Октомври дойде и първата му задача бе да ме накара да си извадя юргана! Тъй като често спя на отворен прозорец ( което обяснява идеите ми понякога :) ), завиването с по-дебела завивка става все по-наложително. И все пак няма по-приятно спане от това да си завит в пашкул от гъши пух, дишайки от свежия есенен въздух, изпълнил стаята. Въздух, който съдържа в себе си малко от топлината на деня, уханието на дъжд и щипка хлад, като трейлър на предстоящата зима.
Втората задача на октомври бе да да ме накара да заредя отново любимата си есенна плейлиста с Katatonia, My Dying Bride и разбира се къде без тематичния October Rust на Type O Negative.
И накрая това, което направи октомври - накара ме да сътворя ново ястие, което да говори за есен, да има месо и най-важното - да кара хората да се влюбят в него! Мисля, че успях - невероятното супер-дупер сочно свинско с картофи и сини сливи.
Идеята за подредбата на продуктите ми дойде спонтанно, но бях решена, че искам да избягам от традиционното клише за поднасяне на ястие. Оказа се наистина много вкусна и оригинална идея, която допринесе не само за по-лесното сервиране, по-впечатляващата визия, но в същото време и за по-пълноценното запазване на вкусовете на всеки един от компонентите.
Заради оформянето картофите например станаха много бързо, запазиха златния си цвят и не се мачкат при сервиране, което често се получава, когато трябва да ги загребваме от дъното на тавата.
Предполагам, че за някои комбинацията със сини сливи може да им се стори нестандартна, макар и тя да е доста традиционна по принцип. Тези от вас, които не са опитвали, призовавам да го направят и да се насладят на един от най-класическите есенни вкусове, което съм сигурна, ще приготвяте и друг път.
И докато сини сливи можете да намерите вече различни сортове и видове целогодишно в големите супермаркети, аз набавих своите от любимото си място - селския пазар. Бяха доста спаружени, като бабичката, която ги продаваше, но тя беше едно толкова сладко бабе, че просто нямаше как да не ги купя, за да я зарадвам. (Имам слабост към бабите, какво да се прави!)
За тези от вас обаче, които искат да ги заменят с нещо, което им е под ръка, имам две много добри предложения - първо, напоени във вода малко сушени сини сливи или второ - ябълки! Което и да изберете, ще се насладите на едно наистина прекрасно ястие, но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
3-4 бр. свински пържоли
3-4 бр. картофи
12 бр. сини сливи
2 с.л. зехтин/ олио ( плюс малко за намазване на тавичката)
1 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
Започваме като в тигана слагаме да се загрее мазнината (олиото/ зехтина и маслото).
Слагаме пържолите да се запържат до получаването на хубав загар. Овкусявам със сол и черен пипер.
Нарязваме сливите на резенчета, а картофите на картофен чипс (аз използвам ренде).
Намаслявам тавичката с мазнина по предпочитание и започвам да редя: част от картофите,
пържола, ред сливи, пак ред картофи, отново пържола и така, докато ни свършат продуктите (и тавичката :))
Отгоре поръсваме отново със сол, олио и пипер и прибавяме малко хладка вода до равнището на картофите.
Затваряме капака и пъхаме в студената фурната, като първоначално печем на 220 градуса за около 30 минути, докато заври. Намаляваме на 180 градуса след това и печем още половин час. (Последните минути може да махнете капака, ако искате да бъде по-запечено)
Ароматът от готовото ястие е толкова неустоим, че снимането на тези снимки бе истинско предизвикателство.
Пържолите бяха толкова крехки и сочни, а цветът им може да предизвика удавяне на сухо :)
Опитайте и вие !
А аз ви пожелавам един прекрасен, изпълнен с красота и радост октомври!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!
Люси, ама много вкусно изглежда това ястие! Много красиво подредено, дори изпечено! Браво! Чак тук усетих аромата на сините сливи, перфектно допълнение към свинските пържолки! Поздрави от студена Германия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Петичка! Радвам се, че ти допада! няма само ти да ме изкушаваш до лудост :) Прегръдки и най-сърдечни поздрави от все още топличка България!
ИзтриванеЗдравей Люси яденето е прекрасно а съм сигурна че и на вкус е перфектно.Комбинацията с различни плодове много ми харесва.Ще го направя тези дни.Поздрави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вероника! Аз също съм любител на тази комбинация с плодове, макар не всички да се приемат така добре :) Ще се радвам да ми споделиш впечатленият си! Прегръдка!
