неделя, 10 октомври 2021 г.

Домашни трюфели с пудра от банан и ягоди/ Homemade Chocolate Truffles : Basic Recipe

Цяла седмица си мечтая как в събота ще се наспя. Не защото съм такава заспа, но признайте си, есенното време навън е само за гушкане под пухкава завивка, аромат на свещи и чай, тихия шум от телевизора с някой следобеден филм или пък компанията на книга, която успяваме да прочетем до първа глава, защото дъждът навън бързо ни унася в блаженство, което може да сравните като интензитет само след посещението на тоалетна след 5 големи бири, по време на Live open метъл концерт на любима група! Усмихваш се, усещайки, че Life is beautiful с всяка фибра на тялото! 














Oобожавам есента и усещането, че най-сетне мога да мързелувам без угризения, защото всички го правят, пък и даже му дават медицински термин като "есенна депресия". Обожавам и да се наспивам, но не помня кога ми се е случвало за последно. 

Разбирам да имам деца или домашен любимец, който да ме карат да ставам рано, но няма по-голяма досада да се събудиш в почивния си ден по часовник за работа, когато навън е тъмно и вали, а всеки работен ден едвам си ставал от леглото. Какво ли не правих, въртях се на една, на друга стена, натисках очите, опитах се да заспя отново, опитах се да проверя дали половинката няма да се събуди да ми прави копания - но не реагира, почнах да му изследвам порите по лицето и да го чопля от скука, добре, че има дълбок сън. Писах си с приятелките с деца, които не са спали от 5 години и накрая реших, че няма да оставя така нещата! Отидох в кухнята и се захванах с една рецепта, която ми се въртеше в главата от момента, в който ви питах кой от сушените продукти да пробвам първо: сушен ананас, сушени ягоди, пудра от ягоди или пудра от банан.

 В Инстаграм допитването ми определено доминираха пудрите, на където и аз самата клонях. Реших си да си направя едни изкусителни, домашни трюфелови бонбони, облечени в естествени, плодови пудри. Така те ще им дадат онзи непоправим аромат и тръпчивост на плода, който нито една изкуствена есенция и овкусител не могат да имитират. 

Продуктите ми ги изпратиха една малка , семейна фирма ( доколкото знам) Crispy mates като комплимент, пък аз им обещах щом ги опитам да дам отзиви и да споделя с вас какво мисля. За да не се бавя още с рецептата, ще споделя приготвянето,  а след това и отзивите си за продуктите, така че ако ви интересуват, вижте ги по-надолу.

Необходими продукти:
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко ( от гъстото, тежко) 
100 г масло
200 мл сметана
250/300  г шоколад
За овалване:
плодове пудра банан и ягода

Слагаме на котлона сместа от продуктите да се стопли, без шоколадите, Като тръгне да завира, дърпаме от огъня и слагаме нарязаните на дребно шоколади. ( аз правих сместа на око с микс от различни останали ми шоколади - черни и млечни) Разбъркваме докато се разтопят напълно и стане хомогенна смес. Оставяме я да изстине напълно и после я прибираме за няколко часа в хладилника. 

След това я изваждаме и с помощта на лъжичка взимаме парченца, които оформяме на топче с леко намаслени с кокосов масло ръце и ги овалваме в една от двете пудри.

Слагаме трюфелите да стегнат за малко в хладилника и готово.

А, ето сега и моите впечатления от продуктите: 

Ще говоря за пудрите и чипса от ягоди, защото тях ползвах в тази рецепта. Много ми харесаха, наистина. Банана няма нищо общо с познатия бананов вкус в сладкарството, но си има вкус на банан, макар на външен вид да прилича повече на млени орехи. Не очаквайте нещо супер жълто.Тази пудра се беше стегнала вече и я разбих леко в хаванчето.

 Пудрата от ягоди е киселка и много много ароматна. Цветът й е много наситен и нямам търпение да я опитам и в други рецепти. Мисля, че ще стане и за солени ястия честно казано. Ягодовия чипс ( или сушените ягоди ) първоначално ме изненадаха. Бях яла сладки неща преди това и като ги опитах мислех, че ям някакво листо, не знам защо очаквах сладост. 

Не са сладки или поне не по начина по който ни се иска или си мислим за сушените плодове от магазина, които са допълнително овкусени със сиропи.. На втория ден обаче се хванах да си измъквам по едно-две парченца и почнах да ги хапвам наистина за удоволствие. Хрумнаха ми чудесни идеи и за тях, но ако ви е интересно ще ви ги предоставя след време.

Искате ли да научите още за тези сушени плодове и пудри? Или пък имате друга задачка, която искате да "разследвам" :) не се притеснявайте да ми пишете - съобщения, коментари или пък на пощата.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




вторник, 5 октомври 2021 г.

Плодов десерт "Краят на лятото" / The End of Summer Fruit Cake


Обожавам този вид десерти! Напомня ми на кухнята на баба в началото на есента, когато във всеки панер се крие по нещо - ябълки, круши, сливи, орехи, които още съхнат и чакат да се почистят. Сложила е да суши плодове на дървени дъски на двора, везениците с чушките и чесъна за вече закачени до прозорците, а баба ме подканя да идем да си наберем шипки за чай за зимата. Няма по-вкусно нещо от този лек чаен десерт с плодовете на последните летни дни и началото на новия сезон. Когато всеки изпечен плод става все по-вкусен и ароматен, защото десертите винаги ухаят различно, когато са примесени с хладния, есенен въздух. 


