вторник, 1 септември 2015 г.

Торта Къртичина / Mole Cake


Какво лято само! За човек, който няма думи да опише какво се случи, ще използвам завидно количество такива, но трябва да дам някакъв отчет за внезапното ми изчезване. Най-сетне, разгеле, след около пет годишни опити, напъни и множество проляти сълзи успях да сбъдна мечтата си да замина за скандинавските страни. Това не беше просто почивка, това беше едно завръщане "у дома", защото моето сърце винаги е било там! 





Вие не можете да си представите колко пъти съм събирала багажа за това пътуване, само за да се озова с куфара в ръце и пръст в г.., защото всички възможни катаклизми, проблеми и гадории, които можеха да се случат тия години, се струпваха баш тогава! Стигаше се до момент, в който самото наближаване на датите ме караше да се оглеждам честичко зад гърба.

След третата година се държах все едно вече ми е все тая дали ще стане (нищо, че куфарът все така си оставаше в коридора), сякаш за да заблудя съдбата и да стане от самосебе си. 
Чувствали ли сте се така?

Ето защо, сега, когато нещата се получиха, аз още не мога да повярвам....

Беше толкова вълшебно, пълноценно и обогатяващо преживяване, че имам чувството, че виждам живота около мен през супер нова видео карта - няма такава графика и такива цветове просто! :) 


Смятам да ви разказвам по-подробно на части в различни публикации, посветени на скандинавската кухня, която имах възможност да опитам..макар, че опитам не е най-подходящата дума! по-скоро унищожавах всичко, което имах по-пътя си :)

След голямото северно пътуване, се отправих към Холандия, прекарах известно време със сестра си и си направихме пътуване до Париж, за което вече ви разказах малко. Беше толкова забавно време, че дори фактът, че паднах по най-идиотския начин по стълбите в къщата й една сутрин, оставяйки ме не само с наранено достойнство (повярвайте ми), не ми развали настроението. Ама като ви казвам, че паднах, говоря за едно огромно падане от първото стъпало на втория етаж до последното, с липса на каквато и да е било грация, оставяйки ме да се чудя от къде тази моя пластичност да не знам къде ми е крака, къде ръката, къде...други неща, дето се казва. 






След като се прибрах, заминах на море, където отпразнувах и рождения си ден подобаващо за възрастта ми - с водни пързалки и мелба! Тук е моментът да благодаря отново на всички, приятели, които използваха всички възможни телекомуникационни похвати да ме издирят и да ми честитят празника - Остаряването never felt better! (Много мерси на Виолета Иванова, Мария Николова, Боряна Томова, Кирилка ЙордановаMilena KrushevaTzvety RoussimovaIlijana TimtchevaМима ПетроваLiliq DimitrovaIrena MaximovaНели ВасилеваElti , На Сашо Майка Му и всички други, които писаха на страничката) Моите приятели и роднини няма да ги споменавам - те са длъжни, аз как пиша и се обаждам за техните :))

И така след толкова много приятни емоции, последната хубава новина, която ме посрещна, баш като подарък за рождения ден е, че блогът ми е номиниран за най-добър блог за торти, в Годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител! Дали ще спечеля - не знам, но със сигурност се чувствам щастливка, че съм номинирана, защото и през ум не ми е минавало, че ще деля категория с такива невероятни и талантливи кулинари! 
По този повод, разбира се, нямаше как да не спретна една торта - напълно в тон с темата! Пък и си мисля, цяло лято ви оставих да сте фини на плажа, време е да се подготвим за идващите по-студени климатични условия, защото не искам да се разболеете и залинеете :)
Реших да спретна една много, ама много лесна торта, идеална за лятото - с много плод, в случая банани, много крем и повече от достатъчно шоколад - Торта "Къртичина".

Ето и рецептата:
За блата:
4 яйца
150 г захар
100 г брашно
50 г царевично нишесте
2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия



За крема:
300 мл течна сметана за разбиване
1 пак. фиксатор за сметана
5 с.л. пудра захар
100 г шоколад
1/2 пак. желатин (не е задължителен)
6 банана

Започваме с приготвянето на блата. Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг.


Бъркайки с миксера, прибавяме един по един и жълтъците. 
В купа смесвам какаото с брашното, бакпулвера, ванилията и нишестето. Прехвърлям цялата смес в сито и пресявайки постепенно, интегрирам съставките в яйчената смес.

                 

Изсипвам получената какаова смес в тавичка, която предварително е намаслена и съм сложила хартия за печене на дъното. Диаметърът на използваната от мен тавичка е около 24-25 см.


Пека блата в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около половин час или докато забита в него дървена клечка излиза суха.
Готовия блат оставям да се охлади напълно, след като го издълбавам в средата, оставяйки малък борд отстрани ето така:

              

С издълбаните трохи ще покрием тортата отгоре, затова ги заделяме в купа. 
Захващаме се с крема.


