сряда, 24 октомври 2018 г.

Пиле по императорски / Chinese Empress Chicken



Каквото и да си говорим, почти няма човек на света, който да не обича китайска храна. Може да не обича конкретни аспекти от нея - било то подправка, зеленчук или нещо друго, риба или нещо друго, но пак ще намери нещо от менюто, което да хапне. Било то просто нудели или ориз със зеленчуци. Аз не бих казала, че съм от големите консуматори на китайско, но като ми се дояде точно такова, не мога да го заменя с нищо. 
Така вчера ми се дояде пиле по императорски - сочни пилешки късчета, богатство на топли, но още свежи зеленчуци, хрупкави фъстъци и всичко това в ухаен, ароматен сос. Покрай предизвикателствата на Kikkoamn знаете, че се втурнах в експеримента да заместя сола със соев сос за шест месеца, та ме питайте как се чувствам в началото на март. 

С тази рецепта няма как да участвам в състезанието им, тъй като те търсят приложение на сос а в НЕ АЗИАТСКИ рецепти, но така и така съм го отворила, защо не си спретна пък такова за вечеря. аз ще гледам да съм ви полезна с всякакви рецепти,а  пък ако искате да ми се отблагодарите, може просто да ме подкрепите, като участвате в тяхната игра и отбележите моя блог като вдъхновител. Нека ви ви припомня какви са точно критериите: 


И двете стартираха на 18. 10 2018 и приключват на 14. 11. 2018 година.

Първата: (  Участието ви на този етап не е обвързано с покупка на продукта.)

1.Целта е да качите снимка и рецепта на ваше авторско или друго ястие, което НЕ Е от азиатската кухня, но съдържа соев сос. Може да е мусака, паста и ли каквото там ви хрумне. целта е да покажем най-оригиналните и адекватни нови приложения на соевия сос, за разлика от познатата азиатска кухня.

2. Ако аз съм ви вдъхновила да създадете своя рецепта или сте направили някоя от моите със соев сос, или просто съм ви вдъхновила да се включите в играта, МОЛЯ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧВАТЕ В ИГРАТА ТОЧНО С ТАЗИ ФОРМА ТУК! Така ми давате шанс да заема мястото си сред водещите блогъри в България и наистина да превърна хобито си професия! ( Скоро ще сложа и банер отстрани на блога и в страничката си, за да имате по-бърз достъп) 

3. За пълните условия на играта, начини на участие, награди и т.н, може да се информирате ТУК.

Втората: ( Свързана с покупка)

За съшия период 18. 10- 14. 11. 2018 година, ако направите покупка на соев сос KIKkoman и регистрирате касовата бележка ТУК, може да спечелите дневните и седмичните награди, както и онзи супер грил Тефал. ( Аз може да си имам соев сос, но да ви кажа, пак ще си пробвам късмета за последната награда)

Имате толкова много време да се развихрите, толкова много възможности, като аз няма да спирам да ви дама още информация и вдъхновение. Всеки , който изпрати рецепта получава автоматично електронно издание на книжката с рецепти на Kikkoman.

Ако искате да си припомните предишните ми рецепти със соев сос Kikkoman, които може да ползвате за вдъхновение и вече са по темата на играта може да ги видите тук и тук и тук и тук :) 

А ето и днешната рецепта:
250 г пилешко филе
100-200 мл пилешки бульон
1 с.л. джинджифил корен рендосан
1/2 бр. тиквичка
2 бр. моркови
2 с.л. соев сос
1 бр. суха, люта чушка 
1 бр. зелена чушка
1 глава лук
50 г сурови фъстъци
1 ч.л. нишесте
олио
сол 


В кварталния китайски ресторант пилето по императорски ми е най-любимо, затова и се спрях на него. Разбира се от сега казвам, че може да пропуснете ядки или да включите/ заместите други зеленчуци, но като цяло това и вкусът на рецептата, която обичам. Успях да я намеря тук и почти не съм я променяла. а ето и как я направих стъпка по стъпка. 

