петък, 8 февруари 2019 г.

Шоколадова торта с вино за Трифон Зарезан / Red wine chocolate layer cake


Остава по-малко от седмица до 14-ти февруари и вълнението във въздуха се усеща. ресторантите наказват сервитьорките да изрязват сърца от картон, хранителните магазини залагат на всяка стока в розово, плюшено или шоколадово, а магазините за дрехи акцентират върху бельото, отново в алено червено. Мъжете въздишат с досада, жените с надежда, а една група непукисти си следят турския сериал и въобще не знаят кой ден сме. 

Аз съм привърженик на една вътрешна група, обхваща и мъже и жени,които просто гледат да се радват на живота колкото повече, толкова повече. Сърцата не ги дразнят, а им напомнят да подарят цветя на дамите, тъй като отдавна не са го правили. Дамите също решават, че може би е добра идея да се потрудят допълнително в кухнята и да изключат бутона за кавги за двен-два, което си е достатъчно честно казано за да усети мъжа дар от небесата. 

А, освен това и двата пола осъзнават, че преди всичко е Трифон Зарезан и може да се комбинира романтичното с приятното за всички. Във виното е истината както се казва и разбира се, че може да кажете отдавна пазеното си мнение за майката на половинката си, но може да ви се получат нещата по-положително ако наблегнете на това колко е хубаво да имате човек, който ви обича в живота си. 

Всяка година отделям достатъчно внимание на десертите за Св. Валентин, затова тази година реших, че и Трифон Зарезан заслужава свой такъв и то достоен. Точно такава е тази торта - достойна да се нарече винена, защото уханието на божествената напитка се носи от блатовете през крема, та чак до винената редукция за украсата.
Дали защото се опияних от изпаренията, накрая опляках леко украсата с чашата, но реших, че този вкус не бива да се пази за дълго в тайна. По-добре да ви споделя тази чудесна рецепта. която направих за сайта на София мел така, отколкото да не го направя въобще. Но ето какво ви трябва първо:




За блатовете:
1 ¾ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 ¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. тъмно какао
1/ 2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. червено вино
1 бр. ванилия
1 ч.л. мляно кафе
3 яйца
½ пак. бакпулевр
1 ч.л. сода
Щипка сол

За крема:
700 мл прясно мляко
200 мл червено вино
2 бр. шоколадов пудинг
2/3 ч.ч. захар

За винената редукция:
1 2/3 ч.ч. червено вино
2/3 ч.ч. захар

За намазване:
250 мл течна сладкарска сметана


 

Рецептата и начинът на приготвяне както винаги можете да видите на техния сайт, като натиснете тук!
https://www.sofiamel.bg/bg/recipes/shokoladova-torta-s-vino-za-trifon-zarezan

Обещавам ви невероятен вкус, меки и сочни блатове, шоколадов пудинг, приготвен във вино ( моето беше домашно и ви съветвам да изберете наистина хубаво вино), а редукцията съм убедена, че ще използвам и за други рецепти - невероятно вкусно. 
Изберете си подходяща чаша по-от рано за да нямате моите проблеми с декорацията, но съм сигурна, че ще използвам тази рецепта от няколко стотин пъти :) 
Насладете й се и останете пияни от любов!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 

   
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 6 февруари 2019 г.

Гръцки сиропирани тригуни с крем и сметана / Greek Phyllo Pastries with Custard and Cream


Знаете ли, че днес бил много хубав ден за работа. Аз не мислих, че такива съществуват и че просто трябва да си ги правим такива, но да видим. Никога не казвам "не,", преди да съм опитала, затова станах рано и започнах със задачите, които си бях набелязала. Имам работа за целия ден,( такава, която си върви по принцип), такава каквато имам да довърша от вчера и малко, която отлагах от доста време. Ако денят е добър както казват, би трябвало да си довърша голяма част от тях успешно :)

 От от първите неща, които се бях зарекла е да ви представя е нова рецепта и макар да оставям десертите повече за края на седмицата, някак си усетих, че имаме нужда от десерт още днес. По-големите празници свършиха, зимата е още тук и си играе на гоненица със слънчевите дни, и за капак настроенията ни се менят заедно с непостоянното време. 


Аз съм решила, че поне един десерт на седмица ще закотви положението на позитивната старана, не само заради това, че десертите имат умението да лекуват всякаква подтиснатост, но и затова, че самия процес по създаване на нещо ново и красиво понякога е достатъчен да ни донесе цялата радост, която ни е нужна. Не ми вярвате - опитайте! Колко хора съм успяла да изкарам от депресия с рецептите си( и да вкарам в дебелариуми) не мога да предполагам, но знам, че човешката същност е създадена да твори, с всички налични материали, с които разполага около него. Щом приготвянето на храна е задължение, нека го превърнем в изкуство. 

