понеделник, 8 октомври 2018 г.

Джолан по немски за Октобърфест / Oktoberfest Pork Knuckle Recipe - Schweinshaxe


Jawohl! Днес сме на немска тематика и по-точно бирено-месна! И тази година няма да пропуска да ви изкуша с някоя от рецептите, които може да опитате на прословутия Октобърфест или както е за нас българите всеки петък, след заплата. :) 
Германците могат и да пият най-много бира в света, но пък българите я ползваме за разредител за твърд алкохол, така че да не си мерим вурстчетата. 
И все пак не може да се отрече, че е по-хубаво се пие в компания, а немците знаят как да си я създадат. Цели шатри пълно с редици пиещи хора, зачервени нослета и подскачащи танци, които са такива дали заради настроението или заради това, че опашката към тоалетната е дълга, не знам. 

Ако не сте имали щастието да присъствате, ще си го представите най-добре като гарнирате всичко това  и с музика, започваща от жизнерадостния оркестър, който те кара да се чувстваш сякаш едновременно те подканва на война и те награждава с почести, че си обърнал още една чаша, до немско диско песни, които те връщат към ритмите на деветдесетте.
Абе, голяма забава си, няма две мнения по въпроса. А след толкова много бира, трябва да се мези. И то какво? Свинско, наденички, кисело зеле, бретцели, печени картофи и кнедли. 
Така и не мога да разбера дали пия повече отколкото ям или обратното, но знам, че и да започна да се участвам като бъчонка, пак ми е супер забавно. 


Тази година, уви не можах да отида на този празник, затова го поканих у дома. Купих си едно дебело джоланче, хубава немска бира, пуснах на тубата тематичната музика и се захванах с приготовлението на трапезата. 

Аз си мислех, че ще се нагостя само с джоланчето, но тръгнах ли да готвя реших да довърша картинката с бързо кисело зеле и домашни кнедли. Рецептата за зеленцето е идеална, ако ви се хапва кисело зеле, а пък има още да го чакате и ще го пусна като отделна рецепта в блога, а тази за кнедлите може да намерите за сега  тук.

Рецептата за джоланчето пък също адаптирах леко, не само заради количеството му, но исках и по-златна кожичка, която леко мацнах с разводнен медец. Но да не се бавя повече, октомври  е пред нас, седмицата също, така че да започваме.

Необходими продукти:
1 бр. свински Джолан
2 бр. карамфил на зърна
2 бр. дафинови листа
1/2 ч.л кимион на зърна
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
40 мл тъмна бира
сол и черен пипер

За гарнитура :
кисело зеле ( рецепта скоро)



Започваме като в марля слагаме дафиновия лист, кимиона и карамфила. Последното ми се изсипа малко повече от пакетчето и го оставих за снимката за да се вижда по-ясно, но после махнах излишното. Завързваме ги на вързоп.


Измиваме месото и го слагаме в дълбок съд, заедно с вързопчето подправки и нарязаните на средно лук и чесън. Овкусяваме със сол и пипер и доливаме бирата. Завършваме с вода, около две чаени чаши или да облее леко месото. ( Може да бъде и повече)
Слагаме го на котлона да заври, а след това намаляваме на тих огън и оставяме да къкри поне около час. От време на време го обръщаме от всички страни.


След като месото е повряло, изваждаме го върху дъска и правим разрези по кожата на джолана, за да получи шарка и за да се изпече по-хрупкаво. 
Изваждаме марлята с подправките и пасираме останалата част от бульона. 


В подходяща тавичка слагаме джоланччето, което отново окусяваме с сол и слагаме малко от пасираната течност на дъното. Остатъка й ползваме за да обливаме джолана по време на печенето или като основа за грейви сос - вие решете :) 
Печем джолана за още около два часа на 180 градуса покрито с  фолио, докато стане крехко и да се разпада при натиск с вилица. Аз избрах да варирам температурата от 150 градуса - за бавно печене до 180 докато беше с фолио, а накрая махнах фолиото и го допекох на 190 градуса, като го глазирах със соса и както казах - малко медена вода за още по-наситен цвят.


Аз пекох кожата докато стане хрупкава, което ми отнеме повече време от предвиденото, но затова пък стана много, много вкусно.


Бързото кисело зеле, което бях приготвила от предния ден в хладилника затоплих за кратко, а към него добавих леко задушени моркови ( как без кореноплодни в този сезон) и вкусни картофени кнедли със сини сливи. Просто перфектно!



Може лятото да е зад гърба ни, но кой каза, че не може да пътуваме..от кухнята. 


Дамен унд херен, вечерята е сервирана!

