понеделник, 13 януари 2020 г.

Мъжка лазаня с бекон / Bacon Wrapped Lasagna



Ето, че почти преполовихме и този месец, а аз още не мога да се съвзема. Ще кажеш, че съм му ударила страшна почивка по празниците, но ви уверявам,че въобще не е така. Всеки знае, че с дете почивка няма, рано се става, цял ден се тича, а събере ли се семейството на едно място и всеки ден да се готви, все не е достатъчно.
Ето, че 2020-та започна, а аз още се чувствам като ударена с мокър парцал - не мога да се наспя, не мога да се наям ( това второто е по-страшно), а желанието ми излизане навън е обратно пропорционално на трупащите се причини да го направя, наред с желанието да си запазя работата. На всичкото отгоре и диета реших да правя,( както знаете) и днешното ястие не влезе в нещата, на които се насладих.



Причината за днешната рецепта е мъжкото присъствие в живота ми, което настоява за лазаня, ама с повече месо. Понякога се почват някакви блянове за милфьой с бекон, супа с месни пръжки вместо крутони и лазаня, но с два вида месо. Така и така съм на диета и депресията е мой верен спътник, реших, че поне хората около мен  нека да са щастливи, пък техните усмивки радват и мен. 

Наистина се радвам, че го направих, защото се получи ей тази красавица, която ме съблазняваше с чудните си дипли. Знаете за моето правило "италиански ястия - с италиански продукти", затова и този път си набавих повечето неща от Вера Италия
След правниците има много оферти, като много исках да купя истински хубава панчета ( бекон), вместо някое менте от магазините. Беше ми важно, за да не си разваля хубавата лазаня с някой миришещ на гадно бекон, а италианската панчета е така вкусно осолена, че няма равна. Корите за лазная също са съвсем различни от тези в магазините, в което може да се убедите и сами. С ярко жълт цвят, благодарение на яйцата, а шуплестата им структура поемат сосовете много по-добре.


Image result for O sole mio pavarotti gif"Спрях се и на друг вид кашкавал - Баите - защото е по-изгодният вариант на пармезана, отново с високо качество и невероятен вкус. 
За мое щастие за сега съм отрязала само сладкото и тестените продукти ( все пак е зима, хелоу) и затова успях да шмугна няколко хапки от панчетата и кашкавала в устата и .......OSM ( O Sole mio) , напълно разбирам защо човек му иде да запее на италиански.

Рецептата за този вид лазаня се "въргаля " из нета от доста време и ето, че дойде време и аз да я тествам. 


Изключително съм доволна от резултата, макар и лично да не успях да я опитам в готов вариант, но пък мъжката половина остана много доволна. Определено е рецепта, която бих пригодила и друг път, защото като цяло става бързо, пък е и ефектна и може да се сервира за специални случаи. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
400 г кайма смес
400 г млени домати
500 мл сос Бешамел *
1 глава лук


Както винаги, и този път съм сложила активни линкове върху продуктите, които може да ви интересуват каква марка са. 
Рецептата е много лесна и затова бързам да ви я споделя - може пък да решите да я направите за вечеря ;) 

Панчетата е в кръгла форма, затова аз реших да я срежа по средата и да ползвам парчета във формата на полумесеци за покриване на формата. 
Ползвах силиконова форма за хляб с размери 21 х 11 см в основата.

Отрязах два-три резена от бекона, които запържих в сух тефлонов тиган. Исках да видя вкуса на месото, дали е достатъчно солено и колко още мазнина да добавя. Лапнах си няколко вкусни късчета, добавих още една-две лъжици нарязан бекон и запържих с още 2 - 3 с.л. зехтин. 

                            

малко след това прибавих нарязания на ситно лук, докато омекна, а веднага след това и каймата. Може да ползвате и по-малко кайма, но както казах - у дома се яде повече месо :) 

                            

Работим на средна степен на огъня, за да не прегорим лука и каймата, като овкусяваме с италианските подправки на вкус. Добавете сол, ако е необходимо, макар, че панчетата върши същата работа :)
Накрая прибавяме млените домати и разбъркваме. Обикновено добавям още 100 мл вода, ако са от консерва, за да може да поизври течност и сосът да се ароматизира повече. 

                             

През това време подготвяме останалите съставки за лазанята - рендосваме кашкавала и кипвам вода за корите. Може напълно спокойно да ги слагате директно от кутията, но аз обичам преди да ги редя да ги потапям за кратко ( няколко секунди)  в топла вода. така ми е по-лесно да си отчупя парче, ако искам да си натаманя корите по формата. 

