СТРАНИЦИ:

понеделник, 28 април 2014 г.

Филе от сьомга на грил със свеж лимоново-млечен сос / Salmon Fillets with Fresh Lemon Sauce Recipe


Пролетта определено дойде, но явно не е в най-доброто си настроение! Толкова дъжд се изля през последната седмица, че можех да си карам кануто по булеварда :) Започна да се прокрадва и пролетната умора, затова реших, че трябва да наблегна повече на полезната храната, която да ми даде енергия да се справя по-лесно с нея.


Може би знаете, че сьомгата е една от най-богатите на Омега 3 мастни киселини храна. Освен това е богата на протеини, но същевременно бедна на калории, което я прави чудесна за разтоварващия режим след Великденските празници.
Макар звездата на ястието днес да е именно тази невероятно вкусна риба, то всеки един от компонентите, допринасящи за обогатяването на вкуса й, можем да кажем с ръка на сърцето, че също са изключително полезни - зехтин, чесън, лимон, кисело мляко, копър и мед!


Но без повече предисловия, снимките говорят повече от хиляда думи, така че преминавам направо към рецептата!

Необходими продукти:
200 гр филе от сьомга
зехтин
сол
пипер
един лимон
5 с.л. кисело мляко
няколко стръка копър
2 скилидки чесън
мед

Филето посоляваме и овкусяваме с пипер и няколко капки лимон. Слагаме на предварително загрята грил-плоча или тиган с малко захтин. Силата на огъня трябва да не е максималната възможна, а над средното ниво. Слагаме сьомгата първо откъм страната на кожата.


Печем, докато побелее до средата, а след това обръщаме и печем от другата страна. Малко преди да я извадим минаваме филето с четка, потопена в мед...


...и отново изстискваме малко лимон.


Соса приготвяме като в купа слагаме киселото мляко (Аз използвах 0,1 процента. Знам, че не е от хубавото мляко, но когато съм на диета, преминавам на него). Към млякото прибавяме нарязания копър, чесън и няколко капки лимонов сок.


Сервираме сьомгата в част от соса.


Вкусът на меда трябва леко да се загатва, но самото ястие трябва да се усеща по-скоро свежо, отколкото сладко.


Обожавам тази комбинация и това е едно от ястията, които приготвям най-често.


Можете да ядете колкото си поискате и нищо няма да се отрази на фигурата ви :)


Здравословното хранене никога не е било толкова вкусно!

10 коментара:

  1. Много хубава рецепта, Люси,
    всъщност още една чудесна идея от празничната ти поредица.
    Благодаря, новите ти предложения са страхотни,
    сърдечни поздрави с пожелания за още хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, това определено ще е една от най-вкусните рибки (цялото ястие имам предвид). Изглежда страхотно, за вкуса мечтая в момента...
    Поздрави сърдечни и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, от сутринта се размечтах за обяда вече :) Много обичам тази рибка, твоята изглежда супер сочна и с този сос направо... no comment!
    Чудна рецепта, записвам си я за проба :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, Гери, Мария, благодаря ви момичета! Пожелавам ви прекрасни и по-слънчеви пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Хи-хи, ето нещо, което не обичам - сьомга:)) Нека ти сега, няма само да те хваля, я:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, няма да те карам, бе човек :) Аз ще си я хапвам, за теб специално ще направя нещо друго - какво ще кажеш за свинско?

      Изтриване
  6. От както те намерих, не спирам да готвя :) какво направи с мен, чак половинката ми се включва и той! Та...той направи сьомгата и е божествена, какво да ти кажа....невероятна си!!! Чакам с нетърпение всяка твоя рецепта :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Сладко похапване с половинката :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Mnogo svejo predlojenie, beshe izprobvana I tazi vasha recepta. Do sega vsichko e perfect.

    ОтговорИзтриване