Онзи ден намекнах на Митко, че е време за есенни рецепти и макар вече в главата да ми се въртяха някои от сезонните плодове и зеленчуци, почти по навик го питах "Какво се яде този сезон?". Той с почти детска невинност ми отговори "Ами каквото има по гърба на таралежа". И с този очарователен бебешки отговор се пренесох мисловно през пъстрите картинки на букварите и книжките с приказките от детството, където есента определено пристигаше на гърба на таралежа под формата на гъбки, крушки и ябълки.
За мое щастие, две от трите неща, моят верен зеленчуков дилър - баба ми, ме бе снабдила няколко дни по-рано и разполагах с няколко вкусни, макар и не перфектни на вид круши.
Отдавна исках да направя десерт с круши, в който те да са звездата и това да се вижда, затова и не си дадох зор да ги крия!
С ръка на сърцето мога да ви кажа, че това е най-вкусният десерт с круши, който съм яла, и предварителната обработка на крушите ще направи и не толкова вкусните сортове да ви се сторят като излязли от захарна фабрика (не тая край София, де), като в същото време запазват невероятния си и уникален вкус на топлия и ароматен есенен плод.
Блатът е бъкан от шоколад и ако не се допече докрай (при ваше желание, разбира се), може да си имате нещо като голямо шоколадово суфле, което може само да ви накара да си го хапвате с лъжички, щедро гребвайки от горещата му сърцевина.
И тъй като съм известна с пословичната си щедрост, реших да плисна и една "кофа" шоколадов ганаш за украса...
Резултатът бе такъв, че почерпените от сладкиша се чудеха какъв е тоя толкова вкусен сорт круши, какъв е този сладкиш и защо, аджеба, е толкова малко?
И точно защото се получи супер вкусотия, бързам да я споделя възможно най-скоро с вас. Този път обаче искам да посветя този десерт на едно невероятно талантливо момиче - Мария Николова. Тя е сред моите читатели и ми е пращала едни от най-красивите снимки за рубриката "Моите рецепти -вашите творения". Сега вече е направила цял албум с такива рецепти и бе така добра да ми изпрати линк, който можете да погледнете и вие тук.
Не само умението, с което е пресъздала всичко, ме впечатлява, но съм изключително благодарна за милите думи, които е написала за мен и моя блог.
В крайна сметка и аз съм просто човек, който тихичко се надява да получи всеки път одобрението на своите читатели, а щом е придружено и с толкова любов, няма как да не ме зарадва много!
И както казах, бързам, бързам, време няма, ето я и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
5 бр. яйца
150 г тъмен шоколад
120 г масло
100 г млени бадеми
120 г захар
20 г брашно
50 мл амарето (друг ликьор)
1 с.л. тъмно какао
1 ч.л. равна бакпулвер
щипка сол
За крушите:
5-6 бр. по-големи круши
750 г вода
150 г захар
сока на един лимон
1 ванилия
За украса:
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад
Започвам с приготвянето на захарния сироп за крушите. За целта слагам в подходящ съд водата, захарта, една ванилия и сока на един лимон да заврят.
През това време обелваме крушите и с помощта на картофобелката (ако е като моята, иначе нещо друго остро, като търнокоп например) издълбаваме крушите като премахваме сърцевината и семките.
Поставяме обелените круши в сиропа, който дърпаме от котлона и ги оставяме там, докато приготвим блата.
Моите круши са по-дребни, затова сложих повечко - цели осем броя, но количеството сироп ще ви стигне за голяма бройка.
Блата приготвяме също много лесно. В купа слагаме сухите съставки - брашното, бадемите, захарта, бакпулвера, солта и какаото.
В друга купа, на водна баня разтопявам шоколада и маслото ето така:
Добавям една част от шоколада към сухите съставки и разбърквам.
След това чуквам едно яйце и разбърквам хубаво.
Така постепенно интегрирам цялата шоколадова смес и всички яйца - не отнема повече от няколко минути, тъй като всичко се разбърква на ръка. Накрая добавяте и алкохола. Аз използвах домашен смокинов ликьор.
Изсипвам сместа в тавичка с размери 24 см в диаметър, като на дъното предварително съм сложила хартия за печене, леко намаслена.
