четвъртък, 21 април 2016 г.

Кашкавалени мъфини с изненада / Spinach and quail eggs cheese muffins



Майка ми е именичка тази седмица и иска - не иска, както стара българска традиция повелява (на имен ден не се кани) - ще посреща гости. Помоли ме да й предложа (а бе, помоли ме да отида и да го сготвя, ама аз се направих на разсеяна) някое вкусно и бързо предястие, което да сервира на гостите. Веднага се сетих за любимия на всички любители на сирена и кашкавали - кашкавал на фурна, но този път реших да го завъртя по-така.



От Герма бяха така любезни да ми изпратят една кошница с техни продукти преди дни и аз реших, че това ще е идеалната рецепта да ги оползотворя, пък и да поекспериментирам малко. В тази рецепта се използват почти всичките им изпратени от тях продукти, което пък за мен е плюс, тъй като, като един истински дегустатор, искам да опитвам нови неща и да си давам мнението. 


Продуктите им не ме разочароваха нито с качество (то се вижда), нито с вкус (за това ще трябва да ми се доверите, докато не ги опитате сами :)

Най-интересната част за мен от кошницата бяха пъдпъдъчените яйца, с които съм готвила много малко пъти. Знам обаче, че те са много богати на различни витамини, желязо, магнезии и др, като са полезни за лечение на анемия, диабет и гастрит. Полезните им качества не спират до тук, но бяха достатъчни да ме убедят, че трябва да ги включа задължително в предястието. 


Така се роди идеята за тези симпатични мини-тортички от запечен кашкавал с изненада. В някои от тях скрих обвито в спанак сварено пъдпъдъчено яйце, а в други малък чери домат.


Гарнирах ги с крем от крема сирене и бита сметана и мога да ви кажа, че се получи нещо наистина невероятно вкусно. 

Но ето и рецептата:
200 г кашкавал Герма
200 г краве сирене Герма
65 г масло Герма
4 бр яйца
6 бр. пъдпъдъчени яйца Герма
5 бр. чери домати
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. спанак
черен пипер
галета

За украса:
1 ч.ч. сметана за разбиване
100 г крема сирене
(подправки по желание)

1 ч.ч. = 200 мл


Тъй като в нета има много и различни рецепти за кашкавал на фурна, не съм сигурна кой е първоизточникът й. Пропорциите са почти навсякъде еднакви, като може да използвате само кашкавал или различно съотношение на кашкавал и сирене. Може да ползвате както прясно, така и кисело мляко,  както и различно количество брашно.  Ето аз как направих моята смес.

Рендосах кашкавала и сиренето в купа, а в друга купа разбих яйцата с две трети от брашното. Другата част сложих при кашкавала и сиренето, така че да им попречи да се слепят на голяма топка. После смесих двете купи и прибавих прясно мляко на око, както и леко разтопеното около 50 г масло. Подправям с черен пипер и заделям на страна.


Пускам фурната да загрява на 180 градуса и си подготвям тавичката, в която ще пека. При мен форма за мъфини, като намаслявам и поръсвам с галета. разпределям сместа по формичките, като при мен излязоха 11 бройки. 
В центъра на всяко поставям оваляно в брашно чери доматче или обвито в спанак пъдпъдъчено яйце.
Второто напрaвих като предварително сварените и обелени яйчица обвих в накълцан на ситно спанак. Използвaх замразен, тъй като имах вече във фризера - след като го размразих и изстисках от течност, го задуших за няколко секунди в една чаена лъжица от маслото. След това остaвих да се охлади и обвих яйцата. Сложих в хладилника съвсем за кратко, така че маслото дa стегне и да се задържи "обвивката"

                       

Пекох "кашкавалките" около 25 минути, до получаването на златист цвят (и невъобразимо изкушаващо ухание :))


След това украсих с разбита сметана, в смес със солено крема сирене. Може да подправите с някакви други подправки по желание. декорираме с магданоз, чери домати, още сварени яйца, маслини или други вкусни и пъстри идейки :)


Надявам се предложението ми да ви допада, а с наближаващите празници със сигурност ще имате повод да ги поднесете и на трапезата. И преди да ви пожелая чудесен и усмихнат четвъртък, от сега ви подсказвам, че утре ще ви представя една невероятна, изкусителна и тематична за Великден торта, която ще ви накара да се влюбите...така че не бързайте с диетите все още :) 
До утре, приятели!:) 

***

 П.П. Гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


сряда, 20 април 2016 г.

Питки розички с крем и шоколад / Sweet bread rolls with cream and chocolate


Предупреждават ни за силни ветрове тези дни, а аз им вярвам, защото още тази вечер се събудих от шума, който се носеше навън. С леко притеснение станах да проверя дали няма да литне нещо от терасата. Всичко си бе на мястото, но навесът на спирката под нас се тресеше доста силно и когато минути по-късно чух силен трясък си помислих, че е заминал някой от панелите. Е, оказа се доволно почерпен гражданин, който бе изпитал затруднения с разминаването й, като възмутено извика : "Глей къде вървиш, бе" . Почти съм убедена, че не се самонахокваше, но пък макар и в просъница и доста късно вечерта, тази случка успя да ме усмихне. Голяма работа сме ние хората!
И така, решавайки вместо да се притеснявам и ядосвам на дреболии, сметнах, че е най-добре да задържа веселия поглед над живота, като си представя рецепта, която ще ви държи и вас,  на място, за да не ви отвее вятъра тези дни. :)


Ако сте на диета, сигурно ще искате да я подминете, но пък можете да си я запишете за по-нататък или просто да решите да се поглезите с нещо наистина, ама наистина вкусно. 