За целта разбивам сметаната с пудрата захар, и когато стане пухкава, добавям и фиксатора за сметана. Фиксаторът ще ви помогне достатъчно за стабилизиране на крема, затова може да използвате или него или желатин, но аз реших да се презастраховам и сложих и половин пакетче желатин (разтворен леко във вода и затоплен на водна баня според указанията на опаковката).

           

Към вече разбитата сметана прибавям и нарязания на ситно шоколад и разбърквам крема добре.


В издълбаната торта нареждаме целите банани, като аз пропуснах, защото се заплеснах нещо, но ви препоръчам да сложите малък пласт от крема и на дъното. Може също така и да сиропирате тортата с течност по желание, ако искате да е по-сочна. Аз следващия път определено така ще направя!



Разпределяме остатъка от крема отгоре

    
образувайки лек купол ето така.


Покриваме отгоре с трохите от блата, така че да заприлича на пръст. Все пак се казва торта "Къртичина", защото трябва да прилича на дупка от къртица.



За щастие, няма нищо общо с това на вкус, а е една много лека, лятна торта, която можете да хапнете без особени угризения, тъй като не е никак тежка.


Надявам се да ви хареса, а пък следващата рецепта е точно зад ъгъла, така че не затягайте коланите прекалено :)
Усмихната седмица, приятели!

P.s. Липсвахте ми!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 10 август 2015 г.

Шоколадов тарт с малини и карамел / Chocolate-Caramel Tart with Raspberries


Ама че хубаво лято! От един месец не съм се спряла да пътувам, а ако има нещо, което обичам повече от храната, то това е да пътувам и да опитвам нова храна :) За последния месец успях да сбъдна една от големите си мечти, а именно да направя голямо прекосяване на Скандинавието, а този уикенд успях да си разходя Д-то дори до Париж. И докато за първата ще ви разкажа подробно след като се прибера в България, за втората мога да ви споделя още сега, че бе изключително специално за мен преживяване. За първи път от много години със сестра ми хванахме пътя, далеч от половинките, семейството и всичко, и се отдадохме на some sister time together :)


Освен че се насладихме на приятните разходки сред чудесните ле паркове и льо забележителности на града, не пропуснахме да опитаме от местните специалитети - като кроасани, охлюви по бургундски, макаронс и чаша хубаво бяло вино.... на полянката пред Айфеловата кула :) 
Tout simplement divin! 

И защото знаете, десертите са ми силната страна ( и по-скоро слабото място :) , защото никога не казвам "не"), реших да проуча конкуренцията, за да "крадна" една-две идеи за предстоящите рецепти! 



Ех, вдъхновение да искаш в Париж!

 

И след като окото ми грабнаха сладките тарталети, се сетих, че имам точно такава рецепта за вас, която си чакаше реда от няколко седмици!
Приготвих я малко преди да замина, защото знаех, че няма да имам време да готвя тук, но не исках да ви оставям гладни и жадни, и то точно в сезона на прекрасните свежи и ароматни плодове :)
Затова днес ви предлагаме една наистина много лесна рецепта за шоколадов тарт с карамел и малини, последните от които произведени и набрани от най-добрия ми снабдител с качествени биопродукти Едноличен търговец "Баба ми" АД.


Уверявам ви...ще се насладите на един наистина, ама наистина богат на вкусове десерт!


А сега и ще се убедите, че освен лесна, тази рецепта е и донякъде мързелива, затова ще стане любима на по-практичните от нас :) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
240 г шоколадови бисквити (може и обикновени)
3-4 с.л. какао (по желание за по-наситен шоколадов вкус) 
Около 100 г масло
1/2 консерва сгущенка / дулце де лече
100 г шоколад
100 г течна сметана
малини

Започваме с направата на коричката. За целта използвах какаови бисквити с шоколадова заливка, но вие може да използвате всякакви. Ако използвате обикновени чаени бисквити, сложете повечко какао, а ако се спрете на моя вариант, можете да го пропуснете. 


Смелете бисквитите в блендер или ги начукайте в хаванче, може да използвате и стария метод с "разточването" им върху хартия с помощта на шише :) Няма значение от метода, важен е крайният резултат да са ситно смлени бисквити.


Харесва ми, че при избраните от мен бисквити има малко глазура, която помага още малко за влажността на крайната смес.  Така при мен трохите поеха само още около 100 г масло, но вие се подгответе с поне още 20-25 грама отгоре за всеки случай.
След като прибавим маслото, бисквитената смес трябва да бъде достатъчно влажна така, че да можете да оформите коричката на тартата, като я притискате към формичката с помощта на лъжичка или пръсти. (Сместа трябва да остане леко ронлива, но не и суха. Когато я стиснете в дланта си да остава във форма, и да не се разпада.)
Аз използвах формичка с размери 35 см х 12 см


Готовата коричка изпекох във фурната за около 10 минути на температура 180 градуса.
Коричката става по-пухкава и единна :)
Щом се охлади, я намазваме с половината консерва от карамела (сгущенката) и пъхаме за кратко в хладилника.


