СТРАНИЦИ:

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Бърза запеканка със зеле и праз / Delicious Cabbage and Leek Pie


Последния път, когато бях на село, баба пак ме обзаведе с няколко зелки. Толкова им се тюхкаше и косеше как гъсеницата ги е наяла и почна да ги изрязва ли изрязва. От една голяма зелка накрая ставаше една малка топчица. Аз не пропуснах възможността да избъзикам бабето
"- Бабо, то бива да ти се свиди, ма ти нищо няма да ми дадеш. Само да се хвалиш после на другите баби, че ми пълниш чантите"...
И тя се смее :
"- Не е лъжа, чедо. Тая година нищо не излезе от градината ."
Аз обаче си я гушнах и успокоих, че като няма зеле, ще ядем я пасти, я свинско и така. :)

 

Може тази година акциите на бабиното зеле да не бяха много високи, но затова пък щом гъсеницата го яде, значи е вкусно и биологично. Затова си взех офъканите зелки и си ги отнесох у дома. От някоя и друга направих свежа салата като гарнитура за риба, но другата част превърнах в това неземно ястие, което успя да преобърне представите ни за безмесна храна.

Митко не заподскача от щастие като му казах какво ще правя, но след като го опита се оцъкли и сподели възхитен "Ами, че това е по-вкусно от пица! И още по-хубаво, че не се чувствам като хипопотам след едно-две парчета :) "

Заръча да правя по-честичко от тази чудесия, че да може да си взима и за обяд. Моля, да се отбележи в стенографията "Митко хареса нещо без месо!" !!!!!

И така, реших, че такива рецепти са длъжни да виждат бял свят и затова я споделям с вас, пък вие, ако се чудите какво да спретнете за домашните за вечеря, това е идеално предложение :)


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:

2 ч.ч. нарязано прясно зеле
100 г кашкавал
60 г сирене (по желание)
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. нарязан копър
1 ч.л. сол
6 с.л. брашно
3 с.л. заквасена сметана
3 с.л. майонеза
3бр. яйца
шепа нарязан праз
(олио / масло за намазване на тавичката)

Започваме като намачкваме зелето заедно със солта, докато омекне. Прибавяме копъра и праза.


В купа разбиваме яйцата, като добавяме последователно заквасената сметана, брашното, майонезата и бакпулвера. Заквасената сметана загребвах на големи лъжици ето така :


Намазваме хубаво тавичката, в която ще печем, с малко масло или олио и слагаме един много тънък пласт от яйчената смес.


Можете да започнете да редите зелето веднага, но аз предпочетох да пъхна само този пласт съвсем за кратко във фурната, за да може да се образува по-стабилна долна коричка при печенето и зелето да не падне на дъното.


Беше във фурната само за броени минути, като през това време прехвърлих една трета от сместа при зелето и разбърках.


Изваждаме тавата от фурната и редим зелето отгоре, като по желание слагаме и малко натрошено сирене. Ястието ще стане вкусно и без него, но заради любовта на Митко към сиренето, съм задължена да го слагам на всичко :)










Накрая разпределяме отгоре останалата част от яйчената смес и пъхаме във фурната.


Печем ястието на 180 градуса за около 30 минути.



Малко преди да го извадим го поръсваме с рендосания кашкавал....


И запичаме отново, докато кашкавалът се разтопи.


Прекрасно есенно ястие, с което може да заситите коремчетата на домашните, пък и да ги накарате да хапнат нещо наистина полезно.



Добър Апетит!


19 коментара:

  1. Леле, че вкусно изглежда, Люси. Ще го прабвам това вкусно зеленце, защото много обичам, а предложението ти е различно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Габи! Дано ти хареса, както и на нас! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Ийе! Отрежи едно голямо парче за мен:)))) Тази първата снимка е убиец, просто! Жестока запеканка и снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Поздрави и усмивки ти изпращам, мила!

      Изтриване
  3. Това е моето ястие- обожавам запеканки за бърза вечеря, а тук и с предпочитани напоследък продукти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, радвам се, че рецептата ти харесва и да ти е сладко, когато я приготвиш :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Мноооооого вкусно ми се получи, моя мъж не обича много зеле ама тук го хареса.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно леко ястие.Благодаря много за споделените рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  6. Mnogo vkysno izglegda ,chak mi se priqde.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно се получи при мен,отива в графат любими рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елица! Много ми е приятно да чуя това! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  8. Люси, супер е рецептата! Аз да кажа, че я пробвах и във вариант да заменя зелето с настъргани и отцедени тиквички и стана също страхотно вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дарина, благодаря ти, че сподели отзиви и твоя вариант! наистина звучи много вкусно, ще го опитам при първа възможност! Усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Интересува ме с какво биха могли да се заменят сметаната и майонезата ? Дали би се получили само с кисело мляко ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Според мен би станало и с кисело мляко, но определено няма да е така богато на вкус, пък е и по-мазничко :) И все пак, стига на вас да ви хареса, според мен няма защо да не се получи! Поздрави!

      Изтриване
  10. Здрасти Люси,
    Следя кулинарните блогове и често си харесвам някоя рецепта, макар коментарите да са супер префърцунени и невярни. Обикновено рецептите се повтарят, явно и в това си има мода. Обаче след като направих тази рецепта и после я повторих и потретих, (а сега вече почти всеки ден на масата има един зелник), смея да твърдя, че тази стана любимата ми рецепта! Експериментирах с карфиол и всякакви други плънки - супер е! Става за закуска, обяд, както и за вечеря.
    И все пак е готино да намериш рецепта, която не присъства във всеки блог "с леко подобрение".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, много се радвам, че тази рецепта си намери своите фенове :) И за мен е една от най-обичаните в блога, макар десертите винаги да приковават вниманието повече. Много леко ястие, в което могат да се усети истинския вкус на зеленчуците! Поздрави и благодаря ти, че остави своите отзиви за рецептата!

      Изтриване