Започваме като измиваме и нарязваме пилето на кубчета. мариноваме го в соевия сос и джинджифила за 30 -минути,или докато си приготвим останалите съставки.


В дълбок тиган загряваме малко олио и запържваме фъстъците и нарязаната люта, суха чушка.
Изваждаме от олиото и оставяме на страна.

                           

След това запържваме месото в същата мазнина, като тук може да подправите с сол на вкус ( ако решите) ли още соев сос. Когато прибавяте местото, изсипете го и го разпределете равно на тигана, по възможност без да се гъчкат късчетата. Оставете го така да се пържи, докато долната част хване коричка и добие хубав цвят, едва след това разбърквайте. 


След като месото е готово и не го го изваждаме и прибавям към мазнината нарязаните на шайби зеленчуци. Аз прибавих още една блага, червена чушка и малко начупен, тънък зелен боб, който имах да доизразходвам.


Запържваме зеленчуците от всички страни, но не бива да ги препържваме, хубаво е да са леко хрупкави.


Прибавяме месото и фъстъците, разбъркваме добре и посипваме с нишестето.


Разбъркваме добре и прибавяме пилешкия бульон. Ако ползвате готов, половин кубче, ще ви е достатъчно. Образува се ароматен, плътен сос, който глазира зеленчуците и едвам се сдържаш да не почнеш да ядеш от тигана.


Предизвикателство или не, ядене си трябва всеки ден!
Аз приложение на соевия сос ще му намеря на всякъде, така че скоро ще трябва да се запася пак. Дано поне спечеля нещо от втората игра, и дано това нещо е грила на Тефал ( много ми е любим) :) 


Оставям ви с тези ароматни кадри за днес, с обещания за невероятни есенни рецепти занапред, а ако искате да ме подкрепите, знаете как да го направите - използвайки формата тук!

Усмихната седмица, читатели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели! 



понеделник, 22 октомври 2018 г.

Царевица с масло и соев сос / Corn with butter and soy sauce


Не знам дали успяхте да хванете Бирнавала този уикенд, който се излъчваше на моята страница, но дано пък да сте успяли да хванете моето участие. Беше скромно и в самото начало, но пък се забавлявах много.  Така докато не се прибрах и не видях колко уморена, рошава, подпухнала и със сенки като чичо Фестър под очите изглеждам. Но както се казва : "Магаре се снимало, магаре излезнало". Вярно, че не съм в топ форма, но ако и на вас ви минаваха ядовете и болежките ми от последната година-две през главата и вие ще изглеждате като проскубана кокошка. ( Не, че ви го пожелавам де)

Сега съм фиксирана главно върху здравето си - физическо и психическо и гледам да намирам хубавото във всяка ситуация, изоставяйки на заден план типичната за повечето дами суета. Срещата с такива шарени хора като артистите от Бирнавала беше много освежаващо, а състезанието, което им направих по ядене на люто със най-лютата чушка  в света донесе много усмивки и изцъклени очи на много от тях. Абе, наистина си беше забавно!

Същата вечер, отправяйки се към вкъщи, минавах по празните вече хладни улици, шумкащи от изсъхналите листа и изведнъж ми зауха на варена царевичка с масло от близката будка. През главата ми мина, че сигурно царевицата е една от малките такива храни, които са идеални хем за горещото лято, където пак ядем вряща царевица, но и за студените дни, където топлим ръцете си върху чашката, а  от нея се разнася невероятен аромат..

 Реших, че за вечеря ще си спретна точно една вкусна царевичка с масълце и соев сос, защото ако помните, сме в разгара на две много важни и хубави кампании, а пък аз реших да пробвам да заменя солта със соев сос за шест месеца, за да видя дали има този положителен ефект за организма, за който говорят ( Както казах, върху здравето се фокусирам сега).

Освен това може да спечелите куп хубави награди, може да подкрепите и любимия си блогър, (да се надяваме това да съм аз), с което ще подпомогнете един човек да превърне хобито си професия. Аз пък от своя страна ви обещавам, да си остана същата, дори и като стана много известна и богата :) 

А ето и набързо условията аз а игрите, за тези, които се включват сега: 
И двете стартираха на 18. 10 2018 и приключват на 14. 11. 2018 година.

