неделя, 13 ноември 2022 г.

Точена баклава с орехи/ Baklava Recipe From Scratch


Толкова много сладкиши и лакомства по магазините. То не английски, френски, сладоледи, чийзкейкове, а за шоколад да не говорим. Поне двеста вида, та да се побърка човек докато си избере. Вчера докато пазарувах обиколих Кауфланд, Т-Маркет, Лидл и изпоопипах всички сладости и накрая все ги оставях. Понякога от толкова голям избор, съвсем не мога да избера -  да дам ли 6-7 лева за бисквити, които са опаковани хубаво, но най-вероятно не толкова вкусни, или да си взема шоколад Дядо Коледа, но с пълнеж или не, и от кой вид шоколад?? Или да си купя от тези нови сладкиши, но накрая всичко ми се струва еднакво на вкус. И изведнъж ме осени, ех как ми се хапва една обикновена баклавичка. Но, не като тези, които се продават навън в пластмасови тарелки и съмнителен сироп с още по-сънителни ядки с вкус на галета. 
А, истинска, хубава, домашна баклавунка. После се сетих за тази рецепта, която преди време направихме за опаковките на София мел за баница, а самата рецепта е на Селиме Гаджалова от село Розино. Тогава за първи път правих домашно точена баклава и от първи път ми стана с точно тези мерки, теглилки и описания. Ще се опитам да допълня по спомен, ако се сетя още нещо, а вие дори няма нужда да си записвате рецептата, може да я намерите на опаковките на София мел за Баница :) 


Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца
80 мл олио
200 мл прясно мляко
1 с.л. оцет
щипка сол.



За точене:
200 г царевично нишесте.

За плънката:
250 г орехи
200 г краве масло.

За сиропа:
5 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
сок от 1/2 лимон

От изброените продукти омесваме средно меко тесто и го оставяме да почина за около 10-15 минути.


След това разделяме тестото на 40 топчета ( ако ви е трудно, може и на по-малко). С помощта на царевичното нишесте разточваме топчетата на много фини кори. Всъщност става доста лесно, дори и да не сте точили кори досега.


Подреждаме корите в тава, като между тях поръсваме с предварително смлените орехи. Наложената баклава разрязваме на малки парчета и заливаме с разтопеното масло. Украсяваме с още малко цели орехи.


Печем на 180°C, а като изстине, заливаме със сироп, приготвен от продуктите по-горе. 
Баклавата е готова за консумация след едно денонощие.


Ако вече сте събрали новата реколта орехи, открийте сезонът на баклавичката с тази традиционна вкусотия. Аз лично никога не го закривам този сезон, но да кажем, че в следващите месеци една чудесна рецепта за баклавичка няма да ви е излишна. И нека тренировките започнат от сега :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Леща / Lentil Soup


Всеки ден си казвам, ей днес ще пусна нова рецепта и без това съм ги натрупала като пране за сгъване, което си чака реда, но всеки ден има нещо да се прави след работа, а денят е толкова кратък, не мислите ли? Колкото и да обичам коледните празници, а вие знаете, че е така, хич не обичам да ставам и да се прибирам по тъмно.                                                                                      Вчера обаче поне поводът да не напиша рецепта беше приятен и бях на театър на концерт-спекаткъла "Реформаторът" с Герасим Георгиев - Геро. Ако не сте го гледали още, напарвате си този подарък. Класическа музика и смях в едно. Ако трябва да съм "инфлуенствам" за нещо от моя блог, то винаги ще избирам това да е за повече култура - музика, кино, театър и въобще творчество. Според мен нашите душички, за да живеят истински имат нужда и от два вида храни - за ума и душата, и за стомаха. 





И защото се размотавам по културни събития и нямам много време за готвене, реших днес да ви почерпя с една много обичана от мен рецепта, за мамината леща. От малка съм голям фен на лещата, с тази разлика, че тогава дробех залци вътре като в попара и изяждах по три купички. Сега избягвам тъпченето с хляб, но не и с леща. Няма по-вкусно нещо от леща-гореща след като се прибереш от работа, а с наближаването на Коледните пости мисля, че ще е добре да имате тази рецепта под ръка. 

