вторник, 8 ноември 2016 г.

Пиле "Жулиен" / "Julien Chicken" with cream, cheese and mushrooms


Едва ли има традиционен ресторант в България, който да не предлага вариация на това вкусно ястие и не са много хората, които да не се тотално влюбени в него. Защо ли? Ами комбинацията на крехко, сочно пилешко месо, окъпано в богат кремообразен сос от сметана и топено сирене, гарнирано с ароматни гъбки и хрупкави кисели краставички е неустоима не само на думи!


Забелязвам, че това е от ястията, които хората често поръчват за "споделяне", като голямата чиния седи в центъра на масата, от нея се вдига ароматна пара, а няколко вилички нетърпеливо посягат към парченцата месо, като преминават през мрежичка от разтопен кашкавал! 
Каква поезия само! 


Може да се каже,че такива кремообразни ястия са трудни за заснемане в апетитен вариант, но трябва да имаш пълна липса на въображение да не може да погледнеш през вида на ястието и да не си представиш за какъв неописуем вкус иде реч. 
И тъй като ястието е не само идеално за споделяне, но става бързо и е таман за сезона, го прави чудесно предложение за седмичната ви вечеря. А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1бр. пилешки гърди ( пеперуда)
100 г топено сирене с шунка / гъби
1 1/2 ч.ч. сметана за готвене
1 шепа дребни гъби печурки
3-4 кисели краставички
100 г кашкавал
черен пипер/ сол
магданоз за поръсване
олио

Нарязваме пилешкото месо на тънки ивици ( жулиени) или кубчета. Въпреки името на ястието, аз лично предпочитам месото да е на кубчета.


В тиган слагам малко мазнина и запържвам месото от всички страни до златисто. Посолявам с шипка-две. Изваждам в чиния и оставям на страна.

                         

В същия тиган, слагам още малко олио и запържвам гъбите. Обичам да използвам дребни гъби, като ги разполовявам само на половина или четвъртини. Подправям със сол.


След като гъбите се запържат до светло кафяво, прибавям месото и доливам течната сметана.


Веднага след това прибавям и топеното сирене, като обичам да ползвам натурално или такова овкусено с шунка или гъби, ако не съм имала такива за рецептата. Разбърквам за да може хубаво да се разтвори в сметаната, като намалям температурата на котлона на средна. Ако сосът се сгъсти прекалено, добавете малко топла вода. 


След като ястието покъкри няколко минути, прибавям нарязаните на средни по големина парченца кисели краставички.


Подправям богато с млян черен пипер и сервирам ястието в чиния, поръсено с рендосан кашкавал и пресен магданоз.


Не само, че горещината на соса разтопява кашкавала и прави хапването на само една хапка, почти невъзможно, но то лакомията също е сила, която не бива да се подценява. Навън е хладно, дъждовно и мрачно, но аз съм се подсигурила за деня- отварям винцето и сядам на масата...препоръчвам ви да направите същото
Добър апетит, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


петък, 4 ноември 2016 г.

Мексиканско брауни / Mexican brownie


Днешната рецепта е от онези бързи рецепти, към които прибягваме, щом ни налегне захарната треска. Не знам как е при вас, но удари ли ме тази "страшна болест", гладът ми е насочен само към домашно приготвени сладкиш и няма готов десерт от магазина, който да задоволи нуждата ми от току-що изпечен сладкиш и уханието, което се разнася след него. 
Една две хапки от сочната, гореща шоколадова сладост и ето, че отново мога да спя спокойно! 
Днес ще приготвим мексикански браунита, като тази рецепта е и идеална за начинаещи, тъй като е много лесна и може да избегнем дори използването на миксер.
Ключова роля тук играе добавянето на щипка кайенски пипер  Kotanyi към шоколадовата смес, което не бива да притеснява по-консервативните вкусово от вас.
Комбинацията на канела и пикантно е класическа и придава на десерта такава топлина, която да сгрее душата в тези студени есенни дни. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
170 гр масло
110 г черен шоколад
2 ч.ч, захар
1 ч.ч. брашно
3 яйца
1 1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. кайенски пипер  Kotany
1 ванилия


Загряваме фурната на 180 градуса. 
През това време в подходящ съд разтопяваме на микровълнова фурна ( или водна баня) маслото и шоколада. Аз се оказах у дома само с млечен шоколад, но ви гарантирам по-добър вкус с черен шоколад.