Знаех, че ще искам да приготвя този десерт още лятото, когато най-сетне си взех идеалната тава за целта в магазин Жанет край Несебър. Там има такива големи тави (30 х 40 см), равни и идеални за подобни печива. Половинката всяка година ми взима по нещо от там, защото колкото и да ми се чуди за къде са ми още тавички, тайно се радва, че хобито ми е толкова вкусно :)
 Днес искам да ви поканя да опитате това блаженство и да видите колко лесно става, а ако решите да го направите, нямам търпение да видя в какви украси и картини може да го превърнете:


Необходими продукти:
200 г краве масло (меко)
1  кофичка кисело мляко ) 400 г)
1 ч.л.сода
3 ч.ч. брашно
5 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. захар 
1 пак. ванилия
пудра захар за поръсване

За украсата:
сини сливи
грозде,
праскови, 
червен касис
орехи
кокосови стърготини

Тъй като вече съм описвала подробно тази рецепта ТУК ( стъпка по стъпка), може да я видите, а аз ще кажа на кратко, че приготвяме кексова смес, като в купа слагаме киселото мляко и содата, разбъркани, да шупне, а в друга разбиваме захарта с яйцата на крем. Прибавяме и мекото масло, малко по-малко от брашното и киселото мляко и накрая ванилията.


Изсипваме сместа в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене на дъното и отгоре започваме да редим плодовете и ядките по желание. Аз обичам да правя някакви мотиви като цяло и игра с цветовете. Сложих малки грзодачета и деликатно ядки, макар че ако искате може да замените част от брашното с млени ядки.
Печем десерта на 170 градуса обдухване около половин час.


Оставаме да се охлади леко, тъй като соковете на плодовете може да го направят много горещ при отхапване ( не ме питайте от къде имам този опит) 
Поръсваме отгоре с пудра захар.


Голям десерт за хора с голямо сърце, та да раздадете на всички. 
Нека се насладим на още една година, още една красива есен, още един сезон и си припомним, че животът е "вкусен", такъв каквато е! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




 

петък, 1 октомври 2021 г.

Здравословна паста Карбонара ( без глутен) / Gluten-free pasta carbonara

Ето, че и октомври е тук. Аз упорито отказах да приема края на лятото, но уви, вчера се наложи да си сложа чорапи....за в леглото!! Климатик още не искам да пускам и да се радвам, че не отслабнах много лятото ( с какво ли не се лъжа вече), та има какво да ме топли. 

От доста време обаче се опитвам да ям здравословно не заради някакви си диети или да сваля конкретни килограми, а просто да прегърна един начин на живот, в който има нужда от малко баланс, както и разнообразие. Сто години съм яла банички за закуска, но ето, че сега най-вкусната такава за мен е тази на кисело мляко, с овесени трици  или ядки) чия, ленено семе, плодове и орехи.  Постоянно се опитвам да се предизвиквам купувайки все някой нов продукт, нов зеленчук или плод от магазина, който все съм пренебрегвала или заменяла с шоколад. 

Не се виждам да спра завинаги с някои "неполезни" неща, но наистина с годините да изградиш баланс от полезното и вредното е най-важният фактор за да се радваме на щастлив дух в здраво тяло. И това, като настъпващата есен е малко трудно за приемане, но щом го осъзнаеш - пак намираш начин да ти стане топло и уютно.

Като ароматна и супер вкусна порция гореща паста карбонара, но в здравословен вариант. И не говоря за побългарената карбонара със сметана от кутия, а истинската - с пресни яйца ( полезни протеини), в която съм заменила бекона с пилешко на късчета, защото повече ще ме нахрани и е по-леко като цяло. 

За паста избрах този път безглутеновата паста на la Garone от ориз, киноа и чия. Заклевам се, най-вкусните от безглутеновите им макарони, които опитах досега ( дано четат и си запишат, моля произведете още)  


Макаронките от ориз, киноа и чиа  La Garone освен много вкусни съчетават полезните качества на различните зърнени култури. Киноата знаем, че е богата на растителни протеини, съдържа незаменими аминокиселини и много минерали. Чията пък е богата на фибри и е източник на полиненаситени мастни киселини, витамини Е, калий, магнезий и калций, и затова е чудесна като добавка в закуската. 
Но стига суха материя, ето една богата и апетитна рецепта instead: 


Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди
3 бр.яйца
80 г пармезан
1/2 скилидка чесън
зехтин
босилек

Започваме като сваряваме макароните в малко подсолена вода. Стават бързо, за около 6-8 минути.



Докато макароните се сваряват, в тиган запържваме пилешкото, което предварително сме нарязали на малки хапки. 

В купа разбиваме с виличка яйцата и прибавяме рендосания пармезан. 

В тиган загряваме малко зехтин и слагаме половин скилидка чесън да се запържи, за да пусне аромата си.

Прибавяме отцедените макарони и месото в тигана и запържваме за няколко секунди. 

   

Изсипваме яйчената смес и разбъркваме, като е важно яйцата да останат леко рохки, като крем, затова и за целта е важно да се пресни.


Изсипваме в чиния и украсяваме с малко листа пресен босилек и още малко пармезан ( аз си добавям и малко прясно смлян черен пипер).


Божествено е! Наистина! 


Отдавна не бях яла такава вкусотия и наистина не се усещаше, че е безглутенова паста.
Препоръчвам с две ръце! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...