Ако не сте фенове на постното, понякога мама слагаше нарязано на кубчета пушено месце, ставаше наистина много вкусно. това, което харесвам на мамините гозби е, че не слага всякакви подправки а точно определени, които си подхождат на конкретното ястие и залага на мото "малкото е в повече", като ястията и никога не са безвкусни, но само колко хора са и искали рецепта за ястия в които има само две-три семпли подправки, вместо цялата палитра.  

Сега ще ви разкажа как тя ( ние вече) я приготвяме и се надявам да ви се услади както и на нас. Много е лесно:  

Необходими продукти:
250-300 г кафява леща
1 голяма глава лук
1 чушка
1 морков
3-4 скилидки чесън
100-150 мл млени домати
1 с.л. сол / или на вкус
олио на вкус
чубрица на вкус

Започваме с това, че слагаме да заври лещата с вода. Нека водата е около два пръста над лещата. Някои хора накисват лещата, но ние не сме я накисвали и пак си е ставала чудно.  Щом лещата заври слагаме една лъжица сол, олио и наведнъж нарязаните на ситно зеленчуци, доматено пюре и чесъна. 

Лука, чушката и моркова минавам на чопъра за да са на по-ситно. Може да ползвате доматено пюре или сок, зависи от това колко обичате да доминират като вкус. Ние имаме домашни такива за готвене и слагаме от тях. Може да нарежете и чесъна на ситно. но мама винаги е оставяла само в лещата така цели скилидки ( но от малките) и аз продължавам да го правя.


След като лещата заври отново, намаляваме силата на котлона и я оставяме да къкри до пълното и увиране, което може да е около час, но много зависи от самата леща.
Накрая, малко преди да изключим добавяме чубрицата.

Съвет: Ако лещата е останала бистра и не е пуснала нишесте при варенето, може накрая да увеличите пак силата на котлона, за да поври на силен огън и ще я сгъсти.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





сряда, 2 ноември 2022 г.

Шоколадов крем Фереро Роше / Ferrero Rocher Cream

 

Вече е ноември и аз вече съм на коледна вълна. Ако трябва да съм честна, аз съм на коледна вълна цяла година, но сега мога открито да го заявя, защото винаги ме гледат странно, когато си пускам коледни песни през август. Обичам Коледа, защото тя успява да съчетае в себе си усещането за домашен уют и топлина, заедно с блясък и празничност. Тогава желанието да не излизаш навън не се приема с укор, че не си достатъчно социален, а и мога да пренеса цялата магическа обстановка от филмите около мен. Всичко става с лампички, всичко е пухкаво, червено, ухае на канела или борова гора, всичко около мен ми нашепва: седни си на дупенцето, пусни си филмче и си хапни, пийни и дремни.

Душичката ами определено очаква този момент, затова и вече почнах да си готвя най-различни сладкиши, сладки и загадки за предстоящите празници, с които да ви изненадам. 

Днешната рецепта е специална, защото може да я ползвате самостоятелно, като десертен крем, в чашки, намазан на филийки за закуска, следобедно кафе или пък да включите като крем за торта. Ще се включите във вкуса му и съм сигурна, че ще ви дойдат още много идеи за използването му ( освен да го ядете тайно посред нощ под светлината на хладилника, докато останалите спят) 


Вижте колко лесно се прави:

Необходими продукти:
150 г лешници 
350 г крема сирене
250 г Нутела ( или друг лешников крем)
100 г тъмен шоколад
( когато имам добавям и лешников тахан на око) 

За цялата ни трябват печени лешници, Може да купите готови или да изпечете във фурната, като аз слагам и малко сол. След като се изпекат, ги разтривам леко за да паднат шлюпките.


Слагаме в чопър и назряваме на средно ситно. През това време разбиваме кремата сирене и добавяме Нутелата. Може да ползвате и друг лешников крем, но с Нутелата е най-близо до вкуса, който търсим. Прибавяме и лешниците.


Ако искате кремът да има по-наститено шоколадов вкус, може да добавите и 100 г разтопен тъмен шоколад, но тогава ще стяга повече при охлаждане. 


Готовият крем прехвърляме в бурканче и съхраняваме в хладилника.


Толкова е вкусно, а усещането за хрупкавите лешници ще ви накара да си помислите, ч е наистина хапвате от любимите бонбонки..


Сега е моментът да си пожелаете някоя рецепта за празниците в коментарите, а аз, ако имам възможност, ще я изпълня :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...