Със свито сърце започвам този пост, честно да си кажа. Само като си представя какви спорове могат да се заформят дали това сега са оригинални гюзлеми, дали са мързеливи, побългарени и дали въобще така им се казва, направо се чудя защо се захващам да пиша тази рецепта. Но беше наистина много, ама много вкусно и много ми се иска да ви я споделя. Особено важно е това, че в тестото няма мая, което е и причината, че съм се заела да правя нещо тестено, защото както не веднъж съм ви казвала - тестеното не ми е силата :)
Сега обаче имам няколко стръка пресен праз от градината и постоянно ми се въртят идеи за готвене с праз и така и попаднах на тази рецепта. Реших, че е достатъчно простичка и няма как да я объркам, затова и се захванах.
За тестото:
250 мл топла вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 щипка захар
За пълнежа:
олио
100 гр сирене
1 стрък праз
От изброените продукти омесваме тесто, което оставяме да почине 30-40 минути. През това време измиваме праза и го нарязваме на малки колелца. Аз задуших праза за кратко в малко мазнина на котлона, докато омекне. Можете да сложите и щипка сол към него.
След това от готовото тесто откъсваме малка топка и я разточваме. Намазняваме с олио цялата повърхност, поръсваме от праза и натрошеното сирене. Завиваме на пуричка, а след това и оформяме като охлюв.
Процедираме така и с останалото тесто, като разбира се можете да експериментирате с плънката.
Готовите охлювчета разточваме на тънък лист, като така получените гюзлемета печем върху сач или в моя случай - тиган с незалепващо покритие. Нека температурата да е средна или поне 2-3 от капацитета на котлона, за да не изгарят.
Много са вкусни, казвам ви. Дали защото аз съм си ги правила или защото Митко ми ги изяде, или защото майка ми поиска допълнително, не мога да кажа, но мисля, че пак ще правя :)
Леле както съм гладна сега и като гледам тази вкусотия, нямам думи просто... Прекрасна рецепта, благодаря за споделянето, ще я пробвам още тази седмица.
ОтговорИзтриванеДано да ти харесат :) Благодаря и аз за коментара. Поздрави!
ИзтриванеЛюска, няма значение дали са оригинални или не, важното е, че са много вкусни, в това съм убедена! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ани!
ИзтриванеДобре че все пак си се решила да ни ги споделиш, защото наистина са страхотни! :)
ОтговорИзтриванеИ, Люси, приканвам те да се спогодиш с маята. И аз преди не бях близка с нея, ама се изпари страхът ми след няколко успешни опита - не било трудно. :)
Поздрави!
Гери, права си да знаеш :) вчера приготвих първите си милинки с домашно тесто от прясна мая и станаха супер. Ще им намеря цаката аз :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата,още тази вечер ще ги направя ;) Ангелина
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко Ангелина!
ИзтриванеСтрахотна рецепта!Ще ги направя!
ОтговорИзтриванеАз правя подобна, но там се слага върху разточената питка малко сусамено олио (около 1 с.л.) и перца нарязан пресен лук. Задължително ще пробвам и Вашия вариант, понеже много обичам праз лук. Ако искате и вие можед а пробвате моя. Да не забравя да ви кажа, (не Ви поучавам), аз не дочаквам да престои тестото 30-40 минути, дали стават по-хубави когато престои все пак?!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Галя, благодаря ви, че споделихте и вашия вариант и задължително ще го опитам :) Тъй като този път взех рецептата от друго място и я правих за първи път, съм я написала, както е в оригинал. Също се зачудих защо да престоява тестото, след като няма мая, за да втаса. Не мисля, че е необходимо, но все пак го написах, както е в оригиналната рецепта. Самата аз смятам, че тестените изделия са ми най-слабото звено в готвенето, но пък се уча :) Поздрави!
ИзтриванеПривет! Бих искала да попитам колко броя гюзлеми излизат от това тесто? И колко грама е брашното? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, броя ще зависи много от големината и дебелината на гюзлемите, но аз успях да направя от това тесто около 8 бройки. Нямам везна у дома, но мога да предположа, че грамажа на брашното е малко по-малко от половин килограм.
