събота, 8 февруари 2020 г.

Най-добрата КЕТО Шоколадова торта / The Best Keto Chocolate Cake


Добре, добре предавам се! Тази седмица работата ми дойде в повечко, не успях да изпълня всичко замислено, както беше в главата ми и отгоре на всичко съм супер изцедена физически. Няма портокали на света, които да ми дадат енергията, от която се нуждая по това време от месеца...ако ме разбирате какво искам да кажа. Напълно отчаяла се като човек, който си купува лотарийни билети, реших да посегна към шоколада. Наистина имах нужда от него, за да запазя разсъдъка си и да издържа на работното темпо. 

Image result for chocolate craving gifСамо за да подчертая, че например в един от дните трябваше собственоръчно с моя колежка да разтоварим 600 кг консумативи, по извънредни причини и ако в края на деня на бях хапнала от кафявото злато, сигурно щях да се намирам два метра под кафявата почва. Не, не съм станала общ работник, макар че ако някога ми се наложи, не бих искала да ме гледате по-различно - работа като работа. 

Дали обаче в един ден ще ти се наложи да се изправиш със задачи, които са извън твоите възможности, трудови характеристики и т.н, понякога е божа работа, затова и винаги съм нащрек. Така и така ще хапвам шоколад тези дни, нека го напаря така, че да не ме тежи. 
Посегнах към една чудесна рецепта за КЕТО шоколадова торта, която знам от този металяга тук.

 С нея почерпих и Ванчето, която днес има Рожден ден и след като си заситих глада набързо, й я събрах в кутийка, за да не ме изкушава с дни в хладилника. Да си кажа - измила съм си ръцете за празника, макар че имам и един таен подарък за нея, който ще получи довечера, но още не го знае. 
Тъй като е много заета едва ли ще ми прочете статията днес и мога да си бръщолевя сполери колкото си поискам :) 


Хубавото на тази торта е, че е супер лесна за правене, с малко продукти и като цяло е в КЕТО режима. Аз самата си начесах крастата с едно-два парчета и мога да ви кажа, че следващите рецепти ще се задоволите с броколи и други производни, когато се отнася до режима! Не си мислете, че тук ще се глезим с диетични - шоколадови рецепти през ден, затова взимайте докато има :) 
Следващите ме десерти от месеца пък не са такива, но затова пък са неща, с които много се гордея, защото смятам, че направих наистина оригинални, красиви и мои си торти и сладкиши, за скъпи за мен хора и поводи. 


Но да продължим към днешната! 
Понякога има някой, който се оплаква, че предисловията ми са твърди дълги, като не си дава сметка, че това аз мен е като теста за съвместимост. Ако не ти се чете, няма да ти е интересно тук :) Не се засягам от тези, които прескачат предисловието, но те поне са достатъчно съобразителни да не се оплакват и да продължат по пътя интересите си ( към самата рецепта), както постъпва умния човек. От който и двата типа да сте, пък било и трети - благодаря ви, че сте тук в добро настроение и гладни за нещо ново и интересно. Погледнете това парченце и ми кажете - не е ли страхотно, че няма грам брашно??!



Ето и необходимите продукти: 

За блата:
4 бр яйца - разделени жълтъци и белтъци
200 г тъмен шоколад ( над 70 % какао поне) 
100 г краве масло
100 мл течна сметана ( най-добре животинска) 
малко стевия за подслаждане  (  по желание)  
шипка сол

За украса:
ганаш от сметана и тъмен шоколад


Толкава малко продукти, а толкова вкусна торта! Как ?!!!


 Сложете белтъците да се разбият на сняг в напълно сухата купа на миксера с щипката сол. През това време на водна баня или в микровълнова разтопете шоколада и маслото.  
След като се разтопят добре, почнете да интегрирате един по един жълтъците и сметанта към шоколадовата смес, като е  добре на този етап всички продукти да са на стайна температура. 


Смесете след това, най-добре на ръка белтъците с шоколадовата смес малко по-малко, така че да имате хубава въздушна шоколадова маса. Разбивайте с шпатула или телена бъркалка, като имате предвид, че колкото повече бъркате, толкава по-светла ще става сместа. Тук може да добавите и подсладител, но аз не слагах никакъв - според мен шоколадът стига.

Изсипете я във форма за торта с махащи се стени ( 20 см диаметър) с кръг хартия за печене на дъното и леко намажете всичко с олио. 
Изравнете с шпатулата и пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за  около 45 минути. 


След като се изпече оставате да изстине напълно и след това махнете от формата за да не спадне. Аз побързах и слегна, но затова пък превърнах дефекта в ефект, като запълних празнината с щедро количество шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и тъмен шоколад. 


Украсих с резенчета портокал, който придава още повече аромат и нотка на свежест. Шоколадът ми беше 70 процента какао, който за някои може да не е много сладко, но според мен е достатъчно, ако си спрял захарта от седмици. 


Само две парченца от този сладкиш може да те държи буден до два посред нощ...и да си говори с най-добрата ти приятелка пълни глупости :) Наздраве, Ваничка! 


