петък, 3 август 2018 г.

Домашен сладолед с мента и шоколад / Easy homemade mint chocolate chip ice cream


За такъв краен фен на сладоледа като мен е изненадващо, че нямам много рецепти за сладолед в блога, но затова си има и причини. Когато обичаш сладолед като мен, а това не е обикновена любов, а истинска и чиста, такава, която съществува много рядко, не се задоволяваш с всякакъв вид и вкус на това хладно изкушение. 
Ако можех и да работя като нещо подобно на сомелиер ( сладолиер, например) и само да опитвам от тях по цял ден, пак няма да ми втръсне. Ето защо и не смея много да посягам на такива рецепти, особено ако не мога да си гарантирам онзи кремообразен и нежен вкус на истински вкусния сладолед. Освен, че нямам специална машина за този тип десерти у дома, винаги ме е човъркало и усещането да похарча продукти за 10 лв, за да направя малко сладолед, който в магазина е 3 лева. Няма какво да го захаросвам - скръндзавила съм се по този повод не веднъж, пък и мързела си е казал своето. Но всичко си има своя край. Той обикновено настъпва, когато е време за нещо ново и най-вече когато се появи нещо подходящо. 


Попаднах на рецепта, която ме изненада с различния си метод на приготвяне, а пък аз го доразвих и така получих най-вкусния сладолед, който съм опитвала от известно време насам. По правило трябва да хваля всичките си рецепти, които публикувам, но наистина тази ми грабна скръндзавото и мързеливо сърчице.
Обичам ментов сладолед, обичам и страчатела, но комбинацията е просто неземна. Винаги съм смятала, че този вкус няма как да се постигне без някакви изкуствени есенции, но сега съм просто смаяна от резултата, който се получи по този толкова лесен и естествен начин. 
В комбинация с малките парченца шоколад, този сладолед е всичко, което искам от живота в този момент. 

За мой "ужас" майка ми намина вчера и го опита, при което заяви, че днес ще изпратят кола от работата за да го вземе. Разбирате ли колко е вкусен? Толкова, че направо ми го "отвличат", без да мога да кажа нищо по въпроса. Но не мога да се оплача - ако има как сладоледеното щастие да зарадва повече хора днес, със радост ще го споделя, а пък аз вече се захванах и си правя втора порция, като ще видя дали няма да експериментирам и с някой друг вкус. :) 
Но ето и самата рецепта :

 Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. течна сметана за разбиване
1 ч.ч. захар
2 с.л. царевично нишесте
6 стръка мента
60 г тъмен шоколад


Започваме като в касерола смесваме захарта и нишестето. Аз сложих малко по-малко захар, може би около 2/3 ч.ч, тъй като ми се видя много, пък и имах да доизразходвам една чаша подсладена сметана.


Прибавяме млякото и едната чаша сметана. Разбъркваме добре и слагаме на котлона. Бъркаме с телена бъркалка, докато сместа тръгне да завира и да се сгъстява. Не е нужно да е много енергично, но да е постоянно, за да не залепне за дъното част от крема. ( И внимавайте да не загори, тъй като ще промени вкуса си) 

                          

Готовият крем е гъст, но не прекалено. Изсипваме го в купа, а под нея поставяме  друга, в която сме сложили лед, за да подсилим охлаждането на сместа. Пъхаме измитите и подсушени клонки мента, които ще пуснат от аромата си в топлия крем. Оставете ги около пет минути, но имайте предвид, че колкото повече стоят, толкова по-силен ще става и ароматът, затова не прекалявайте. 
След като кремът леко се охлади, го поставяме в хладилника да изстине напълно.


След това разбиваме останалата ни чаена чаша сметана ( тази бе неподсладена при мен) на твърд сняг. (Аз добавих малко зелена хранителна боя, в името естетиката на снимките, но не е задължително да го правите ) 
 Започваме да добавяме малко по малко от студения крем, докато получим еднородна смес. 
Изсипваме в подходящ съд и прибираме във фризера. От тук насетне следва разбъркване на сместа на ръка първо след около час, а след това на по-често, тъй като започва да се кристализира по-бързо.

                            

Когато сладоледът тръгва да се сгъстява и охлажда, разтопяваме шоколада в микровълнова или водна баня и го изсипваме по време на едно от разбъркванията, като е добре да е на по-малки нишки. Разбърквайки шоколада веднага се втвърдява от студа и стават малки парченца.

                            

Разбърквайте сладоледа колкото пъти решите преди да го оставите за постоянно в камерата, но накрая е хубаво да го оставите да се отпусне малко на стайна температура преди да сервирате.


Това мисля, че е първата рецепта от много време, която пускам, в която снимките са направени буквално минути преди самата публикация, но всеки момент чакам "крадците на сладолед" да ми го вземат :) 


Влюбих се в тази рецепта не само като вкус, но и като метод, а и няма включени яйца, което също ще е плюс за някои. Сигурна съм, че ще може да се приготви и във веган вариант, с ядково мляко и кокосова сметана например. 


Знам, че бях обещала рецепта за сладолед от много време на някои от вас, на други рецепта с мента, на трети - просто по-леки летни десерти...и както винаги, кажа ли нещо, правя го!
За мен е огромно удоволствие да съм полезна на моите читатели! 

Усмихнати почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 1 август 2018 г.

Летен зеленчуков гювеч ( постно / веган) / Summer vegan hotchpotch (gyuvech)


Не едно или две ястия мама готви чудесно, но колкото и да се дърпам да ги правя и аз, защото все не мога да издокарам баш маминия вкус, все по-често се хващам да посягам на "култовите" й рецепти. Една от тях е за този вкусен зеленчуков гювеч. Вярно, тя по-често си ми слага и месце, но тъй като започнаха постите, пък и ви обещах по-леки и летни ястия, си го приготвих постно ( веган). 
Хубавото на гювеча е, че сигурно няма по-лесно за приготвяне ястие - всичко се сипва в едно и направо със фурната. може да сложите опреден зеленчук повечко или по-малко, в зависимост какво има да "харчите" или просто въпрос на вкус. 

Основната съставка за мен винаги ще са зелен боб и картофи, а останалите зеленчуци в повечето случаи ще се преобразуват в някакво подобие на плътен, ароматен сос, който ще сплотява цялата консистенция. Но както казах, какво ще сложите - зависи от вас. 

Не пропускайте обаче да сложите бамя. Аз самата така и не го разбирах този зеленчук допреди време. Беше като нещо изпуснато от извънземните на тази земя. Леко мъхест зеленчук, с нишки, неусетно люто, с някаква странна геометрична форма - що за проклятие. 

Откакто се запалих по готвенето обаче, точно пренебрегваните от мен с години плодове и зеленчуци стават мишена номер едно за експериментиране и откриване на нови и неподозирани вкусове.


Какви красоти има около нас, само ако успеем да отделим време да разгледаме света подобаващо?!
Как може да ти е скучно, ако допри за миг си дадеш сметка колко неща може да си приготвиш в кухнята и да сътвориш нещо със собствените си ръце от нищото?!
Вдъхнових ли ви вече? Ако не, надявам се следващите снимки да го направят или поне да ви дадат идейка за следващото седмично ястие. 


Не знам дали има и други хора като мен, но аз обичам да ям гювеча дори студено, от хладилника през лятото. Такава наслада и прохлада. Нещо като питателна картофена салата. Но стига съм ви сгювечосвала, да се захващаме за работа.
Необходими продукти:
400 г зелен боб
4 бр. картофи
1 глава лук
1 шепа бамя
1 бр. домат
1 бр. тиквичка
1 бр. патладжан
1 бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
1/2 морков
1/2- 1/3 ч.ч. домати от шише
олио/ сол
магданоз

Продуктите са малко на око, тъй като както казах по-горе, количеството им зависи от вас. 
Започваме като сваряваме боба, а през това време нарязваме всички зеленчуци на средни по големина кубчета.

 

В тиган с олио запържваме първо лука, а след това и картофите за кратко. По принцип може да пропуснете тази стъпка, но мама го прави така и честно казано, по-вкусни си стават картофите по този начин.


Изваждаме запържените лук и картофи в подходящ съд за печене ( тава, глинен гювеч) и слагаме още малко олио на дъното. В него изпиваме и варения боб и останалите зеленчуци. Аз ползвах бамя и патладжан от буркани, които исках да доизразходвам от домашната зимнина, но вие може да добавите пресни. 
Разбъркваме всичко, като овкусяваме със сол. Добавяме и доматения сок ( или пюре) като също оставам този избор на вас. Някои хора не обичат доминиращ доматен вкус и може да използвате съвсем малко или просто само пресни домати.


