петък, 18 ноември 2022 г.

Пилаф с телешко/ Beef Rice Pilaf Recipe

 

Обожавам ориз и никога няма да спра да готвя с него. Поне не и доброволно. Толкова го обичам, че ако не беше offensive шега вече, щях да кажа, че очите почват да ми се дръпват от честа консумация. Но няма да го кажа :) Затова пък ще кажа, че ако човек е зациклил у дома, на работа и с идеите за хапване, искам да му предложа този страхотен пилаф с телешко. Той е по узбекистански, страна която завинаги ще свързвам с филма Борат, заради начина по който ги нарече. Думичката пилаф пък свързвам с моята приятелка Марта, която го приготвя чудесно и дано някой ден имам честта да ме научи, докато съм й на гости. Дано го прочете това и се амбицира да изпълни тази моя мечта, както и ми прости, че не намирам време да й пиша, та сега се налага да се обяснявам в любов тук в статията за пилафа.

 Хубаво е човек да има приятели, и пилаф, или приятели с пилаф най-добре, като в случая днес това съм аз. Представям ви една страхотна и според мен сравнително лесна рецепта за пилаф, която открих в нета, защото до Узбекистан специално за нея не съм ходила. Стремя се обаче да готвя по-често с телешко, не само защото е по-диетично, но и купуваме домашно, а ползите тук са още повече. За ориза пък естествено се спрях на Крина, защото оризът Басмати от вида Super Kernel е един от най-висококачествените сортове Басмати – с изключително издължени фини зрънца и незабравим аромат.

Наричан още „Кралят на ориза“, след сваряване този ориз си запазва целостта, но става пухкав и не се слепва. Той е и оризът с най-нисък гликемичен индекс, така че може да го хапвате спокойно.

Сега ще ви покажа аз как приготвих рецептата, и да, може да замените месото с друго, ако решите, като сигурно ще повлияе на времето за готвене и вкуса, но това е предизвикателство, с което всеки, който реши да променя рецепта трябва да се изправи. Аз например реших да сваря месото предварително в тенджера под налягане за да си спестя няколко часа ток на вятъра и пак се получи :) Ето как:

Необходими продукти: 

4 1/2 ч.ч. вода
Около 700 телешко
1 глава лук
2 моркова
3 ч.л. млян кимион
1 ч.л. куркума
1 глава чесън
олио
сол
магданоза за поръсване

1.ч.ч=200 мл



Започваме като си приготвяме продуктите на масата. Измиваме ориза докато стане бистър, нарязваме лука на средно големи кубчета, а морковите на резенчета. Слагаме подправките в купичка, като ако решите, може да добавите и някоя по желание аз имах малко готова ориенталска подправка и добавих малко от нея. 

  

Нарязваме месото на кубчета с големина около 2 см и запържваме в сгорещено олио, докато получи хубав захар. Добавяме сол и прехвърляме в тенджера под налягаме. с малко водичка на дъното, колкото да залее леко месото. Варим в него на функция за месо около 30-35 минути. 
Ако нямате тенджера ще трябва ада продължите към следващата стъпка и да сварите месото със зеленчуците на бавен огън, докато омекне.


След като месото ни се сварило в тенджерата, загряваме отново олио и запържваме в него лука и морковите.


Прибавяме свареното месо и подправките и разбъркваме още една-две минути, 


за да може да се смеят хубаво ароматите. 


Накрая прибавяме измития до бистра вода ориз, почстените цели скилидки чесън, разбъркваме и 


добавяме водата. Оставяме я да заври, а след това намаляваме на тих огън и варим под капак, докато водата 


се абсорбира напълно от ориза и се свари. Важно е да не бъркаме пилафа, докато се готви. 


Едва след като се свари напълно и може да го "бухнем' като го разбърквам е с виличка.


Леле, колко вкусно стана само.....


Тази красива картинка въобще не е подвеждаща. Крехкото месце, ароматните подправки и пухкавият ориз е ястие, което наистина ще ви накара да си благодарите, че сте си го приготвили. 


Не запарвайте, ако го приготвите да ми пишете или да ми изпратите снимка :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



сряда, 16 ноември 2022 г.

Шоколадово руло "Очите на бухала" / Owl's Eyes Dessert Recipe

 

Не мислите ли, че въображението е едно от първите неща, което жертваме след като пораснем. Все по-рядко си представяме нереални неща, мечтаем или фантазираме просто така за удоволствие. Нямаме много парични да хванем скицник да порисуваме и ако човек се замили, добре че са децата та периодично да ни се наложи да се сетим как се държи флумастер. 

Едно време все карах възрастните да ми нарисуват нещо а те казваха "Аз не мога да рисувам", а след това  90 % от тях успяваха да нарисуват едно зайче ( сигурно се сещате кое), но все пак, винаги се усмихваха! Винаги! 

Умът ни има нужда да вижда нещата извън само това, което са и да фантазира. Ето днешният ми десерт може да  бъде и само сладкиш с банани, но може да бъде и нещо повече.

Освен невероятна шоколадова сладост, на мен много ми прилича и на очички на бухал. Сложих едно лешниче за да допълня картинката и не може да го отречете.

