СТРАНИЦИ:

вторник, 3 септември 2013 г.

Вкусът на лятото: Гаспачо / The Taste of Summer: Gazpacho

  
Не може само таратор да се яде! Трябва да има и гаспачо! : ) Особено, ако у дома се навъртат няколко поомекнали домата, парче сух хляб и някоя друга краставичка. Тази лятна студена супа е идеална за разхлаждане, а става само за броени минути. Рецептата си харесах по телевизията, когато британският сладурко Джейми Оливър я приготви в неговия типичен джаста-праста начин и се влюбих в нея. Аз обаче пак си я направих повече по мой вкус, като сложих повече чушка, и по-малко краставичка, защото ..ами защото обичам много чушки. :) Супичката става първоначално по-гъста, тип крем-супа, но ако я сервирате с няколко ледени кубчета, бързо ще се разводни, без да се налага да я съхранявате в такъв вариант в хладилника. Според мен така е по-добре и се придържам към него.

Ето ги и моите продукти:
5 домата
1 краставичка (по-малка)
2 зелени чушки
1/3 суха франзела (стар хляб)
3 скилидки чесън
сол
зехтин
черен пипер


Започнете приготвянето, като обелите доматите от ципата им. За целта ги поставете за няколко минути в съд с вряла вода.


През това време в по-висок тесен съд, подходящ за пасиране, поставете нарязаната на 2-3 големи парчета чушка, хляб и обелената краставичка. Сложете и обелените домати и чесъна. Накрая добавете зехтин на вкус.


Всичко това пасирайте хубаво и овкусете със сол и черен пипер.


Можете да сервирате гаспачото в чашки за пиене или в дълбоки чинии, както съм направила аз. Задължително полейте супичката с още малко зехтин!


Гаспачото се съчетава идеално, ако в менюто добавите и едно бързо Начос и халба студена бира :)

Опитайте и вие!
 



3 коментара:

  1. Люси, лятната ти кулинарна фиеста е впечатляваща.
    Много вкусни и ароматни предложения: с морски, млечен, плодов или зеленчуков привкус -
    чудесни идеи, страхотни рецепти, апетитно представяне.
    Беше ми приятно да разгледам всичко това,
    поздрави и пожелания за красиви и вдъхновени септемврийски дни Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи Дианче! Надявам се и ти отпочина добре и си готова за нови кулинарни подвизи, от които да се вдъхновим :)

      Изтриване
  2. и аз го направих, много добре ми дойде. благодаря за чудесната идея

    ОтговорИзтриване