вторник, 5 октомври 2021 г.

Плодов десерт "Краят на лятото" / The End of Summer Fruit Cake


Обожавам този вид десерти! Напомня ми на кухнята на баба в началото на есента, когато във всеки панер се крие по нещо - ябълки, круши, сливи, орехи, които още съхнат и чакат да се почистят. Сложила е да суши плодове на дървени дъски на двора, везениците с чушките и чесъна за вече закачени до прозорците, а баба ме подканя да идем да си наберем шипки за чай за зимата. Няма по-вкусно нещо от този лек чаен десерт с плодовете на последните летни дни и началото на новия сезон. Когато всеки изпечен плод става все по-вкусен и ароматен, защото десертите винаги ухаят различно, когато са примесени с хладния, есенен въздух. 


Знаех, че ще искам да приготвя този десерт още лятото, когато най-сетне си взех идеалната тава за целта в магазин Жанет край Несебър. Там има такива големи тави (30 х 40 см), равни и идеални за подобни печива. Половинката всяка година ми взима по нещо от там, защото колкото и да ми се чуди за къде са ми още тавички, тайно се радва, че хобито ми е толкова вкусно :)
 Днес искам да ви поканя да опитате това блаженство и да видите колко лесно става, а ако решите да го направите, нямам търпение да видя в какви украси и картини може да го превърнете:


Необходими продукти:
200 г краве масло (меко)
1  кофичка кисело мляко ) 400 г)
1 ч.л.сода
3 ч.ч. брашно
5 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. захар 
1 пак. ванилия
пудра захар за поръсване

За украсата:
сини сливи
грозде,
праскови, 
червен касис
орехи
кокосови стърготини

Тъй като вече съм описвала подробно тази рецепта ТУК ( стъпка по стъпка), може да я видите, а аз ще кажа на кратко, че приготвяме кексова смес, като в купа слагаме киселото мляко и содата, разбъркани, да шупне, а в друга разбиваме захарта с яйцата на крем. Прибавяме и мекото масло, малко по-малко от брашното и киселото мляко и накрая ванилията.


Изсипваме сместа в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене на дъното и отгоре започваме да редим плодовете и ядките по желание. Аз обичам да правя някакви мотиви като цяло и игра с цветовете. Сложих малки грзодачета и деликатно ядки, макар че ако искате може да замените част от брашното с млени ядки.
Печем десерта на 170 градуса обдухване около половин час.


Оставаме да се охлади леко, тъй като соковете на плодовете може да го направят много горещ при отхапване ( не ме питайте от къде имам този опит) 
Поръсваме отгоре с пудра захар.


Голям десерт за хора с голямо сърце, та да раздадете на всички. 
Нека се насладим на още една година, още една красива есен, още един сезон и си припомним, че животът е "вкусен", такъв каквато е! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




 

петък, 1 октомври 2021 г.

Здравословна паста Карбонара ( без глутен) / Gluten-free pasta carbonara

Ето, че и октомври е тук. Аз упорито отказах да приема края на лятото, но уви, вчера се наложи да си сложа чорапи....за в леглото!! Климатик още не искам да пускам и да се радвам, че не отслабнах много лятото ( с какво ли не се лъжа вече), та има какво да ме топли. 

От доста време обаче се опитвам да ям здравословно не заради някакви си диети или да сваля конкретни килограми, а просто да прегърна един начин на живот, в който има нужда от малко баланс, както и разнообразие. Сто години съм яла банички за закуска, но ето, че сега най-вкусната такава за мен е тази на кисело мляко, с овесени трици  или ядки) чия, ленено семе, плодове и орехи.  Постоянно се опитвам да се предизвиквам купувайки все някой нов продукт, нов зеленчук или плод от магазина, който все съм пренебрегвала или заменяла с шоколад. 

Не се виждам да спра завинаги с някои "неполезни" неща, но наистина с годините да изградиш баланс от полезното и вредното е най-важният фактор за да се радваме на щастлив дух в здраво тяло. И това, като настъпващата есен е малко трудно за приемане, но щом го осъзнаеш - пак намираш начин да ти стане топло и уютно.

Като ароматна и супер вкусна порция гореща паста карбонара, но в здравословен вариант. И не говоря за побългарената карбонара със сметана от кутия, а истинската - с пресни яйца ( полезни протеини), в която съм заменила бекона с пилешко на късчета, защото повече ще ме нахрани и е по-леко като цяло. 

За паста избрах този път безглутеновата паста на la Garone от ориз, киноа и чия. Заклевам се, най-вкусните от безглутеновите им макарони, които опитах досега ( дано четат и си запишат, моля произведете още)  


Макаронките от ориз, киноа и чиа  La Garone освен много вкусни съчетават полезните качества на различните зърнени култури. Киноата знаем, че е богата на растителни протеини, съдържа незаменими аминокиселини и много минерали. Чията пък е богата на фибри и е източник на полиненаситени мастни киселини, витамини Е, калий, магнезий и калций, и затова е чудесна като добавка в закуската. 
Но стига суха материя, ето една богата и апетитна рецепта instead: 


Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди
3 бр.яйца
80 г пармезан
1/2 скилидка чесън
зехтин
босилек

Започваме като сваряваме макароните в малко подсолена вода. Стават бързо, за около 6-8 минути.



