понеделник, 19 декември 2022 г.

Постна боб чорба за Бъдни вечер / Bulgarian White Bean Soup

 

Имате ли си любимо ястие за Бъдни вечер? Кое е то? Моето е маминия постен боб. И макар софрата да е отрупана с толкова много ароматни и вкусни гозби, аз знам, че от всичко ще опитам, но от бобчето ще си сложа две панички. Така е от дете, та дори и до днес. :)

Когато съм си говорила с мои приятели и познати, усещам, че не всеки изпитва тази привързаност и магия на тази специална вечеря, но за мен винаги е било така. Никога масата ни не била така отрупана с ястия, когато тогава, пък макар и постни. Мама разбира се винаги ни приготвяше вкусна и прясна домашна храна, но нека се съгласим, девет ястия за една вечер не е реално постижимо, осен ако няма тематична вечер "обери хладилника". Ние пък си бяхме само трите - мама, сестра ми и аз, та не бяхме свикнали на големи угощения. На Бъдни вечер обаче всичко ставаше специално. Цялото суетене преди да седнем на масата, молитвата, която мама казва и как се държим за ръчичики подредени по "старшинство". 

Винаги хапвахме на тишина, без музика, телевизори и странички шумове. Чуваше се само щастливото премляскване, а в стаята се разнасяха ароматите на всички ястия, примесени с малко тамян и горещия восък на свещичката забучена в житото. Никога не ставахме от масата, докато и последния от нас не се нахрани, а след като приключихме, не сядахме отново на нея до сутринта. Любим момент ми беше и когато бях още съвсем малка и живеехме още с баба и дядо, как дядо изнасяше купичка боб, парченца питка и по малко от другите ястия на терасата, поглеждаше нагоре и казваш "Ела, дядо Боже да вечеряме". 

Навън беше тъмно, студено, а във въздуха се усещаше още един познат за зимата мирис - на горящите комини от всички домове, в които тази вечер се случваше едно и също. 

С годините броят на ястията на нашата трапеза се менеше, както и броят на хората около нея, но едно беше сигурно, боб чорбичка винаги ще има. И мама, и нейната майка преди нея - баба ми го приготвят по този стар начин, както е адета - без подправки, без запръжки, бистър и постен както повелява традицията. 

И преди да си помислите, че е само боб и вода, не е така. За мен няма по-вкусен от тоз боб за Бъдни вечер, в него усещаш богатството на простичкия, но божествен вкус на майката земя в едно единствено зрънце, което е зряло и сега увряло, за да напълни устата ти с най-прекрасния вкус. Елата да ви покажа как:  

Необходими продукти:

около 400-500 г български боб "Имало едно време" Крина

1 голяма глава лук

2 сухи чушки

сол на вкус

Както виждате съставките са съвсем малко, даже няма и олио, но повярвайте ми, толкова е вкусно и като се казва постен боб за празника, точно това имат предвид.


Може да накиснете боба от предната вечер във вода, но може и директно. Избрах си хубав български боб на Крина, който се отглежда района на Добруджа и Плевен. Вижте само какви хубави зрънца. 


Слагаме вода за боба, колкото да го облее и кипваме водата. След като водата кипне, ще се запени, но ние точно това целим. Отцеждаме боба от тази вода и го слагаме отново в тенджерата. този път слагаме вече вода като за самото ястие - два-три пръста нас самия боб, в зависимост колко чорбичка предпочитате. Когато и тази вода заври, слагаме нарязаната на ситно глава лук и две сухи чушки. 


Оставяме яденето да заври отново и после намаляваме  силата на огъня и оправяме бобчето да се вари на много тих огън до пълното му увиране или докато омекне. Чак накрая добавяме сол на вкус, поне една супена лъжица си отива. 
Ако искате да се посгъсти малко накрая, може да увеличите силата на огъня, след като бобчето е омекнало и да поври така, с което някои зрънца ще се разкъсат и ще сгъстят леко чорбата. 


