петък, 12 юли 2019 г.

Крем Бавария или Баварски крем / Bavarian Cream Recipe


След вчерашните емоции от концерта на Satyricon и Slayer, вашата Люси няма много сили и да си призная, и желание да готви някакви сложни десерти за идните дни. Както знаете, ние без десерт не оставаме у дома, защото истината е, че така и така гладът за сладко ще ни застигне в един момент, и по-добре да го утолим с нещо домашно приготвено, отколкото да посегнем към някоя вафла от магазина. 
Петък е чудесен ден за направата на десерти, защото ви гарантира наслаждаването им поне в следващите два дена. Аз смятам да реанимирам през тях така и така,  защото от куфеене не ми остана врат, който да движа  на повече от няколко милиметра. В момента съм със стойка на английска благородничка и ако не се обръщам към вас, като ме заговорите рязко, моля проявете малко съчувствие към "върналия се от битка войник". 

Ако искате да научите малко повече за събитието все пак, пък и да видите вашето Люси in action, хвърлете един поглед към албума ми тук, където съм разказала достатъчно към всяка снимка. 
Обещавам и специален пост в Метъл кухня, посветен на Satyricon, защото вече няма как да отлагам повече, а пък за Slayer знаете, че има публикувана рецепта ТУК.
Но стига сме правили трейлъри и тийзъри към предстоящите рецепти, макар и следващата седмица да ви се пише на леко, защото съм подготвила едни чудесни изкушения, които изместих  с това кремче днес. Трябваше ми нещо по-бързо и лесно, разхлаждащо и чудесно, така че просто да мога да си отнеса робокопския г*з до хладилника, да протегна ръка и и да грабна чашка, без никакви движения на врата - няма рязане на парчета, няма декориране и поднасяне. Взимаш и ядеш! 


Може би някои от вас помнят, че вече съм представяла рецептата за баварски крем в блога тук, но попаднах на друга, която ми се стори още по-вкусна и се оказа точно такава. Страшно въздушен, но съвременно плътен и маслен като маскарпоне мус-крем  от жълтъци и сметана, който просто ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ. Казвам го сериозно, защото на пръв поглед може да не ви изглежда нещо специално, но наистина е! 
Крем Бавария е много любим в моя град, защото е един от знаковите десерти, който се предлагаше в сладкарницата на хотел "Ален мак" навремето и няма как да не носи специални емоции за благоевградчани. Сигурна съм, че ще ни разберете, ако просто си го спретнете, а той не се прави никак трудно. И да не ви притеснява, че остават белтъците - приготвила съм цели две рецепти с тях, така че ще ги "похарчим". Но ето и самата рецепта: 


Необходими продукти:
5-6 бр. жълтъци
2 ч.ч. сладкарска сметана
2 1/2 ч.ч. прясно мляко
1. пак желатин ( достатъчен да желира 500 мл)
3/4 ч.ч. захар ( 150 г) 
1/2 ч.ч. студена вода 
6 с.л. хубаво неподсладено какао
1 ч.л. ванилия екстракт

ч.ч =200 мл



В подходящ съд слагаме млякото да завари. През това време отделяме жълтъците от белтъци. Подготвяме си и захарта, като нищо, че моята чашка няма дръжка, тя ми е най-удобна, защото има мерило на нея за 200 мл.


С миксер разбиваме жълтъците и захарта до пухкав крем и добавяме ванилията. Сестра ми ми донесе като подарък от последната й почивка прекрасен, истински ванилов екстракт, защото сестра й магнити не яде :) 

                             

През това време накисваме желатина с половината вода и оставяме да набъбне. Загряваме остатъка от водата и прибавяме към желатина и разбъркваме, така че да се разтвори напълно от топлината. 
Прибавяме топлото млято, бавно, на тънка струйка, черпак по черпак, към жълтъчната смес, като разбиваме, за да не се пресекат яйцата. Накрая прибавяме и желатина. 