Първата: (  Участието ви на този етап не е обвързано с покупка на продукта.)

1.Целта е да качите снимка и рецепта на ваше авторско или друго ястие, което НЕ Е от азиатската кухня, но съдържа соев сос. Може да е мусака, паста и ли каквото там ви хрумне. целта е да покажем най-оригиналните и адекватни нови приложения на соевия сос, за разлика от познатата азиатска кухня.

2. Ако аз съм ви вдъхновила да създадете своя рецепта или сте направили някоя от моите със соев сос, или просто съм ви вдъхновила да се включите в играта, МОЛЯ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧВАТЕ В ИГРАТА ТОЧНО С ТАЗИ ФОРМА ТУК! Така ми давате шанс да заема мястото си сред водещите блогъри в България и наистина да превърна хобито си професия! ( Скоро ще сложа и банер отстрани на блога и в страничката си, за да имате по-бърз достъп) 

3. За пълните условия на играта, начини на участие, награди и т.н, може да се информирате ТУК.


Втората: ( Свързана с покупка)

За съшия период 18. 10- 14. 11. 2018 година, ако направите покупка на соев сос KIKkoman и регистрирате касовата бележка ТУК, може да спечелите дневните и седмичните награди, както и онзи супер грил Тефал. ( Аз може да си имам соев сос, но да ви кажа, пак ще си пробвам късмета за последната награда)

Имате толкова много време да се развихрите, толкова много възможности, като аз няма да спирам да ви дама още информация и вдъхновение. Всеки , който изпрати рецепта получава автоматично електронно издание на книжката с рецепти на Kikkoman.

Ако искате да си припомните предишните ми рецепти със соев сос Kikkoman може да ги видите тук и тук и тук :) 

А сега преминавам към рецептата: 

Необходими продукти:
1 бр. консерва царевица ( 340 г)
70 г масло
1-2 с.л. олио
2 стръка копър
2 с.л. соев сос Kikkoman
пармезан

Започваме като загряваме маслото и олиото в подходящ тиган на котлона. Обичам да слагам малко олио, за да не загори маслото и да проми вкуса, тъй като тогава честно казано всичко отива по дяволите. След това прибавяме отцедената от водата царевица ( не знам дали знаете, но може да изпиете сока на царевицата, зашито и той е много полезен)

                             

Разбъркваме за няколко минути, докато течността поизври и царевицата започне да се запържва. Тогава прибавяме и соевия сос - количеството му може да е на вкус, но аз съм дала примерно количество.
След това добавяме и накълцания на ситно копър.


Сервираме още гореща, а отгоре завършваме с прясно рендосан пармезан.

 

Наистина е невероятно вкусно и ако не ви стига за вечеря, то може да бъде прекрасно предястие или гарнитура. Направите ли го днес, домашните ще искат и утре - гарантирам!
Ако е така, подкрепете ме с ваша ( или моя) рецепта ТУК.

Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

събота, 20 октомври 2018 г.

Вкусна ябълкова торта без бяла захар / Healthy oatmeal apple cake


И тази седмица ви изкушавах с какво ли не - сладко, солено, посно, тестено и пак нали не си мислехте, че ще се разминем с десерта. Дълго време си мислех какво различно да ви предложа, което хем да ви изненада, хем да е точно такова каквото търсите и искате. Реших, че след безглутеновата торта е ред на такава, но без бяла захар и с пълнозърнесто брашно и овесен ядки. Още повече, че има и рендосани ябълки и канел а- вкусът на есента. Тортата мога да впиша в графа полезни или здравословни, но най-вече вкусни. Напомня ми на нещо като ябълково тирамису, с тази разлика че в пъти по-леко като вкус. Друго предимство е, че става много бързо, което е чудесно предвид ангажиментите, които ме затрупаха. Надпреварата за вкусна рецепта със соев сос е в разгара си и аз се надявам блогъра, който да подкрепите да съм точно аз. ( Повече за това може да научите тук). 