                             

Приготвяме си и сос Бешамел*, който съм описвала десетки пъти, затова тук само ще сложа линк към най-близката рецепта, която може да ползвате, макар повечето от вас, сигурно да го знаят наизуст.

След като всичко е готово почваме да сглобяваме ястието.


Във формата поставяме лист от попарените кори за лазаня, а отгоре нареждаме малко от каймата. 

                           

Върху него слагаме няколко супени лъжици от бешамела, не е нужно да е плътно покрито и поръсваме с кашкавала. Повтаряме с нова кора и така докрай. 
При мен отидоха към пет- шест кори, като някой начупвах и наслагвах, тъй като формата ми се увеличаваше във височина. 

Завършваме отново с пласт от бекона, като се стремим хубаво да облечем лазанята от всички страни, като пристискаме леко накрая, за да стане една обща и стабилна фигура.

                            

Може да приберете ястието да стегне в хладилника за около час, преди печене, но аз не го направих - инсталирах го във фурната на 180 градуса и пекох около 40 минути до час. 

 

След като яденето е готово, го оставяме да се охлади напълно и след това го обръщаме върху подходяща чиния или поднос.


Може да поръсите отгоре отново с кашкавал и да запечеше на грил функция във фурната.
Аз реших да я снимам в по-студен вариант, за да мога да отрежа тези красиви парчета. 
Да не ви заблуждава обаче - загреете ли я, сосовете пак се отпускат, кашкавалът се разтопява и няма кой да чака да снимам - 


направо ми я нападат с вилицата :) 
Надявам се моето предложение за зимно вечеря да ви е харесала, а пък ако искате да видите моите диетични "мъчения" ще гледам да ги споделям в Инстаграм акаунта си, за да не дотягам, но знам, че много от вас искаха да видят какво хапвам по време на диета. 

А, сега ви оставям с още малко вкусни кадри и не забравяйте - близките ни трябва да ядат, независимо каква диета спазваме ;) 

Усмихната седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 10 януари 2020 г.

Боб с кисело зеле на фурна / Baked Beans and Sauerkraut Recipe


Не може зима без боб. Иначе защо ще изтъкваме термо ефекта му в мисълта " С бобът и стомахът сит и гащите - топли". Не бива да се заблуждаваме обаче, това не е стопроцентов ефект и не можа да разчитате на него като метод за отопление през студените месеци.

Ако изхвърляте водата от кисненето и първата вода на боба, и избягвате захарта след консумация, като нищо няма да има сеизмична активност на юг от пъпа. Но да не подхващам тази пръдлива тема, защото целта на публикацията освен да ви представя едно супер вкусно и полезно ястие е да ви напомня, че бобът е чудесен и достъпен продукт, за тези от вас ( НАС), които започваме диета през този сезон. 

Все още ми е студено и няма да го карам на маруля и пържен въздух, но затова пък трябва да заложа на ястия, които са питателни и засищащи, но от които не се дебелее. 

Ползите на боба са безкрайни, като славата на песента "Мммбоб " на Хенсън, а ако случайно не сте имали възможност да се запознаете с тях, да хвана да ви изредя една-две, а?







Бобът е чудесен за диета и най-вече за хора ( като мен), които изпитват апетит често през деня. Влияе благоприятно на метаболизма и не губи полезните си качества дори след термична обработка. Богат е на фолиева киселина, което го прави идеален за жените, а пък и за мъжете, като увеличава и половата потентност ( май и чаршафите топли) 

Намалява нивата на холестерола, регулира кръвната захар, предпазва от зъбен камък, помага на работата на бъбреците и има антибактериално действие!! 

ВСИЧКИ НА БОБАААААААА! 


В този ред на мисли си спретнах едно постно ястие с друга супер важна и полезна съставка -  киселото зеле на баба! Който не го изразходвал, сега е момента да му намери приложение в тази рецепта.
Дайте да направим малко почивни дни между празниците и да имаме дни без месо. Моята половинка може и да реже луканка за гарнитура на тези манджи, но аз си ги хапвам и така и си ми е много добре. Ако и вие сте на моя акъл, стягате гащите за лятото, но и кесията сте я стегнали и искате да готвите с достъпни продукти, вкусни, лесни и диетични рецепти, навъртайте се в блога, такива ще има още. Ето я и днешната; 



