петък, 17 април 2015 г.

Бъркана торта / One Bowl Cake


Много поводи, много празници, много чудо! Затова и правенето на торти ми стана ежедневие, така че не се учудвайте, ако ви залея с такива рецепти в следващите дни! Обещавам ви обаче всяка да е от вкусна по-вкусна, а пък днешната рецепта е и лесна. Лесна като детска игра! 
Именно затова реших, че ще е идеално да я посветя на един специален празник и на едни прекрасни хора, а именно първия рожден ден на сладуресто-дундурестия Марти, детенце на моите приятели Марето и Емо. Красиви, сърдечни и нежни един към друг хора, както и към приятелите си, сред които се радвам да бъда и аз. :)



И тъй като рано или късно, родителите се заобикалят предимно с хора, които имат деца, намирам за много сладко, че съм част от тези празници, макар и "моето" да е малко по-пораснало, но само на външен вид :)

Ами как да кажеш не. Има торта, има балони и най-вече възможност да си поиграеш на воля с всички възможни игри и играчки, без някой да ти мята осъдителни погледи. :) 


И така, както компанията се множи и се появяват повече малки копия, трудно можеш да си представиш, че това представляваха онези хлапета от градинката, които си правеха жане за бира и мъкнеха китари нагоре-надолу :)

Но стига всяко хлапе да бъде възпитано в правилната музика, аз съм повече от съгласна мембърите на бандата да се увеличават!

И така, както говорим за бебета, които знаете са сладки, сладки води към десерти, десерт ни води към торта и ето вече говорим за днешната рецепта. Тази рецепта е специална, тъй като ми бе пратена от читателка на блога - Елвира Дякова. Тя ми писа и изяви желание да сподели с мен стара семейна рецепта: 

"Вашите торти са истинско изкушение,а и не са просто торти,а в тях има интересни съставки и кремове които за мен са изкушение,а не просто нишесте например!

Искам да ви предложа,само ако искате,да ви изпратя рецепта от моята баба за "Бъркана торта" А на вас ще оставя да изберете с какъв блат да я направите и как да я украсите,защото украсите ви са много оригинални! Много е вкусна и от заглавието се разбира,че е нетрадиционна,ужасно сладка е.....божествена!...И много бих се радвала рецептата на моята баба да радва и други хора,а и като я опитате у дома ще се убедите че е ужасно вкусна! Когато и да я направите ще се радвам,да я видя във сайта,защото всичко е толкова красиво описано и направено и стъпка по стъпка,че само докато гледам и чета огладнявам."


След тези думи как да не уважа желанието й, още повече, че тази торта е идеална сега, когато всеки се чуди какво да направи с останалите козунаци и иска да ги преобразува в някакъв десерт. Ето го! Не търсете повече! Тортата наистина е елементарна за правене и съм сигурна, че можете да я направите с почти всичко. Аз я правих два пъти, в оригиналната рецепта на Елвира (с шоколадов крем) и бял вариант, като вместо блат използвах едни несполучливи десертни кифлички с крем. Затова и запазих крема бял. Е, няма да ви лъжа, ако ползвате блатове е по-вкусно! Но пък у дома се намериха и наистина големи фенове на тази торта! И така, преди да премина към рецептата, искам да благодаря на Елвира още веднъж за изпратената рецепта и се надявам моят вариант да й хареса!

Необходими продукти:
1 блат за торта (например тази
200 г орехи
1 кутия обикновен локум
1/2 кутия лимонови резенки

За крема:
700 мл прясно мляко
7-8 с.л. захар
4 с.л. брашно
3 жълтъка
1-2 с.л. какао

За глазурата:
3 белтъка
200 г пудра захар
1/2 ч.л. оцет

Първата стъпка е да нарежем блата на парченца. Както казах, аз използвах сладки кифлички втория път, когато и реших да снимам стъпка по стъпка, но определено смятам, че с блат е много по-вкусно. Можете да използвате блат от ваша любима рецепта или съм ви предложила един по-горе, за пример :)


Нарязваме локума и лимоновите резенки  и ги прибавяме.


