сряда, 14 септември 2022 г.

Шарено руло "Стефани" със заливка / Colorful Meat Roll "Stephanie"

 

"Ей, това му липсваше на рулото, мило. Винаги ми е било леко сухо, но така е идеално!!!  Tака да го правиш вече." 

 Това са първите отзиви за моето малко по-шарено и по-вкусно руло "Стефани", което спретнах тези дни, наред с няколко торти, които също ще ви покажа скоро. Навъртайте се в блога повечe, защото новият сезон започна and it`s about to go down!

Днес по път за работа видях първото паднало кестeнче в парка и рязко осъзнах, че е вече есен. Кога мина това лято? Няма ли да има циганско поне, или директно минаваме на зимнините? Ех, как не ми се искаше да свършва толкова бързо. И все пак - аз съм като малките деца. Щом видях кестенчето веднага ми захлупка сърцето как ще започна да украсявам всичко у дома с есенни мотиви, ще си приготвям ароматно чайче и ще извадя пухкавите одеяла на Хари Потър. Менюто също ще стане по-ароматно и уютно като днешното ми предложение.

Преди рецептата обаче, да ви напомня, че остава още малко време, в което може да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това:

❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории ! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


А сега ето и рецептата:

За месото:
Около 500 г кайма
2 глави лук
1 бр. яйце
3 с.л. галета
сол/ черен пипер

За плънката:
3-4 бр. варени яйца
2 кисели краставички
1 червена чушка
1 зелена чушка
2/3 ч.ч. замразени зеленчуци ( моркови, грах, царевица) 

Заливка: 
100 мл доматен сос
2 с.л. майонеза
80-100 г кашкавал

Най-вкусна е каймата, когато престои повече време със съставките, затова може да я забъркате от предната вечер или няколко часа преди това ( Например сутрин, преди да тръгнете за работа)
Рецептата е сходна с класическото руло, което вече съм ви споделяла Тук. Слагаме каймата в купа и прибавяме останалите съставки. Хубаво е лукът да е рендосан или минат на ситно на чопър, за да се меси по-лесно с каймата и рулото да има нежна структура. Овкусяваме с черен пипер и сол на вкус. Готовата кайма пъхам в хладилника да отлежи.

   

Самото оформяне на рулото правя върху разрязана на две найлонова торбичка или стреч фолио, което ще ми помага да го завия добре.
Разпределяме каймата на правоъгълник. 

Нарязваме киселите краставички и чушки на ленти, сваряваме яйцата, а върху самата кайма разпределяме от от замразения микс. Така рулото става по-шарено и с повече вкусове. 

Слагаме разрязаните наполовина яйца на два сантиметра над долния край на рулото, но ако са по-малки - може и да сложите цели. До тях нареждаме от лентите краставички и шушки и завиваме на руло. 

   

Завиваме с помощта на фолиото, като оформяме на салам и затягаме от двата края, така че рулото да се запечати. Прехвърляме в подходяща тавичка с олио на дъното и слагаме картофки от двата му края. Слагаме още малко олио върху тях , а самото руло надупчваме с шиш, за да може парата от него да излиза и да не се напука при печене. Доливаме малко вода в тавичката и завиваме с фолио.  

Пъхаме да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170-180 и печем до готовност, около 30 минути. 

  

След като рулото се запече, правим залива като в купа смесваме доматения сос, с майонезата и повечето от рендосания кашкавал. Разбъркваме добре и с тази смес намазваме рулото, а отгоре слагаме още малко кашкавал.

   

Пъхаме да се запече още 10-15 минути, като се образува страхотен сос на дъното на тавичката. 

На картофчетата сложих малко пикантен, пушен пипер, но вие може да пропуснете. У дома лютото е на почит, което само една люта македонка може да предизвика :)

Много по-сочно, пъстро и вкусно, това руло ще ви очарова!


Пригответе го и ми споделете какво мислите ( най-добре и снимки) :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 септември 2022 г.

Изкусителни крилца с кока кола / Coca-Colа Chicken Wings


Не знаех, че човек може да пита нa сериозно дали има свински крилца в магазина, но явно през 2022 всичко е възможно. Докато не пуснат змийски бутчета обаче, ще се придържам към пилешките крилца, а рецептите за тях са толкова много, а плюсът им- стават бързо и почти е невъзможно да ги окалпазаниш. 
Днес ви претягам една бърза и супер вкусна рецепта за пържени пилешки крилца с лепкава заливка от кока-кола. 
У дома не се консумира газирано, но когато по някакви непредвидени обстоятелства се окажа с такава, и тръгне да ми изветрява и да ми задръства хладилника, отива веднага в тази рецепта. 
Видео рецептата може да я видите вече и в моя Инстаграм ТУК, но ще я публикувам навсякъде :) в последствие.


Ако смятате, че искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg !
Да, това са съвсем нови за мен награди, и отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако гласувате за мен на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за всички !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание.

Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече. А, сега ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
1 ч.ч. брашно
1с.л.сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер

За соса:
1 ч.ч. кока кола
1/2 ч.ч. кетчуп
1/4 ч.ч. лют сос
1 с.л. Уорчестър сос
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л.чеснов пипер

олио за пържене

Горе долу това са необходимите ни продукти, като може да добавите соев сос вместо Уорчестър - според мен не си приличат, но ако няма месо, и рибата е месо. Моят кетчуп е домашен и имаше малко парченца от друг доматен сос, който трябваше се доизразходва, затова и странната консистенция на снимката.
И като тръгнахме със смешката за свинските крилца, търсени от една дама в магазина, с приятелки си споделихме всички странни думи, с които са им описвали нашите продукти, та реших да ги включа - ей така на майтап.


В една купичка смесваме всички съставки за соса. 
Ако нямате кетчуп е добре да сложите гъст доматен сос с вода и малко кафява захар за да докарат този вкус. На мен често ми се намират по някоя малка разфасовка, защото мъжкото тяло у дома яде пици често и остават.
Слагаме тази смес на котлона да покъкри за една минута, за да се хомогенизира.
В друга купа смесваме продуктите за крилцата -брашното, месото и подправките.


Реших да хвърля малко картофки в олиото за гарнитура, 


а после в същата мазнина запържваме крилцата до златисто..


 от всички страни. 


Правим кладенче и изсипваме соса..


в който овалваме добре крилцата от всички страни отново.


Изваждаме в чиния и нападаме :) 


Който обича, може да си сложи и малко лют сос - ние не пропускаме.


Опитайте! 
Няма да съжалявате! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





петък, 2 септември 2022 г.

Шоколадова мус торта с ягоди / Strawberry Surprise Chocolate Mousse Cake


( Обещаната история за предложението за брак е тук, ако не ви се чете, премини към рецептата направо... )  

Няколко пъти в живота ми са ми предлагали брак и все съм си намирала оправдание да откажа по деликатен начин. Определено съм любвеобилен човек, непоправим романтик по душа, но и имах шестици по статистика в университета, та затова знам, че в последно време тя не в полза на брака. И все пак, след като вече успях да отложа умело първото предложение на половинката си преди около година, тази успя да ме хване неподготвена и отговорът ми беше напълно спонтанен и истински.. без тежестта на базата данни в главата ми.                                                                                                                                За мен ежегодното бягство към морето е възвръщане към свободата, слънцето, безгрижието, дори детството, в което намирането на перфектната мидичка е едно от най-важните ангажименти за деня. Уханието на сол във въздуха и хипнотизиращия шум на разтварящата се морска пяна е способна да пречисти душата ти от тежестта на ежедневието така както никоя шопинг терапия не може да направи. 

 


И така, за първа година и аз реших да отскоча до Китен и Приморско, за да видя най-сетне тези курорти, които децата посещаваха лятото докато мен ме караха да решавам сборници по математика и да се подготвям за следващата олимпиада. И макар отзивите да не са хвалебствени за градчета през последните години, въпреки обещанието на Орхан Мурат, че всичките кръчми бачкат именно за нас там, все пак аз ги посетих с вълнението на дете, което най-сетне отива да му купят сладоледа, който са му обещавали. Странно е наистина, че човек като мен, който успя да посети страни като Швеция или Норвегия, така и не е стъпвал в някои типични наши курортни градчета. Но луксът не е всичко.                                                                           Щастие е да постигаш дори и нещата, които не си могъл навремето, но и да можеш да им се радваш и да ги оценяваш. Още докато пътувахме се рових какво има около нас и въпреки, че резервата "Ропотамо" и прекрасните еко пътеки ме зоваха, знаех, че далеч няма да зарадвам половинката с желанието да го разнасям като простинала кобила нагоре и надолу. Когато обаче му казах, че искам задължително да посетя Бегликташ, бързо се съгласи, може би защото знаеше, че обожавам такива мистични уга-буга места с древна и необяснима енергия. Ще се постаря в отделен пост ( може би в Инстагарм да ви разкажа повече за местенцето и отделните символи в него, с повече снимки) , а сега ... как стана всичко останало.



 
Докато обикалях като планинска коза между камъните, четейки листовката с информация за кое какво е, поставяйки ръцете си на стъпката на богинята майка и опитвайки се да разградя лабиринта , забелязах как половинката ми се върти нервно, но си мислех, че заради постоянно ми разпиляване между структурите.                                                                                                          Когато останахме насаме на тази, която представляваше Брачното ложе на Бога слънце и Богинята майка, той падна на колене и ми предложи брак с обещание, което значи много за мен, но ще запазя за себе си.                                                                                                                   Когато се чувстваш щастлив, страхът си отива и виждаш само това, което стои ясно пред теб - чиста любов, търпение, решителност и много, много старание. Ако Богинята майка имаше нещо против, можеше да завили и загърми в този момент, и без това беше се доста смрачило, но така и не се случи.
 Знаех, че решението ми е правилно и след като като си създадохме този скъпоценен миг, продължихме с обиколката си с усмивка и хванати за ръце.                                                                                                             Срещнахме една по-възрастна семейна двойка, с която се разминахме и на пътя, а и те точно като нас - той помъкнат там заради съпругата си, опасявайки се да не ни настигне дъждът от предния ден, а тя, жадно попивайки с камерата всеки камънак.                                                                                                                Посмяхме се всички заедно, че осъзнавайки как репликите на двете двойки се припокриват и двете с нея решихме да се вслушаме в опасенията на половинките ни, които все пак бяха поели отговорност пред Бога Слънце да ни пазят да не ни тресне нещо от Бога Мълния..евентуално.