Необходими продукти: 
1 малка глава кисело зеле
1 1/2 ч.ч. бял боб
1/2 ч.ч. млени домати
1 бр. червена свежа или суха чушка
1 с.л червен пипер
2 скилидки чесън
1 с.л. брашно
1 глава лук
олио
Още подправки по желание:  сол,захар, пипер, чубрица) 

Продуктите са примерни, защото правя често това ястие на око, но ще съм подробна в описанието и няма да се притеснявате за нищо :) 

Започваме като си накисваме боба от предната вечер ( обикновено тогава решавам да правя тази манджа и се подготвям). На следващия ден изхвърляме водата на набъбналия боб и го сварявам веднъж с вода, колкото да го облее. Отцеждаме от водата и слагаме втора, като тук може да сложим ( за да го ароматизираме)  цяла чушка - червена,  половин глава лук, щипка сол и малко олио. Тях не съм ги описала в продуктите, но аз обикновено хвърлям от тях във водата, защото ми харесва бобът да се свари с това ухание. Варим до готовност и отцеждаме от водата. 


Може някой да попита колко време е това, но много зависи от сорта на боба. Опитвайте го п от време на време и щом спре да хруска, и стане мекичък на хапване, значи е готов. 

През това време си нарязваме на ситно лука и чесъна, и на средни парчета една малка кисела зелка. 

                             

В подходящ дълбок тиган слагаме малко олио, така че да покрие леко дъното и запържваме лука и чесъна, докато омекне. Работим на средна температура. 
Прибавяме зелето и пържим за още няколко минути, след което прибавяме брашното и червения пипер, като разбъркваме добре само още минута. 

                             

Добавяме хладка вода към ястието, колкото да облее зелето, заедно с нарязаната на средно ситно червена чушка и оставям ястието да  поври, докато зелето започне да омеква.


Опитваме го през това време, като след като усетим, че зелето е вече по-крехко, не така жилаво, прибавяме доматите ( ако са по-кисели, заедно с щипка - две захар) и подправки на вкус. Разбъркваме и оставяме ястието да поври още пет -шест минути, а след това прехвърляме в подходящ огнеупорен съд ето така:

                             

Пъхаме да се запече във фурната, на 180 градуса, докато течността изври и заухае неустоимо!


Боб с кисело зеле е нечовешки добра комбинация, която заслужава да се сервира в ресторанти със звезди Мишлин, но това си е тяхна загуба дето се казва.
 Добре, че ние може да си позволим това злато у дома ;) 


Аз не пропускам да си поръся боба с още малко от домашната чубрица на баба, която е толкова ухайна. 
Баба направи 80 години на Бъдни вечер и си пожелавам още много години да се радвам на нейните дарове и прегръдки! 


Ако и вие искате да се почувствате като в прегръдката на баба, без да се косите от надебеляване ( това хапване може и без хляб да се яде), пригответе си тази вкусотийка, а после ми пишете.
Ако искате да ми благодарите пък, може да го направите като ме последвате в социалните мрежи и споделяте рецептата ми <3 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

неделя, 5 януари 2020 г.

Здравословни бонбони Фереро Роше / Healthy ferrero rocher


Започна и 2020 година, да не повярва човек. Аз съм от хората , които все още мислят за 90-те сякаш са били преди десет годни, а виж кое време стана. Вече достигаме датите на повечето ми любими фантастики, а действителността съвсем не се доближава до тях. Няма ги летящите коли, няма ги супер мирните колонии от хора напреднали в науката до степен, в която не се нуждаем от толкова много неща. За момента сме още на смарт телефони и червило, което издържа до 48 часа ( с каква цел и аз не знам).
Един проблем обаче не само си остана, а ми и расте и това е как да хапваме по-здравословно, при изобилието на толкова много храна и  воденето на все по-заседнал начин на живот.
Евала на всички, които успяват да спортуват, но без да звучи оправдателно или пък осъдително, не можем да съдим за всички с нашия аршин. Много от работните места в днешно време изискват заседналост пред компютъра за повече от осем часа, и макар да ни препоръчват да се разтъпчем през определен брой минути, най-ни препоръчват да си гледаме работата, защото тя е преди всичко останало. 

