вторник, 12 май 2020 г.

Пържоли на фурна с праз и домати / Pork chops with tomato, leek and olives


Положението не е никак цветущо, скъпи мои приятели! Докато беше хладно последствията от карантината бях добре прикрити под oversized суитчъри и блузки, но ето че удариха 30 градуса и аз вече тотално ще си умра от жега. Крилцата дето съм си сложила като коланче на кръстчето направо ме карат да си направя ритуално сепуко и се чудя как можах да допусна да се отпусна така. 

Не, днешната рецепта няма да е за салата от глухарчета и нещо, което ще ви накара да отслабнете само при вида му, но определено е време да се насочим към по-солените рецепти и да загърбим захарта настрана. Ще я накажем да стои затворена в шкафа до второ нареждане или поне ще се стремя да раздавам от сладкишите на по-слаботелесните ми приятели, които се разхождат нагоре надолу с ребрата си и високата си осанка, сякаш за тях няма тревога на света :) 


























В тези тежки" дни, в които дори ходенето до офиса ми се струва кардио, а сутрешното обличане ме представя пред дилема какво да облека, така че да не си личи, че имам 4-ри крака, вместо два крака и две ръце, тъй като вторите са добили размерите на крака, смятам, че ще е хубаво да ви предложа една рецептичка, която ще е хем вкусна, хем лятна! Освен това ще ни държи настрана от хлебчето и захарчицата, тъй като ще ни наяде и ще ни стане супер сладко, дори и самата тя да не десерт сама по себе си.



Представям ви едно мое любимо ястие, което не съм измислила, но винаги съм и готвила на око, не знам дали няма специално име в Бг кухнята, защото за мен това са си моите пържолки с праз, домати маслини. 

Обичам този сос, който определено с топене може да "похарчи" поне един хляб, но аз оставям тази задача на половинката. Месото винаги ми действа много засищащо, а самите зеленчуци в соса са идеални за първия етап към връщане на режим. Никога не почвам директно със спиране на всичко, а по-скоро давам на тялото ми да се отърси от апетита си към опредени неща - хляб, захар и т.н, едно по едно. 


Ето днес ви  давам една чудесна рецепта, която веднъж опитате ли, ще готвите поне веднъж седмично - супер лесна за правене и още по-лесна за изяждане :) 
Ето какво ви трябва:

Необходими продукти:
Около 600 г свински пържоли ( 4 броя) 
6 стръка праз 
200 г млени домати
шепа маслини
сол/ черен пипер
олио

Започваме като си нарязваме праза на средно тънки парченца. Аз имам домашен праз, затова и слагам такава бройка. В магазина съм вижда праз, с който може да пребиеш човек като големина, та да си кажа, не се отнася за него :) 


Пържолите ги начукваме леко ( аз имах вратни) и ги овкусяваме със сол и черен пипер. 
В купичка си приготвяме и маслините - моите бяха микс, като някои нарязах, други оставих цели :) 

                            

В по-дълбок тиган загряваме мазнина и запържваме пържолите до кафяво от двете страни.


Изваждаме ги от тигана и на тяхно място слагаме да се запържи праза. Работим на умерена температура, за да не прегори. 

                         

След като поомекне, прибавяме маслините, 


а след това и млените домати и същото количество вода. Оставете ястието да покъкри 10-15 минути, и овкусете със сол, а ако доматите са пресни, а не консервирани и киселеят, сложете и половин чаена лъжичка захар, за да убиете киселия вкус.


В подходяща тавичка/ йена наредете пържолите и отгоре залейте с вкусния доматен сос.


Увийте ястието добре с фолио или сложете капак и печете на 180 градуса във фурната за около час, докато пържолите станат крехки, късат се с лекота с виличка, а сосът се сгъсти.


Отгоре може да поръсите с малко свеж магданоз, за да стане още по-лятна манджичката :) 


Обожавам това ястие -приготвям го и със пилешко, даже с каквото месо имам под-ръка, но съм убедена, че дори и да си го направите в постен вариант с някакъв друг зеленчук ( картофи )- няма да съжалявате :) 


Оставям ви с още малко вкусни кадри и ще чакам с нетърпение да ми споделите какво мислите за рецептата и вашите впечатления, ако я опитате ;) 
Не се притеснявайте да ми пишете в Инстаграм или да ми пращате вашите творения по мои рецепти - обичам да ги споделям в сторита :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 





Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!










четвъртък, 7 май 2020 г.

Известната торта за бебета и малки деца / How to make baby cake - Smash cake recipe


Не мога да повярвам, че най-сетне реализирам тази отдавна запланувана, желана, обещана и чакана от приятели, читатели и кой ли не рецепта. През годините не малко пъти са ме питали за рецепта, подходяща за първата годинка на бебето - без захар, без алергени, подходяща за хапване от бебчовците, но и да бъде достатъчно празнична за отбелязването на този така важен и вълнуващ момент. 
Цял племенник ми се роди от тогава, който вече ще направи 4 годинки, а леля му още отлага тази публикация, But no more!!! Тя е тук и може би няма да бъде най-търсената торта в блога и може би няма да ми донесе Viral статус ( освен ако всички мами, не я споделят), но истината е, че се стремя да изпълнявам желанията на всички мои читатели - колкото и голяма да всяка отделна група.

 С всеки един ден някой бебчо става на 1 и ще покаже цифрата с пухкавото си пръстчета, а видя ли тази гледка от чревоугодник се превръщам в човекоядец, защото не може да ми кажете, че сладките бебета не ви карат да ги изядете. Толкова са бузести и миришат на прегръдки(е, не винаги) 
Не, не ме тресе baby fever, но подкокоросвам сестра ми, ако може да "опече" второ, защото да бъдеш леля е просто страхотно :) 


Днешната торта вярвам, че се хареса на мамите по ред причини, и може да я използвате не само за този, ами и следващите рождени дни, а украсата сведох до минимум, защото всички знаем колко са ангажирани мамите и а не бива да вдигаме летвата толкова високо още първата годинка. За сметка на това заложих на готова декорация от любимото си магазинче Reia.bg, от където закупих тази страхотна парти украса, която може би е повече за baby showеr, но пък защо не - тъкмо рецептата ще е с един куршум, два заека. Украсата е на шведската фирма Jabadabado, и за разлика от тези в левчето е много по-плътна и качествена. 


Тортичката пък направих с пълнозърнестото брашно на София мел, защото проучвайки въпроса за този тип торти се оказа, че пълнозърнестото брашно е най-предпочитания вариант. И преди да преминем към рецептата, знаете ли че този вид торти си имат име - казват се smash cake :)

Но ето и рецептата: 


Необходими продукти: 
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
 1 1/2 ч.ч. банани пюре ( около 3 бр)
3 яйца леко разбити
1 ванилия
1/4 ч.ч. кокосов масло или краве масло ( леко разтопено)
1/4 ч.ч. кленов сироп или агаве сироп

за крема:
300 г безсолно крема сирене/ маскарпоне
150 мл хубава истинска животинска сметана  
подсладете с агаве. кленов сироп или пък само плодове


1 ч.ч= 200 мл


Както казах пълнозърнестото брашно е предпочитано в този вид рецепти, а аз мога да ви препоръчам да използвате и някои от Био линията на София мел. Може да сложите само чаша и половина брашно и още половин чаша кокосово брашно или стърготини,ако искате да има още по-тропически и лек вкус.
На мен и в този най-семпъл вариант ми хареса. В рецептата може да използвате чудесно и стари и потъмнели банани, които покрай децата често се 
намират. 
В купа слагаме първо сухите съставки, после подсладителя ( агаве/ кленов сироп, и ако е за малко по-големи деца, които вече са хапвали може и мед, но както знаете той не е препоръчителен за малките деца поне до една годинка) 


Прибавяме после леко разбитите яйца, най-добре домашни, 


и пюрето от банани. Прибавяме и леко разтопената мазнина, като вие може да изберете дали да заложите на растителна или животинска, но най-важното е да бъде с естествен и качествен произход. 


Разпределяме сместа в две тавички с диаметър от 20 см  и пъхаме да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 


Блатовете са плътни, ароматни, но и не са глетави - излиза суха клечка :) Оставяме ги да се охладят.


Кремът е много лек и лесен - просто разбиваме малко млечна сметана на сняг и прибавяме домашно/ био или пък качествено крема сирене, което само да предаде свежест на тортата и вид на празничност. Подсладете го с малко сироп от агаве или пък добавете парченца плод :) 


Тъй като украсата ами бе достатъчно крещяща заложих на семпла naked cake, но според мен се получи ефект WOW колкото и скромна да е. Вярвам,че малките детски очички ще бъдат толкова развълнувани от празничността на тортата,



 

Никога няма да сбъркате да украсите торта с плодчета, а за децата - това е най-добрия вариант!
Ето отново и отново информация за украсата тук, а тук може да разгледате и останалите парти артикули


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








неделя, 3 май 2020 г.

Много шоколадов веган и безглутенов тарт / Vegan & Gluten-Free Chocolate Pie


Стремя се да правя статиите си така, че да са актуални с всяка година, но тази е толкаво извънредна и откачена, че искам-  не искам, все ще трябва да я отчетем някакси. 

След като намекват, че извънредното положение в страната може да приключи по-рано ( ако четеш това от бъдещето, годината е 2020-та),  така се развълнувах, тъй като чаках този момент, а ето че въобще не съм готова.  Така бях отпуснала положението, че вече нито диета спазвах, а наместо ударна доза витамини за превенция използвах само "любимата ни социална дистанция". 


Да се изложим изведнъж на силно слънце, контакти с хора и огромни дози сладолед е не само жадувано от нас, но и твърде рязко.  
Затова аз реших, че най-добре е бавно и плавно да преминем в предишното си русло. Не мога изведнъж да се отърва от глада за шоколад, но мога да го заместя с нещо по- полезно. 

Температурите ще се покачват и студената бира ще изглежда все по-апетитна отколкото горещия чай, затова пък има и студен чай и  като казвам студен чай нямам предвид онези захарни концентрати от магазина, които носят само такова име. 



Знаете, че от известно време съм посланик на Verve, защото джинджифилът и здравето вървят ръка за ръка!
За човек като мен, който обича да си похапва от всичко, добре е в менюто му да има полезни неща за да балансира останалите. 

След като последните месеци си пийвах от богатия им асортимент от топли чайчета с джинджифил, дойде време да ви покажа и тяхната алтернатива за топлите дни. Да пиеш топло в топъл ден всъщност е много полезно, но и на това ще наблегна в някоя от следващите си публикации. Сега иска да ви покая да опитате тези вкусни, разхлаждащи и вкусни студени чайове, подсладени само с медец и произведени чрез класическо запарване – както приготвяш своя чай у дома :)


Освен това те са приготвени само от специално подбрани билки и подправки с доказани полезни свойства, без захар, синтетични и преработени подсладители, без консерванти, изкуствени оцветители и аромати и един от моите любими елементи - бутилирани в 100 % безвредни и рециклируеми стъклени бутилки!

Не, това не е скрита, а доста явна реклама, но знаете, че обичам да заставам зад идеи, които намирам за близки до мен. Обичам и да комбинирам напитките си с някакъв неустоим десерт като днешния, за който също ще кажа няколко думи, а после ще ви покажа как лесно да си го приготвите :) 


Отдавна му бях хвърлила око, но не знам защо като видя някакви сурови, веган, безглутенови десерти все си мисля, че ще ми излязат скъпо или пък че няма да ги одобрят у дома. Ако и вие сте така, започнете с тази рецепта, защото няма грешка. Рецептата става за има няма 15 минути, а текстурата на плънката е толкова свежа и кремообразна, че се чудиш шоколад ли ядеш,сладолед ли ядеш. Меката коричка от ядки пък е наситено шоколадова и за разлика от други основи за тартове и пайове не се рони, а е също толкова вкусна.  


Необходими продукти: 
1 1/2 ч.ч. сурови ядки ( лешници, бадеми, орехи)
1/3 ч.ч. неподсладено  какао
1 ч.ч. фурми без костилка
300 г шоколад ( веган, най-добре тъмен)
340 г кокосова сметана

1 ч.ч = 200 мл

Аз сложих микс от ядки, каквито имах у дома - сурови бадеми и лешници. Може да добавите и орехи, но с лешници е най-вкусно, тъй като засилват най-вече шоколадовия вкус познат ни от Нутелата например :) 

Смиламе ги на чопъра.


След това добавяме какаото и фурмите, които предварително сме нарязали на парчета и накиснали за около 10-15 минути във вряла вода. Те трябва да бъдат и леко отцедени. 

                             

Готовата смес има текстурата на паста и с лекота може да я притиснете и оформите по дъното на форма за тарт / пай. Аз имах порцеланова такава, но тъй като не се маха дъното, сложих първоначалото  стреч фолио отдолу, за да мога после по-лесно да я извадя, щом стегне. Не исках да рискувам и да залепне твърде много по стените на съда, затова я направих така, че хем да има форма, хем да не лепне. 

Прибираме в хладилника или най-добре фризера да стегне за около 10 минути. 


Заемаме се през това време с крема. За целта разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова, а през това време сипваме кокосовата сметана в миксера и разбиваме. (Кокосовата сметана се продава на много места в по-големите вериги, и се предлага в консерва) 

                             

Прибавяме постепенно и от разтопения шоколад, докато получим хубава хубав крем. 
В зависимост колко е сладък шоколад, толкова сладък ще бъде и крема. 
Изсипваме го в във изстудения пай и пъхаме отново на студено в хладилника. 


След около 15-20  минути паят вече е стегнал и може да го повдигнете с две ръце и да махнете стреч фолиото Поставете го отново във формичката.



С ръка на сърцето си мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да ядеш вкусен десерт и да не изпитваш вина.


Опитах го с всички видове чай -
С джинджифил и мед и лимон, 
С джинджифил , праскова и хибискус и 
С джинджифил мента и бъз...ами с всички си върви идеално! 


Толкова е свеж, лек, въздушен, не натрапчиво сладък, а кремът е идеална комбинация между мус и течен шоколад.


Радвам се, че мога да ви предлагам и вегански и безглутенови десерти, без да изглеждат твърде изискващи и трудоемки.


Чайчета пък могат да ви послужат за имуностимулант и бустер, от какъвто определено имаме нужда. Различните видове ще ви помогнат при преумора, стомашен дискомфорт, намалена концентрация, простудни заболявания, нервност и други.


Ах, че апетитна хапка! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...