През това време приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлона, до степен на кипене. Махаме я преди да закипи и прибавяме начупения на дребно шоколад. Бъркаме, докато сметаната го разтопи и се получи плътен шоколадов сос. Оставете го съвсем за няколко минутки да се охлади, а след това го изсипете върху тартата.


Нареждаме отгоре малините..и `айде пак в хладилника :) 


Преди сервиране поръсете с пудра захар или какао!


Разрежете тартата, докато е още хладна, така че ще може да се насладите на постепенното отпускане на карамела и шоколада.


Блокчета неустоимо удоволствие от пластове - сладък карамел, леко горчив шоколад и завършек - свежи и тръпчиви малини!

Mmmm....Très Bien



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  

сряда, 5 август 2015 г.

Пухкава сладко-солена баница с крем и сирене / Fluffy Banitza with cream and cheese


Правилно четете ...това не ви е някаква обикновена баница с крема сирене. Не, това е пухкава баничка, с плънка хем от вкусен крем, хем и със сиренце! Комбинацията е повече от умопомрачително добра, а вкусът на това изделие ще ви накара да се опитате да скриете поне още едно-две парчета в чантата преди да излезете навън. 
Така де..не можех след тази дълга почивка да се завърна с нещо предвидимо и очаквано.:)  И без това ви оставих за доста време без нови изкушения и който отслабвал - отслабвал! 
И макар все още официално да не съм се завърнала на родна земя, което пак ще попречи да публикувам всички нови вкусотии, които успях да опитам, изуча и наготвя, то не можах да се въздържа да не ви представя тази лесна и бърза рецепта, с която може да изненадате близките си за закуска! 



И тъй като винаги гледам да си казвам както си е, веднага искам да уточня, че идеята за тази вкусотия не е моя, а на една дама от интернет пространството - Venetta. Бях видяла нейната идея за тази сладко-солена баница, но така и не намерих рецептата, дори и след запитвания и обстойни търсения.
И защото не съм позната сред хората с голямо търпение и склонност да чакам, особено щом ми влезе някоя идея в главата, накрая реших - какво толкова трудно трябва да има - Просто ще приготвя крем и плънка със сирене. Точно толкова лесно е, колкото и звучи, но за да се убедите вижте рецептата стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
олио за намазване
За крема:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1 яйце
За солената плънка:
Около 400 г сирене
3 яйца
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода

Започваме с направата на крема. За целта слагаме млякото със захарта на котлона и ги оставяме да заврят. През това време разбиваме брашното с яйцето.

                   

Прехвърлям част от млякото (докато е още студено), лъжичка по лъжичка, към брашнената смес, за да мога да я направя по-течна. Така става по-лесна за изсипване впоследствие.


Когато млякото тръгне да завира, изсипваме брашнената смес към млякото, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява за секунди. Прибавяме ванилията в готовия крем и дърпаме от огъня.


В друга купа набързо забърквам солената смес от натрошеното сирене с яйцата и шупналата в киселото мляко сода. ( Тук ще уточня, че количеството на солената плънка, както и на продуктите за нея, зависят изцяло от вашите предпочитания. Някои сирена са по-твърди, други по-сочни, яйцата може да бъдат по-едри, но като цяло е добре да получите текстура на паста, която да ви е лесно да разнасяте. Ако ви остане повече - ще я изсипете отгоре, ако е по-малко - винаги можете да забъркате още малко


Реших да направя баничката от наложен тип, но вие можете да изберете и друг вид.
За целта в подходяща тавичка, редувах през две кори за баница, от солената и сладката плънка, като започнах от солената. На тези пластове слагах олио на корите, като на тези с крем можете да пропуснете или един вид "избърсвах" четката.


И така редувайки - солено, сладко, солено до край през две кори. Използвах тавичка с размери 38 х 25 см, тъй като знам, че някои от вас ще ме попитат, но това определено не е оптималният размер на корите и вие можете да използвате каквато имате под ръка :) 


Накрая разпределих остатъка от солената плънка на последния пласт, като я разнесох хубаво на тънък слой. 


Пекох баничката в предварително загрята фурна на около 200 градуса, като след като се запече до златисто, покрих с парче фолио отгоре, за да не прегаря последния пласт. За около половин час вече беше готова тази невероятна вкусотия, наподобяваща пухкав тутманик, съчетаваща идеално солената плънка с тази на ароматния ванилов крем.


Сигурна съм, че ви хареса! 
***
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...