петък, 4 октомври 2019 г.

Чаен сладкиш с плодове / Perfect Peach and Plums Upside-Down Cake



Есента е вече тук и дори и да има топли дни, не бива да ви подвежда. Ако не сте забелязали, скоро ще започнете да го усещате по най-различни показатели. При мен смятана на сезона определено си оказва влияние освен с желанието да отслабна ( всеки сезон едно и също, просто нямам спирка :) и с това, че си имам чисто конкретни промени в организма.

Например се засилва желанието ми да похапвам опредена храна, като през есента това са повече крем супи и топли ястия, но и усещам, че организмът ми има нужда от презареждане. По-малкото слънце, разходки и почивка определено си оказват влияние върху това, че освен листата по улицата и косата ми капе у дома на поразия. На моменти ми се струва, че някакъв скандинавски трол се е намъкнал и ръси руси косми навсякъде.

Обикновено по това време на година предприемам някакъв по-здравословен режим, ей така, за да се подготвя за зимата, защото знам, че хич не ми се дават пари за лекарства ( наред с другите неща).
Знаете, че не веднъж съм ви споменавала, че аз пия добавки и полезни за тялото продукти целогодишно, за да не ми се налага да посещавам лекарските кабинети по спешност. Едно от нещата без които не мога през последно време, след като отказах кафето е чая, който всяка сутрин прибирам в термосче за работа.  


Пия различни полезни чайове : домашен смес, от баба или такива, които оказват благоприятно влияние за моите болежки, като съм се научила да не ги пия със захар, защото затова обикновено ги гарнирам с парче вкусен домашен сладкиш. Един от най-позелените чайове, които може да пиете е този от корен джинджифил. За мой лош късмет аз така и не успявах да го направя, защото пресния джинджифил винаги ми се дразнеше гастрита и много внимавам, когато трябва да го консумирам в някоя рецепта. Много ми беше неприятно, защото самата аз знам колко е полезен и за колко много неща помага, затова когато попаднах на българските чайове с джинджифил Verve, се надявах да съм намерила решение. Бях сигурна, че успея ли да ги пия без болки в стомаха, ще мога да пиша за тях, в противен случай, не бих мога да го правя с чисто сърце. 

След като изпих една кутийка, спазвайки всички инструкции на отделните пакетчета ( моите бяха с различни видове чай) установих, че не само не ме боли, но се чувствам много добре.  И няма как иначе. Чаят с джинджифил засилва имунната система, изпъва с енергия и необходим именно сега, в сезона на простудите, когато сме изложени постоянно едновременно на жега и студ. Разбира се, че е страхотен за стимулиране на метаболизма, и именно затова повечето чайове за отслабване съдържат именно джинджифил. 


Това, което ми хареса в този чай обаче, освен че се произвежда в България, е че можеш да видиш съставките в самото пакетче, малките парченца коренче, а не някакъв съмнителен прах. Определено ме заинтригува и опитах всичките пет вкуса, като този с мента, зелен чай и ябълка най-много ми харесаха. Може би и канелата, но ще изчакам да ми стане по-коледно. Знаете, че има ли нещо хубаво на пазара, не се свеня да пиша за него, защото най-важната част на нас блогърите е да споделяме своят опит, впечатления и да ви препоръчваме нещо, което си струва да се опита.Е, днес ще ви представя две такива неща - чай и десерт.

Есен е и ще се спрем на лесен есенен десерт, защото трябва да си почиваме повече, да си сръбваме топло чайче и да събираме сили за зимата :) , а ето и как да си го направите:


Необходими продукти: 
3 бр. яйца
100 г масло ( плюс 1 с.л. за тавата) 
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар*
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. лимонов сок
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. ванилия


За плодовете:
2 бр. праскови/ нектарни
2 бр. сини сливи
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л захар
1 ч.л. царевично нишесте

Още: 
шам -фъстък за украса

*1 ч.ч = 200 мл


Разбиваме яйцата със захарта на крем


Прибавяме от мекото масло, както и леко разбитото кисело мляко.  Прибавяме постепенно от брашното, бакпулвера и ванилията, докато получим хубава еднородна смес.

                             

Може да решите да овкусите блата с някое от пакетчетата чай с вкус на мента, зелен чай, ябълка и т.н, като заместите половината айран, с прясно направен чай. 


В подходяща тавичка с диаметър около 26 см, която предварително намазваме с още малко масло редим плодовете, които предварително сме нарязали на резени. Преди да ги сложим ги топваме от едната страна в сместа от лимонов сок, нишесте и захар, които предварително сме разбили в купичка. Слагаме ги с тази страна към намаслената част, така че да ни бъде по-лесно отлепването на плодовете от тавичката. 

                             

Честно казано, може и да пропуснете тази част, но аз я прочетох някъде и реших да опитам за всеки случай - вярно, отлепиха се много лесно :) , но също е ставало така и без тази процедура. Понякога си зависи от плодовете .

Изсипваме отгоре сместа и изравняваме. Пъхаме да се пече за около 40 минути на 180 градуса, до суха клечка. 

 

Щом се опече, още горещ го обръщаме върху подходящ поднос или чиния за поднасяне и украсяваме с шам фъстък.


Поднасяме го с чаша топъл джинджифилов чай verve, а вкус изберете сами. Едно е сигурно, ще окажете мощна подкрепа на имунната си система, благодарение на уникалните комбинации от джинджифил и специално селектирани български билки.  


По този начин не само ще доставите  на организма си важни за здравето витамини, минерали и незаменими аминокиселини, но и мощни антиоксиданти. Чаят е в пакетчета, което го прави много лесен за направа дори и за малко време сутрин преди работа :)

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Витаминозна есенна салата +К / Vitamin bomb salad with ponzu dressing


Седмицата е почти към края си, както и силите ми да издържа на изкушението и да посегна на нещо за хапване, което още повече ще ме доближи до визията на Хъмпти-дъмпти. Може да не спазвам диети сега, но и аз като вас от време на време си давам сметка, че не може да се живее само на сладкиши и пръжки :) 
Стремя се поне в някои от дните през седмицата да хапвам лека и по-полезна храна като - яйца, риба и разбира се голямо изобилие от салати. Днес искам да ви представя може би една от най-любимите ми салати, да не кажа най-любимата, че кой знае какво ще измисля скоро. 
Харесва ми с това, че съчетава всичко, което ми е необходимо, за да се нахраня като хората, а в същото време е солена като ястие, но има сладост и като за десерт. След като хапна от нея определено не жадувам за нищо повече и се чувствам добре в кожата си. 


Определено бих я яла всеки ден, ако не ме мързеше понякога да си рендосвам зеленчуците, но затова пък си го признавам и тържествено обещавам, че сезонът на мързела свърши. 

Сега се работи на макс и го усещам с всяка фибра на тялото си. И знам, че ако не се погрижа за себе си, скоро мога да стана жертва на изтощението, затова е важно да подсиля имунната си система с подходящата храна за целта. 


Тази рецепта е точно такава, като включва в себе си бомба от витамини, а дресингът е "черешката на тортата" в случая ( не можеш да минеш без да говориш за тортите и това е) !  

Много е лесен за направа, като в него включвам и сос Понзу на Кикоман, за които създадох и тази рецепта. Публикуваха я в специална книжка с рецепти, в която може да намерите и още мои предложения. 

Но сега ще публикувам за вас и тук :  



Необходим продукти: 
1/2 средно голяма ябълка
1/2 средна глава цвекло
1/2 бр тънка зелена чушка
2-3 стръка магданоз
70 г бейби спанак
шепа орехи
1 бр. голям морков

За дресинга: 
1 с.л. сос Понзу Кикоман
1 с.л. ябълков оцет
1-2 скилидки чесън
1 с.л. олио
1 ч.л. мед


Зеленчуците се измиват и подсушават. Цвеклото и морковът се обелват и се рендосват по отделно ( за да не се оцветят едно друго) 
Ябълката се почиства от вътрешността и се реже на средно тънки резенчета,а чушката на кръгчета.
В подходяща голяма чиния на дъното се слага спанакът, а отгоре се нареждат по часовниковата стрелка на купчинки морковите, ябълките, чушките , цвеклото и магданозът. 


Залива се с дресинг от изброените продукти, които се  смесват предварително в чашка или бурканче и се разбъркват добре. Чесънът може да бъде пресован или сушен на гранули, в количество на вкус. 

Салата се завършва с поръска от орехи. разбърква се непосредствено преди консумация. 


Няма такава вкусотия, опитайте я и се убедете сами! 
Вкусна седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/  Само там може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



вторник, 1 октомври 2019 г.

