събота, 22 октомври 2022 г.

Сьомга със сусам и мед и салата от черен ориз /Honey Sesame Salmon with Black Rice Salad

 

Имам нова любов! Нарича се черен ориз. Мисля, че нещата са сериозни! Вълнувам се за миговете ни заедно, постоянно мисля за него и не мога да му се наситя. Не се лигавя, не преувеличавам, дори и така да ви се струва. На няколко пъти досега съм готвила с него, но така и не се задържа в постоянното меню, беше по-скоро като момент за разнообразие, експеримент  или прищявка. Сега обаче, резултатите са налице. От известно време съм на диета и тъй като обичайните методи не вършат работа, явно организмът ми е навикнал вече на типичната диетична храна, която уж работеше преди време, реших да заложа на нещо "ново". И тъй като малко бях позабравила рибата, ( от морето чак) избрах първо нея. 

След това се сетих за ползите от черния ориз и реших да си направя една салата с него. Не знам как, но този път оризът ми се свари идеално, доста по-добре от предните пъти, следвах просто инструкциите на опаковката на Крина. Докато беше още топъл го опитах и завъртях очи. Леле, къде си бил досега??? Виждали сме се, "говори ли сме", даже сме "излизали няколко пъти", но сякаш очите ми се отвориха за него отново. 

Започнах да експериментирам с различни видове салати и гарнитури и днес искам да ви представя една от най-любимите ми комбинации до тук. 
И сега ако дойдете ще намерите сварен черен ориз в хладилника, който имам под ръка, когато си приготвям обяда за офиса или се прибирам изгладняла, та вместо да се нахвърля на нещо вредно, си хапвам от него. Вкусен е и студен и май така на салата най-много ми харесва засега.  

Съвсем отскоро съм на режим, но вече забелязвам, че има промяна. После си припомних, че черният ориз е най-добрият ориз, който можете да изберете – най-много протеини, най-малко въглехидрати и най-ниски калории в сравнение с другите! Но за да не ви тъпча с информация сега, първо да ви натъпча с храна ще ви разкажа още за ползите от него. 

Ето и днешната рецепта за вкусна сьомга с мед и сусам, салата от черен ориз и нежно пюренце от моркови като гарнитура:

Необходими продукти:
За рибата:
4 бр. филенца сьомга ( около 400 г) 
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
2 скилидки чесън
2 с.л. сусамово олио ( може да пропуснете ако нямате) 
2 с.л сусам

За салатата:
1/2 малка глава червен лук
1 червена чушка
1 ч.ч. грах ( или едамаме)
магданоз

За дресинга:
сусамово олио ( или олио)
оризов оцет ( аз използвах оцет от манго) 

Дано някои от продуктите не ви е уплашил и да сте продължили да четете рецептата. Изглежда, че има много завиткани продукти, но повечето може да замените и макар да няма супер азиатски вкус, пак става много вкусно и затова съм ви дала тези опции. Знам, че и много от вас, особено тези в чужбина имат достъп до тези продукти и може би ще искате да ви предложа и двата варианта.
Започваме с мариноването на рибата. Количествата са приблизителни, аз слагам на око, но няма нужда и да се дави в марината. Нарежете рибата на филенца и сложете в подходящ съд. Залейте със соев сос, сусамово олио, мед, чесън и сусам 

  

и оставете в хладилника да поеме от маринатата за час. 


През това време сварете една чаена чаша императорски ориз Крина според указанията на опаковката. Те са напълно точни.


След като оризът е готов и леко охладен, го прехвърляме в купа и прибавяме ситно нарязаните лук, чушка, магданоз и целите зрънца грах ( от консерва или сварен - аз ползвам от консерва) 
Овкусяваме със оризов оцет, аз имам оцет с манго, който си взех от Холандия и ползвам за салати. Сложете си и малко мазнинка, олио по желание и ако решите и сол, но аз гледам да не слагам, тъй като в рибата ще има. 


Тъй като варих картофи в тенджерата под налягане за друга рецепта, сложих и един голям морков нарязан на парченца на по около 2 см. След като се свари го намачках леко, а след това прехвърлих в съда на пасатора, заедно с около 40 мл олио. Пасирах и се получи много меко пюре, което допълни картинката и даде страхотен контраст на ястието в чинията.


Някъде по това време слагаме и сьомгата за да се запече за около 25-20 минути на 180 градуса с обдухване. 


На рибата не и трябва много време по принцип. 


Получи се уникално ястие! Наистина! Не знам как да ви убедя да го опитате, защото си струва, а в същото време не бих го нарекла с типично азиатски вкус, от който да бягате, ако не сте фен. Според мен ястието ще се хареса и на традиционалистите, а най-хубавата част е, че ще ви помогне за режима, ако сте и вие в такъв. 
В моя офис всички са на турбо режим за празнините и приготвянето на подходяща храна е много важно за да не нападнем глупостите около хладилника. Аз, с моето ястие избих рибата и всеки искаше да опита :) 


Тъй като често ме питате, може да си купите ориза от ТУК или да потърсите в магазините около вас. Ако приготвите рецептата, нямам търпение да ми споделите впечатления и снимки, ако приготвите рецептата, със сигурност е ги споделя в пост. Може да ми дадете и друга идея за черен ориз, тъй като както казах, за момента това е единственият ориз, който ще консумирам до празниците :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


сряда, 19 октомври 2022 г.

Брауни сладки / Brownie Cookie Recipe

 

Не ми се ходи на работата, ни навън, ни дори извън леглото. Да, вече официално е това време от годината, което не харесвам особено. 