Днес пък отново яхвам метлата и опрашвам към столицата, където ще взема участие в първото по рода си 24-часово надпиване с бира ( аз няма да се състезавам ;) )  или иначе казано онлайн шоуто Бирнавал, което ви представих вчера на моята страница във фейсбук. То ще започне този следобед и ще се излъчва директно на моята ( още ред други) фейсбук страници. Шоуто има развлекателен характер и ще ви срещне с много познати и не толкова познати лица от творческата сцена - актьори, музиканти, влогъри и блогъри, където ще говорим за това, което ни интересува, вдъхновява или просто кара да се замислим. 



Добре е тогава да започна деня с нещо вкусно и полезно като закуска - овесени ядки например. с ябълки, например :) И цедено кисело мляко. Или иначе казано с едно парче торта! Ако искате и вие да не изпитвате вина от удоволствието, опитайте тази рецепта. Намерих я в сайта на Бон Апети и я адаптирах според вкуса си. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
За блата:
1 ч.ч. овесени ядки
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 бр. яйца
50 г кафява захар
1 ч.л. сода ( може и бакпулвер)
1 щипка канела

Крем:
300 г скир /  цедено кисело мляко
300 г маскарпоне
мед на вкус
25 г тъмно какао

Още:
3 бр. ябълки
50 г кафява захар
1 ч.л канела


Започваме като измиваме, обелваме и рендосваме ябълките. Към тях прибавяме захарта и канелата и разбъркваме добре. Оставяме в хладилника, да пуснат сока си и се захващаме с блата.
За него накисваме овесените ядки в леко затопленото мляко, за да набъбнат леко.

                          

През това време разбъркваме яйцата със захарта, брашното, канелата и содата. ( Содата може да загасите с оцет, ако сте чувствителни към нея или да замените с бакпулвер)


Прибавяме млякото и разбъркваме добре. Оригиналната рецепта е само с една чаена чаша мляко, но при  мен се получи малко по-гъста смес, като за меденки. Затова ви предлагам да увеличите течността с половин ( или повече) чаени чаши мляко, за да поличите нещо като кексово тесто. 
Разпределяме сместа във форма за торта с диаметър 26 см, предварително застлана хартия за печене. Пъхаме да се пече в предварително загряна на 180 градуса за 15 минути. 

                          

 След като блата е готов, махаме хартията и го оставяме да.изстине. След това го обръщаме в същата форма с долната част нагоре и разпределяме ябълките. Техния сок,ще сиропира и навлажни блата.


В друга купа смесваме скира (цеденото кисело мляко) и маскарпонето. Още една промяна , която направих. В оригинал рецептата на Бон Апети е само с цедено кисело мляко, но забелязах, че някои читатели са имали проблем с това, че кремът се разтича. реших да го променя като използвах скир и маскарпоне, и двете на стайна температура.
Скирът е исландски продукт, който е много вкусен, богат на протеини и много ниско съдържание на мазнини. Вече се предлага и в България, а маскарпонето си го знаете. Направих един пухкав и стабилен крем, който овкусих с мед на вкус. Предлагам ви и вие да направите така.


Разпределяме отгоре крема и изравняваме добре. Оставяме тортата в хладилника за час- два, а след това поръсваме обилно с какао. 

                             

Аз добавих от себе си и малко лешникови ядки.



Според мен е удачно да има ядки към такъв десерти и то не само овесени :) Не знам колко са големи промените, които направих, но се получи много вкуса и сочна тортичка.

 


В долната си част блатът бе още  малко сухичък, но както казах, аз не бях увеличила количеството мляко. 
За тортата без бяла захар, стана просто идеална. Може да я поднесете на деца или хора с хранителен режим без угризение. Предполагам, че може да замените и маскарпонето изцяло със скир и ще стане също вкусно.



Аз ви оставям с този последен кадър и ви пожелавам сладък и приятен уикенд. 
Поотпочинете си, че какви рецепта съм ви подготвила, ще ви взема акъла! :) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...