След това разпределям отгоре крушите.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.
Накрая залейте с приготвения от затоплената сметана, в която сме разтворили начупения шоколад, ганаш.
( Рецепта за ганаша съм писала много, много, мнооого пъти ) :)
Накрая поръсих с малко филирани бадеми ...тъй като имах под ръка и се чудех какво да ги правя....Запекох ги за няколко минути в тефлонов тиган до получаването на хубав и апетитен златист цвят.
Не мога да ви опиша колко вкусно бе това шоколадово удоволствие! Блатът е тежък, сочен и много шоколадов, а от крушите се носи такъв аромат, че ми иде да се жертвам и да нацелувам таралежа за вкусната есен, която ми донесе!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Разкошен десерт!!! От най любимите ми и сигурна съм, че няма човек на който да не се хареса! Много ми се искаше и едно парченце да видя с прекрасната шоколадова структура и хубавите бабини круши, но ако остане такова :)
ОтговорИзтриванеМила Люси, ти заслужаваш всички комплименти и признание на света, защото си едно страхотно креативно и изключително талантливо момиче и от всичко, до което се докоснеш струи стил и невероятен собствен почерк! Възхищавам ти се!
Прегръдки!
Таничка, аз не мога да ти благодаря достатъчно за милите думи! Възхищението е взаимно и се рдавам, че имам удоволстивето да познавам такива талантливи кулинари като теб ( вече и лично - юхууу:)) Прегръщам те!
ИзтриванеТози път ще го направя,каквото и да ми коства . Така си го описала ,че у дома вече ухае . До сега всички рецепти са ме оставяли с лека усмивка в ъгълчето на устата.Само това . За вкус и възхита //забрави . Това обаче е нещо друго ! При нас е още късно лято ,но твоят ЕЖО БЕЖО просто ме разоръжи ! А и думата ГАТО също .....Прегрътки .....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи! И късното лято обича шоколад, така че се надявам и вие да се насладите на този десерт, пък той е и лесен и съм сигурна, че ще го спретнеш за нула време.Да ви е сладко! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеОх, говори ми, говори:))) Люска, всичко обожавам в твоя блог, но сладкишите ти са несравними! Абсолютно се придържам към коментара на Таничка! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз от сърце, Кате! Със сладкиш ще ви черпя тогава, като ми дойдете на гости! Силно те прегръщам!
ИзтриванеАз вече нямам думи да опиша възхищението си от теб и това местенце! Прекрасен сладкиш, просто съвършен!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Васко!
Благодаря от сърце, Васко! Винаги си добре дошъл "на гости" :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Десертът изглежда страхотно, нямам търпение да го направя и пробвам!
ОтговорИзтриванеАко нарежа крушите и ги сложа вътре в сместа дали ще се получи така добре?
Здравей, Беба..няма да има проблем и с парченца в сместа...мисля, че ще е вкусно! Благодаря ти за оствения коментар! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеНаистина как може да е толкова малък :)
ОтговорИзтриванеУникален!!!!
Благодаря ти, Нат! Най-топли прегръдки от мен!
ИзтриванеЗдравей Люси,с нетърпение очаквам всяка твоя вкусотия,казвм вкусотия защото съм пробвала почти всички и те са невероятни.
ОтговорИзтриванеСега е ред и на тази есенна "приказка която ни разказа".
Имам само едно питане,ганаша върху топъл или студен сладкиш .
Здравей, Валя и благодаря! Няма значение темепературата на десерта за ганаша - той не попива, а си е просто заливка, така че единствено ще изстине по-бавно, ако е върху топъл сладкиш. Аз го заливам малко след като го извадя от фурната, но не е напълно студен! Поздрави и благодаря за оставения коментар!
ИзтриванеТалантлива сладурана! Ето какво си ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Прегръщам те!
ИзтриванеПлисни и 2 кофи даже! Пък ние да дебелеем....
ОтговорИзтриванеИзглежда повече от съблазнително!
Благодаря ти, Зори! Шоколада никога не е в повече...а пък вие ( у дома) не знам дали дебелеете, но много сладуреете <3 Прегръдки!