Панирани чушки / Fried roasted peppers


Ето, че довтаса и октомври. След морето тия месеци взеха да се търкалят така, както и аз ще направя ако не се спра да ям скоро време. Тази година реших да си гледам здравето и противно на други хора, ми се наложи да ям неща, които не са за диета. То от диети и режими цял живот може да си докараме други болежки, така че хапвайте си от всичко, но с мярка. Тя мярката май ми е по-голяма от на други хора и върху нея трябва да работя, а не върху храната :) 

Е, днес няма какво толкова да му мисля, защото и да се натъпча с днешната рецепта, няма какво толкова да ми се лепне -  Любимите ми панирани чушки!  Обожавам ги! Обожавам ги толкова много, че ако трябва да ям едно нещо до края на живота си сигурно ще бъде чушки, а ако трябва да са един вид - най-вероятно ще са този. 

От малка баба ми казва "Чушкара", защото то това моето не е много в нормите ( мярката както ви казвам ми бяга по тъч линията) По двайсе чушки хапвам на ядене, но без хляб, държа да отбележа. Не искам да имам неща да ме разсейват от тавата и главната цел, дъвченето на ароматни, горещи чушки. 


Поседната седмица, прибирайки се от работа гледах да метна по няколко чушки в чушкопека ( той е троен, да не ме съжалявате много) и малко по малко, понаправих пакетчетата. Проблемът е, че още не са изстинали във фризера като хората и аз почнах да ги вадя и готвя. Но споменът за аромата на чушките при печене е нещо, което не ми даде мира нощес. Сигурна съм, че някой ден може да направят и такъв парфюм "Новият аромат на Пако Рабан - Опечена чушка", с опушени нотки, за него и за нея!

Ако трябва да сме честни тия две месеца все някой ми понамирисва на тоз аромат, че и цели къщи и дворове миришат на него, но това е друга тема ;) Преминаваме по същество, а именно - как да си направим това супер лесно, традиционно, бързо и безумно вкусно българско ястие. Може би някои от вас знаят, но всеки ден в блога се появява някой новак, който хваща тигана за първи път и има нужда точно от такива рецепти. Останалите имате нужда от идеи, а аз имам нужда да се чувствам полезна, защото иначе само консумираме въздух ( и чушки) на тази земя. А ето я и нея: 


Необходими продукти: 
Около 10 бр. печени чушки
2 бр. яйца
5-6 с.л. брашно
сол и подправки по избор
олио за пържене

Още:
сирене и домати за гарниране
магданоз за поръсване

Моите чушки не са кой знае колко огромни, домашно производство от градината на баба, но гледам да са червени. Каквото и да си говорим по-вкусни са си червените. 
Аз ги замразявам небелени и макар малко да е занимавка беленето преди готвене, някак си запазват по-дълго аромата си и са по-вкусни така. Убедете се сами.
Обелваме ги, овкусяваме със сол отвътре и други подправки ако искаме, но според мен тук less is more! 

Овалваме всяка чушка в брашно и редим в подходяща чиния, една до друга, да не се овлажняват. Може да ги приберете за малко в хладилника или да ги оставите за няколко минути в брашното, за да полепне по тях и да не пада в мазнината при пърженето.

                       

През това време разбиваме яйцата, като тъй като са само яйца, не ни пречи да добавим още едно по-късното, ако ни са недостатъчни. Но две трябва да ни стигнат :) 
Разбийте ги набързо с вилица или телена бъркалка, а през това време загрейте олио в подходящ тиган. Потапяйте чушките от двете страни в яйцето, а след това сложете в горещото олио.  


Може да направите и още едно топване след това в галета или още брашно и пак яйце, но аз искам да ям предимно чушки, така че оставям това на вас да прецените според вкуса си.

Както винаги избягвайте да пържите на максимална температура, макар и да ви трябва гореща мазнина, но не и до толкова, че да ви изгори панировката, тъй като няма да е толкова вкусно :) 


 Поднасям ги със сиренце и резенчета домати, тъй като те вървят най-много към ястието.


 Поръсвам ги с магданозец, защото е полезно, пък и на пърженото винаги му трябва свеж елемент според мен. Една, две, десет чушки и това е...бързо изчезват :)


По-популярни са може би чушките бюрек, но аз лично предпочитам панираните. По-лесни са за правене, няма да пълниш сиренето предварително, пък и иначе ядеш повече сирене отколкото чушка. Става ми много солена, а така си хапвам чушчици и си засолвам със сирене, комбинирайки със свежия домат. Така хубаво ухае у дома, че не мога да преценя кое е по-вкусно печената чушка или панираната печена чушка??!

 

Ще трябва да опитам пак ( и пак и пак) за да реша ;) 

Много усмихнат, топъл и красив октомври, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/  Само там може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...