Може би вторият ми
най-любим празник след Коледа. Дори да не е български, все повече хора намират
очарованието в тaзи келтска традиция, макар и най-вече в американския й
вариант. За мен лично Halloween е изключително магнетичен, и ако сте decoration freaks като
мен, търсещи повод да внасяте атмосферата на празниците поне за месец у дома,
той е идален за това. Декорите и украсата за празника можете да правите в
продължение на целия месец октомври, което води почти до пристрастяване, защото
ще ви се иска всяка година да надминете себе си. Тогава идва безкрайното ровене
в старите скринове за антични и похабени предмети, които да покриете с изкуствена
паяжина, да извадите свещниците, които отдавана не сте ползвали и да се
заредите с обилно количество свещи. Ще усещате
магията и малко от тъмната романтикa на този празник.
Сега ще прегледаме един
по един елементите, оформящи едномесечния фест на Halloween, като снимките са от последните четири
години (богатият материал е натрупан поради постоянното отлагане на публикуването на този блог).
Музиката!!! :
Голяма част от досегашния
ми живот заема страстта ми към метъл музиката – готик, дуум, блек и много други
стилове. За щастие на този празник те не просто са препоръчителни, но и
задължителни :) Предимно готик и дуум( моят личен фаворит е Type O Negative(на снимката)), подходящи са и доста атмосферик метъл групи, в
които можете да чуете грачене на гарги, свистене на вятър и много мрачни
клавири (Limbonic Art, Dimmu Borgir и др). Друг вариант за Halloween е да
потърсите в интернет музката от филмите Psycho, Friday the 13th, Texas Chainsaw Massacre, Saw и разбира се HALLOWEEN, които са идеални за създаването на страшно creepy атмосфера.
Първо и разбира се най-важното тиквите -
фенери. В САЩ винаги дълбаят голями оранжеви тикви - сорт, който в България не е разпространен. Българските тикви обаче също стават за тази
цел, просто си изберете такава, каквато ви харесва. Имайте предвид, че
някои сортове тиква имат много твърда кора и почти е невъзможно да ги
пробиете без огромни усилия с тънък нож за да направите разрезите за лицето
на Jack-O-Lantern. На пазара има много карвинг инструменти, които могат да ви помогнат за целта, но тъй като главната
ни цел е да разберем как можем да направим всичко с подръчни материали,
продължваме в този ред на мисли :) Зареждате се с шило, остър нож, пирони и чук (ако трябва). В първата година ми попадна иключително твърда тиква, така че дори използвах пирограф, просто
защото разполагах с такъв :) По малките тикви или такива, каквито мислите
да готвите по-късно, можете да разположите из стаята за цвят.
Паяжина – почти задължителна, продава се
изкуствена такава в много магазини. Заместители могат да бъдат различни
видове прежда, особено, ако е леко пухкава и бъде разчепкана допълнително.
Има и няколко вида вата, които можете да използвате по съшия начин.
Важното при паяжината е да бъде разположена правилно, а не просто
нахвърлена като памук около коледна елха. Постарайте се да я опънете в
триъгълни форми така.
Есенно-зимна декорация – като тази купа.
Можете просто да излезете в парка и да съберете различни видове клонки,
жълъди, кестени, камъчета и шишарки.
Фигурки – едни от
най-използваните фигурки за празника са прилепите, гарвани, силует на вещица и духчета.
Прилепите и гарваните най-ефектно изглеждат изрязани от черен картон, който можете да
намерите в книжарниците. Направете различни големини и форми ( модели можете да
погледнете в интернет или книга) и да ги аранжирате така:
Призраците могат да бъдат
изрязани по същия начин, но от бял картон. Фигурките за празника, заедно с
другите пропсове, са може би най-дълготрайната инвестиция. Ето защо много от
нещата се събират в продължение на цялата година. Веднъж изрязаните прилепи
могат да се ползват всяка година, както и пакет гумени животинки от детски магазин (змии, гущери, паяци), стара вещ, буркан или картина, която ви изглежда
мрачна... Всичко това може да съхранявате в кашон с надпис Х. и ако сте като мен
след време просто ще трябва да взимате все по голям кашон :)
Темата продължава тук...
Няма коментари:
Публикуване на коментар