Усмихната и слънчева седмица, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Супер вкусна торта с грис и кокос / Coconut semolina cake


След като вчера ви съблазних с невероятните круши в бяло вино и шоколад, днес бях решила да ви дам почивка и да се подготвите ментално за вкусотията, която ви очаква утре. Не се стърпях обаче, тъй като както може би някои от вас знаят, кулинарната книга, която създадохме с Танчето ( Таня Донева) и София мел е на пазара.
 Никога не сме крили огромното уважение и любов към брашната на София мел, с които почти всеки българин готви. А едва ли е тайна, че ако си запален кулинар като нас, не купуваш по едно брашно от магазина, а поне по един стек :) 


Сега обаче може да се възползвате да си купите промопакет от два броя брашна, на промоционална цена от 2, 99 лв и да полуиите книжката ни като подарък. Промо пакетите може да намерите в малките и средни магазини, тъй като предполагам, че в големите ще се изкупят за ден и хората от по-малки населени места няма да могат да се сдобият с нея. 
Някои от вас вече ми писаха, че даже са успяли да си я намерят и много ме радва това, тъй като дори самата аз още не съм имала време да я потърся в града ми. Но както казах, научих новината вчера и тотално промени плановете ми, че с нищо няма да ви гощавам и черпавам днес. Но ето че пак се появи повод. Затова искам да ви предложа една от рецептите, които направих с продукти на София мел, а именно една чудесна и супер сочна торта с кокос и грис. Може би една от най-лесните и вкусни тортички, които съм правила последно време, макар да е позната в различни вариации на някои от вас.

Вкусът наподобява сладкишите Боунти, с тази разлика че е меко и сочно и не можеш да спреш да ядеш, докато не усетиш копчето на дънките ти да "целува" пъпа ти навътре.


А ето и какво ви трябва: 

За блата 24 см диаметър:
200 г брашно София Мел Класик
200 г захар
2 бр яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 бакпулвер
2 с.л. тъмно какао

За крема:
500 мл прясно мляко
6 с.л. София Мел Грис
4 с.л. захар
1/ 2 пак. суха сметана (Около 25 г) 
100 г кокосови стърготини
60 г масло

Рецептата може да видите в сайта на София мел, като натиснете тук :)

Бих искала да вметна само няколко уточнения за сухата сметана, тъй като повдигна въпроси какво точно представлява. Има сухи смеси на прах, в пакетчета по магазините, които наподобяват пудингите, но са за сметанови кремове за украса и т.н. 
В случая съм добавила половин пакетче такова, каквото имах под ръка, като беше интересна идея, която срещнах в нета. Резултатът ми хареса, макар да считам, че не е задължително и може да я пропуснете ,ако решите или просто да я замените с половин пакетче пудинг на прах, с вкус на сметана.


 Добър апетит! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 3 октомври 2018 г.

Поширани круши в бяло вино и заливка от шоколад / Wine poached pears and chocolate sauce


Много често пренебрегваме консумацията на плодове, ако не са включени в някоя пищна торта или десерт като цяло, но истината е, че ако някой ви поднесе днешната рецепта ще се биете по главата защо не сте си я приготвяли и по-рано. Поширането на круши не е новина и една от първите ми рецепти в блога е за такива, но в червено вино и доста по-коледна рецепта. Този път обаче искам да ви изненадам с вариант, който е по-есенен и лек като вкус, а на всичкото отгоре и с шоколад. 

Аз може и да не разбирам от зацепване на ангренажен ремък, но от храна разбирам и ви обещавам - тази рецепта ще ви впечатли. След поширането, крушата става още по-вкусна, а лъжичката преминава през плода като през масло. В комбинация с шоколада и ядките, десертът е всичко това, което ще вплитали и най-взискателните гости или членове на семейството, без да се налага да правите сложни рецепти или пък да се ядосвате, че сте яли нещо супер калорично. 


Избора на алкохол в рецептата оставям на вас, като е важно само да ви допада на вкус :) Но ето и какво ви трябва още: 

Необходими продукти:
3 бр. круши

300 мл бяло вино
100 мл вода
60 г захар
1 пръчка канела
1 бр. звезден анасон
няколко капки лимонов сок

За ганаша:
100 г тъмен шоколад
100 мл течна сметана
2- 3 сл. ликьор

Още:
Крокан за поръска

Започваме като слагаме водата, виното, лимона, захарта и подправките в подходящ съд на котлона. Прибавяме почистените и обелени круши - цели. 


Оставяме ги да покъкрят на тих огън ( след завирането им) във вкусния винен сироп, около 10-15 минути, а  след това оставяме да изстинат в него.

През това време може да направим ганаша, като загреем отново на котлона сметаната и към нея прибавим начупения шоколад. Разбъркваме докато получим хубав шоколадов сос към който прибавяме и ликьора. 


Сервираме сочните и ухайни круши със заливка от шоколадовия ганаш, все още течен ( ако е стегнал, загрейте леко на микровълнова/ котлон докато се разтопи отново) и поръска от крокан или просто ядки.
Да ви е сладко! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...