СТРАНИЦИ:

вторник, 17 март 2015 г.

Руски сладкиш "Лисичи хралупи" / Russian Dessert "Fox Holes"


Такива вкусотии наготвих напоследък, а пък време да ги напиша и да споделя рецептите с вас - никакво. Едва ли ще съм първата, която ще открие, че воденето на блог въобще не е шега работа, но все пак - уж денят става по-дълъг, ама явно с наближаването на пролетта се засилва и пролетната ми умора, известна още като хроничен мързел. Ще се стегна обаче - обещавам! Нямам избор, тъй като тези вкусотии трябва да видят бял свят. Все пак ще дойде време и за великденската фиеста, като и този път ще се опитам да намеря нещо малко по-различно от класическите рецепти, но все така носещи пъстрия и вкусен дух на празника!



Ето днес например ви представям един десерт, който не бях правила преди, но обикнах веднага. Носи интересното име "Лисичи хралупи" - име сякаш излязло от руска приказка. Предполагам, че произлиза от вида на десерта в разрез, който трябва да изглежда така. При мен хралупките станаха малко сплескани :), но не разполагах с тавичка с исканите размери (12 х 22 см ) и се наложи да го направя в по-голяма.


Досега съм опитвала и други подобни десерти, главно с направата на кокосови топчета, но тук те са от извара, което ги прави много по-нежни като текстура, дори след печене. Наистина много интересен десерт, който реших, че ще е идеален и за Великден, тъй като в разрез ще напомни и на бели яйца :) 
Актуално 2019-та година:
Ако вече съм ви привлякла вниманието, ето и самата рецепта, но преди това ще ви помоля да отделите няколко минути да гласувате за мен в наградите на Блоговодител, където съм номинирана през 2019-та година в следните категории
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи! 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
пудра захар на вкус

Започваме като в купа разбиваме яйцата със захарта.


Разбиваме до получаването на пухкава смес.


През това време на котлона разтапяме в подходящ съд шоколада и маслото. Прибавяме шоколадовата смес последователно и на тънка струйка към яйцата, при непрекъснато бъркане с миксера, за да не се пресече.


Прибавяме пресявайки постепенно брашното и бакпулвера.

Готовата смес изсипваме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Моята тавичка бе с размери 19 x 30 см.


За приготвянето на пълнежа в кухненски чопър/ блендер слагаме всички продукти и разбиваме до получаването на еднородна смес.


Сложете тази смес в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в сладкиша последователно ред по ред на малки порции ето така:


Готовия сладкиш сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути.


Не мога да ви опиша невероятното ухание и вкус на този десерт :)


И макар да не ми се получи идеален на външен вид, мога да ви кажа, че това въобще не попречи да бъде унищожен за един ден!

 

И макар да не е някоя помпозна торта, която се поднася придружена от удар на барабани, уверявам ви, че този десерт ще успее да възбуди сетивата ви и да му се насладите с чаша ароматна напитка в слънчевия следобед! 
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат и вкусен ден, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


35 коментара:

  1. Нямам думи, Люси - много нови и ефектни предложения,
    подбрани с вкус, майсторски приготвени и представени с впечатляващи снимки!
    Благодаря за удоволствието, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диянка! Пожелавам и на теб една пъстра, слънчева и красива пролет! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Ама уникален е! Обожавам десерти с извара и съм сигурна, че и този много ще ми допадне! ! Прегръдка, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! наистина се надявам да ти хареса толкова, колкото и на мен! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Izglejda super:), s kakvo obache moga da zamenq izvarata?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Можете да я замените с крема сирене :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Ах! Това пък сега откъде го измисли. Страхотно момиче си ми ти! Наистина много интересен сладкиш. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Йоли! Винаги ми е толкова приятно, когато минаваш да ме "видиш" :) Почерпи се, мила!

      Изтриване
  5. Знаят лисичките как да си правят хралупите:))
    Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Прекрасен и усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  6. Хайде, хайде... Не изглеждал добре. Само ти така си мислиш, Люска. Прекрасен е! И съм сигурна, че е с чуден вкус! :)
    Много усмихнати прегръдки от мен!

    П.П. И хич да не ти пука... То може ли да имаме всички размери тави, форми, накрайници, шприцове, пошове и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геринка! :) Иначе си е така - винаги може нещо да липсва в кухнята, но е важно да измислим втори вариант, а може би именно така се раждат различните десерти :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  7. Люси, не само е идеален, направо е перфектен на вид, а сигурна съм и на вкус. Много ми хареса. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! И на бе прекрасни, слънчеви пролетни дни!

      Изтриване
  8. Още едно чудесно предложение от теб, Люси! Както винаги - много красиво, със сигурност вкусно и с прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Наистина ме изненада с различния си вкус, а ароматът е невероятен! Ох, вече свърши, а пак ми се дояде! ще трябва да правя пак :) Прегръдка!

      Изтриване
  9. А какво означава текстура????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Текстура е много разпространена дума в българския език, много често срещана в научни текстове, но и използвана в ежедневието. Описва състоянието на дадена материя като усещане или от какво е направена. Повече можете да научите тук - http://simple.wikipedia.org/wiki/Texture

      Изтриване
  10. Люси невероятен е,още утре ще го изпробвам.Споделих с майка ми за твоя блог и от тогава имаш една фенка плюс.Поздрави и успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Вероника! както за думите, така и за популяризирането на моето местенце и увеличаващия се кръг от приятели! Прегръдка!

      Изтриване
  11. Ама че интересни хралупки, при това лисичи:)
    Правила съм подобен десерт, но трябва да погледна продуктите, май наистина освен извара имаше и кокос в моята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Този наистина е по-различен от тези, които съм яла. Определено си заслужава да се опита! Прегръдка и много усмивки от мен!

      Изтриване
  12. Люси, отново предизвикваш в мен чувство на възхищение!!! Толкова си старателна и така се грижиш за доброто настроение на читателите си, всяка рецепта е подбрана с вкус и изпълнена толкова прецизно, че как да не се възхити човек на майсторството ти и на креативните идеи! Браво мила, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, думите ти сами по себе си са толкова топли, а самия факт, че идват от страхотен кулинар като теб, значи още повече! Ти също винаги ме оставяш без дъх! Радвам се, че мога да "върна услугата" :) Почерпи се, макар и виртуално! Прегръдка!

      Изтриване
  13. Определено ми привлече вниманието - с името на десерта, изварата като съставка, изпълнението, визията! Супер!
    Спокойна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! надявам се да ти хареса и на вкус, щом го опиташ! Усмихнат ден пред теб, мила!

      Изтриване
  14. Егати съвършенството! Ти рисува ли го това чудо, Люска или го готви?!

    ОтговорИзтриване
  15. Ще го направя задължително!Изглежда невероятно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина перфектно си ги измайсторила тези лисичи хралупки:)! Поредното ти изкушаващо предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Слънчеви почивни дни ти желая!

      Изтриване
  17. Интересно и интригуващо!Браво!

    ОтговорИзтриване
  18. Направих го и мога да кажа че е страхотен. Сладък какаов блат за любителите на шоколада и лек изварен крем. Страхотна комбинация. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване