петък, 15 август 2014 г.

Торта "Малинова целувка" / Raspberry Kiss Cake

  

Още щом видях тази украса на един сладкиш, докато си търсех нещо в нета, се влюбих в нея. Толкова е сладурска, че просто си казах "това трябва да го направя". Дълго време търсих тези мини маршмелоу бонбони и тъй като не успях да ги намеря из българските магазини, бях решила да купя от големите и да ги нарежа. Вече бях пробвала такъв вид украса и мога да кажа, че се получава чудесно. За мой огромен късмет обаче прекрасната ми сестричка ми изпрати точно тези малки бонбонки, директно от Холандия, и успях да я направя с оригиналната украса.
Вкусът на тортата е изцяло моя импровизация, но се получи чудесна хармония между вкус и цвят :) 

 

Комбинирах пухкави пандишпанени блатове, нежен крем с лек цитрусов вкус, малиново сладко (може да използвате и желе) и тънък пласт сметана.

Тъй като бе експериментална торта, а пък и цялата трябваше да я покрия с бонбонки, се спрях на мини размер от 16 см в диаметър. Оказа се повече от достатъчен, защото макар и тортата да е малка, тя е височка и доста богата на вкус.



Време е да премина и към самата рецепта, като започнем със списъка с необходими продукти:
За блатовете:
2 бр. яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 ванилия

За крема:
1/2 доза от този крем 
половин грейпфрут

Още:
80 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 бурканче малиново сладко / желе
бонбони маршмелоу 

 

Блатовете приготвяме като разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта до получаването на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксер, прибавяме един след друг жълтъците. Накрая, пресявайки постепенно и бъркайки с бъркалка на ръка, бавно интегрираме и брашното и ванилията. 

 

Изсипваме сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 15-16 см (от тези за еднократна употреба, купих ги от "Джъмбо"), които леко сме намазнили. Аз изрязвам винаги и кръг от хартия за печене, който слагам на дъното на тавичката, като също го подмазвам с олио, и ми помага много за по-лесното отделяне на блатовете от тавата.

Печем блатовете на 150-160 градуса. Тъй като са малки, стават за броени минути, така че ги наблюдавайте. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а след това разрязваме на две.

Крема приготвям по дадената рецепта, но само половин доза. Кремът е много вкусен, така че можете да си приготвите пълна и да изядете останалата половина с лъжица, докато е още топъл (както правя аз). Тук обаче замествам портокала с грейпфрут. Капвам и няколко капки от сока на плода в млякото с цел да засиля лекия цитрусов аромат. Ако не ви допада вкусът на грейпфрут, можете да го замените с лимон или пък портокал.


Докато оставяме крема да се охлади, разбиваме сметаната в отделна купа.
Преминаваме към сглобяването на тортата. За целта, използвайки еднократен пош или по-здрава торбичка с изрязан връх, шприцовам сметанов кръг около края на блата. Правя го на два или три пласта, образувайки нещо като кладенче. Намазвам с хубаво малиново сладко,


 а отгоре изсипвам и част от крема. Накрая "затварям" с едната половинка от блатовете. По този начин процедирам докрай.


С останалата сметана измазвам тортата отвън, което ще ми помогне, да залепя бонбонките.


Дори и да нямате от този размер, можете да се спрете на много различни видове украса с този тип бонбон или пък да вземете ножица и да направите малки бонбонки:


И в заключение няма да ви убеждавам колко нежна и пухкава е тортата, колко прекрасна комбинация се получава от тези два вкуса - малини и млечно-цитрусов крем.

 

Ще оставя, както и друг път, снимките сами да ви говорят:




четвъртък, 14 август 2014 г.

Панирани пилешки хапки с кокос и сос от майонеза и манго / Coconut Crunch Chicken Strips and Mango Dipping Sauce


Дойде време и за тази рецепта! Идеално време  - лятно време. А кога повече би ни се усладил свежият дъх на кокос и манго, ако не сега. Иначе рецептата е подходяща по всяко време, в което ви се хапва нещо бързо, лесно и свежо. Аз ги приготвих преди месеци, но все си чакаха реда в черновите. Днес реших, че моментът най-сетне е дошъл и е време да намерят мястото си в блога.
Наистина много успешна рецепта и любителите на по-традиционните вкусове да не се плашат - няма нещо в тази рецепта, което да не се хареса и на най-претенциозния вкус. 

 

Мангото освежава соса, но в никакъв случай не бих казала, че го "вкарва" в категорията : сладки сосове. А кокосовите стърготини са идеален начин да замените хлебните трохи при панировката.
Ако решите да си спестите пърженето и да ги опечете във фурна - погрижете се да ги залеете с малко олио / зехтин.
Друга алтернатива е да изпържите хапките в малко кокосово масло, което е изключително полезно за готвене, а пък все по-често са намира в магазините, което може само да ме радва.


