петък, 5 май 2017 г.

Толумби / Tulumba


Докато агнешкото е тема номер едно преди Гергьовден, то аз реших да си заложа на десертите. Не, че пропускаме да си хапнем от него от време на време, но някакси винаги си мисля, че хората са се спрели на своята любима рецепта за агнешко така или иначе ден преди събитието. Моята задача ще да е да ви предложа десерт, и въпреки, че често това е торта, днес ще ви предложа нещо много по-подходящо - Толумбички.


Защо ли? Ами както се казва " На имен ден не се кани, затова е хубаво, който и да ви се изтресе на вратата, все да има десерт и за него. А това е такъв, че излизат повече бройки, траен е и малко известна тайна е, че върви с бира. :) 
Бира и толумбичка е класика и напитката идеално балансира сладостта на сиропирания десерт. Аз ще ви предложа една базова рецепта, която намирам за изключително успешна сама по себе си, като успях да си извадя и аз една-две бележки, които смятам, че ще са ви полезни.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта, която си харесах от тук:
За тестото:
5 яйца ( или 4 по-големи) 
400 мл вода
250 г брашно
100 мл олио
2 ч.л. захар
щипка сол

За сиропа:
1 кг захар
600 мл вода
няколко капки лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започвам с приготвянето на тестото. Правим най-лесното според мен тесто на света - пареното тесто :) Може би го помните от рецептата за еклери, като тук използваме олио в самото тесто. Слагаме водата, мазнината, солта и захарта на котлона и кипваме. Когато тръгне да завира изсипваме наведнъж пресятото брашно, и започваме да бъркаме енергично с дървена лъжица.

                          

Махаме от огъня и бъркаме докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Оставям тестото да се охлади леко и на ръка или с миксер започваме да интегрираме едно по едно яйцата в сместа. Получаваме лъскаво и леко течно тесто.  

                       

Прехвърляме го в пош с голям накрайник тип затворена звезда. ( не знам защо не го снимах, но от линка на първо източника може да се ориентирате или просто по снимките по-долу) 
В по-голям тиган изсипвам щедро количество олио, като шприцовам толумбичките първо в незагрято олио, а чак след това увеличавам температурата до степен на пържене. Правим така, тъй като ако мазнината е твърде гореща, толумбичката ще бухне изведнъж и ще стане безформена.


Всеки котлон е различен като сила, затова е добре да прецените коя температура е най-добра за пържене при вас. Моята беше едно над средното. Хубаво е да има повече мазнина, за да не залепват толумбите по дъното. Пържим до златисто и обръщаме. Според мен обаче толумбичките е добре да се пържат по-скоро до кафяво, тъй като след сиропирането изсветляват малко, така, че може да си позволим повече пържене (  Въпрос на вкус ) .

                         

След като първата партида е готова, дърпаме тигана от котлона, оставям мазнината леко да се охлади и шприцоваме следващата доза. Според мене  добре да се направи в по-голям тиган, тъй като побира повече толумбички и ще направите тази процедура по-малко пъти.
Готовите толумбички прехвърлям в тавичка. Те са твърди и хрупкави и готови да бъдат залети със захарния сироп.



Сиропа е добре да приготвите предварително, може и ден по-рано, например вечер преди лягане, за да е напълно охладен на сутринта.
За целта слагаме захарта и водата да кипнат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме течността да поври 10 -12 минути. Прибавяме няколко капки лимонов сок ( на вкус) или резенчета лимон и оставям е да се охлади. Сиропът трябва да е по-тежък и лепкав.



Заливам с него толумбичките, като леко ги обръщам, един два пъти, з ада могат да попият от всички страни.



За тези от вас, които не обичат толкова сладките десерти, намалете количеството захар, направете го по-течен и с повече лимонов вкус. Имам познати, които обичат този вид толумбички, тъй като са им по-свежи и винаги ме питат дали има от лимоновите толумби :) 
Ние сме се уредили с десерт за идните дни, а ако ви допада идеята, не отлагайте- почивни дни има пред нас, а продуктите ги има във всеки дом.
Опитайте! :) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 3 май 2017 г.