Тези от вас, които прочетоха Новината горе, в дясно на блога и вече ме следват в Инстаграм ( ТУК - https://www.instagram.com/lussievtimova/ ) имаха възможност да научат за рецептата преди да я пусна, като освен че в моя акаунт ще споделям някои предстоящи рецепти или снимки от процеса на работа, може да се докоснете и до други лични мои преживявания и спомени, неща, които ме вълнуват или разсмиват. Ще се радвам да станем приятели и там :) 


А сега да премина към рецептата от деня, защото не можа такива вкусни снимки да останат без подробна рецепта, която да ви даде нужната увереност, да я направите. 
Напоследък, често се оказвах с пакет кори за баница у дома и да си призная създадох доста рецепти с тях, защото трябваше да им намеря приложение. 
Колкото по-различно, толкова по-добре. Тази специално не съм създала аз, тъй като си е гръцка рецепта, която преведох от тук
Аз си я модерирах леко, но ще се опитам да ви опиша всички възможности, за да може сами да прецените как искате да ги направите  По този начин смело мога да твърдя, че рецептата има бърз и лесен вариант. :) Но стига сме чели и сме точили лиги, да преминем направо към нея:


Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
600 мл сладкарска сметана
1-2 капки лимонов сок

за сиропа:
500 мл вода
400 г захар


За крема:
Крем пудинг ванилия или домашен крем*

Още:
200 г масло
олио

За домашния крем:
1 литър прясно мляко
300 г захар
2 ванилии
4 жълтъка
200 г масло
250 г нишесте

Когато реших, че тези изкушения ще се правят беше вечер и реших поне да си приготвя сиропа от вечерта. Винаги работата със студен сироп за заливане, а не обратното, тъй като от топлината повечето сладкиши се размекват прекалено. 

1) В подходящ съд слагаме водата и захарта да врат на средна температура. Когато захарта се разтвори и сиропът заври, оставете да покъкри 5 минути на и добавете 1-2 капки лимонов сок. Така няма да се захароса. Оставате да се охлади напълно, като при мен си беше една вечер :) 

2а) Тъй като реших, че няма да правя домашен крем, а имах доста готови пудинги, сварих един както е по описанието на опаковката и също го оставих да изстива за вечерта. Единствено прибавих към него,( докато беше още топъл )100-150 г масло, защото така се обогатява вкуса. 
Покрих крема с прозрачно фолио плътно, за да не хваща коричка и оставих да изстива.
Готвих двете неща на два котлона едновременно и станаха за около 15 минути и двете - половината десерт е готов ;) 

2б) Ако решите да използвате домашния крем от рецептата, е трябва да кипнете две трети от млякото със захарта на котлона. в купа да разбиете жълтъците, нишестето и останалото мляко на крем и да ги добавите, при не прекъснато бъркане към горещото мляко, докато кремът се сгъсти, накрая прибавете и ванилиите и кремът е готов. Тук по рецепта се слагат още 200 г масло към самия крем, затова и съм го написала така в продуктите :) 



На следващата вечер ми остана само да направя тригуните.

Взимаме всички кори от пакета и ги свиваме на три като на първата снимка. Разрязваме краищата, така че да поличим еднакви ленти.

Разтопяваме малко масло ( при мен останалите 50 г) и допълвам с олио. В рецептата са още 200 г масло само за корите, но аз реших 400 г масло за банички с крем ще ми дойдат повече :) 

Взимаме една лента от корите, намазваме с мазнина и слагаме втора лента отгоре. Отново слагаме мазнина.
Започваме да свиваме от долу нагоре на триъгълници първо така ( снимка 2), 

                             

а след това и нагоре ето така ( снимка 3). Завиваме докрай на триъгълници, ако има част която стърчи, подвиваме кората в джобчето, което се образува. ( В оригиналната рецепта тези триъгълници се режат с ножичка на две и стават мънички, но тъй като аз бях правила малки преди време, сега реших да направя големи, които ще са още по-грабващи окото)

Намачкваме парче хартия за печене и слагаме в джоба, така че да седи отворен при печене и да може след това да напълним с крем.

                             

Редим в тавичка, с хартия за печене на дъното и пъхаме да се пекат на 160 градуса с вентилатор, докато получат златист загар.


Още горещи от фурната ги потапяме в студени сироп и ги овалваме добре, а след това изваждаме и нареждаме в поднос да с отцедят.                



След като са всички са готови и охладени, пълним с крем, а след това и с бита сметана.


Аз смесих малко бита сметана в готовия пудинг, за да го направя по-пухкав и лек, за да може самите тригуни да не тежат толкова много, тъй като все пак са крехки.


