СТРАНИЦИ:

понеделник, 27 май 2013 г.

Мариновани гъбки в мед и оцет / Marinated mushrooms in honey and vinegar



Продължавам с вълната от предястия, като днес ще ви покажа как да приготвите още една разнообразна лятна салата от мариновани гъби. Семейството ми често приготвя тази вкусотия, когато сме на къмпинг като гарнитура към горещата скара.
Ако сте любител на сладко-киселата комбинация на вкусове, тази салата ще е идеална за вас. 
Приготвя се много бързо, но трябва да имате търпение, докато се изстуди, затова я пригответе сутринта и ще е идеална за обяд.


Необходимите продукти за 600 гр гъби:
1 връзка копър
1,5 бр лимон
4 с.л.мед
5 с.л захар
40 мл балсамов оцет
100 мл ябълков оцет
2 с.л.сол
2 скилидки чесън
черен пипер на зърна (на вкус)


Започваме, като измиваме гъбите. Най-лесният начин да почистим гъбите е да ги сложим в подходяща кесия с една-две супени лъжици брашно и 1 с.л. сол. Затваряме хубаво кесията и раздрусваме, докато сместа полепне по гъбите хубаво. След това добавяме вода и раздрусваме отново. Брашнената смес отмива по идеален начин малките мръсотии по тях и не ги наранява.

Ако гъбките са малки, ги оставете така, но ако са големи, е добре да ги нарежете на по-малки парчета.

В подходяща тенджера (касерола) смесваме оцетите, сока от един лимон, меда, захарта и солта. Оставяме тази марината да заври, като след това с нея заливаме гъбите. Добавяме още чесъна, черния пипер и половин връзка копър (ненарязан). Затискаме с чиния, за да могат гъбите да са изцяло потопени в марината и оставяме да престоят няколко часа на студено (в хладилник).


След като престоят, отцеждаме гъбите, премахвайки чесъна, черния пипер и копъра.


Тази ароматна гъбена салата поднасяме с останалия нарязан копър, полята леко със зехтин и парченца лимон.


2 коментара:

  1. Колко дни могат да издържат така приготвени гъбите?
    Благодаря за оригиналните рецепти, много са интересни.
    Силфида

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силфида. Азсъм ги държала максимум около седмица мисля, тъй като се изяждат, пък и имай в предвид, че с всеки ден в марината те засилват вкуса си. Поздрави и благодаря за думите!

      Изтриване