Бързи бухти с лъжичка / Fried dough balls


Ето, че дойде време за една дългоочаквана рецепта. Не знам колко от вас я очакват все още, но знам, че съм я обещала. Знаете, че от време на време пускам запитване до вас на страничката на блога тук, за да разбера кои рецепти искате да видите в блога скоро. Една от пожеланите от вас бе за бързи бухтички за закуска, за които не се прави тесто за втасване, а директно се се слагат с лъжичка. Е, няма как да сбъркам с бабина рецепта тогава, затова ви представям рецептата на баба Вана, баба Филе и въобще всяка втора баба с още по-чудато име :) 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



И така преминавам към рецептата за тези вкусни пухкавелки.

Необходими продукти:
3 бр. яйца
2 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 кофичка кисело мляко 400г
1 ч.л. сода 
( по желание сирене или захар)


Бухтичките наистина с а много лени за правене. В купа слагаме и леко разбиваме яйцата. След това си прибавяме брашното и предварително смесеното кисело мляко и содата. Последното ще шупне и ще почне да увеличава обема си, което прави и бухтичките толкова пухкави. 
Може да смените содата и бакпулвер - пробвала съм и се получава, но със сода са си тези като на баба :) 


Разбърквам цялата смес и слагам на котлона касерола с олио. Количеството на мазнината трябва да е повече, за да плуват бухтичките и да не стигат дъното.
Обичам да разделям сместа на две части, като към едната добавям натрошено сирене ( на вкус).

                    

След като мазнината загрее, слагам в нея лъжичка по лъжичка от бухтите и оставям да се запържат до златисто.


Готовите бухтички отцеждам за кратко върху кухненска хартия, като 


овалвам тези без сирене, след това в купичка с кристална захар.


За любителите на сладката закуска тези ще бъдат просто пухкави бомбички от вкус и аромат. 


Аз обаче си падам по соленкото на закуска и половината бяха със сочна плънка от сирене, идеални за киселото мляко в купичката :) 
И така, добре че остана някои и друг бухтичка, та да имам за обяд. Аз отивам да ги нападна отново, а на вас - усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 1 май 2017 г.

Торта "Естерхази" / Esterhazy Torte



Някак логично е в деня на труда да се почива, нали така?  Почти като да започнеш първия ден от диетата с торта, но след като днешния ден поддържа тази логика, коя съм аз да й се противопоставям. Та това са някакви вселенски закони, може би днес калориите не се броят?! 


Ето защо ви предлагам да използвате дългия уикенд, който така и така е към края си и да си спретнете една невероятна торта, която да ви чака у дома в края на предстоящите работни дни.

Торта "Естерхази" е класика и винаги участник в листата на световноизвестните торти, така че цяло чудо си е, човек да не я опита поне веднъж-дваж в живота си. 

И тази вкусотия носи началото си от Австро-унгарската империя, където явно бая са се облажвали предвид сладкарската им история. Кръстена е на принц Пол Трети Естерхази де Галанта ( последния да затвори вратата), с цел подмазване най-вероятно, така както направиха и вафли Бойко у нас.
Унгарските сладкари обаче създали една невероятна кулинарна магия, която представлява тънки, бадемови платки, обвити в нежен маслен крем, подправен с вкус на коняк или ванилия, залети с бяла глазура и щрихи тъмен шоколад.