Денят премина с още забвaни момeнти, посещения на музеи край морето, романтична вечеря, разговори и много много малки мигове на радост, които няма как да се опишат и разкажат до един. И все пак, може би за първи път от шест години насам си позволявам да направя това тук. Да пиша за връзката си в блога по този начин, може би защото след разпадането на последната, която продължи повече от 17 години имаше доста материал в него, който ми напомня за това. Но от самото начало на този кулинарен (и не само) дневник бях наясно, че ще трябва да се рискувам и да споделям какво ме тревожи, мисля, обичам или ме вдъхновява. Понякога пътят към сърцето на нас хората не е толкова храната, а е неподправената откровеност, в която може да се припознаем или пък истински желаем да чуем. 

Още много искам да кажа и разкажа, но за да е що-годе поносимо, ще го направя на части. И сега за десерт - един десерт. И то какъв! Една уникална торта, която направих по повод рождения си ден на 20-ти август. Отдавна не ви бях изкушавала с нещо шоколадово, но с новия сезон искам да ви подготвя за една доста шоколадова серия, която планирах и изработвах постепенно. 

Ето и рецептата: 

Необходими продукти;
За блат с размери 24 см:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
250 мл прясно мляко
250 мл вряла вода
125 мл олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
1 ванилия

За крема:
4 бр яйца ( разделени жълтъци и белтъци) 
130 г масло
200 г захар
250 г шоколад ( тъмен за предпочитане) 
шипка сол

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода 
( или компот) 

Още:
Около 500 г ягоди ( може и други плодове) 
шоколадов ганаш

Започваме като приготвяме блата, Той ви е вече познат от една от първите ми рецепти в блога, като хубавото му е, че може да го направите и без миксер дори. Смесете сухите съставки в купа и разбъркайте добре. После почвайте да прибавяте яйцата едно по едно и мокрите съставки постепенно. ( Припомнете си по-подробно рецептата за блата тук) 

Когато блатът се изпече, разрежете на две чести и сложете горната част за дъно, а равното дъно - заделете за отгоре.



Останалата важна част от тортата е направата на шоколадовия мус. За целта разбиваме белтъците с щипка сол и 150 г от захарта на твърд сняг, като аз винаги слагам белтъците със захарта първо на водна баня, за да се разтвори захарта и чак тогава прехвърлям в миксера да се разбъркват. 

 

Отново на водна баня разтопяваме шоколада и маслото, а в още една купа, разбиваме жълтъците и захарта докато побелеят. ако ви притеснява, че се консумират почти сурови, може и тях да минете за кратко на водна баня - ще бъде достатъчно. Водната баня ще им помогне да се разтвори захарта в тях, ако е много едра, затова я препоръчвам. 

Първо смесваме шоколадовата смес с жълтъчената, 


а след това прибавяме към белтъчната смес постепенно, така че да се запази възможно най-пухкава и обемна.


Сиропираме долния блат със захарен сироп, който сме приготвили от захар и вода, но може да ползвате и някакъв компот или сок, Може да добавите и алкохол към захарния сироп. На толкова много шоколад  захар му върви нещо резливо, но зависи и какво обичате - така и го пригответе. 

Отгоре нареждаме цели ягоди, като за предпочитане е да са с средни и еднакви по големина, за да ви стигнат за тази форма. Ако са по-големи, вземете по-голям грамаж. За щастие ягоди вече има целогодишно в магазините, но може да приготвите тортата с банани, малини, праскови и т.н


Отгоре изсипваме шоколадовия мус и изравняваме.


Завършваме с втория блат ( който ни беше дъното) и сиропираме отново. Оставяме тортата за една нощ в хладилника. 


На следващия ден изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това е нещо минималистично, но достатъчно.
Шоколадов ганаш от млечен шоколад с ядки и още малко ягоди.


Това се казва фанатзия! Толкова много въздушен шоколад в комбинация с пресни плодове и топъл, разтопен ганаш за заливка е способен да ви накара да кажете "да, хиляди пъти да". 


И тъй като съм в черпавка, режа виртуални парчета на всички. Обаче, може да имам още един повод за черпене, ако ми помогнете : Номинирана съм за Инфлуесър на годината в категория Храна и само с ваша помощ ще успя да спечеля. Затова ако искате да ми покажете, че успявам да ви нося хубави емоции и сладост, може да го направите като гласувате за мен ТУК( цък) .
Важно е да знаете, че за да се впишете да гласувате, ще трябва да се регистрирате  и ще се наложи да гласувате във всички категории, за да може гласът за мен да се признае. 
Благодаря на всеки, който ще се преори заради мен:) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...