Докато макароните се сваряват, в тиган запържваме пилешкото, което предварително сме нарязали на малки хапки. 

В купа разбиваме с виличка яйцата и прибавяме рендосания пармезан. 

В тиган загряваме малко зехтин и слагаме половин скилидка чесън да се запържи, за да пусне аромата си.

Прибавяме отцедените макарони и месото в тигана и запържваме за няколко секунди. 

   

Изсипваме яйчената смес и разбъркваме, като е важно яйцата да останат леко рохки, като крем, затова и за целта е важно да се пресни.


Изсипваме в чиния и украсяваме с малко листа пресен босилек и още малко пармезан ( аз си добавям и малко прясно смлян черен пипер).


Божествено е! Наистина! 


Отдавна не бях яла такава вкусотия и наистина не се усещаше, че е безглутенова паста.
Препоръчвам с две ръце! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

сряда, 29 септември 2021 г.

Божествен кезекухен с праскови / Pfirsich Käsekuchen / German peach cheesecake

 

След като тези дни отскочихме до ТУРЦИЯ с тази супер вкусна и бърза рецепта за седмична вечеря ( рецепта тук), реших днес да хванем виртуалния самолет за Германия където да си "десертим" с един истински и автентичен кезекухен или иначе казано чийзкейк. Чийзкейкът почти се класира като една от най-любимите ви торти в играта, която проведох в моя Инстаграм и Фейсбук ( и тук), където раздадох чудесни въртящи се поставки за торти. Игри ще има и занапред, затова ако досега не сте натиснали бутончето ( Следване / Like this page) сега е моментът да го направите.

Чийзкекът е любим десерт на много хора, но за германците кезекухенът си е институция :) И той като американския чийзкейк съществува в много варианти, но кажеш ли кезекухен веднага ще се сетиш точно за това - мека, ароматна тестена коричка, която държи в себе си плънка от най-кремообразната текстура на нежна, фина извара, подсладена със захар, аромати и някой плод.

Искам да ви предложа да си запишете тази рецепта, в която ще може да се насладите на сезонните плодове, но и на тези от компоти, тъй като съчетанието е неповторимо. Непретенциозен и много лесен за изпълнение, а пък в същото време веднага усещате, че ядете десерт от друга страна...което си е "пътуване" само по себе си! 

Хайде,  да ви покажа как се прави :) 

За кората: 
125 г масло
75 г захар
1 яйце
1 пак. ванилия
1/2 пак. бакпулвер


За пълнежа:
700гр праскови ( свежи или от компот) 
Около 750 г кварк
150 г захар
1 пак. пудинг ванилия
1 ванилия
3 яйца
70 г масло
кората на един лимон
щипка сол

От продуктите за кората омесваме тесто, като е добре маслото да е меко, но не много. Аз замесвам маслените теста на миксера, тъй като стават много бързо и маслото не се топи от топлината на ръцете ми. 
Ако все пак тестото стане меко и лепне, завийте го хубаво в стреч фолио и го приберете в хладилника да стегне за 30 минути.


След като стегне, върху леко набрашнен плот го разточете на не много тънък лист. Листът трябва да е достатъчно голям, така че да ви стигне за форма за торта с диаметър 26 см, така че да покрива и стените.

    

След като е готова, прибираме в хладилника и се заемаме с пълнежа на кухена. 
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с част от захарта на сняг. 

                     

Към тях прибавяме постепенно жълтъците, мекото масло с останалата захар, лимоновата кора, пудинга, ванилията, солта и кварка.


Кварк за момента винаги намирам в Лидл и представлява кремообразна извара, в по-течен вариант, като кисело мляко. Предлага се с различни вкусове като аз ползвах с вкус на ванилия, но мисля, че понякога дори пускат с праскови. 

Аз реших да използвам пресни праскови за да постигна този аромат, като имах още домашни. Вие може да ползвате такива от компот или пък дори да замените с някакъв друг плод. 


Изсипваме половината от сместа в облечената с тесто форма ( да, тя не се пече предварително) и нареждаме отгоре прасковите, като ги слагаме на по-големи парчета. 

          

Отгоре излизваме остатъка от сместа и изравняваме.


Пъхаме да се пече на 170 градуса с обдухване за около час и 15-20 минути. Покриваме с фолио след като придобие хубав захар.


При мен фолиото се беше подвило от едната страна и леко ми загоря крайчето, но не беше фатално пак стана супер вкусно. Поръсваме с пудра захар преди поднасяне.


Този вид чийзкейк се отличава с вкусна кора и изключително кремообразност. Свежестта на прасковите пък прави десерта още по-вкусен, когато се консумира охладен. 

Когато живях в Германия не можех да се наситя на този вкус на чийзкейк с йогурт и въобще комбинацията на мекото тесто, което се топи в устата. 

Опитайте го и вие! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...