След освежаващата разходка из градския парк някак отново ми се доготви. То при мен това е перманентно състояние, но все пак няма как да не се засили това желание от хладния есенен въздух и миризмите, характерни за този сезон и носени от вятъра. Дъхът на мокри листа и дървесна кора моментално събужда желанието за нещо топло и ароматно, нещо есенно. Какво по есенно от гъбките. Те обаче не са главния герой в нашето ястие. Тази роля заема фритирания лук или иначе казано Roеstzwiebeln. Научих за него преди години, когато поживях в Германия, а там си е доста на почит. Как да го направите - препоръчвам ви тази рецeпта, тъй като най-дословно отговаря на немския начин на приготвяне и няма нужда да превеждам друга. Аз по принцип приготвям по-голямо количество, наситнявам и съхранявам в бурканчета. Алтернативата е да си купите готов, който съм виждала засега само в Метро и изглежда така:
Самото ястие е леко казано елементарно, защото ви трябват:
500 гр пилешки гърди
250 гр гъби
шепа пържен лук
масло
сол
брашно
гъбен или телешки бульон
Измиваме, нарязваме на пържоли и начукваме (по желание) месото, посоляваме и гриловаме в леко намазнен грил тиган. През това време измитите и почистени гъби задушаваме в масло и сол във фурната на 200 градуса. След като пържолките са готови, приготвяме нашата вариация на сос грейви. В остатъка от мазнината запържваме брашно като за сос ( 2-3 супени лъжици, в зависимост от количеството сос, което искаме да приготвим) и добавяме чаена чаша гореща вода и половин бульон - телешки или гъбен. Добавяме и пържения лук накрая, така че да остане леко хрупкав. Заливаме пържолките със соса и гарнираме с гъбите в масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар