сряда, 14 април 2021 г.

Веган ( постна) Сахер / Vegan Sacher Cake

Той: Мило, къде е хляба? Не е ли останал? Аз не го виждам.... 
Аз:  На масата е. 
Той : Не е там, проверих.
Аз, вадейки погледа на майка, която тъкмо е седнала, а детето смята да я вдигне за нещо, което е повече от очевидно си давам сметка, че няма да ми се размине. Давам си сметка също така, че нито една жена не е бездетна, щом има мъж. :) 
 Естествено, щом станах хлябът магически се материализира на масата, очите да ти извади, но важното е, че така и така станах, та поразтребих  и някои други неща, които бяха паднали жертва на това, че се е наложило да си претопли яденето сам, което направих по негова поръчка в опреден час, за който той закъсня естествено. 
Ако бях частен клуб този член отдавна да си е загубил членството, ако ме разбирате, но понеже съм добра, въздишам леко и се надявам това да  е последната безумна молба за вечерта. 
Странно нещо са молбите. Понякога ни затормозяват, понякога не чак толкова, но някак винаги се чувстваш добре, когато си успял да угодиш или помогнеш на някого, пък било то и да го почешеш точно под плешката, където не достига. Аз се стремя да удовлетворявам молбите на хората, защото съм people-pleaser, което не е много добре за собствената ми почивка, но пък хей, аз вярвам, че всичко се връща в този живот и не мисля, че добрините остават незабелязани.

 Така например обещах по време на постите да ви споделя и някой постен десерт и то не типичните, с които всички се лъжем понякога. Искам днес да ви изкуша с една веган торта Сахер, която ще задоволи апетита ви за сладко, без да ви дава грях на душата. 


Забърках блатовете на ръка буквално за десет минути, а на другия ден сглобих за още толкова. Много лесна тортичка, която можеше да стане малко по-красива в украсата си, признавам, но Ванчето щеше да ми дойда на гости и не можех да я чакам да стяга в крема дълго време. Затова пък е много мека и сочна и дори малко от нея ще ви стигне за да избутаме постите :) 

Вижте колко лесно става в няколко стъпки, а и продуктите са малко:

За блатовете:
150 г брашно
150 г захар
200 мл гореща вода
60 мл олио
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
щипка сол
1 ванилия

Още:
сладко от кайсии
100 г тъмен ( веган./ постен ) шоколад
70 мл бадемово мляко
2-3 с.л. кокосово масло

Започваме като в купа пресяваме брашното, какаото и прибавяме захарта.

              

Прибавяме загасената с оцет сода и бакпулвера. Може да оставите блатовете само със сода или с бакпулвер, но най-вкусно и сигурно е с двете. Прибавяме след това течните съставки - олиото и горещата вода и разбъркваме динамично с телена бъркалка. Може си миксер, но горещата вода разтваря захар бързо и няма нужда да цапаме повече от една купа :) Сместа е хубаво да стане по-рядка, защото така стават блатовете по сочни, така че ако искате добавете още малко водичка, ако сметнете, че сместа може да поеме още.  Разпределяме сместа в две тавички с диаметър 20 см (моите са еднократни от Джъмбо) и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване. 

          

Оставяме ги да се охладят в тавичките за през нощта, а на другия ден ги изравняваме с ножче и отделяме  излишната част от блата в купичка. 


Смесваме я със сладко от кайсии, за да получим по-вкусен крем, с по-засилен вкус на шоколад.

          

Сглобяваме тортата като слагаме крем само между двата блата и я прибираме в хладилника да се охлади. 
През това време се заемаме с ганаша,


В касерола загряваме млякото и кокосовото масло и прибавяме нарязания на ситно шоколад и бъркаме докато се разтопи и се получи вкусен, еднороден ганаш. ( Внимание, в зависимост от шоколада, количествата на продуктите могат да варират леко)


Оставяме го леко да се охлади и сгъсти и измазваме тортата с него, като оставяме една част да стегне още малко, за да направим надписа, ако решим да има такъв. 


Може да си направите и друг вид крем, от авокадо и какао, като в тази рецепта например или да експериментирате с този. каквото и да изберете, вярвам, че ще ви хареса и ще останете доволни, защото всяка хапка от тази тортичка е наслада.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!



събота, 10 април 2021 г.

Козуначени питки "Яйчица" / Easter mini bread "Eggs"

 

Великден наближава и не говоря за деня, в който ще реша да изчистя, вместо да сготвя, защото говоря за празника, за който така и така се готви много. Ето например, и тази събота се събудих доста рано, защото колкото и да искам да се наспя, тревожният ми мозък предпочита да се тревожи и за това му трябва повече време в будно състояние. 

Бях решила иначе, че ще е добре да си отпочина малко днес, но няколко спешни задачи набързо ме накараха да се стегна в умалелите ми дънки като леберкес и да изляза да ги свърша. Пенсионерите от долния етаж бяха се захванали да си оправят градинката пред къщата, докато моята прилича на гробище за домашни любимци, сякаш е аранжирана от градинаря на семейство Адамс. 

От всякъде бучаха прахосмукачки, простираше се и и се проветряваше, а "засрамено" отидох да си взема пратка с доставка на италиански продукти, да напазарувам храна за уикенда и за през седмицата и като се върнах бях вече уморена да правя каквото и да е...освен да готвя. 

Ех, как да ви опиша колко е хубаво да се завърнеш от пазар, с ново зареждане на продукти, с които да експериментираш и да се развихриш в кухнята. Докато съседите шетат на двора, от моята тераса се разнася уханието на вкусни печива и аромати, които могат да те накарат да си изядеш мотиката от яд. 

Пролетното почистване може и да почака тази година, но пролетното настроение вече се е загнездило в душата ми. От толкова дезинфектанти не ми остана желание за чистене, затова пък не пропускам възможности да си похапна.

 И сега, когато следващият голям празник се задава, съм решила, че искам да ви заредя с моето настроение, като ви покажа няколко чудесни рецепти, които ще донесат усмивка на всеки дръзнал да ги опита! 

Днешната рецепта е за тези вкусни козуначени питчици във формата на яйчице, които направих този път с нерафинирана тръстикова захар Passiflora ( виж тук). Много често ме питате какви видове подсладители може да ползвате за замесването на козуначено тесто, без бяла захар и затова исках да ви покажа, че няма проблем да използвате и кафява такава. Просто заменете количеството бяла с кафява в съотношение 1 към 1 и ще постигнете същия резултат. Тестото отново стана така приятно и ароматно, а усещането за козунак не може да се сбърка! 

За тази рецепта не е нужно да сте големи специалисти по теста, затова ви препоръчвам да започнете с нея, ако искате да направите нещо тестено, но козуначено за първи път :) Ето я и рецептата:

Необходими продукти: 
За тестото:
450 г брашно
150 мл прясно мляко
80 г кафява захар Passiflora ( виж я тук) 
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 ванилия
100 г извара
50 мл разтопено масло
1 яйце
кората на един малък лимон
щипка сол

Още:
праскови от компот
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко
пудра захар

В купа пресяваме брашното и смесваме със солта, ванилията и изварата. Разбъркваме и правим кладенче, в което слагаме захарта, маята, яйцето, 

и леко затопленото мляко. Прибавяме разтопеното масло и кората на лимона и почваме да месим тестото.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и го оформяме на топка. Прехвърляме го в намазана с олио купа и го слагаме във фурната на 50 градуса, покрито с кърпа. 


След като удвои обема си разделяме тестото на 6 или 8 части. Аз исках по-големи питичци и избрах 6 броя.


Оформяме ги на топчета и 


всяка от тях разточваме на кръгче.


Редим в тавичка, като слагаме в средата половин праскова от компот, като може да използвате и кайсии, ако ги направите по-малки. 
Оставяме ги на топло да бухнат още веднъж, като аз го правя на вратата на фурната и като го направят, ги намествам разбития леко с прясно мляко жълтък и  ги пъхаме да се пекат на 190 градуса, докато се зачервят за около 20 минути.


След изпичане ги поръсваме с пудра захар.


Толкова са вкусни и ухайни, захапвайки от пухкавото тесто в комбинация със сочната праскова, просто ще се преснетите във времето на безгрижно детство, когато точно тези тестени сладкиши бяха десертите, които ни караха да тичаме на двора и да играем до тъмно.
Е, аз се надявам да ми дадат малко сили да изляза и аз да си почистя двора ...


ако пък не, и утре е ден, нали така? :) 

Но всеки ден си заслужава да ядем вкусна храна, приготвена с любов! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 8 април 2021 г.

Пилешко с гъби, бейби спанак и сметана / Creamy Mushroom and Spinach Chicken


Реален разговор на сервитьор с моята половинка :" Извинете, това пиле с какъв сос е? А, това ястие с какъв сос е? Става ли за топене? Искам да кажа сосесто ли е? "
 Аз, втрещена, опитвайки се да преведа на сервитьора, който се поти да обяснява точно колко "сосесто" даденото ястие, че половинката търси нещо, което хем да е с богат, плътен вкус, хем да може да си топи хляб, хем да не се покапе ( което е почти невъзможно). Направо ме убива понякога с неговото желание за кремообразни ястия. И аз ги обичам, но той ги обожава!!!
 Затова и почти не минава месец, в който да не ме кара набързо да спретна някое сосеста манджа, за 20 минути, когато е донесъл от магазина само месо. Питам го, като искаш гъбен сос, къде са ти гъбите? И той мига на парцали питайки ме дали не мога да измисля нещо с бульон и да залея картофите с него и т.н.  Такива експерименти съм правила, че признавам си, понякога ме улеснява, че се сеща да си вземе някой фикс за ястието от магазина. И така, днешната рецепта е за тези от вас, които имат едно от следните неща у дома:
- мъж, обичаш сосести манджи ставащи за 20 минути без нужните продукти
- малко възможност да реагирате и малко време като цяло
- нямате много опит в кухнята искате да започнете да си приготвяте първите самостоятелни ястия
- или пък просто ползвате такива продукти редовно, рядко или от време на време


Както вече ви споменах в предишната ми рецепта с фиксове на Пикантина за реден сач ( тук), не са ми чужди като употреба.
 Помня като малка как мама правеше едно чудесно пиле със сос от такъв фикс и до ден днешен ме кара да се облизвам. 
Надявам се и моята рецепта да възбуди апетита ви, защото в нея ще ви представя как да си направите един страхотен гъбен сос, който става и за гарнитура. 


Рецептата е много лесна и бърза и подлежи на множество модерации, така че се чувствайте свободни да добавяте или премахвате различни елементи по желание, но ето я и нея:

Необходими продукти:
2 броя пилешки гърди ( двойни, около 500 г) 
250 г гъби
50 г бейби спанак
шепа маслини
300 мл вода
200 мл сметана за готвене
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
олио

Както всеки път, започваме като си подготвям всички необходими продукти на масата. Така те ще ни бъдат под ръка. Нарязваме гъбите на парчета по желание:


В подходящ тиган слагаме маслото и малко олио да загреят и запържваме гъбите от всички страни докато придобият красив карамелен цвят. 

     












Докато гъбите се готвят, разрязваме гърдите на по-тънки пържолки, като дори може да ги начукате леко, ако искате да станат още по-бързо. Овкусяваме ги със сол, черен пипер и овалваме в олио, а след това всяка пържолка овалваме в брашно, смесено с галета. 

           












На съседен котлон, в предварително загрята мазнина  пържим месото от всяка страна, докато придобие златист загар и от двете страни и се изпече добре. 

През това време гъбите също ще са готови и ще прибавим към тях бейби спанака, на който му трябва буквално една минута..

и маслините.

Към тях ще прибавим и съдържанието на фикса, който според упътването  трябва да смесим с 400-500 мл студена вода. Аз обаче сложих около 300 мл вода и една чаена чаша сметана, тъй като исках да е още по-богат на вкус.

        












Сосът става буквално за секунди!

Прибавяме към него и изпържените вече филенца пиле или пък ги сервираме отстрани, нарязани на ивици.

Получи се нещо страхотно и наистина си похапнахме доволно поне два дни, тъй като ни стигна, а пък какво по-вкусно да те чака вкусно ястие у дома след работния ден. 

В сами фикс има сметана и гъби, затова ако искате просто да си направите лек сос, може да ги пропуснете, но за да знаете какво точно има в него ви съветвам да погледнете тук и да видите, че е без консерванти и  оцветители. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...