Наистина магически и изключително лесен сладкиш, който може да приготвяте, когато ИМАТЕ нужда, която само хората, които са я изпитвали, занаят за какво говоря! 

 

Това е просто БОЖЕСТВЕЕЕЕННООООО!!!!!!!!!!!


"ЗапишАЙте си го в  тетрадките", както казваше една моя госпожа в училище, а аз отивам да бъркам следващата изненада, която също се надявам да искате да опитате. Кипя от идеи..сигурно е от шоколада :) 

Усмихнати и слънчеви февруарски дни, приятели! 

 Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 





Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




сряда, 5 февруари 2020 г.

Известният хляб за диета: Облачен хляб / The Famous Cloud Bread Recipe


Така се случи, че не успях да спазя всичко в графика си в последните два-три дни. макар да не съм хаквала неща извън диетата, не успявах да приемам всичките си добавки, да пия достатъчно вода и за мое голямо забавление -пийнах бяло винце :) Така е като най-добрата ти приятелка дойде в града и те покани на късен обяд. Още една причина да не пиете по време на диета, хора - напиваш се от чашка! 

Image result for Diet and friend gif"За мое щастие нямам трайни увреждания, но два дни се опитвам да се върна към старата си желязна подготовка, която до момента ми се отразяваше изключително добре. Едно от нещата, които за съжаление трябва да пренебрегваме в такъв период е срещата с хората, които могат да ни разконцентрират. 

Самодисциплината е много важна и докато не ми пречи да го правя у дома, мога да правя торти и ястия, без да ме изкушават да ги опитам, почна ли да излизам с приятели уж за час- два, после някой друг се присъединява, плановете се променят и си давам сметка, че пак трябва да  взема да си се отделя на спокойствие у дома. 
Само Ванчето има рожден ден в събота и не знам как ще гледам менюто в ресторанта и ще убеждавам хората, че не ми се пие и яде, но истината е, че просто жертви трябва да се правят в името на един по-щастлив и здравословен живот. Знаете, че аз няма как да се лиша от шоколад и коктейлче завинаги, освен ако животът ми не зависи от това, но пък в името на това в топлите месеци да се чувствам удобно в кожата си мога да се лиша в рамките на няколко месеца.


С голям ентусиазъм готвя по триста вида хапвания у дома - за гости, за половинката, отделно за мен и не ми пречи. Толкова вкусни диетични рецепти съм намерила, че отдавна не съм се чувствала толкова запалена по процеса на готвене на толкова простички неща. Реших да изведа рецептите в специална категория " За Диетата", в която за сега може да намерите рецептите до дотук, но ще добавя и някои отдавна публикувани, които трябва да изнамеря в блога :) 

Новата ми най-най-най любима рецепта е за известния облачен хляб.  Той е отдавна познат в Интернет пространството и макар да съм го правила и преди е било само с НАучна цел да видя какво ще се получи. Сега обаче си го направих и запазих за през седмицата, така че да мога да си правя набързо диетични сандвичи, които са леки, въздушни и без вина и грях. 


Знаете, че отдавна не съм от хората, които не могат без хляб, даже напротив. Почти всичко съм свикнала да ям без него. Но стане ли въпрос да си направя сандвич се хващам в чудо. Нека да сме честни, не винаги имаме време или желание да си правим тежък омлет или пък каквото да е било ястие, искаме си нещо свежо и прясно. Това хлебче е точно такова, без никакво брашно, напълно в кето диетата ( или поне така смятам) и ще ви даде усещането за истински хамбургер, така че ще задоволи не само желанието ви за храна, но и напълно ще забравите, че сте на диета. 


А ето и рецептата:

Необходими продукти: 
3 бр. яйца
3 с.л. пълномаслено крема сирене ( пълни) 
1/2 с.л. бакпулвер
щипка сол

Започваме като разделяме жълтъците от белтъците. В купата на жълтъците прибавяме кремата сирене, което трябва да е на стайна температура, за да е по-мекичко. Разбиваме с телена бъркалка.
През това време в купата на миксера разбиваме и белтъците със щипката сол, докато станат на сняг и прибавяме бакпулвера. 

                          

След това постепенно прибавяме жълтъчената смес, като разбиваме внимателно, така че да запазим въздушността на сместа и да бъде възможно най-пухкава.

Разпределяме от нея върху хартия за печене, като на мен ми излязоха около осем броя хлебчета. Те бухват по време на печене и се разливат още малко, но не твърде много :)                        
                            

Пъхаме ги да се пекат във фурната, предварително загрята на 160 градуса с обдухване за докато започнат да изглеждат ето така.   


Всяка фурна пече различно, но аз ви препоръчвам да ги изпечете докато могат лесно да се отлепят от хартията. В първата тава ги пекох по-малко и макар да се махаха, пак леко имаше залепнали места. 
При втората нямаше никакъв проблем, а ги пекох минута-две отгоре. 
Не отваряйте фурната докато не хванат хубав цвят и имайте предвид, че все пак те ще спаднат в последствие - това не бива да ви учудва или да си мислите, че сте сбъркали.