ИзтриванеОбикновено в кухненските мерки под една чаена чаша се разбира чаша с вместимост 200 мл, която събира около 130 гр брашно :)
Изтриванеhm ne sam vijdala
ОтговорИзтриванеЗдравейте,изглеждат много добре,убедена съм че са много вкусни,ще ги пробвам.Аз като разточа кората слагам сиренце или извара по средата на кората и след това загъвам като плик и пека по същия начин след което още топли ги мажа със масло.Много са вкусни,препоръчвам ви ги.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, Пепи! Следващия път ще ги приготвя по твоя начин! Поздрави!
ИзтриванеОх,страхотно изглеждат,аз съм яла със спанак (бланширан) и малко лют пипер!Адската вкуснотийка :) Драга ми Люси,само едно не разбрах (може би защото бях 18 часа на работа) като ги навием на оФлюфчета ги разточваме ,хей така както сме ги навили ли ? отгоре,прас тоягат и разтиламе? сорри за тъпия въпрос .....ма даже и едвам виждам какво пиша :) Благодаря иначе за хубавата рецептичка :) Успех,Алекс!
ОтговорИзтриванеЗдравей Алекс! Благодаря ти за забавния коментар ( забавно ми беше, защото аз не съм била толкова време на работа :) ) , и бързам да ти отговоря - Правилно си разбрала! Правим охлювчето и отгоре хубаво си го приплескваме ( разточваме) с точилката, докато стане тъничко! Поздрави!
ИзтриванеИзглеждат невероятно вкусно. Записвам си рецептата и просто нямам търпение да я опитам! Мен са ме учили да правя тези вкусни изкушения под формата на квадрат, като разточвам кората, слагам вътре мазнина и сирене, след това сгъвам двата края към средата и пека. Просто споделям :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и вкусна седмица!
Благодаря, че споделихте и вашия вариант! Определено трябва да опитам и него! Пожелавам и на Вас прекрасна седмица!
Изтриванеизглежда супер вкусно - много обичаш гюзлеме :)) ще пробвам с праз, а само да попитам - в тигана като ги печем слагаме ли някаква мазнина?
ОтговорИзтриванеНе е задължително, но можете да намазнявате леко тигана с четка от време на време :)
ИзтриванеИнтересна рецепта, но оригиналните гюзлеми(поне както ги правеха двете ми баби) са с плънка само от сирене, квадратни на форма и се пържат в олио.
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря, че споделихте. :) За съжаление едва ли някой може да каже кои са точно оригиналните гюзлеми, тъй като в различни краища се приготвят по различен начин, но все пак няма лошо в споделянето на опит. Сърдечни пожелания! -
ИзтриванеСтрахотна рецепта, припомни ми старинните таркалачки, по Ямболско така им казват, но без праза, само с масло и сирене, и вместо на охлювче ги правят на малка осморка, мажът с масло на едната страна и ръсят със сирене, и прехлупват осморката в малка навита питчица, която после леко разточват, и пекат или направо на кюмбето, или сега в нашите условия съм го правила на тава на котлина, като много е важно след като са готови и са махнати от огъня се мажат с масло, уникални са !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте, Боряна! Звучи наистина вкусно - ще трябва да се опита! Поздрави!
ИзтриванеЛюси, страхотни са! Преди малко ги направих и всички у дома много ги харесаха! Включвам ги в менюто :))) Благодаря ти, че сподели тази лесна и прекрасна рецепта, продължавай все така да вълнуваш всички ни със своите рецепти!!!
ОтговорИзтриванеИве, много се радвам, мила! Супер е, че са ви харесали! наистина е много лесна рецептата! Поздрави от мен най-сърдечни!
ИзтриванеПак ще ги правя! Само тази рецепта ми харесва - толкова простичка. Мисля да им сложа този път мъъъничко квас, та да видим! :)
ОтговорИзтриванеДобре :) Съгласна! Поздрави и усмивки!
Изтриване