Който обича комбинацията на банан и шоколад, а заедно с това и нещо мекичко като пандишпанено руло ще си оближе пръстите. Вижте и колко лесно се приготвя, та да се убедите, че си струва да го направите още тези дни:



Необходими продукти:
5 яйца 
100 г захар
1 с.л. брашно
2 с.л. какао

Крем: 
3 яйца
100 г захар
200 г шоколад
150 г масло 
4 банана
100 г млени ядки ( по желание) 

Ганаш:
250 мл сметана
200 г шоколад


Започваме като приготвяме първо блата. За целта разбиваме белтъците със захарта на сняг, а в отделна купичка смесваме жълтъците с брашното и какаото на тъмна какаова каша. Смесваме постепенно кашата с белтъците, като внимаваме да не спадне пухкавостта на места. За целта прибавяме първо малко разбит белтъци към жълтъчната смес и след като стане по-лека и бухнала, по-лесно я прехвърляме към белтъчната смес. 

  

За целта прибавяме първо малко разбит белтъци към жълтъчната смес и след като стане по-лека и бухнала, по-лесно я прехвърляме към белтъчната смес. Получаваме пухкава смес за пандишпан, която прехвърляме в правоъгълна тавичка, с хартия за печене на дъното. Аз ползвам моята тава от фурната. 
Печем на 20 минути на 170 градуса с вентилатор. 

  

За крема е важно да разбивам първо яйцата със захарта на крем, а след това да ги "сготвим" докато се сгъстят на водна баня. 

  

След като кремът се сгъсти леко, прибавяме маслото и шоколада, нарязани на дребно, разбърквайки ги докато се разтворят в крема. 
Оставяме кремът да изстине напълно и да стегне. 
Може да добавите и млени ядки, ако искате да обогатите или сгъстите още крема. 

 

След като блатът е готов и изстине напълно, го намазваме с крем и слагаме по два банана от двете страни. Завиваме на руло и от двете страни и оставяме да стегне за малко в хладилника. 

 

След това заливаме с ганаша приготвен от изброените продукти. Ганашът се приготвя като се кипва сметаната на котлона, а след това се прибавя към нея нарязания на ситно шоколад. Маха се от огъня и след една-две минути се разбърква, получавайки шоколадов сос. 


Оставете малко от ганаша, така че като стегне глазурата, да може да украсите отново с малко ивички затоплен ганаш.


Обожавам този десерт. Включва всичките ми любими вкусове - шоколад, банан, шоколад, а защо не и малко ядки. 


И ако ви трябват още поводи да си го приготвите, защо просто не добавите този - животът е толкова интересен, вкусен и приказен, колкото успеем сами да го направим. Аз вече украсих коледно у дома и съм планирала още много рецепти, в които да ви припомня, че готвенето е и удоволствие. Храната може да бъде само източник на енергия, но ако пожелаем, може да бъде и нашия момент за творчество, експериментиране, сладки грешки и разтуха в края на деня. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


неделя, 13 ноември 2022 г.

Точена баклава с орехи/ Baklava Recipe From Scratch


Толкова много сладкиши и лакомства по магазините. То не английски, френски, сладоледи, чийзкейкове, а за шоколад да не говорим. Поне двеста вида, та да се побърка човек докато си избере. Вчера докато пазарувах обиколих Кауфланд, Т-Маркет, Лидл и изпоопипах всички сладости и накрая все ги оставях. Понякога от толкова голям избор, съвсем не мога да избера -  да дам ли 6-7 лева за бисквити, които са опаковани хубаво, но най-вероятно не толкова вкусни, или да си взема шоколад Дядо Коледа, но с пълнеж или не, и от кой вид шоколад?? Или да си купя от тези нови сладкиши, но накрая всичко ми се струва еднакво на вкус. И изведнъж ме осени, ех как ми се хапва една обикновена баклавичка. Но, не като тези, които се продават навън в пластмасови тарелки и съмнителен сироп с още по-сънителни ядки с вкус на галета. 
А, истинска, хубава, домашна баклавунка. После се сетих за тази рецепта, която преди време направихме за опаковките на София мел за баница, а самата рецепта е на Селиме Гаджалова от село Розино. Тогава за първи път правих домашно точена баклава и от първи път ми стана с точно тези мерки, теглилки и описания. Ще се опитам да допълня по спомен, ако се сетя още нещо, а вие дори няма нужда да си записвате рецептата, може да я намерите на опаковките на София мел за Баница :) 


Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца
80 мл олио
200 мл прясно мляко
1 с.л. оцет
щипка сол.



За точене:
200 г царевично нишесте.

За плънката:
250 г орехи
200 г краве масло.

За сиропа:
5 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сок от 1/2 лимон

От изброените продукти омесваме средно меко тесто и го оставяме да почина за около 10-15 минути.


След това разделяме тестото на 40 топчета ( ако ви е трудно, може и на по-малко). С помощта на царевичното нишесте разточваме топчетата на много фини кори. Всъщност става доста лесно, дори и да не сте точили кори досега.


Подреждаме корите в тава, като между тях поръсваме с предварително смлените орехи. Наложената баклава разрязваме на малки парчета и заливаме с разтопеното масло. Украсяваме с още малко цели орехи.


Печем на 180°C, а като изстине, заливаме със сироп, приготвен от продуктите по-горе. 
Баклавата е готова за консумация след едно денонощие.


Ако вече сте събрали новата реколта орехи, открийте сезонът на баклавичката с тази традиционна вкусотия. Аз лично никога не го закривам този сезон, но да кажем, че в следващите месеци една чудесна рецепта за баклавичка няма да ви е излишна. И нека тренировките започнат от сега :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...