При мен всичко се получи идеално с изключени на последното, но аз ще ви обясня защо сгафих и вие няма  да имате този проблем :)
Затова пък вкусът й беше точно такъв какъвто си го представях в описанието - богат, плътен, но същевременно нежен и фин.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Това не е рецепта, която ще направите за 40 минути, но поводи пред нас колкото щеш, а и допълнителни почивни дни, така че нямате оправдание . Ако ви се иска да опитате тази вкусотия, сега е моментът. Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блатовете:
8 белтъка
200 мл млени бадеми / орехи
170 г захар

За крема:
8 жълтъка
250 мл прясно мляко
150 г пудр захар
250 г масло
50 г брашно / нишесте
10 г ванилова захар

За глазурата:
1 белтък
200 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
40 г тъмен шоколад

Разделяме жълтъци от белтъци в две отделни, сухи купи. Разбивам белтъците със захарта на сняг. Прибавям смлените на ситно бадеми ( или орехи). По принцип тортата се прави с бадеми, но на много места в Унгария може да я опитате към днешно време приготвен а орехи. Ако ползвам бадеми ги запичам за кратко на сух тиган. 
Прибавям две трети от млените ядки към белтъчената смес и разбърквам внимателно, така че да я оставя колкото може по-въздушна.

            

След това с помощта на лъжица, разпределям сместа върху седем предварително изрязани / очертани кръга от хартия за печене с размери 26 см в диаметър. Най-добре да правим това с блатовете един по един, за да не ни спада много сместа. ( максимум по два във фурната)
Поръсвам отгоре леко с останалите ядки, тъй като така смятам, че стават още по-вкусни :)



Печем всеки блат за около 7 минути на 200 градуса. Оставяме да се охладят напълно платките. Тогава се и отлепват по-лесно от хартията.
Докато пека блатовете, правих и крема, защото явно реших, че имам още 2-3 чифта ръце, но се справих. ( Макар, че беше вечер, бях пила кафе, поспах до по-късно този ден и кипях от енергия)
В купа разбъркваме жълтъците със захарта и ванилията. Прибавяме и бавно от брашното.

            

След това и свареното мляко а тънка струйка, като разбърквам енергично. Връщаме цялата смес на огъня, като разбъркваме докато кремът се сгъсти. 


След като кремът се сгъсти, дърпаме от огъня и оставяме да се охлади леко. Прибавяме маслото като мързеливият начин е да го прибавим на бучки към все още топлия крем и го оставим да се разтвори в него, разбърквайки с телена бъркалка. 
Другият вариант е да разбием маслото на крем с миксера и да почнем да прибавяме бавно по бавно от жълтъчения крем.
Който и вариант да изберете, все ще получите вкусен крем :) 

                   

Сглобяваме тортата като разпределяме крема между готовите, охладени бадемови платки и оставяме в хладилника да стегне. ( При мен това беше за през нощта, но и няколко часа ще са достатъчни) 


На сутринта направих заливката, която представлява най-обикновен айсинг. За целта разбиваме белтъка с пудрата захар и лимоновия сок на бял крем. През това време разтопих в микровълновата шоколада.



Следващата стъпка е да излеем айсинга, а отгоре да направим спирала от тъмния шоколад. След това с помощта на клечка за зъби правим шарките от вътре навън и обратно, така е да се образува шарка като на паяжина. 



Тъй като аз сгафих се ошашках и не успях да снимам метода, но потърсих полезно за вас клипче в тубата и мисля, че това ще ви свърши работа за шарката - тук.
Грешката ми беше, че подцених температурата на белтъка и си мислех, че за малкото време извън хладилника се е затоплил, но Не. 
Веднага щом изсипах шоколада върху айсинга, той почти мигновено стегна и направата на шарката беше доста трудно след това. Опитах се да замажа положението с няколко допълнителни щрихи, но следващия път ще си знам :) 




И така..пътят към щастието е да приемем това, което не можем да променим, затова реших, че вкусът на тортата ще компенсира малко нескопосоната й визия, пък й направих допълнителна украса, която също й придаде индивидуалност. 
Пък и като всяко хубаво или не чак толкова хубаво кулинарно творение и това го очаква само една съдба ...и то е да бъде хапнато.
Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...