СТРАНИЦИ:

неделя, 20 юли 2014 г.

Най-вкусната панна кота / The Most Delicious Panna Cotta



Явно това лято ми минава под знака на италианските рецепти и затова и продължавам с тях. Днес искам да ви представя най-лесната и вкусна рецепта за един от най-прекрасните италиански десерти, любимата ми панна кота.
За първи път я опитах в Рим, в едно много уютно ресторантче, където сервираха туристическо меню, съдържащо едно от най-ключовите ястия, които трябва да опитате в Италия.


Десертът беше именно панна кота, която първоначално си помислих, че е вид шоколадов крем, заради дебелия пласт шоколадов ганаш отгоре.
Още с първата загребана лъжичка обаче разбрах, че отдолу се крие невероятно нежен млечно-сметанов крем, който е идеален за лятото, тъй като се сервира директно от хладилника.


Комбинацията на шоколадовата заливка и леката текстура на панна котата създаваше невероятна вкусова експлозия, която ме караше да обръщам очите при всяка хапка.

Още тогава панна котата се превърна в един от любимите ми десерти, не само заради божествената си сладост и възможността да експериментирам вкусово, но и заради това, че съставките за приготвянето й са неща, които винаги има у дома - сметана и прясно мялко.


Друг огромен плюс на тази рецепта е, че се приготвя много бързо, и е чудесна, ако ще посрещате гости след няколко часа :)

Но стига съм ви хвалила панна котата, нека рецептата и снимките да говорят сами за себе си, а ето ги и тях:
Необходими продукти:
300 мл течна сметана
200 мл прясно краве мляко
1 бр ванилия
1 пак желатин (10 г)
120 г пудра захар

За шоколадовия ганаш:
150 мл сметана
100 г шоколад

В подходящ съд слагате млякото, сметаната, захарта и ванилията да заврят на котлона. През това време оставяте желатина да набъбне в малко вода. Когато сместа за панна котата е готова, дърпате от огъня и добавяте желатина, като бъркате до пълното му разтваряне.


Прехвърляте течнотта в подходящи формички за сервиране и оставяте да стегнат за няколко часа в хладилник. Когато са готови, пригответе и шоколадовия ганаш от изписаните продукти. За целта загрейте сметаната в касерола, а след това прибавете начупения шоколад, като бъркате, докато се разтопи и се образува хубав шоколадов сос. Оставете го леко да се изстуди, колкото да не е горещ, и го разпределете върху панна котата.


Тъй като чашките ще са студени, шоколадовият ганаш ще стегне много бързо. Все пак ги пъхнете отново в хладилника, за да ускорите този процес :)


Сервирайте този десерт студен, директно от хладилника, с парченца свеж плод за контраст на сладките и все пак леки вкусове.


Панна котата е сред моите топ пет десерти за лятото, опитайте я и вие и се убедете сами!
 

57 коментара:

  1. Луси, винаги ме изненадваш с интересни рецепти! Великолепно представяне на този изискан италиански крем! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Хриси! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте. Десертът изглежда мн вкусен и ще се пробва задължително. Само искам да попитам какво имате предвид под " Когато сместа за панна котата е готова"- това значи когато е завряла сместа или трябва да се сгъсти? Благодаря предварително :)

      Изтриване
    3. Имам предвид да е завряла, сместа не се сгъстява при варенето. И все пак аз дърпам малко по-рано преди млякото да тръгне да къкри силно, тъй като е важно желатина да не завира :)

      Изтриване
  2. Панакота с шоколадов ганаш... Люси, спечели ме веднага, прекрасен десерт! Да ти е сладко и ефирно винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че ти харесва. Знам, че не си много по десертите ( така казваш, аз друго виждам :) ), но този е много лесен и вкусен. Препоръчвам :) Прегръдка!

      Изтриване
    2. Не съм по десертите ли... Кога съм го казала. ;) Я само виж какви рецепти преобладават в блога... Това ми е най-любимата част от готвенето и хапването, Люси. Ако можех, бих ти откраднала по парче от всичките ти торти! :)

      Изтриване
    3. Имаше предвид, че не си много по приготвянето на по-връткави десерти, затова ти предложих нещо много лесно :) знам си иначе, че си обичаш сладичкото :)

      Изтриване
  3. Като видях кайсийките и помислих, че десертът е с кайсиева пана кота, но и чиста бих хапнала. Прегръдки слънчево момиче :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Ани! Бъди жива и здрава!

      Изтриване
  4. Здравей, изглежда прекрасно и лесно :) колко чашки излизат от тези пропорции?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, при мен излязоха около шест чашки, като четири от тях бяха малките метални за крем карамел. Поздрави!

      Изтриване
  5. Уникална..., очите ми останаха, а устата ми се напълни:)
    Отново прекрасни рецепти, Люси - десертите са ми фаворит,
    с неустоими снимки и красиво представяне!
    Много комплименти, хубаво и усмихнати лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Дианка :) Твоите оценки с ами много скъпи! Слънчево лято и аз пожелавам :)

      Изтриване
  6. Леле, това е неустоимо, сякаш аз загребвах с лъжицата...ама - не....:(((((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весела :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Колко порции излиза този невероятен десерт?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, отговорила съм по-нагоре :) Около шест чашки. Поздрави!

      Изтриване
  8. Звучи и излежда неустоимо, Люси.