Прибавяме и счуканите орехи. Можете да сложите парченца шоколад, стафиди или друга сладост по желание. Заливаме с направения от изброените продукти крем. Крема приготвяме по следния начин: Слагаме млякото и захарта да кипнат на котлона. През това време разбиваме жълтъците с брашното и какаото. Може да добавите една-две лъжички от млякото, за да получите по-рядка смес, която да ви е лесно да изсипете към млякото, когато тръгне да завира. Прибавянето на яйчената смес към топлото мляко трябва да става на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Бързо след това кремът се сгъстява, а тогава е и готов. Изсипваме крема при нарязания блат.

                     

Елвира прави тортата във форма за торта с махащ се борд. Аз реших да я изсипя в купа, за да стане във формата на купол. Прибира се в хладилника за да стегне.
За да съм сигурна в стабилността на тортата в тази форма, наредих един пласт от пухкави бишкоти на дъното.



Украсяваме тортата с разбитите със захарта и оцета белтъци. Елвира предлага да поръсите и с малко разтопен шоколад на ивички. Аз обаче реших да изпробвам новата си джаджа - горелка!


 Получиха се наистина много ефектни и красиви шарки.


В разрез тортата не бе чак толкова впечатляваща, колкото в шоколадовия й вариант от блата и крема, но пък самият факт, че не се задържа, говори сам за себе си :)


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

 





понеделник, 13 април 2015 г.

Торта с моркови и маскарпоне / Carrot Cake with Mascarpone Frosting


Честито Възкресение Христово, скъпи приятели! Бъдете живи и здрави, обичани и щастливи и споделяйте любовта и радостта с хората около вас! Нека магията на този празник ни подсети да бъдем по-добри, търпеливи и внимателни един към друг. Да се радваме на моментите със семейството и да не пропускаме възможност да сторим нещо мило,  дори за непознати! 
Да не пропусна да честитя имения ден и на всички празнуващи на Великден, тъй като и аз си имам един такъв в семейството, така че няма как да не ви уважа! 


Вторият ден от празника е, и макар на някои вече да им е писнало от козунаци и яйца, аз не мога да не похваля талантливата и неуморна българка, която при наличието на все по-голям избор от готовите продукти в магазините, намира време и желание да спази традицията и да направи я козунак, я да боядиса яйца, я и двете, че и нещо друго като бонус. Голяма работа сте дами! На такива красоти се нагледах тази седмица по кулинарните групи, че мога само да кажа едно голямо "браво".  И за да не се обидят господата-кулинари, тъй като има и много такива, които бяха вече похвалени от половинките си, снимани и документирани, и за тях едно голямо "браво".

Моят първи ден от празника премина по масите (за радост, никой не падна под тях), семейната трапеза не бе богата, но пък не липсваха нито козунаците, нито яйцата. Тази година нямах много време да правя специална украса на яйцата, затова се спрях на бърза и лесна такава.



Едни от тях украсих с пеперуди,



други направих на шарени пиленца. (Установих, че май съм прекалила с гледането на Ru Paul`s Drag Race, защото станаха твърде Extravaganza eleganza :) 




А трета част бяха украсени набързо, та да не ни е жал, че ще паднат първи в бой :)  





И така, защото съм сигурна,  че имате достатъчно козунаци и яйца у дома, днес аз ще ви предложа малко разнообразие от най-популярните храни тази седмица, но все така тематично. Една наистина супер вкусна торта с моркови. Отново рецепта, която правя за първи път, но със сигурност ще се прави по-честичко. Различна торта, която ще се хареса на всеки, който обича сочните, богати на вкусове торти..... и маскарпоне. Едва ли може да има по-изкусителен крем от този с маскарпоне!:)



Но за да се убедите сами, вижте и рецептата:

Необходими продукти:

За блатовете:
4 ч.ч. рендосани моркови*
1 ч.ч. счукани орехи (пекан)
1 ч.ч. стафиди (аз използвах микс от стафиди и ананас)
1 1/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
4 бр. яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода

щипка сол



За крема:
250 г маскарпоне
200 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
150 мл сладка сметана за разбиване
1 ч.л. фикс за сметана
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

Още: 
цветен марципан
копър

* ч.ч. = 200 мл

Започваме приготвянето на блатовете с рендосването на морковите. 


                           
След това в два отделни съда слагаме яйцата и сухите съставки - пресято брашно, сол, бакпулвер, сода  и канела:


След като сме приготвили повечето продукти да са ни под ръка, се захващаме със същинската част. В купа слагаме захарта и олиото.