Отцедих останалата част от сиропа и го поднесох заедно с тригуните, така че да бъдат прясно сиропирани още веднаж преди консумация. 
Може да се яде с виличка или ръце, но със сигурност ще си оближете пръстите и в  двата варианта!

Това е моята изненада за сряда, а вие не оставайте по-назад....гответе е с мен и пишете отзиви за рецептите и какво друго искате да видите в блога :)

Усмихнат и ползотворен ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





понеделник, 4 февруари 2019 г.

Мързелива сарма в кексова форма / Stuffed Cabbage in a bundt pan


Как започвате новата седмица? С кафе, с настроение, с липса на такова, с много задачи или..? По-голямата част от нас не могат да се разсънят до обяд и се чудят къде отидоха почивните дни, че не ги усетихме/ В работата обикновено ни чака малко от ангажиментите, които сме отложили с надеждата,  че"от понеделник" ще ни е по-лесно да ги довършим, а идеята да се приберем и да готвим ни изморява още от сутринта.

Аз се притичам на помощ тогава, защото съм царицата на планирането,списъците и общо взето имам готови решения, бързи и вкусни рецепти за седмични менюта от тук до Великден. 
Макар тези дни времето да беше толкаво меко и приятно, че започваш да се настройваш за мартеници ( като гледам магазините от сега ни подкукоросват), всъщност има цял месец до тогава, а синоптиците предупреждават, че студеното време отново се задава. 

Предлагам ви да се подсилите с едно от най-любимите и вкусни неща за българина през зимата, а именно киселоto зеле. Шеги много се написаха около Коледа, но истината е, че аз така и не се наядоха на сармички, защото у нас винаги изчезват бързо. Сега обаче, когато е останало още някоя кисела зелка, а нямам толкова време в края на деня да си играя да ги завивам, ви предлагам една много полезна рецепта за мързелива сарма. Идеята за нея не е нито моя, нито нова и съществува от край време, макар всеки да придава свой собствен прочит. А ето го и моят:



Необходими продукти
600 г кайма ( смес)

1 глава лук
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. червен пипер
2/3 ч.ч. ориз
1 ч.ч. вода
2 скилиди чесън
няколко листа киселео зеле
олио
сол

Както виждате, нужни са ни малко продукти и една форма за кекс. Моята бе такава. Намазвам я добре с олио, за да предотвратя залапването на зелето по съда при печенето


Започвам като в тиган с олио запържвам за няколко минути нарязания на ситно лук и чесън. Най-добре да работим на по-умерена температура, за да не рискуваме да ни загори. 


След това прибавяме ориза ( почистен и измит) и запържваме за още 3-4 минути, докато стане по-прозрачен. Изсипваме всичко в подходящо съдче на страна, и в същия тиган, запържваме каймата.


Има кайма, която се раздробява по-лесно и може да я добавим направо към ориза, но има и такава, която ще ни трябва доста бъркане и натискане с вилицата, затова  е добре да го направим по отделно. 
Запържвам я в олио ( добавете малко, ако е необходимо), докато се раздроби добре и връщам отново ориза при нея. Овкусявам със соевия сос и подправките и разбъркваме добре.  Прибавям около една чаена чаша вода ( може и повече) и оставям ястието да къкри ( под капак или фолио) на тих огън, докато оризът набъбне.


Докато плънката се готви, покривам формата добре със зелеви листа. Реших да не пиша бройка, която е толкова подвеждаща. Разбира се, че зависи колко големи листа използвате, дали има много твърди части, които е добре да изрежете, за да може сармата да е по-стабилна като форма след изваждане и така нататък. 
Аз имах една малка и една средна зелка, от които късах горените листа, стараейки се да се застъпват. Листата бяха тънки и крехки и направих поне два пласта за основа, тъй като не исках да се разпокъса горния лист, ако залепне или се запече повече. Гледайте да облечете формичката и около средата, като може да стърчат листа, които след това ще ползваме да подвием всичко.

След като плънката е готова, изсипвам я във формата върху листата ето така:


Изравнявам, като притискам леко сместа, за да може след това да е стабилна и да запазва формата си след обръщане. Покривам с още няколко листа и подвивам, всички краища.
Слагам още два щриха олио и доливам водачка, така че да има около един пръст  над зелето.


Пъхам сармата да се пече за около час на 170 градуса във фурната. Покрийте с фолио, ако тръгне да се запича прекалено отгоре.


След като ястието е готово, може да го оставите да се охлади леко, а след тава го обърнете върху поднос.


Не можа да си представите уханието, което се разнася просто....


Хубавото на това ястие е, че е вкусно и студено, което го прави идеално не само за седмична вечеря, но и за идеален обяд в работата. 
Опитайте го и вие и няма за какво да ми благодарите ;) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...