    ОтговорИзтриване
  9. Не само вкусен,но и много лесен десерт,много,много любим.
    И ние го опитахме в Рим поднесен с шоколадов сос.
    Люси,много провокативни кадри,искам да ти открадна не една чашка от тази прелест!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Роси, от снимки няма как да ме подядеш :) Да можеш да те почерпя наистина, щях да го направя :) Поздрави, мила !

      Изтриване
  10. Изкушаващ десерт с великолепни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, мила :) Усмихнат ден пожелавам!

      Изтриване
  11. Здравейте, каква сметана използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвам течната сметана на Мегле, която става за приготвяне на сладки и солени ястия. Поздрави!

      Изтриване
  12. Люси, панна котата изглежда направо божествено! Не мога да престана да преглъщам пред монитора. Благодаря за прекрасното предложение! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Радсот! Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  13. Страхотно! С шоколадова шапчица не съм пробвала, записвам си го! Снимките са много апетитни и примамващи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Надявам се и на теб да ти хареса :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте! Имам един въпрос- сметаната готварска или сладкарска трябва да бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анелия, използвала съм течната сметана на Мегле, която става и за сладко и солено, но не е подсладена, тъй като се слага захар в рецептата. Вие можете да решите да използвате подсладена и да не слагате захар или да го направите според вкуса си. Поздрави!

      Изтриване
    2. В момента я правя. Дано ми се получи. Благодаря за рецептата и отговора :)

      Изтриване
  15. Здравейте,какво количество става от изброените продукти? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, количеството за самата панна кота е 500 мл, което в зависимост по колко слагате ( и в какви по обем) чашки, ще се получи различна бройка. При мен излязоха около 6 чашки. Поздрави!

      Изтриване
  16. Опитах тази панна кота,много ми хареса,очарована съм и определено ще се прави отново :)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  17. Mоже въпроса ми да е малко глупав, но каква сметана се използва за ганаша? Аз използвах течна сладкарска сметана, но се получава много рядко - когато изстине напълно малко се сгъстява, но съвсем не така като при теб.. Явно, че проблема е някъде при мен, затова ще съм ти много благодарна да ме просветлиш :)
    Анелия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анелия, глупави въпроси няма, що се касае за правенето на десерти :) Използвам сметаната на Мегле, която става и за сладко и солено. Ето тук намерих картинка - http://www.meggle.bg/storage/products/17_tmb.png С нея правя почти всичките си десерти, тъй като смятам, че много добра сметана! Поздрави сърдечни ! :)

      Изтриване
  18. Lussi receptata za panna cotta e ne samo bojestvena no I bezuprechna. Pravia a veche 5-6 pati I vse pat e idealna . mnogo blagodaria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря , Галина! Да ви е сладко! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  19. Lusi, ctraxoten decert! Ho, za6to 6okolada mi ce otdelia ot bjlata cmec? Imam predvid, kogato ve4e e gotova panna cotata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Много ме зачуди този въпрос наистина! Досега никой не ми е споменавал за подобен проблем и за съжаление не мога да предположа каква би могла да бъде причината. Не зная какъв шоколад използваш, но може би ще е добре да опиташ, да намалиш още малко количеството на шоколада, така че да ти се получи по-рядък сос отгоре, така че да не се отделя. Това е единственото, което ми хрумва за сега. Поздрави!

      Изтриване
  20. И да, наистина е много вкусна. Една доза не ни стигна и имам поръчка днес пак да направя. Аз използвах агар-агар вместо желатин и се получи чудесно.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Люси,съотношението мляко-сметана в двете рецепти за пана кота е различна.Кой е по -добрия вариант? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Зависи от това дали обичате по-маслен крем или да бъде по-лек ( млечен). като цяло можете да направите панна кота и само от сметана, но според мен е доста тежка. За съжаление, отговора на въпроса ви зависи от всеки индивидуален вкус ! Поздрави!

      Изтриване
  22. Здравей Люси,
    попаднах на твоя блог съвсем случайно и докато разглеждах вкусотиите тук, такова слюноотделяне падна, че аха-аха и да се задавя!.....
    Мисля да направя вълшебството по-горе за рождения си ден вдругиден, но малко по-така, като торта. Ще използвам бишкоти за основа. Как мислиш, дали ще се получи?....После ще споделя задължително инфо!
    Поздрави и хубав уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мира и много ти благодаря за думите! Идеята ти звучи много добре и ще се радвам да споделиш с мен резултата. Не виждам проблем да не се получи нещо много вкусно, само ако желаеш, можеш да я залееш с шоколад десерта отгоре, когато го обърнеш :) Поздрави!

      Изтриване
  23. Здравей,Люси! Много пъти съм правила панна кота от различни рецепти,но за пръв път пропорциите са перфектни! Благодаря за рецептата,получи се страхотна панна кота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника! Радвам се, че ти е харесала :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. На Панакотата задължително се слага ликьор Амарето дисароно ориджинале когато заври млякото и сметаната Е добавя ликьора към 100 милилитра може и повече .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените знания, Георги! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  25. Здравейте!
    Изглежда зашеметяващо.
    Мога ли да използвам течната сметана на марка "Halta", която е повече за солени ястия или трябва сладка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добре е да ползвате по-маслена сметана, тоест да е за сладкиши, но не е нужно да е подсладена. Може да си добавите сами подсладител. Поздрави!

      Изтриване