Оставяме сместа да се охлади, а през това време разбиваме сметана на сняг в друга купа. 


Сместете битата сметана с охладения млечно-жълтъчен крем, като разбърквате внимателно, така че да се запази въздушността на крема. 
Отделете една трета от крема и оцветете с какаото, което за по-лесно интегриране може предварително да разтворите в малко мляко ( или да си отделите от сместа, преди да я смесите със сметаната) 

Разпределете крема в чашки - първо от белия, а отгоре малко от черния. Украсете по желание, като аз го направих с поръска от какао, домашен шоколадов топинг и ядки или мини-бисквитки. 

                             

Сложете кремчето да се охлади поне за час-два в хладилника и да стегне. 


Оооооооооооооооооооооооо, само гледайте за какво става дума...................


Хич не му мислете да пускате фурната и да се чудите какво да си направите за почините дни - яйцата, млякото, миксера и айде! 

После ще ми благодарите...в коментарите на блога,  най-добре!
Обичам ви ( държи ме още еуфорията от вчера), и ви желая чудесен уикенд, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!









сряда, 10 юли 2019 г.

Бързо сладко от ягоди и червен касис / Redcurrant and strawberry jam


Каква буря се изля тази вечер в Благоевград само!!! То не беше дъжд, то не беше ураган, то не беше изкъртени дървета и летящи котки. Това лято е доста дъждовно, така е, но затова пък плодове има и на село червения касис пак украси градината на баба. Малките му зрънца блещукаха под обедните лъчи като рубинчета и само си представях каква вкусотия ще се пръкне, ако се затворят в бурканче. Така и  така усещането за наближаващата есен ни преследва доста осезаемо тези дни, защото да не наблегнем на консервирането на вкусотии, у дома, на сухо и сигурно.

За първи път приготвих сладко с желиращата захар ЗАХИРА  Очарова ме с това, че не само става за 15 минути, но и с това, че така плодовете запазват живия си цвят, сладкото е алено червено, по-свежо и ароматно. Спретнах бързо сладко от червен касис и ягоди, които обогатих с малко ванилия и не мога да ви опиша за каква вкусотия става въпрос!



Ето какво ви трябва:  
500 г червен касис (или 300 г касис и 200 г ягоди) 
100 мл вода
1 пак. ванилия


Смесете измитите плодове със захарта и разбъркайте.


 Тъй като аз сложих и малко ягоди, които имах във фризера, оставих сместа да престои леко в хладилника, за да пусне сок.


 Ако ползвате само касис, може да спестите тази стъпка. Сложете на котлона, добавете около 100 мл вода – зависи колко са сочни плодовете. 


Оставете сладкото да заври и отпенете по възможност с помощта на лъжица, за да може накрая да бъде по-бистро. Оставете го да поври 10-15 минути на тих огън – плодовете ще омекнат, а сладкото ще се сгъстява.



След като е готово, дръпнете от огъня и прибавете една ванилия.
Напълнете предварително затоплени бурканчета с ароматната смес, затворете добре с капачка и обърнете с дъното нагоре. 









Сладкото определено наподобява желе, което го прави идеално за плънка на кросанчета, филийки, без да се разтича, а защо не и всякакви торти и  сладкиши. Със сигурност ще експериментирам и с нещо друго.
Опитайте и вие, а после споделете впечатленията си в коментарите, защото и аз се уча от вас :) 
Прекрасен ден, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 8 юли 2019 г.

Пиле Кунг Пао / Kung Pao Chicken


Опитва се да завали от сутринта, но първо, аз не съм на морето за да ме вълнува толкова времето, и второ - все още е достатъчно горещо, че да се чудя какво да си спретна за вечеря, така, че да не се налага да вися много в кухнята. 
Няколко дена вече ям само салата и честно казано вече ми се дояде месце, но да е пикантно и да става бързо. Така се сетих за тази супер бърза и вкусна рецепта за пиле Кунг Пао, което може би познавате от близкия ви китайски ресторант. Това е изключително популярна сечуанска рецепта, която съдържа само няколко основни съставки - пиле, фъстъци и люти чушлета. Може да обогатите ястието с повече зеленчуци - тиквички, чушки, броколи или да добавите нудели, но аз се спрях на този вариант. 


Знаете, че когато говорим за соев сос, за мен има само Кикоман, както и за всеки уважаващ себе си ресторант ( и домакинство ), и макар да се старая да го прилагам във все повече интересни ястия, понякога просто ми се хапва азиатска кухня и там е нужен повече от това да си измиеш продуктите :) Както някой бе казал за готвенето на уок, ако някоя бактерия  успее да оживее при тези температура, то тя си е заслужила правото! :)  
Аз сега няма да ви убеждавам да не си миете работитИ, а ще ви подтикна да си приготвите това супер вкусно, пикантно, ароматно, to die for ястие, което е не само идеално за седмична вечеря, но и за през цялата година. Прибавете каквито там зеленчуци са ви останали в хладилника и почнете да подшмъркате от сладката пикантност на ястието, което ще ви накара да се поизпотите и да изпиете доста вода! Все полезни неща за лятото! А ето и колко лесно става:

Необходими продукти:
За месото:
1 пилешко филе ( пеперуда)
2 -3 с.л. бяло вино 
2 с.л. царевично нишесте
1/ 2 с.л. бял чеснов пипер
1/ 2 с.л. черен пипер
сол

В купичка:
1-2  с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмен оцет
1 с.л. захар ( може и мед)
200 мл пилешки бульон

Още:
1 шепа фъстъци 
1-2 стръка зелен лук
люти червени чушлета 
2 с.л. наситнен чесън ( 4-5 скилидки) 
1 с.л. рендосан корен джинджифил


Започваме като нарязваме местото на кубчета и мариноваме с всички съставки за него описани по-горе. Разбъркваме добре и оставяме да се маринова така за около 10-15 минути в хладилника.


През това врем си подготвяме останалите продукти.
В купичка смесваме изброените съставки, като е добре да ги натаманите на вкус. Може да добавите повече сос, сладост или кисело, спрямо това, което обичате, но съм дала примерни количества, така че да получите приятно умерен сос.

Нарязваме на ситно и чесъна ( аз имах пресен), като за чушките се спрях на сушени. Като цяло ястието се прави по-скоро със сушени чушлета, но ако нямате, може да ползвате и пресни, но е хубаво да са червени.
Рендосваме си и джинджифила, като аз не наблягам много на него,  но ако обичате да го усещате повече, може да го нарежете и на лентички.


Загряваме в подходящ тиган мазнина ( олио/ сусамово олио) и запържваме месото. Оставате го да се запържи от едната страна до загар, без да го разбърквате и едва след това го разбърквайте.  


След като месото е готов, запържено до златисто, но все още крехко и сочно, го извадете в чиния.

В същата мазнина запържете нарязаните чушки, чесън и джинджифил, така че мазнината да стане ароматна, а продуктите да омекната и придобият лек загар. ( Даже с клечки бъркам, какъвто съм про) :) 


Тук може да добавите и фъстъците, които също ще се подлютят и запекат или да ги сложите малко по -късно, заедно с месото. 

Прибавете месото и разбърквайте всичко, като изсипете соса от купичката. 


Оставате ястието да покъкри, така че течността да поизври, а сосът да се сгъсти и да глазира всички продукти.
Поднесете го още горещо, поръсено с нарязан по диагонал  зелен лук.



Тооооолкова е вкусно, че не мога да се спра..хапвах и снимах, хапвах и снимах....
Опитайте и вие :) 

А ако искате да видите десерта, хвърлете поглед в моя инстаграм, където ви загъвам за следващата рецепта :) 
Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...