СТРАНИЦИ:

петък, 29 май 2015 г.

Традиционен немски шницел / Traditional German Schnitzel (Schweineschnitzel)



Изненада, изненада! Сигурно се чудите дали виждате правилно, но - да, това наистина не е торта! Най-сетне успях да публикувам и нещо соленичко, идеално за сезона, за вечеря през седмицата, а защо не и за още днес!  

Не знам как е при вас, но в моя град времето нещо забрави кой месец сме и взе да прескача на есенни температури! Това смущение в the force неусетно ме пренесе във времето, което прекарах в Германия, където високите летни температури също бяха мит. Почти веднага ми се прияде и отдавна позабравеният от мен традиционен немски шницел, който консумирахме почти ежеседмично. Казах  си - това ще е! Ще взема да споделя с вас как да си приготвите идеални немски шницели, тъй като вашето Люси от тях колко е приготвила и изплюскала, вече Шницел-юбер-майстер да е станала!

Докато прословутият виенски шницел по правило се прави с телешко месо, то за немски използваме свинско. Тайната на шницела е да се начука много на тънко, тъй като макар да го пържим съвсем за кратко, да може да се сготви добре. Важно е панировката ни да бъде суха и хрупкава със златист цвят. За постигането на идеални резултати обаче си има технология, която ей сега ще споделя и с вас!

Типичната гарнитура за шницела обикновено са шпалце със сос, пържени картофи или немска картофена салата. Аз избрах също картофи, но любимите у дома сотирани пресни картофи с копър и масло.


Повярвайте ми, у дома след края на готвенето се разнесе такъв аромат,  че нищо чудно, че са направили и такива свещи! 

Но няма да се офлянквам повече, ето я и рецептата, като започнем с необходимите продукти:



Необходими продукти:
600 г свинско каре
2 яйца
1 бр лимон
брашно
галета
сол / пипер
олио за пържене
За гарнитурата:
500 г пресни картофи
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
30 г краве масло
сол

Започваме като нарязваме месото на филийки с дебелина около един сантиметър. (Ако приготвяте и гарнитурата от картофи, използвайте времето да ги сложите да се запекат във фурната, върху хартия за печене. Измити, цели, необелени и само леко осолени) 


Както виждате, в долната част  на месото има малка, отделена част, която премахнах за да се оформят равни по-големина филета ето така:


Взимам едно от тях и го поставям между два листа опаковъчно фолио и започвам да го начуквам с кухненско чукче, използвайки равната му страна:


След начуквaнето шницелът трябва да бъде само няколко милиметра на дебелина. Аз го увивам в същото фолио и го оставям в хладилника, докато стане време да го готвя. Продължавам нататък и с останалите.


Готвенето на шницелите продължава като загряваме олио на котлона, достатъчно да покрие дъното и да позволи на шницела да "плува". После се заемам с панировката.
1.)  Овкусяваме месото със сол и пипер
2.) Овалваме месото в брашно, съвсем нежно. Не трябва да го натискаме в брашното!
3.) Потапяме след това в предварително разбитите яйца и от двете страни.
4.) Накрая завършваме с галета. Отново не притискайте в месото и леко изтърсете, ако е необходимо да падне излишъкът.


Пържим веднага, не оставяме да преседи, защото иначе коричката няма да бъде хрупкава, тъй като ще се овлажни. Затова е добре да правите всеки шницел един след друг.
Пържим в добре загрята мазнина, но не на максимум, по-скоро на 2/3-ти от степента на котлона.


Пържим и от двете страни до златисто. 
През това време картофите трябва да са се опекли. Затова на съседния котлон слагаме още един тиган, слагаме маслото да се разтопи и изсипваме опечените картофки. Разбъркваме за кратко, колкото да се запържат и да поемат от аромата на маслото.



Точно преди да ги извадим, слагаме от нарязания копър (можете да сложите и скилидка - две нарязан чесън), разбъркваме за да полепнат добре и сервираме още топли!


Тези картофи са идеална гарнитура за нашия хрупкав и ароматен немски шницел, който по правило се сервира с резен лимон и малко пресен магданоз.


Не бих могла да ви опиша каква вкусотия е! Но се надявам да го опитате и да се убедите сами!
Добър апетит!

Актуализация 2019-та година:Остават броени дни до Наградите за кулинарни блогове, а аз съм номинирана  в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



21 коментара:

  1. Люси, думи нямам...! Толкова апетитно изглежда, а мога да си представя и вкуса му.
    Ако не тази вечер, то утре със сигурност ще го пробвам!
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светлана! Надявам се и на теб да ти хареса много! Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  2. Люска, и да не го опишеш, показала си го - то се вижда! Чудесна идея, усещам и тук аромата. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геринка! Силна прегръдка от мен!

      Изтриване
  3. Ами така де :) Спри се с тези торти ... ще напълнеем от гледане :) Шницела ти е направо златен :)
    Давай пак нещо за хапване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, давам...:) следващата рецепта се задава! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  4. Ето една моя любима храна. Ей така рано рано в събота както си седя на дивана мога да гризна два. Много апетитно, Люси, много! Страхотни шницели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Радвам се, че мога да те изкуша и с нещо соленичко! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Правя си такива шницели и аз. Любими... просто неустоими! А от твоите снимки чак вкъщи замириса на шницели с картофки :)

    Хубав ден, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Ням ада откажа да опитам и от твоите тогава! Весели почивни дни!

      Изтриване
  6. Страхотен шницел! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Яна! надявам се да ти хареса! Поздрави!

      Изтриване
  7. Люси, прекрасна си! Това е едно от любимите ни ястия, много е вкусно. Благодаря, че ме подсети, скоро не го бях приготвяла ;) Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Яна! Да ти е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  8. Thanks for the invite, Nandy! I will look in to that! Have a great day!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси,днес приготвих шницелите по твоята рецепта .Станаха много вкусни ! Хубава вечер.☺

    ОтговорИзтриване
  10. Люси,и аз се израдвах на шницела ти,че толкова го обичам,а отдавна не съм правила.Страхотен златен тен си имат и чудна компания в чинийката,супер порция!Много вкусно,много!Хубав юни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! да бяха останали, да те почерпя! Нищо, пак ще направя! Прегръдка от мен!

      Изтриване