четвъртък, 16 декември 2021 г.

Бохча а ла Люси / Bohcha - Meat Stuffed Bread Loaf

 

"Приготви се, защото това ще ми го правиш често", каза половинката ми с пълна уста докато въртеше очите назад дотолкова, че щеше да си види врата. Обожавам да го гледам как яде с кеф и май това се случва винаги, когато готвим за любимите си хора. Мама също едно време казваше, че като сме били малки най е обичала да ни гледа със сестра ми как спим и хапваме с апетит, но се чудя дали все пак не е било и заради това, че тогава сме млъквали поне за малко. 

Днес искам да ви вдъхновя да си приготвите едно уж познато, но не и точно по тази рецепта ястие, защото смятам и ще ви обясня защо според е мен е идеалната вечеря за предстоящите празници. За него ме вдъхнови коледното пакетче на Пикантина, което ви показах тук


Чували сте за уникалното ястие Бохча, предполагам? Може би дори и да сте го приготвяли, но не по този начин, обещавам ви. Като цяло представлява пълнен с месо и вкусен сос издълбан хляб, запечен отгоре с кашкавал. Името на ястието пък идва от парче плат, което се използва да си направиш вързоп и тъй като пълнената питка прилича точно на това - вързопче с дробче, :) ясно от къде и асоциацията. Едва ли знаете обаче, че това е името и на българска тютюнева кооперация от Горна Джумая ( Благоевград), от където ви и пиша тази рецепта - моят роден град. 


И тъй като от Пикантина ми изпратиха подправки именно познати и използващи се в нашата национална кухня, ( кои са те, може да видите тук), то нямаше по-подходяща рецепта за целта от тази. 

"Да знаеш кое е точно твоето място и да го обичаш, 

те прави една особена порода романтик - прави те родолюбец".

А, сега без много обяснения, преминаваме към рецептата, а после ще ви кажа защо смятам за идеалното ястие за Коледа.


Необходими продукти:
600 г свинско месо 
400 г заквасена сметана
300 г кашкавал
250 г гъби печурки
100 г топено сирене
3-4 средни питки хляб
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/3 стък праз
1 морков
олио/ сол

Използвани подправки: 
Балканска ръсеница Picantina
Машерка Picantina
Чубрица Picantina
Сушен магданоз Picantina

Както винаги прилежно си подготвям продуктите, тъй като смятам, че готвенето така върви по вода :) 
Нарязваме гъбите на по-едро, а на средно ситни парченца праза, чушките и моркова. Важното е да се усещат в ястието като вкус, но и да изпъкват с цвета си. 


Започваме като в подходящ тиган загряваме олио и запържваме гъбите до светло кафяво. Овкусяваме с ароматната мащерка и изваждаме от тигана, подправяйки със сол едва след това.


В същия тиган доливаме малко олио и запържваме месото, което също сме нарязали на кубчета и след като станат готови, подправяме с неподправените подправки


 - чубрица, мащерка, и балканска ръсеница. (Това последното пък се е утрепало за една циганска баница!) 
Изваждаме месото и в същия тиган, с още малко олио последно запържваме нарязаните зеленчуци. Не готвим на максимална сила на огъня, 


а по-скоро умерена до силна. Важно е да се запържват вкусотийките, но не и да изгорят отвън, а да останат сурови от вътре. Щом усетите, че зеленчуците са тръгнали да омекват и ароматите им са се слели в един изкусителен такъв


прибавяме и месото и гъбите при тях.


Следват заквасената сметана и топеното сирене. 


Разбъркваме на тих огън, докато те се разтопят напълно и се слеят в този "леле майко мила" вкусен и пъстър сос.


С тази вкусотия пълним предварително издълбаните ни хлебчета, като аз им правя първо едно капаче, а после издълбавам вътрешността. По ръбчетата на хляба намазвам от мазнината на месото с ръсеницата, която си бях заделила, защото така тя овкусява и самото хлебче. 


Тъй като само по себе си ястието е готово, няма нужда от много готвене. Само завършваме с рендосан кашкавал и хоп.....


пъхаме ги във фурната да се запекат за около 10-15 минути на 180 градуса. 
Може да сложите и отрязаните капачета, но поне няколко минути преди да извадите хлебчетата, тъй като те ще станат по-бързо, и отново бих ви препоръчала да ги намажете с мазнинката с подправките. 


Може да напълните и една голяма питка / хляб с ястието, но не само ще отнеме повече време да се запече, но и ще е по-трудно да се нареже. Аз ви препоръчвам да го сервирате в тези индивидуални порции, от които лесно може всеки да похапва. 


Може да чукнете и яйце в средата, като ако искате жълтъка да "заблести", обезателно го отделете от белтъка и го сложете след това. 


Пробивайки кашкаваленото капаче отдолу ще се крие истинска приказка от аромати, за която няма да ви се налага да миете много съдове....да не кажа никакви.


