сряда, 10 ноември 2021 г.

Направи си сам: Домашни бонбони за гърло / Honey Lemon Ginger Cough Drops

 

Еми.. не ме подмина сезонния грип значи и това е! Онзи ден половинката взе да прокашля и аз да не вида нещо, веднага си леpнах вируса. Не е корона, всичко си надушвам, което не винаги е по-добрата алтернатива. Признавам си, че надушвам съседа как ухае на джибри като се прибира към вкъщи, така че в това направление нямам грешка. Обаче гърлото ме убива, носът е като "реката на тайните" - никога не знаеш кога ще те изненада, защото уж е запушен, но легнеш ли си, започваш да усещаш, че се излизва като лава. Да не говорим за ужасното сълзене на очите цяла вечер и неспособността да спя от уморителната температура, която те мъчи, сякаш рита всеки един от мускулите ти един по един. 

Сами разбирате, че в този момент нямам много сили да пиша за апетитни торти, макар да съм ви ги приготвила, но не мога да не споделя с вас една много полезна, поне според мен рецепта, която е добре да знаете.


Тя е за домашни бонбони за възпалено гърло, които за разлика от другите от аптеката, може да взимате по-честичко. Състоят се от три естествени съставки и наистина са магически.

 След като се прибрах от работа онзи ден и усещах как се разболявам, набързо ги забърках защото знаех, че ще имам нужда от тях. 

В тях може да намерите вкусен био мед, който ми е от брата на моя зет, лимонче и пресен джинджфил. Първата и последната съставка с годините вече не мога да приемам така директно, тъй като ми дразни гастрита и тази рецепта помага много, тъй като е идеална за хора с чувствителен стомах. 


Но да не губим време , а да ви кажа какво ви трябва:
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. био мед
2 с.л. лимонов сок прясно изстискан
1 с.л. рендосан на ситно корен от джинджифил

За овалване:
микс от пудра захар, канела и царевично нишесте

Започваме като рендосваме джинджифила, колкото по на ситно толкова по-добре. 


Слагаме всички съставки в съд, най-добре с дебели стени, за да поддържа температурата, тъй като трябва да карамелизираме меда, на тих огън за около 20 минути, като разбъркваме и внимаваме да не загори, тъй като бонбоните ни ще станат горчиви.
 Макар и с малко съставки, ви препоръчвам да ползвате по-голям съд, защото сместа се пени и трябва да има място за това, както и да използвате дървена лъжица за разбъркване - тъй като с металната има възможност да се изгорите. 


След като сместа се сгъсти достатъчно, слагаме няколко капки върху хартия за печене, 


силиконова подложка, или пък силиконови формички за бонбони ( аз ползвах такива) 

Слагаме една и като се охлади, пъхаме в хладилника за да видим дали ще се втвърди. Ако - не , продължаваме да варим, ако да - правим още бонбони.


Изкарах две такива "реколти" от дражета, като слагам само колкото да покрие дъното - определено не запълвам цялата чашка. Оставям ги да се охладят, за да не ги прибирам топли в хладилника, а едва след това.


За да не се слепват и овлажняват, готовите бонбонки овалваме в смес от нишесте, канела и пудра захар, което ги прави още по-вкусни, но и трайни.                                                                                                                                                                          Прибираме ги в подходящо съдче и ги държим на хладно и проветриво място, за да избегнем опасността от това да се овлажнят и залепнат.                                                                                                                                          Наистина е "Златна рецепта" и съм сигурна, че и децата ще харесат да приемат така от сладките бонбонки, вместо горчиви отвари. Освен това е от естествени съставки и има изпитан резултат. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

неделя, 7 ноември 2021 г.

Известните карамелeни сладки от "Игра на калмари" / Squid Game Dalgona Cookies

 

 Винаги съм се разкъсвала какво съдържание ви трябва повече, защото в един момент все ми се настояваше повече за класически рецепти, после за здравословни, после за по-бързи такива, та ако може и да няма много писане преди това. Интересното е обаче, че аз винаги ще си остана вярна на себе си, което представлява one big mess от желания, странни идеи, музика, филми, нуждата да угодя на всички и най-вече каквото  да немарите тук, да ви остави усмихнати!
 Така че.... ако си мислите, че нещо е перманентно или пък знам какво правя след толкова много време, имам изненада за вас :)  Винаги следвам сърцето си и едва ли някога ще бъда блог с традиционно съдържание и спазващо правилата, които накрая превръщат всички блогове в еднакви. ( Чепатото си е чапато, както му се вика!)  
Ето сега се връщам отново към една моя любима рубрика " Рецепти от филми, серилали и т.н" , която пък включва и последен тренд ( фръц-фръц)  



Ако сте живели под камък или под картата ми за фитнес, която е завряна и аз не знам къде, може би не знаете за корейския сериал "Игра на калмари". Той стана истински хит и освен, че нета се запълни с всякакви шеги и референции към него, го превърна и в културен феномен, което може да потвърди и най-актуалния костюм за Хелоуин тази година. Дали ще си сложиш само анцуга на ПФК "Пирин" и му сложиш табелка с три цифрен номер, или пък розовия зимен екип за сноуборд и гевгир на лицето с нарисуван я триъгълник, кръг или квадрат - историята и е ясна, и ти  си се зарибил по сериала. 