ИзтриванеЧудесен десерт Люси както винаги!!! 😉😃
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Теми! Мили думи от теб - както винаги! Прегръдка силна и сърдечна!
ИзтриванеЗдравей! Да, брашното е малко, но пък си имаме 100 г бедеми, които заемат неговото място кажи-речи...само, че е по-вкусно :) Надявам се и на теб да ти хареса! Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо!!! Круши и шоколад- любимата ми комбинация.
ОтговорИзтриванеНаистина е класика! И за мен е една от най-любимите, Татяна! Супер, че и за теб е така :) Ще ти харесват рецептите ми с круши тогава! Сърдечни поздрави и много усмивки от мен!
ИзтриванеЗдравей, скъпа Люси! Десертът е превъзходен. Вчера го направих, но вместо ликьор, сложих есенция ром. Уникално вкусен, а крушите се топяха в устата. Не пропускам нито една от твоите публикации. Правила съм доста от твоите изкушения и винаги са се получавали на 100%. Продължавай в същия дух.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мартина за оставения коментар. Аз пък не пропускам да се радвам на такива отзиви и винаги е приятно да прочета, че дадена рецепта се е харесала. Твоето гато с круши звучи страхотно, а и така примамливо си го описала! Сърдечни поздрави, мила и ще очаквам още отзиви!
ИзтриванеЛюси, аз сега виждам този десерт, ама така ударно ми влиза в петък, бъкания с шоколад разкош, че не би ми се опряло това вълшебство, подкрепено с чаша скоч. :)
ОтговорИзтриванеБраво и на почитателката! Разкошно се е справила с творенията... и е правя, на твоите вкусотии човек не може да устои и би проял и храна, която не обича :)
Благодаря ти ошще веднъж, мила! Права си, толкова шоколад определно си върви с някое силничко и сгряващо питие :) ПОздрави сърдечни!
ИзтриванеБлагодаря, че си посветила този разкошен десерт на дъщеря ми Мария! И двете сме големи почитателки на изкуството ти! Последно време забелязвам, че съм преминала почти изцяло на твоите рецепти и всеки, който опита приготвеното е възхитен!
ОтговорИзтриванеСамо да спомена, че аз не обичам круши, а в този шоколадов ганаш стават прекрасни!
Благодарим ти за творенията и за това, че ги споделяш с нас!
Благодаря много за прекрасните думи и отзиви, Силивия! Какво по-хубаво мога да чуя по мой адрес! Радвам се, че сте сред читатлите ми и се надявам винаги да продължавам да ви радвам с любими и за вас ястия! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеОтново прекрасен и неустоим десерт, мила Люси! Напълно в синхрон с настъпилата есен! :-) Със сигурност ще направя и този десерт по твоя рецепта, за да му се насладим всички вкъщи! Благодаря за чудесните и точни рецепти и неподправеността на твоето споделяне!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за милите думи, Ани! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеВълшебница!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря <3
ИзтриванеНямам думи!Зашеметяваща презентация, която ме кара да мечтая и да запретна ръкавите!
ОтговорИзтриванеВсичко, което правиш ми е номер 1!
Благодаря от сърце..❤️
Моля те, Люси как обаче разрязваш тази вкусотия, така че да запазим вида на десерта и навсякъде да има от апетитните круши?
Въпреки, че, ако питаш мен ще сервирам с лъжицата и никой няма да забележи това имайки предвид, че ще са в нирвана от тази вкусотия, но все пак...🥰
Здравей, Анонимен и много, много благодаря. По-лесно се разрязва, когато сладкишът е вече изстинал иначе, горе долу по крушите на половина :)
ИзтриванеЗдравейте, днес приготвих този проект десет! Стана с вълшебен аромат! Благодаря за идеята! Какво се случва със сиропа, в който накисваме крушите? Аз мисля, че сладкишът няма необходимост от сиропиране. От крушите си е сочен и сладък!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти е харесал десерта, Анонимен. Може да заделиш сиропа за сиропиране на други десерти :)
ИзтриванеАко се ползва фин млечен шоколад , ще се получи ли ганаш с необходимата гъстота ?
ОтговорИзтриванеДа, би трябвало :)
Изтриване