 Доливаме малко водичка, колкото да облее зеленчука съвсем леко. Може да сложите и някакви подправки по желание, но аз оставям изобилието на зарзават да си свърши работа по отношение на аромата. Не искам да го туширам с някакви агресивни подправки, а и те могат да се добавят в последствие на всекиго според вкуса.


Пъхаме ястието да се пече ( под капак или задушено с фолио) на силна фурна докато заври, а след това намаляме фурната 170 градуса и оставяме да къкри до готовност. Накрая може да махнете капка, за да се запече малко отгоре.


Поръсваме с накълцан свеж магданоз, както почти всяка лятна манджа подобава.


Да се изгориш с горещ картоф не е най-добрия начин да започнеш деня, но пък не е и най-лошия в случая. Толкова вкусно не трае да чакам да изстива ;) 


Опитайте го и вие, а аз се захващам със следващата вкусотия, с която ще ви изненадам. 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 30 юли 2018 г.

Кюфтета с картофи на сач / Meatballs and potatoes in clay pot sach


Вадете сачаааа! Който няма, да ходи да купи! Запретнала съм ръкави и смятам да се развихря с този сач малко. Стига съм си го чувала за правнуците, време е да му избърша прахта и да го подготвя за голямо, лятно готвене, в меса, зеленчуци, а защо не и десерти.

Има нещо много уютно  в този глинен съд, не мислите ли? Направо все едно те пренася в приказка и точно там се озовах след като опитах днешното ястие.
 Ще кажете - то какво, картофи и кюфтета кой не е ял, но истината е, че си е друго. Обзалагам се, че ако имате гости и го турите ей туй на масата, няма да забравят скоро този госталък. 
Гарнирайте го с люта чушчица, блага ракийка и навън ако ще не да вали, не да дърми, ами сто сезона да се сменят., хич няма да ви пука.


Страшно ми допадна тази идейка, като вие може да си я направите и в тава, ако нямате сач. Но ако и вие като мен имате такъв, не пропускайте тази възможност да си похапнете това ястие приготвено в него. Не само, че кюфтенцата ще останат топли дълго след това на загрятата глина, но пък си има и едно типично очарование на ястията приготвени по този начин.


За първи път ги приготвих и с такава заливка и обезателно ще повторя. И да не ви заблуждава, че е сложно за приготвяне или пък отнема време. Стана доста бързо и точно така се изяде. 
Но няма да ви отнемам повече време, дайте да ви покажа как се прави!


Необходими продукти:
500 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филийки хляб
1 бр. яйце
2 с.л. брашно
6 бр. картофи
сол / черен пипер
магданоз
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. лютеница
олио

Започваме като си сваряваме картофите предварително. Аз ги варя цели, с кожата и ги беля след това. В случая си сварих малко повече - ей така, да има ;) 


През това време в купа слагаме каймата, яйцето, накълцаните на ситно в блендер лук, чесън и магданоз, подправки на вкус ( вие може да сложите и други) и средата на две по-малки филийки хляб. Може да замените последните и с шепа галета.
Омесваме всичко хубаво на ръка и оставяме да престой каймата в хладилника докато станат картофите.


Когато картофите са почти готови, намазваме сача добре с олио и го пускаме във фурната първо да се затопли на 50 градуса, а след това постепенно увеличаваме.
Разделяме каймата на равни части - при мен 12 на брой и оформяме кюфтетата. Овалваме всяко от тях в брашното.
Редим кюфтенцата по края, а обелените картофи слагаме в средата.
( подправете картофките с малка нишка олио и щипка сол, ако желаете)


Пъхаме сача да се пече на 180 градуса, като след като ястието тръгне да се запича отгоре слагаме заливката.
Тя от смесеното кисело мляко с лютеницата, заедно с малко водичка. (Аз я направих на около, но някъде около 100 мл. )
Излизаме я отгоре и продължаваме с печенето.


След около половин час ястието е готово и го поръсваме с ситно накълцан магданоз. 


Уханието е неустоимо, признавам си! Това е ястието, което ме накара да не прибирам глинения съд отново в шкафа, а да взема да потърся и още интересни варианти за гозби в него.


Ако идеята ви допада, останете на линия, защото рецептите тук не спират :) 
Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...