Предлагам ви тези вкусни хлебчета с крем и малки шоколадови капки, които ще ви разтопят душата. Правят се много лесно, а са идеална закуска, втора (хобитска) закуска, следобедна закуска и въобще всяко друго ястие, в което може да ги вмъкнете.  


А ето и самата рецепта:
За тестото:
1/2 кубче жива мая
500 г брашно
125 мл мляко
100 г масло
5 с.л. захар
2 бр.  яйца
щипка сол

За крема:
(или използвай домашен крем или готов пудинг по желание)
Още:
40 г шоколадови капки (парченца шоколад)
4 с.л сладко от кайсии

Започвам с направата на тестото. Шупвам маята в затопленото мляко, с една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. През това време пресявам останалото брашно и добавям отстрани щипка сол и останалата захар. Правя в средата кладенче и слагам шупналата мая.


Разбърквам на ръка или с миксер и добавям постепенно яйцата (на стайна температура) и мекото масло.


Прехвърлям тестото върху плота и доомесвам с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, но остане все така меко. Поставям в намаслена купа и покривам с кърпа /стреч фолио. Оставям на топло да удвои обема си за около половин час. 


През това време (или предварително) приготвям крема. Използвам крема от тази рецепта, тъй като е в повече, а обичам да намирам рецепти, които да се съчетават и да мога да намеря приложение на остатъците от продукти :) Вие може да използвате друг домашен крем или готови пудинги, както е в рецептата по оригинал, като може да добавите ядки или да замените шоколада с такива или пък плодове. 
След като сме приготвили и напълно охладили крема се залавяме с тестото. Разточваме го на правоъгълник с приблизителни размери 40 х 50 см и го намазваме с крема. 


Отгоре поръсвам с шоколадови капки или нарязан на парченца шоколад. 


Завивам на руло и режа на розички. Подреждам в тавичка и оставям да втасат за още около половин час. 

                        

Питките печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре - сложете лист алуминиево фолио. 


След като ги извадим от фурната ги глазираме с леко затоплено кайсиево сладко.



И докато в стаята се носи такъв аромат, ще ви е трудно да правите снимки без да ядете :)

 

Наложи се да извадя второ хлебче,


но и него го сполетя същата съдба. :)
Е, аз продължавам с похапването,  а на вас пожелавам прекрасен ден! :)

Ако харесвате рецептите тук, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в наградите на Блоговодител в линковете по-долу!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 18 април 2016 г.

Пиле Капрезе / Caprese Chicken Recipe


Хубавото на този понеделник е, че е почти към края си! И затова и вече започнах да се замислям какво да ви предложа за бърза и лесна вечеря, която да спретнете, щом се приберете у дома. Веднага се сетих за това супер бързо, вкусно пиле "капрезе", което приготвих преди около две седмици (не се притеснявайте, не го пазя от тогава ;)) Най-сетне успях да го вмъкна между великденските рецепти, с които ще ви засипвам и тази седмица. Но рано или късно трябва да успея да ги публикувам преди празниците, тъй като тогава няма да седна пред компютъра и пари да ми дават за това. (Добре де, зависи за каква сума говорим ...не съм чак пък толкова забогатяла) 


И така, да се върнем на тази рецепта, която ме вдъхнови да си направя мой вариант, в къде-къде по-скромни количества, но пък вкусът беше невероятен. Обожавам италианска кухня по това време на годината!  


И така, ето и самата рецепта, в моите скромни количества или използвайте оригиналната, за по-голям грамаж:
Необходими продукти: 
1 бр. пилешки гърди (1/2 пеперуда) 
100 г моцарела
две шепи чери домати
2 с.л. масло плюс малко олио
3 скилидки чесън
2-3 с.л. тъмен балсамиков оцет 
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. песто
сол / черен пипер
пресен босилек за поръсване

Започнах като разполових пилешките гърди, така че да си направя две по-тънки филета. Така си гарантирах по-бързото им приготвяне, че няма кой да ги чака, когато съм гладна. Овкусих с малко сол и черен пипер.


В малко тиганче разтопих една супена лъжица масло и сложих малко олио на око. Комбинирам двете мазнини, за да не ни прегори маслото. Овалвам филетата в малко брашно и запържвам до хрупкава и красива коричка от двете страни.  


Ако имаме останала загоряла мазнина и брашно в тигана, изваждаме филетата и я изхвърляме. Слагаме останалото масло, още малко олио и нарязания чесън. Загрявам на котлона (или направо във фурната, тъй като ще я ползваме). Прибавям филетата, завивам с фолио и пъхам във фурната на 180 градуса да се запекат до готовност. Отнема още около 15 минути. (Аз използвам малко чугунено тиганче, така че няма проблеми да ползвам тигана и във фурната.) 


След като месото е готово, прибавям нарязаните на половинки чери домати, овкусявам с подправки и слагам оцета. Запичам за още няколко минути, като отварям и разбърквам от време на време. След това слагам няколко парчета моцарела върху пилешкото и запичам още няколко минути, докато сиренето се разтопи.


Поднасям с малко песто и късчета или цели листа пресен босилек. Ароматът е просто неустоим!  Опитайте и вие!

 

Пожелавам ви много усмихната седмица, приятели! 
 ***
 П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...