Запознатите знаят за какво става въпрос, пък и имаше вече толкова ревюта, които сравняват сериала със знаете кои филми, и  изказваха цели професионални менения надълго и на широко, но тъй като това не е мястото за филмови ревюта ще кажа на тези, които научавта за него от тук за първи път за какво става въпрос накратко:


Обикновеният герой, да наречем корейския Пешо е задлъжнял не само заради страстта си към корейския Еврофутбол, но и ужасните си life choices, и затова лесно бива подлъган да участва в игри на живот и смърт срещу парична награда, която се увеличава от смъртта на всеки един от участниците. ( Нещо, като играта, които играят май повечето политици срещу собствения и народ) 
Викаш си, кой и с какъв акъл ще се репи за това, ама като си гледам банковета сметка и увеличаващите се цени на хранителните продукти, вече се чудя дали зеления екип ще накара очите ми да изпъкнат ;) 

Гледах сериала поти веднага и  то в оригинал на корейски. Със субтитри разбира се, макар че в много сайтове беше качен с английски дублаж. Аз съм свикнала да гледам доста азиатско кино  и не ми пречи, но пък знам, че за някои хора е истинско предизвикателство все още да гледат филми със субтитри. 

Искрено вярвам, че отново - именно такива хора заемат водещи позиции в обществото! 

И така, освен, че участниците умират като мухи в кухнята на баба ми , задачите им са на пръв поглед "детска игра", но с толкова уловки, като изречението на същата баба " Ела си бабе, няма да те бия" 

Днешната рецепта е посветена на именно едно от изпитанията, в което участниците получиха в кутийка нещо като корейско захарно петле, но от карамелизирана захар и вместо захарта да е излята в молд, те по-мързеливата само правят щампа в нея. 


Задачата бе да изрежат тази щампа с помощта само на клечка за зъби, в рамките на определено време, без да счупят нито парченце от фигурката. 

Излишно е да казвам колко е трудно да работиш с карамелизиарана захар без тя да се счупи, пък камо ли с клечка за зъби, камо ли за време, камо ли с пистолет до главата.

 Да не говорим, че колкото по-трудна за изрязване фигурка ти се падне, толкова по-зле, защото малките детайли дават повече възможност да се счупи карамела.

Атмосферата  и тишината по време на този тест във филма, със стичащите се потни капчици, страха, ужаса от грешката, която ще ти коства живота можеше да се сравнява само с контролно по немски в гимназията при учителката ни, която носеше прякора на известен български футболист то "Левски". 

 
И накрая...ако и вие като мен решите да тренирате за всеки случай, че попаднете в играта, :) ви предлагам да им хванем цаката на тези карамелки, като си ги направим у дома и видим наистина ли е толкова трудно, колкото изглежда пък :) 

Много ще се радвам да ми се вържете на акъла и обещавам да включа в статията вашите снимки, ако ми пратите такива :) 

А, ето как ги напарих аз. 

Необходими продукти:
-захар
-сода бикарбонат

Добре е да имате още:

-силиконова подложка или хартия за печене
-формички за сладки
-метална чаша или равна, чиста тежест
-търпение и идиотска решимост да направиш рецепта от филм, без да знаеш дали някой ще ти се върже на акъла


Тъй като я правих на око, нямам конкурентни мерки, но принципът на работа  е по-важен от самите количества в случая. Работим с обикновен карамел и в зависимост колко захар карамелизирате, толкова повече сладки ще излязат.

   

За да е по-тематично бърках с дървени клечки, но карамелизираме захарта добре ( аз сложих около половин чаена чаша захар или пък 2/3 ) и след като добие хубав, кехлибарен цвят, прибавяме щипка сода и дърпаме от огъня. Бъркаме с клечките, като содата ще накара карамела да стане като пухкав крем. 


Работим бързо и изливаме от тази карамелена смес по около една пълна супена лъжица ( макар аз да изливах директно от касеролата) върху силиконова подложка за сладки ( или пък хартия за печене) Излишно е да казвам, че да се изгориш с карамел е по-болезнено от удар по малкия пръст в ръба на масата и ви съветвам да не го правите..и двете! 

Докато карамелът още изстива, притискаме отгоре с някоя метална чаша, така че да заглади сместа, която е още е топла и пластична. След това време може да притиснете в нея отпечатък от формичка и дори да сложите по-голям кръг , който да оформи сладките след това в един размер. 