Започваме да разбиваме с миксер, докато захарта се разтвори, а след това прибавяме половината от брашнената смес. Продължаваме да разбиваме, като започваме да прибавяме едно по едно яйцата, редувайки с още от брашното.

                

Получаваме смес с консистенцията на гъсто кексово тесто. Започваме да прибавяме последователно останалите съставки. Прибавяме напоените в малко течност стафиди. Аз замених по-голямата част от стафидите със ситно нарязан ананас от консерва. Според мен той допринесе още повече за лекотата и сочността на тортата.


Сложих и една-две супени лъжици от сиропа от консервата.


Прибавяме смлените орехи. Тъй като рецептата, която модерирах е американска, реших да използвам оригиналните орехи-пекан, които имат по-различен и специфичен вкус. Вие обаче спокойно можете да ги замените с обикновени.


Прибавяме част от морковите и стафидите. Сместа е доста голяма и гъста, така че трябва да разбивате постепенно и внимателно.


Готовата смес разпределям в две тавички, застлани с леко намаслена хартия за печене. Диаметърът на тавичките е около 25-26 см. 


Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато забита в блата дървена клечка излезе суха. Готовите блатове изваждаме и охлаждаме върху решетка.

За крема се спрях на тези два продукта:

                       

Разбърквам сирената, към които прибавих ванилията и няколко капки лимонов сок.
В отделна купа разбих течната сметана с пудрата захар и фиксатора, докато стане на сняг. След това смесваме двете смеси.


Аз използвах неподсладена сметана, и според мен половин чаена чаша пудра захар бе достатъчна за да запази крема свеж и лек. Ако обичате обаче по-сладко, можете да увеличите количеството захар.

Сглобяваме тортата като разпределяме половината крем между блатовете, а с останалата част измазваме тортата отвън.


Украсих тортата с морковчета, направени от оцветен с хранителна боя марципан и няколко малки късчета копър.


Нямахме търпение да се насладим на парче от тази вкусотия :) Оказа се, че едно даже ни е малко :)

Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” -  https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



Надявам се и на вас да ви хареса, както и на нас! Все пак, какво по-хубаво от сладките почивни и празнични дни :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!   


сряда, 8 април 2015 г.

Козуначени зайчета за Великден / Sweet Easter Bunnies Recipe


Миналата година по това време с дядо ми се радвахме на пухкавата компания на няколко домашни зайчета. Той знаеше, че много обичам беличките ( каква проява на расизъм от моя страна) и винаги ме уведомяваше, щом бройката им се увеличи. 

Много неща се промениха от тогава и макар загубата на зайчетата да не е най-голямата, която усетих тази година, винаги ще си спомням  с усмивка, за прекрасното, слънчево и топло ( повтарям : слънчево и топло) предвеликденско време, което прекарвах с дядо, в опит да не задуша някое зайче от гушкане. 

Сега поне имате обяснение каква е тая заешка любов, която ме е подхванала и не се спирам, но спомените ме носят натам. Затова и днес ви представям още едни вкусни дългоухковци, които съм сигурна, ще донесат усмивки не само на детските лица.


И след като вече ви предложих да опитате от тези постни дундьовци, сега ви предлагам един нов начин за оформяне на тестото. 

И този път рецептата е за козунак със заквасена сметана, която ви представих тук. Там ви бях казала, че заделих третата част за направата на именно тези зайчета, като от него направих общо три по-големи такива. Вие, разбира се, можете да решите да направите по-малки или пък един голям заек - възможности всякакви. И тъй като рецептата за тестото ще намерите в линка, ето и самото ръководство за оформянето:

Разделяме тестото на части ( при мен общо три). Взимаме едно от топчетата и разточваме леко на овал. Правим разрези с нож ето така,  като след това леко разделяме встрани оформените парченца.


Поставяме очи от стафиди и носле от червена боровинка, рисуваме мустачки с остър нож, а на мястото на коремчето поставяме плод от кайсия ( аз използвах от компот). Можете да замените плода с друг или пък с варено яйце.


Нареждаме зайчетата в тавичка, оставяме на топло леко да бухнат и печем след това в затоплена на 180 градуса фурна до златисто :)


Поръсваме с пудра захар за още сладост :) 


Светли празници, приятели!

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...