ИзтриванеБлагодаря!За мен беше истинско удоволствие да прочета написаното,а гледайки снимките си помислих,че нищо по-апетитно не съм виждала.Спомних си вкусната яхния със сини сливи на моята майка,която за съжаление почина.Сигурна съм,че ястието Ви е много вкусно,ще опитам да го направя и аз.
ОтговорИзтриванеМими, благодаря ти за написаното. От опит знам колко скъпи са ни ястията, които ни носят приятни спомени! Надявам се и това да ти се услади и ти изпращам най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеВеликолепно съчетание на вкусове...!Слива и свинско-любима комбинация!Много ми допадна и подредбата в тавичката,а за снимките-нямам думи!Поздрави,Люси:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! Много се радвам, че моята хрумка за подредбата ви грабва толкова, колкото и мен! Топла прегръдка и много усмивки от мен!
ИзтриванеСините сливи са на почит в моята кухня. Предлагаш много оригинална идея, подкрепена с перфектни и апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеСлънчеви почивни дни, Люси!
Благодаря ти, Тили! Аз сега успявам да отговоря, така че ти пожелавам много успешна и усмихната седмица!
ИзтриванеОлеее, много ми харесва рецептата! Обичам сладко и солено <3 Ще пробвам непременно, когато си намеря хубаво свинско!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Люси!
Мерси, Зори! ще се радвам да ти хареса и да ми пишеш, ако е така! Сърдечни поздрави и от мен, мила!
ИзтриванеХапва и снимаш, хапваш и снимаш, а ние какво - гледаме и подсмърчаме, гледаме и подсмърчаме:)
ОтговорИзтриванеАз му се насладих виртуално, че у дома сините сливи ще им се сторят лудост и няма и да опитат.
Благодаря ти за коментарите, Веселка! Радвам се, че на теб ти допада! Прегръдки силни от мен и ти желая една страхотна и усмихната седмица!
ИзтриванеЛюси, първо да кажа, че много се радвам, че имах възможност да се запозная с теб на наградите на Блоговодител! А ястието е просто неустоимо и не се сдържах и го приготвих и аз. В момента се пече и нямам търпение за резултата:) Благодаря за поредната чудесна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЮлия, благодаря за думите! За мен бе чест да запознаем и да споделим това радостно събитие заедно! Пожелавам си още много такива приятни срещи! Радвам се, че ястието ти се сторило неустоимо и се надявам да ти е харесало. Ще очаквам отзиви! Най-топли поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Люси,
ОтговорИзтриванеАз също се изкуших от снимките, които сте представили и го направих. Действително е прекрасно ястие, на което аз добавих още патладжани, нарязани като картофите и няколко скилидки чесън.
Снимките, които направих са по същия начин - "хапвам и снимам" :-)
Благодаря Ви за идеята и прекрасното представяне на всички Ваши рецепти!
Бъдете здрава!
Даниела
Дани, и аз искам да видя тези снимки - звучат много вкусно :) Радвам се, че си го приготвила според вкуса си и ти е харесало! Благодаря ти за оставения коментар и се радвам, че ми писа! Усмихнат ден и сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси за трети път ще приготвям твоята вкусна гозба със сини сливи.Чудесна е и много вкусна. Както всички твои гозби.Поздрави от мен!☺
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Теми! За пореден път пък ми оставяш супер "вкусен" коментар и ти благодаря! Много усмихната седмица от мен!
ИзтриванеБлагодаря за чудесната идея,реших да опитам,но понеже нямах сливи сложих кайсии,стана чудесно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделените отзиви. Ще опитам и с кайсии :)
ИзтриванеЩе го опитам задължително!!! Често пробвам Ваши рецепти и винаги ми харесват! Желая Ви здраве и вдъхновение! Бъдете щастлива! <3
ОтговорИзтриванеДарина
Благодаря от сърце за милите думи и толкова топли пожелания, Даре! Прегръдки най-искрени!
Изтриванепоздрави Люси, правила съм го и знам че е много вкусно. Аз искам да ви дам друга идея, направете го с дюли, става божествено !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Маринела :) Да, чувала съм. Ще опитам веднага щом ми попаднат дюли под ръка :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеИзглежда супер вкусно и неустоимо !
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЗдравей Люси нима има твоя рецепта която да не е направена и снимана перфектно изглежда много вкусно в събота ще го направя за именния си ден очаквам моите да го харесат благодаря ти за рецептата ще сготвя нещо по различно
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Пепи за милия коментар! Сърдечни поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси стана перфектно много го харесаха моите хора благодаря ти за прекрасните рецепти
Изтриване