                     

Към топлата шоколадова смес, започваме да прибавяме постепенно от захарта и едно по едно от яйцата. Разбърквам всичко на ръка или миксер.


Накрая прибавяме брашното

и подправките.


Разбъркваме всичко, докато получим хубава еднородна смес и изсипваме в тавичка ( намаслена и набрашнена или с хартия за печене)  с приблизителни размери около 20x30 см  и печем за около 35 минути. Важното е да не препичаме сместа, за да може да остане сочна.


Готовия сладкиш "нашарвам" с малко шоколадов ганаш и поръска от още малко лют пипер.
Всяка хапка сгрява гърлото, а уханието на канела и шоколад, което се носи у дома, направо ме кара да забравям за настинката, която ме мъчи от няколко дни!
Опитайте и вие! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Пикантни пилешки крилца на фурна / Spiced Baked Chicken Wings


Още щом разбрах за конкурса за рецепта с червен пипер на Kotanyi, знаех, че ще се включа и то Big time. Не само защото наградата е повече от чудесна, но и аз съм голям любител на подправките, особено на всичко лютичко. Ето защо, нямах търпение да споделя една любима рецепта за пикантни пилешки крилца на фурна, в комбинация с този невероятен ароматен сос от червен пипер.



Това са едни от най-бързо заснетите снимки, тъй като уханието на всичко сложено на масата просто ме накара да си облизвам пръстите през пет секунди, докато накрая си казах : "Стига снимки, време е за хапване!"


И вие може да се включите в конкурса, а пък дотогава съм ви подготвила няколко лесни и вкусни рецепти с червен пипер, който не забравяйте, е много полезен, особено сега, в сезона на настинките. Но без повече да се бавим, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
1/2 ч.ч. брашно ( плюс 1 1/2 с.л равни с брашно)
4 ч.л червен пипер ( сладък)  Kotanyi
1 /2 ч.л. кайенски пипер  Kotanyi
1 с.л. черен пипер
2 с.л. масло
4 скилидки чесън
3/4 ч.ч. вода
сол на вкус

Започваме като измиваме крилцата. В плик слагаме половината чаша брашно, черния пипер, две чаени лъжички от сладкия пипер и около чаена лъжичка сол.


Разбъркваме хубаво сместа и слагаме по три-четири крилца в блика, затваряме и раздрусаме така, че хубаво да полепне от брашното навсякъде. Процедираме така и с останалите крилца.


Нареждаме върху подходящ съд и ги прибираме в хладилника, непокрити за около половин час.

Пускаме фурната да загрее на 180 градуса с обдухване. Нареждаме крилцата върху хартия за печене. Печем ги отново около половин час, като ги обръщаме от време на време за да се изпекат добре и от двете страни.


През това време се захващаме със соса: В касерола разтопявам маслото, прибавям брашното, останалия червен пипер, кайенски пипер и кълцан чесън, Запържвам всичко на средна степен на котлона, докато заухае неустоимо. 


След това прибавям водата, която може да замените с лют сос, доматен сок и кетчуп. Аз използвах вода, но добавих и ч.л сладко от кайсии, тъй като исках да има една идея типичната за тези сосове сладост. Не съм сигурна, че ще е по-вкуса на всеки, затова съм го пропуснала в описанието, но според мен балансира идеално вкусовете. Също така, може да добавите повече лют пипер, ако обичате наистина пикантни крилца.


Може да оваляте крилцата в готовия сос или да ги залеете леко като мен, тъй като се запазва по-хрупкава кожичката на крилцата:


Останалата част от соса сипвам в купичка за топене на всяка хрупкава и неустоимо вкусна част от месото.


Ако отдаван не сте се гощавали с крилца и още не сте измислили днешната вечеря, не мислете повече.
Стават бързо, лесно и вкусно!
Добър апетит, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...