В обедната почивка не можем да хапваме спокойно багета с червено вино както е по филмите, ами шмугваме нещо набързо. Тръгваме си по тъмно и бързаме за градския транспорт, който се надяваме да ни спести поне няколко минути, в които да си сготвим сами вечеря, да видим очите на любимия си човек и детенце преди да заспи.
Трябва да бъдем хора и да разберем, че нищо човешко не ни е чуждо преди да размахваме пръст, кое е правилно и кое не, кой е мързелив и кой не, кое работи и кое не. И защото ви обещах да ви представя какво ще похапвам в идните месеци, когато ще се опитам да възвърна предишната си форма която може да не е идеална, но си е моя. Все пак, колкото и да слабея, ръста и възрастта са си същите, затова за сега се стремя, просто да се навеждам без да пукам копчето на дънките. Бая си похапнах по празниците и сега, когато пак започвам любимата си програма, за която съм ви разказвала тук ( тя е само девет дни), ще имам нужда и от други рецепти, с които да я продължа към самия режим. 


Почти изключвам сладкото тогава, но искам да имам някакъв готов десерт за дните в които АДСКИ много ми се хапва нещо сладичко и просто няма да мога да заспя. Така се роди идеята за тези чудесни бонбони Фереро Роше, но в здравословен вариант.
По празниците сгънах толкова в оригинал, че би трябвало вече да са ми втръснали, но не всички герой носим наметала.
Направих си една дозичка от тези топки, като за основа ползвах мюслите с протеин на La Garone, които хапвам за закуска от известно време насам. Реших, че ще е добра идея да имам една кутия от тези бонбони в хладилника " за спешни случай", тъй като са доста трайни. 


Опаковах ги и в събраните от мен станиолчета, че иначе за какво ги събирах ( и аз не знам, но изведнъж им намерих приложение:) Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
1/3 ч.ч. ядкова напитка ( аз използвах кокосова)
50 г лешници цели
1 с.л. тъмно какао
1-2 с.л. лешников тахан / фъстъчено масло
за подслаждане: мед, агаве и /или био черен шоколад крем

За глазуарта:
100 г черен шоколад и 60-70 г масло/ кокосов или краве
натрошени лешници

Като повечето бонбони от този сорт, приготвяте  супер лесно в една купа. Първо слагаме сухите съставки, а после прибавяме постепенно мокрите.


Аз добавих и тахан и малко био течен шоколад от лешници, които си взех от Холандия. Вие може да заложите и само на тахана, с повече какао или пък да подсладите с другите видове подсладители, които съм изброила. Продуктите са примерни като количества и могат да варират, но е важно да създадете една обща маса, която като опитате на вкус да ви хареса. 

                           

Приготвяме си цели лешници, които има и в истинските Фереро Роше, но аз използвах сурови, за да бъдат още по-здравословни бонбоните. Оставям на вас изборът между сурови и печени, но сложете по едно в малка част от сместа и оформете като бонбон с размерите на оригинала. Пъхнете в хладилника да стегнат за през нощта. 

                           

На следващия ден ги овалваме в леко начукани лешници и после ги потапяме в разтопения шоколад и масло, които са станали на смес като за глазура. Оставяме ги да стегнат още веднъж в хладилника. Като цяло може да пропуснете тази стъпка, ако искате бонбоните да са по-здравословни, но ако заложите на истински черен шоколад с 70 процента какао, няма да е толкова лошо, освен ако не ги налапате преди сън, когато е възможно да се ококорите :) 


Ето и съставът на мюслите, за тази от вас, които се интересуват какво точно съдържат е: 20 г протеин на 100 г мюсли със съставки: овесени ядки, текстуриран концентриран соев протеин, сушен ананас 8% (ананас 54%, захар, антиоксидант: лимонена киселина; консервант: серен диоксид), стафиди 8% (стафиди 99,5%, рафинирано слънчогледово масло, консервант: серен диоксид), сушени червени боровинки 4% (сушени червени боровинки 60%, захар, рафинирано слънчогледово масло), начупени сурови белени тиквени семки, кокосов чипс 2%, начупено ленено семе, начупени сурови бадеми 1%.

 

Мисля, че са идеални за закуска както за активно спортуващи, така и за хора като мен, които искат да вдигнат левъла на здравословния живот след гуляйте по празниците. Така и така ще почна пак да се мъча с поне половин - един час спортуване у дома след работа.



А сега за резултата - не знам дали е нужно да казвам повече от снимките, но е ясно и от Луната, че тези бонбони са delicious AF!!!
Тръгне ли човек да пази диета, изобретателността му се качва с поне няколко пункта и съм сигурна, че това далеч няма да е единствената вкусотия, която ще се появи в малко по-здравословен вариант в блога :) Дали ще ви хареса и на вас, остава само да проверите и да ми споделите в коментарите!


Аз се отправям към следващото предизвикателство за 2020 и нека силата бъде с мен! :) 
Усмихната седмица, месец и година, скъпи приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...