По принцип в този боб не се слага нито мазнина, нито цвят - подправки като пипер и т.н. Може да сложите само сухи чушки, но много внимавайте да не са от онези изгорелите, които ни пробутват в магазините. Много често те са горчиви и рискувате да стане и бобът такъв. 

Каня ви да ми се доверите и да опитате този традиционен постен боб за Бъдни вечер, като за мен най-вкусната комбинация е със СОДЕНА ПИТКА( РЕЦЕПТА ТУК) и скилидки чесън, които да гризкаме докато посръбваме от горещата чорбичка. 

Нали така и така сме само семейството у дома, може да си позволим да си хапнем и повече чесън. :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,  а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



петък, 16 декември 2022 г.

Хлебче "Дядо Коледа" / Santa Bread Recipe

 
Всяка година с моята приятелка / шеф организираме забавления преди празниците за колегите в офиса, за да повдигнем духа им в този натоварен период.
Днес беше истинска изненада като те бяха организирали неща и за нас. Изключително съм трогната и съм горда с прекрасните хора с които работя.

🤘Нека не забравяме, че каквото и да става, и този Коледен сезон срещу нас са преди всички хора - колеги, шефове, шофьори, лекари, куриери, сервитьори и нека бъдем мили,
търпеливи и добри.

Нека даваме бакшиш и усмивка, не само "ако са си заслужили", а защото всеки иска да бъде оценен и поощрен понякога. Дори и нещо да се обърка по празниците, приемете го с усмивка и си припомнете, че преди всичко сме хора, а те не са машини.

Най-добрите подаръци, които можем да дадем на близките и децата около нас са не тези, които сме купили / поръчали/ доставили навреме, а усещането, че празникът е любов, хармония и добрина!

И за да ви запаля по идеята, ви каня още този уикенд да запретнем ръкави и да си направим едно чудесно коледно хлебче, ей така за настроение, творчество и защото си е много вкусно. Ако имате деца у дома, това е чудесна рецепта в която може да ги включите, но дори и да нямате - на детето в мен му беше достатъчно да се зарадва от самия процес.


Може да ползвате любимата си рецепта за солено, а защо не сладко тесто, така че да ви излезе около килограм в готов вариант. Аз ви предлагам моето тук:

Необходими продукти: 
За тестото:
500 г брашно 
300 мл прясно мляко
2 ч.л. захар
50 мл олио
1 пакетче суха мая за хляб
1 жълтък за намазване отгоре
сол

Започваме  с приготвянето на тестото, като ви обещавам това тесто ще искате да си го запишете. То е от рецептата за солено панетоне и съм го приготвяла и от два вида брашна. Аз лично не бих променила нито съотношението, нито вида им, но тъй като знам, че ще ме питате - рецептата става и с обикновено брашно.

      

В купа смесваме брашното и сухата мая, а след това захарта и леко затопленото мляко. Слагаме солта по ръба на съда и започваме да месим ( на ръка или с миксер на режим "месене") докато прибавяме малко по малко от олиото по ръба на купата.
Целта  е да стане меко, нелепнещо тесто, което само се отделя от съда и се оформя на топка в средата. Винаги може да добавите още малко брашно или мазнина за целта, ако ви се стори необходимо. 

Прехвърляме тестото в леко намазана с олио купа и правим кръст отгоре с ножа. Завиваме със стреч фолио и слагаме във фурната на 50 градуса за да втаса и да удвои обема си.

Готовото тестото разделяме на две части, като всяка от тях разточваме на ето такава форма. Първо едната, която прехвърляме в  по-голяма тава, аз използвах тази на фурната. 


Втората разрязваме на четири части по този начин. Най-голямата долна част режем на лентички, които ще бъдат брадата на дядо Коледа. 


Прехвърляме я върху вече положената първа част от тестото, в долната половина. От парчето тесто над тази голяма част правим мустаците, като разрязваме с нож на ленти, но по дължина, а не по вертикал както за брадата и 


отново прехвърляме в тавата. Всяка лентичка усукваме леко на фитилче, така че да се получат къдрички и брадата и мустаците да бъдат "по-достоверни".
Оставяме малък отвор между тях за носа.