    

Мога да ви кажа, че правенето на тази дяволия, не по-лесно от изрязването им, което от една страна може наистина да ви накара много да се забавлявате...или поне при мен беше така.
 Отдавна не се бях кефала така на такава глупост, но бях твърдо решена да намеря перфектната последователност и инструменти, с които да ги направя. Ще се  опитам да ги обобщя за да ви улесня:

- не притискайте веднага с тежестта след изливането, ще залепне, трябва да минат 10-15 секунди
- това време е за малко карамел, но ако направите по-голяма сладка и е по-дебела ще отнеме повече време
- притиснете с формичката и извадете, когато той е тръгнал вее да стяга, защото иначе ще залепне и ще стане неравна при изваждането й
-не я оставяйте вътре да изстине, ще се счупи като решете да я вадите
- всички останали ви парченца и неуспешни сладки ги хвърляйте пак в касеролата, претопляйки ги и правейки ги пак на карамел за следващата партида
- забавлявайте се


Дайте на половинката или децата ви от сладките с клечка за зъби и му поставете закачката. Ако не успее , ще мие съдовете за месец, ще пуска прахосмукачката или каквото диктаторската ви душа пожелае :) 


Може да си направите и някакъв джакпот, ако решите. За децата опредено ще бъда забавна задача, макар да не ви съветвам да им давате да гледат сериала . Те ще го гледат сигурно така и така, но поне да не ви изпортят на норвежците :) 


Не съм сигурна дали ми се получиха идеални, но определено мога да кажа, че бяха идеални за игрите, защото някои се чупеха, някои не, някои издържаха теста с клечката, други не, но със сигурност беше много забавно.                                                                                                                     Ще се радвам и за вас да е така и ако искате повече такива рецепти, не пропускайте да ми кажете - аз и без това разпускам предимно с гледане на филми и сериали. Следващата ми обсесия бе Дюн, но това е само защото чакам този филм сто години. От книгата, до първата версия на филма - винаги съм била голям фен и сега ми се въртят още повече идеи :) Знаете и че на фейсбук страницата ми върви допитване за тортите, така че бъдете сигурни, че те няма да липсват такива в блога, особено сега, за наближаващите празници. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 3 ноември 2021 г.

Пълнени картофи Люси / Cheesy Stuffed Baked Potatoes

 

Един мой приятел все казваше, че португалският е най-изчанченият език и хората говорят все едно имат горещ картоф в устата. Много ме разсмиваше, защото явно имам доста богато въображение и си го представях наистина как би било, ако всички говорихме с горещ картоф в устата. И тъй като напоследък всичко около нас се е разделило на лагери, менения "за" и "против,", аз предлагам да седнем на една маса и да поговорим малко на "португалски"

Още щом видях тези големи картофи знаех, че искам да ги изпека цели и да ги напълня с плънка по мое усмотрение. Пълнените картофи са доста популярни на много места по света, но аз искам да ви предложа една моя рецепта, която правя на око и винаги се получава.

Както сте забелязвали, обожавам когато има микс на сирена, разтегливи и сочни, ухаещи на масло, чесън и свежи зеленийки.

Искам да ви кажа, че тази рецепта е идеална за седмична вечеря, защото ще изцапате всичко на всичко една купа  и ще сготвите без да режете, да пържите, да белите и.......абе въобще, слушайте ме какво ви казвам и я опитайте.

Необходими продукти
4 броя големи картофа
масло
сол
Плънка:
100 г св. филе или шунка
100 г кашкавал
70 г топено сирене
4 пълни с.л. майонеза
1 зелена чушка
1-2 скилидки чесън
малко свеж магданоз или копър

Тази рецепта е идеална ако искате и да си разчистете хладилника от малко останал колбас, сирена или пък зеленчуци, но аз ще ви споделя как най-вкусно стават според мен :) 


Измиваме добре картофите и ги почистваме, тъй като ще ги ядем с кората. Надупчваме ги с вилица, слагаме малко масълце и и ги осоляваме преди да ги увием индивидуално във фолио. 


Редим ги в подходящ съд и ги слагаме да се пекат на 200 градуса за около 40 минути или докато забита в тях вилица излиза лесно.


Плънката приготвяме като нарязваме филето на кубчета


и в купа ги смесваме с майонеза, топено сирене


кашкавал на кубчета


малко накълцан копър или магданоз, чесън и малка зелена чушка. 


Разбъркваме хубаво сместа и с нея пълним картофите. ( Виж още една рецепта за пълнени вкусотии тук
За целта обелваме картофите от фолиото, правим прорез по дължина и леко намачкваме с вилица, за да направим повече място.


Плънката е добре да е сложена богато, особено ако картофите са по-големи.


Пъхаме да се запекат така за още 10-15 минути.


Такава вкусотия не  редно да е толкава лесна за правене!
                                                                                               Обезсмисля всички префърцунени ресторанти и честно казано, и като сума не излиза скъпо. Бог знае, че тази зима ще е добре да имаме такива рецепти под ръка и се радвам, че не съм използвала и капка олио :) 


Много ще се радвам да опитате тази рецепта и да ми покажете с какво пък сте напълнили вашите картофи. 


Знаете как да ми покажете, че искате още такива рецепти - коментирайте, последвайте ме и споделяйте. В моята статистка грешка няма :) или поне води до повече усмивки!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...