Другото предимство на рецептата е, че може да ги приготвите по-рано и когато решите да хапвате, само ги пъхате да се запекат във фурната за 10 минути, без да се налага да ядете бързо салата, защото ястието ще изстине или да напускате празничната трапеза, за да разбърквате яденето. 
Определено моят фаворит тази Коледа, надявам се и вашият.

Ако е така, не забравяйте да ми споделите мнения и впечатления :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Още малко ...


кадри бъркащи с виличка в душата....


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!







понеделник, 13 декември 2021 г.

Десерт с бутер тесто и карамелен крем / Puff pastry christmas log

 

Коледното пънче е един от най-обичаните празнични десерти. Създават неповторима атмосфера на масата и наистина, ако се замислим, кога иначе ни се дава такава голяма възможност да творим красоти както на Коледа? С очите съм виждала възрастни мъже, които декорират бисквитки с такова внимание, че с всяка изрисувана от тях, нивото на гордост и възхита от собствените им творчески способности повдига духа на всички. Всеки иска да си припомни, че някога и той е хващал четка за рисуване, и че да оставиш от под пръстите ти да се изливат цветове и форми е всъщност много по-значително, отколкото изглежда. И все пак, не всички искаме, нито можем едно и също нещо, затова за щастие има най-различни рецепти. По-сложни и по-простички. Днес искам да ви поканя да си направите една, която съчетава три чудесни причини. Първата е, че е много вкусна. Втората е, че е много ефектна и различна от останалите коледни пънчета, а третата.... че на всичкото отгоре става по-лесно и може да си я приготви всеки.  

И ако три причини са ви малко мога да изредя още: направено е с кафява захар, така че е определено е по-щадящ организма и моята колежка Тони го потвърди. От всички опитани от нея десерти последно време, тя каза, че този най й е харесал, тъй като не е толкова втрисащо сладък и е като хрупкава баничка. Карамелът го прави чудесен за компания с кафето, а охладеният крем ви гарантира отличен вкус с всеки следващ ден. Знаете, че в производството на кафявата захар Пасифлора не се използват химикали, затова и аз си избирам именно нея. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:

250 г бутер тесто

100 г филирани бадеми

1 ч.ч кафява тръстикова захар Passiflora ( 200 г) 

800 мл прясно мляко

6 с.л. нишесте

50 г масло

1 ванилия

Започваме като разточваме бутер тестото на тънък лист с размери около 30 на 32 см. Разрязваме го на 14 ленти. Тъй като всяка от тях ще бухне при печене, ги редим на части в тавичка, в която сме сложили хартия или лист за печене и пъхваме да се пекат на 200 градуса до порозовяване. 

           

Отнема около 10 минути и изглежда ето така. Изваждаме ги и да се охладят и пъхаме следващата тава. 


През това време на котлона слагаме да се карамелизира на средна температура кафявата захар. 


Тя разбира се не е толкова сладка като бялата, затова трябва да внимавате наистина да я карамелизираме леко, за да не прегори и да стане горчива. ( каквото и да правите никога не докосвайте карамела с пръсти, както и ако имате възможност работете с дървена лъжица или подходяща бъркалка, която няма да ви се нагрее прекалено, като тръгне топлината по нея. 


След като карамелът е готов, сложете  в купа нишестето, ванилията и прибавете малко по малко от млякото, така че да стане на кашичка, а след това и на гъста течност като за боза. Така ще предотвратите появата на бучки. 


Прибавете останалото мляко към карамеления крем и оставете на тих огън да заври и да се разтвори в млякото карамела на дъното, периодично разбърквайки с бъркалката. 


След като в млякото се е разтворил карамела напълно, прибавяме нишестената смес и бъркаме енергично до сгъстяване на крема. Прибавете накрая и маслото. 


Кремът може да понесе и повече масло, но аз го направих и с малко, затова по-добре да ви покажа, че е възможно и с толкова. 
Оставям кремът леко да се охлади, за да не ни пари, а през това време слагаме върху лист стреч фолио от бутер пръчките. Ако работим с крема докато е още леко топъл, пънчето ще е по-лесно за разрязване, защото ще омекоти тестото. 

             

Редим пръчки тесто и крем в нещо като широка пирамида, но след като е готова, я завиваме със стреч фолиото на стегнат салам. Така го и оставяме  да стегне в хладилника. 
На следващия ден или по-късното, запичаме за кратко в сух тиган филираните бадеми 

                 

и облепваме с тях цялото пънче, щом махнем фолиото. 


Толкова е ефектно!


Ако обичате торта "Наполен" това е тя, но според мен в по-бърз, полезен и лесен вариант. 
Със сигурност ще си върви и с малко сладолед, така че не му мислете, ами си го направете :) още сега! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...