Сутрин не е мека есен, а пукница от студ, по-обяд се затопля леко, колкото таман да настинеш, а вечер, щом се скрие слънцето усещаш как студа започва да пълзи по гръбнака, пръстите на краката в обувките и задните части, ако не си си сложил дълго яке или дебели гащи :) 

 От вчера кихам постоянно и се опитвах да убедя мама, че е лека алергия към котето, но след като половинката се върна вечерта болен от работа, разбрах, че тая гад ме е заразила.  От седмица имали болни там и той също се чувствал леко болен тези дни. Добре, че нямам сили да го удуша, та му се размина.

Би трябвало да нямам много апетит сега, но винаги имам за вкусни шоколадови бисквитки с...шоколад. Така и така пия по сто чая, поне да им се насладя с бисквитки, пък от кумова срам ги направих с типово брашно, за да са една идея по-здраволовни. Така като ме питат, приемеш ли сега витаминозна храна мога да кажа "Разбира се....шоколадови бисквитки :) " 
Рецептата за тези сладурки може да ви е позната от книжката за София мел и реших, че е време да я публикувам и тук:



За тестото:
270 г кисело мляко
100 г тъмно какао
180 г пудра захар
40 г меко масло
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 яйце
щипка сол

За гарниране:
100 г шоколад или шоколадови капки

Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти без шоколада в купа и омесете тъмно, лепнещо, бисквитено тесто.


С леко намаслени ръце, откъснете от него малки парчета и оформете на топчета, които леко натиснете. 

Нарежете шоколада на ситно (или шоколадови капки) и притиснете топчето да полепне в шоколада от едната страна. Сложете върху тавичка с хартия за печене. Може да ползвате и нарязан шоколад вместо капките, но има капки, като тези, които не се разтопяват по време на печене като тези. 
Печете на 180°С за около 10 мин.


Не мога да кажа каква бройка излиза от тази доза, защото правя всеки път различни големини на бисквитките. Не мога да кажа и, че ще излизам да се виждам с приятели скоро време, когато ми е все студено, а у дома винаги имам нещо вкусно за хапване, нещо топло за пийване, нещо глупаво за гледане, нещо хубаво за четене и удобството на пухкавите, домашни дрехи :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

неделя, 16 октомври 2022 г.

Шоколадови мъфини от Хари Потър "Сортиращата шапка" / Harry Potter sorting hat cupcakes

 

И този месец успях да си открадна около седмица за семейството, като този път заминах да видя новия член на семейството - новият ми племенник Матео. Той е само на три месеца и е безумно мило същество, което ме мога да спра да гледам. Сестра ми, да е жива и здрава, най-добрите рецепти за бебета има, защото до едно са супер меки, пухкави и безумно сладки. 

Докато Ноа е вече на шест и знае, че леля му ще бъде до него във всяка игра : гоненица, криеница, бой с лазерни мечове, карти Покемон, обикновени карти на война, рисуване, лепене,  и разбира се на една от любимите ни компютърни игри, които можем да играем заедно:  Хари Потър. 

Как да откаже и леля му, като обожава магическият свят на Хари Потър и всичко свързано с него. Ето защо тази година искам да ви изкуша с едни уникални шоколадови мъфини, които ще ви покажат към коя къща принадлежите, щом отхапете от тях - Грифиндор ( червен пълнеж) , Слидерин ( зелен пълнеж) , Рейвънклоу ( син пълнеж)  или Хъфелпъф ( жълт пълнеж) . Това последното обожавам как звучи :) 

След като ги декорирате обаче, няма да знаете къде какъв пълнеж има и само Сортиращата шапка може да реши това: към коя къща принадлежите. Шапките направих от меки карамелени бонбони - имах останали такива в един буркан от Лидл. Тъй като са меки, са като пластилин и не се налага друга обработка освен с ръце да ги помачкате да стане по-пластични. От два бонбона правя една шапка. От един правя основата на шапката, като кръгче, а от друг бонбон оформям по0скоро като триъгълник за върха на шапката. С нещо остро оформям гънките, очите и устата на Сортиращата шапка. ( Ако пискате, ще направя кратко клипче за оформянето им :)

Но ето първо как да направите мъфините: 

Необходими продукти за около 26 броя:
За мъфините:
300 гр брашно
100 гр какао
400 гр захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия

За плънка: 
сметана/ крема сирене
хранителни боички

За украса:
шоколадов ганаш
меки карамелени бонбони 

Започваме с приготвянето на сместа за мъфините като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера.  Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията. А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме. Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавим и чашата топла вода. Получава се хубава наситено-какаова смес,

   

която разпределяме във формички за мъфини. Тъй като от тази доза излизат повече бройки, ако искате само 12 броя, може да направите и половин доза.
 Печем ги в предварително затоплена на 170 градуса фурна за около 20 минути или докато забучена дървена клечка в центъра им излиза суха.

След като изстинат, издълбаваме в средата и се заемаме с пълнежа. За целта може да оцветите в четири различни цвята бита сметана, но аз обичам да е смес от бита сладкарска сметана ( вече подсладена) с крема сирене. Определено е по-вкусно и сочно. 
Пълним кексчетата с тази смес и заглаждаме отгоре за да не се подава от цветя и да издава изненадата.

  

След това приготвяме шоколад ганаш  от 100 г шоколад и 100 мл сметана, в който топваме кексчетата, запечатвайки пълнежа.

   

Преди да сложим по една шапка отгоре, реших за още допълнителен магически ефект да поръся шоколада с пукащи бонбонки :) 


Получиха се чудесно :) 


Искате ли и вие да разберете към коя къща принадлежите, просто си грабнете кексче? 



Дали за този или друг празник, за тематичен рожден ден или пък просто вкусни хапване по време на поредния филмов маратон на Хари Потър, за който есента е идеалното време ;) , тези мъфини ще ви създадат настроение


А, ти коя къща се падна? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...