правим в къщи много от твоите рецепти. Всички са прекрасни. Смятам да правя тази торта за Рожден ден, но искам да е в по- голяма форма. Според теб колко трябва да увелича продуктите за форма с диаметър 26 см.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ако искаш да има тази визия, може би ще се наложи. В противен случай, ще получиш малко по-нисък блат, за който ще трябва да направиш по-малки топчета като пълнеж. Но ако и по-този начин те устройва - може да опиташ! Поздрави!

      Изтриване
  47. Люси, според теб ако увелича продуктите с 1,5 ще бъде добре за форма 26 см. ? Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, не мога да бъда сигурна колко точно ще повлия - трябва да се опита :) Действай смело - това е само торта все пак :) Поздрави!

      Изтриване
  48. Здравейте Люси!Адмирации и от мен за тортата!ще я направя за Гергьовден-имам именик.Бих искала само да доуточня процеса с желатина.По указанията на пликчето,след като набъбне трябва да се разтвори на водна баня и така да се смеси с крема.При теб технологията е малко по-различна и не съм правила така.Сметаната трябва да е достатъчно загрята,за да се разтвори набъбналият желатин направо в нея.Мога ли да го направя по класическия начин?Благодяря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена! Разбира се, може да използваш и другия метод, щом се чувстваш уверена в него. Аз предпочитам този( видях го от Марта Стюард), тъй като не се налага да добавям още течност към сместа, за да се интегрира желатина, а и съм имала гафове, като добавям желатина към студената смес, макар и на тънка струйка, се втвърди и стана на нишки. Ти се довери на твоите умения ;) Поздрави и успех!

      Изтриване
  49. Здравей, Люси! Тортата се хареса адски много на всички и я правя 2 пъти в рамките на 24 часа. Голяма наслада за небцето. Сложих сушени бананчета и шоколад в топчетата,гръцки йогурт вместо заквасена сметана втория път. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Глория!Много се радвам, че и ви е харесала и си имала възможност да създадеш и твой собствен вариант, който звучи много, много вкусно! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  50. Здравейте подстрекателке,понеже мъжа ми не си пада много по заквасената сметана,ако сложа малко и течна дали ще се получи крема,примерно 100 мл и ако да желатина пак ли толкова да бъде или да го увелича малко.Всъщност рикотата е 250 гр.Благодаря предварително.Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, желатинът ще желира всяка течност, която е към 500 мл, така че може да си играете с пропорциите и вида сметана, ако решите. Поздрави и успех ( сигурна съм, че мъжът ви ще остане доволен :))!

      Изтриване
  51. Люси, благодаря Ви за чудесната рецепта ! Аз си позволих малко импровизации - замених заквасената сметана с течна и прибавих Маскарпоне. Издълбания блат поръсих с малко ром , половината от издълбаните трохи леко ги препекох и украсих тортата с тях

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Звучо повече от вкусна тази вариация и със сигурност ще я опитам и аз! Поздрави от сърце и благодаря, че писа!

      Изтриване
  52. Здравей,аз искам малко повече инфо за топчетата. Как се получават с толкова гладка консистенция? Блиндираш ли изрезките от блата и колко масло и мляко се слага? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Лидия. Обикновено вътрешността на блата е доста влажна, докато е топла и ако се работи с леко затоплени продукти - масло и мляко, те правят сместа много гладка. Никога не ги меря, слагам на око, тъй като в зависимост колко ми е сочен или по-сух станал блата поемат различно количество. Важното е да се получи гладка и лесна за оформяне паста. Поздрави!

      Изтриване
    2. Чудесна торта! У дома много се хареса! Със сигурност ще повторим!

      Изтриване
  53. Невероятни рецепти,няколко вече са пробвани и са много хубави!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте, аз да попитам,сместа за скаличките и за топките от блата, съединявате ли ги?
    или топките от блата са за вътрешността, а от сместа за скаличките за украсата?
    И каква рикота използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ели! Обикновено ги смесвам двете смеси. Рикота използвам с марката на Кауфланд. Поздрави сърдечни :)

      Изтриване
  55. Люси, благодаря за рецептата! Стана много вкусна торта с добавка от мен сладко от вишни. Другия път ще сложа повече заквасена сметана,защото искам да е още по-сочна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, чудесно звучи с вишните :) Браво! Поздрави и благодаря за оставените отзиви!

      Изтриване
  56. zdraveite i az napravih ot tazi prekrasna torta s blata se spravih no krema ne mi se sgasti kakav moje da e problema ina4e e vkusna

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може би е оптнела повечко време желатина да стегне, но като цяло трябва да е проблем с желатина. Поздрави!

      Изтриване
  57. Здравейте! Днес ме вдъхновите и направих тази прекрасна торта! Мисля, че стана страхотна! Рецептата за блата ще бъде използвана и след път, когато правя торта или кекс. Благодаря за страхотните рецепти!
    Сладък ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за оставените отзиви, Боряна! Да ви е сладко!

      Изтриване
  58. Всяка коледа последните три години сме с тази торта . Миналата година добавих вместо кокос пасирана круша , ябълка и канела , а тази година пресни ягоди ❤️ . Страхотна , лесна а понякога вместо топките отгоре я покривам с фондан .

    ОтговорИзтриване
  59. Здр.искам да попитам рикотата с какво мога да я заменя?Вместо заквасена сметана може ли сметана си бита?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се замени с различни видове сметани и сирена, въпрос на вкус :) все ще се желира - просто някои ще я направят по-тежка, други по-лека ;)

      Изтриване
  60. Много вкусна торта! На вкус я докарах още от първия път, от втория успях даже да ѝ направя приличен външен вид :)) Благодаря ти, Люси, за страхотната идея, продължавай в същия дух, верен фен съм ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Анонимен ( остави ми и име следващия път). Сърдечни поздрави и чакам още от твоите впечатления ;)

      Изтриване