След като изстинат си ги прибирам в плик за храна и добре запечатен може да издържат повече от три дни в хладилника, макар че по една двойка за сандвич стигат за около точно толкова ;) 


Моят предпочитан сандвич е пуешка шунка, салата айсберг, холандски кашкавал и домати!
Може да му добавите и резенче авокадо, за тези, които искат да се заситят повече.  

 

Всяка седмица се прави нова партида от хлебчето и честно казано, hands down най-доброто от диетата до тук! :) 


Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 

До слаби срещи, приятели! :) 

 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


неделя, 2 февруари 2020 г.

Попска яхния с петле / Traditional bulgarian rooster stew


Отдавна се каня да споделя тази рецепта и ето, че времето й дойде. Замислена и посветена на Петльовден - мъжкият празник и с пожелание за здраве на всички мъжки рожби. За мен, освен половинката, това е и моят племенник Ноа, който е първото момче в родата ( кажи-речи) :) 
И тъй като в Холандия трудно ще могат да си намерят домашно петле, леля ще спази адета тук, в България. 
Нали не си мислихте, че заради изобилието на чуждестранни рецепти ще занемаря моя кулинарен дълг към българската кухня?!

Истината е, че въпреки почти гротесковата символика, което придоби в днешно време този празник, винаги съм го намирала за интересен и хубав. Още от малка, когато посещавах Къща Литература в нашия стар град - Вароша. Там освен легенди, да превеждаме приказки от диалекти, скоропоговорки и  всякакви други  интересни занимания, учехме и за българските празници. Тогава ни разказаха историята аз майката, която отказала да даде сина си за тежкия кръвен данък - събирането на момчета и след като я заплашили, че ще го убият, тя се зарекла сама да го направи. 
През нощта обаче успяла да скрие детето далеч, а вместо това заклала един петел и опръскала врата с кръвта му, та сутринта турците като я видели, повече не идвали да взимат деца от това село.  
Тежка легенда, но пък силна сама по себе си и докато в днешно време силата на характера не е най-силната българска черта, аз смятам, че е хубаво да си ги припомняме за вдъхновение. 

 Кокошки не гледам, а петел в магазина така и не съм виждала, макар идеята за попска яхния, варено петле и какви ли не апетитни заглавия да ме изкушават с години. Ето обаче, че бабата на половинката ми изпрати преди време домашно петле и веднага си рекох - дойде й реда на тази яхнийка. 
Знаех, че ще стане нещо невероятно и се вълнувах пред уханието, аромата и сакралния момент на готвене. 


Ако и вие искате да си спретнете една такава "силна магия" у дома, та нашите момчета да се перчат като петли и да надигат глас от рано сутрин, хайде да видим как се прави тази вкусна попска яхния. 



Необходими продукти :
1 домашно петленце ( или половин)
1 голяма  глава лук
1 голям морков
125 мл бяло вино
1 купичка арпаджик ( около 250 г)
1 ч.ч. булгур
1-2 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 дафинов лист
1 с.л. масло
олио
сол

Тъй като домашните птици искат повече време за готвене, започваме с приготвянето на яхнийката от вечерта. За целта в дълбок тиган слагаме лъжица масло и олио така, че да покрие леко дъното и запържваме петлето, което предварително сме нарязали на порции. 
Пържим не на максимална степен, като подправяме на сол и добавяме половин глава нарязан лук. 
След като всичко се сдобие с меден загар, доливаме топла водачка, така че да да облее месото и оставяме ястието да къкри докато се свари месото. Времето ще е различно от това колко е старичка птицата, но така нарязана на парчета и запържена определено ще спести време. 

                           

Когато петлето вече сварено добре, в друга тенджера запържваме в олио измития и почистен арпаджик, нарязания морков, лук и чесън. 

                   

След като зеленчуците поомекнат леко, прибавяме подправките и брашното и запържваме всичко за още една-два минути. Доливаме 125 мл бяло вино, което ще започне да се изпарява. Оставяме го да го направи за около минута и доливаме бульон от свареното петле, така че да покрие зеленчуците.
Варим ги още около половин час, а след събираме на едно място зеленчуците и петлето, добавяме чаша булгур, (може и повече) и слагаме на котлона да къкри всичко, докато яхнийката се сгъсти и всичко се свари добре.

                    

 Не забравяйте да опитвате и да подправяте ястието на вкус, спрямо силата на подправките, която желаете. Може да добавите и други, но аз съм сложила само основните, а оставям останалото на вас :)
Поднасям с малко пресен магданоз, защото за мен това винаги дава страхотно ухание и свежест и на най-зимната гозба.



Признавам си, в последните години се влюбих в булгура и смятам, че мястото му е на място в тази гозба. Вие обаче може да го замените с ориз, че дори и картофи, само съобразете времето, в което да ги прибавите, за да не се разварят.
Това е една от най-питателните, ароматни и стоплящи душата яхнийки, които съм правила и си пожелавам "моята магия" да донесе само здраве и сила на всички достойни мъже в семейството ми!


Ще се радвам да я  опитате и вие!


Надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 

До нови срещи, приятели! 


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!
               



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...