С третата, по-голяма лента (парче от нарязаните) оформяме лентата на шапката, която виждате тук, а с последната част от тестото оформих носа, очите и още детайли на шапката.
Очите може да направите от маслини, ако хлебчето е солено или стафиди/ фурми/ сушени сливи ако е сладко.


Преди да пъхнем да се пече оставяме хлебчето за още 15 минутки на топло да втаса, а след това намазваме лицето му с малко размит с вода жълтък, а към остатъка добавяме червена боя и глазираме шапката и нослето. аз поръсвам малко брашно върху брадата, защото така тя остава снежно бяла. 

Печем хлебчето в загрята фурна, на 180 градуса за около 30 минути. 
Ах, че сладурко :)  


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,  а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


понеделник, 12 декември 2022 г.

Бисквити "Елхички" с бадеми и канела / Christmas Tree Cookies with Almonds and Cinnamon


Ако има сезон на дребните сладки, то това определено е зимата, а  месецът е декември. изработването на сладки понякога отнеме време, и някои от тях изискват определена "пипкавост", но всъщност се наемем не само защото са вкусни и красиви, а защото самото занимание по изработването е като терапия. 
Времето забавя своя ритъм и ето, че отново сме на масата със своите инструменти и продукти за украсяване, с които да изкараме на преден план останалото ни от детството творчество, което обикновено активираме само ако децата ни имат някоя неотложно домашно по изработването на есенна декорация с шишарки. Украсяването на сладки може да бъде чудесно прекаран следобед с близките, децата и дори няколко поколения роднини на едно място, като всеки се занимава с различни аспекти, а приказката върви и клюката се наваксва.


Всяка година правя нови и различни сладки, затова се случва да забравя някои като тези, които правих преди години за сайта на Др. Йоткер. Сега ги споделям с вас, защото може да ви бъдат полезни, тъй като често ме питате за рецепти за маслени сладки, тези са такива, идеални за изразяване на формички и рисуване, като за щастие в магазините вече има все повече продукти, с които това да става лесно.


Може да замените разбира се готовите съставки и аромати с домашни и натурални, а глазурата може да бъде обикновен шоколад, но тъй като създадох рецептата за бранда, използвам тях, като разбира се са решения и улеснения за много домакинства. Ето и рецептата: 

За тестото:

200 гбрашно
100 гбадеми млени
100 гзахар
115 гмасло
1 бр.яйца
1 пак.захар с канела Dr.Oetker
1 с.л.Есенция бадем Dr.Oetker 
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker

Още:

1 пак.глазура шоколад Dr.Oetker
2 пак.захарни перли Dr.Oetker
1 пак.цветни захарни шрифтове Dr.Oetker

В купа смесваме ( на ръка или миксер) всички продукти за тестото, които трябва да са на стайна температура, за да получим хубаво, меко и лъскаво бисквитено тесто.
Прехвърляме го върху лист стреч фолио и го оформяме на правоъгълник, тъй като така ще ни е по-лесно да го разточим после. Опакова е го добре и го прибирам за половин-един час в хладилника.



След като тестото стегне, набрашняваме с брашно леко плода и точилката и разточваме тестото на правоъгълник. Изрязваме от него бисквитки с формата на елхичка и ги редим върху тава, предварително застлана с хартия за печен на дъното.
Пъхаме бисквитките да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 7- минути или докато започнат да порозовеят по краищата.



След като се изпекат са още меки, но бързо след това се втвърдяват и може да ги прехвърлите в подходящ поднос или съд за съхранение.



След това ги украсяваме  с помощта на захарната декорация и шоколадовата глазура.



Прекрасни сладки, които ще допълнят всяка трапеза и коледна кутия за подаряване, както правя аз. 
Всяка година се стремя да правя микс от сладкиши, с които изказвам своите благодарности на хората, които са били мили и любезни към мен през годината - било то от местните куриери, пощенски служители, магазинери и т.н., и усмивките им са просто безценни. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...