Но без повече бавене, ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
400 гр пилешки гърди (една пеперуда)

За маринатата:
200 мл прясно мляко
лимонов сок

Подправки:
лют червен пипер
черен пипер
сол

Панировка:
2 яйца
кокосови стърготини

За сос манго:
половин манго
половин кофичка майонеза
3 с.л. лют кетчуп / пипер
щипка чесън на прах
1 ч.л. мед
няколко капки лимонов сок
къри

Нарязваме пилешките гърди на жулиени, ленти, хапки или каквото там ви е удобно за похапване :) Важното е да са приблизително еднакви по размер, за да им отнеме еднакво време за готвене :)


Сложете месото да се маринова в млякото, заедно с няколко капки пресен лимонов сок, за около час в хладилника.

Когато времето изтече, отцедете млякото и добавете подправките, като разбъркате хубаво, за да могат да се разнесат равномерно по месото.


Можете да добавите разбитите яйца към тях или да ги оставите в отделна купичка, където да ги потапяте в тях, преди да ги овалвате в кокоса. Кокосовите стърготини също изсипете в чиния, в която ще ви е удобно да овалвате парчета месо преди пърженето им.


Пържим хапките в тиган със силно загрято олио / зехтин до получаването на красив златист цвят.


Соса - Дип приготвяме отново много лесно : Пасираме мангото на нежен крем, а след това прибавяме майонезата и останалите подправки. 


Опитвайте соса и се опитайте да го пригодите според вкуса си. Според мен няма рецепта за идеален сос - някой обичат по-люто, други - по-сладко, трети - по-кисело. Хубавото на домашно приготвената храна е, че винаги отразява само вашия вкус :)


Сервирайте горещите хапки с купичка от прекрасния, нежен, плодов и леко пикантен сос, и се насладете на този невероятен летен вкус:)


Сигурна съм, че ще останете очаровани :) 
Добър апетит!

петък, 8 август 2014 г.

Перфектната детска торта: Торта "Дъга" / The perfect kids' Birthday cake: "Rainbow cake"



Ако има торта, която е най-подходяща за детски празник, то това безспорно е прекрасната торта "Дъга". Ако има някой, който може да я направи да изглежда още по-детски и забавна, то това съм аз, защото в мен детето нито дреме, нито си играе, а направо щурее наляво и на дясно и се опитва да сътвори всякакви радости за окото и небцето.


И до ден днешен сред нещата, които ме карат да се усмихвам са балоните (много разтоварващо да си ги подаваме с любимия от единия до другия край на стаята, обсъждайки междувременно някой "възрастен" въпрос), сладоледите (които намирам за една от основните хранителни групи) и анимационни филмчета, които уж замаскирайки истинската реалност, успяват все пак да ни покажат най-важните неща в живота!



И освен в любимите ми книги, смятам, че едни от най-красивите любовни истории съм срещала именно в анимациите:



И макар доста поразкрасени, не означава, че пропускат да ти кажат истина или две за сложните взаимоотношения между хората:

Едва ли ще мога да обхвана всички прекрасни цитати и моменти, останали завинаги в главата ми след (е, да сме честни  поредното) гледане на дори едно от тези филмчета. 

Освен чудесните сюжети, обожавам и музиката от филмчетата, и преди да съм запяла Let it Go и да ви се прииска да си направите сепуку, ще споделя с вас, че едно от най-хубавите преживявания от тази година бе именно вълшебният симфоничен концерт "Мюзикълите на Дисни", който се състоя в зала "България" този февруари.


Освен горепосочената песен, аз и цяла зала малки и пораснали деца се насладихме на знаковите мелодии от "Тарзан", "Малката русалка", "Цар Лъв" , "Красавицата и звярът", "Аладин" и други.

И тъй като съм почти сигурна, че такъв концерт ще има в бъдеще, ви го препоръчвам с две ръце ( държащи сладолед) :) 



Ех, този сладолед! Толкова го обичам, че отдавна исках да направя торта с такава украса. Не беше нужно самата торта да е сладоледена, но поне да изглежда такава. И така, не помня от кога бях купила тази кутия с вафлени фунийки (купих ги от Кауфланд) и си седяха мирно в шкафа, като се убеждавах, че ще дойде ред и на тази торта. 

Обаче все не си намирах повод да я започна. Може би  защото си мислех, че ще ми отнеме много време самото декориране. Не се оказах права, тъй като цялата торта, барабар с всички цвъцки и туфки, ми отне не повече от няколко часа. Ето още една причинa да ви поканя да се опитате да я направите за предстоящ детски рожден ден. 
И тъй като до моя рожден ден остават броени дни, реших "да се изненадам" с една пробна торта :)  

И без това съм почти сигурна, че едва ли ще ми се прави торта за мен на самия ми рожден ден, вместо да избера да правя нещо значително по-интересно!

Ето защо, Митко е установил традиция у дома, която повелява през целия август месец да се празнуват Люсенските празници или иначе казано един много, ама много дълъг рожден ден :)


 
И може да няма подаръци всеки ден, но определено е забавно да получаваш целувка и пожелание "Честит Рожен Ден" в 30 последователни дни!!!

И макар животът ми да не е приказка, със сигурност мога да заявя, че у дома имам човек, който ме кара да се чувствам като принцеса всеки ден!


И след това доста дълго въведение, ако все още ви са останали сили да четете, идва време и за самата рецепта. Рецепта за торта "Дъга" съм виждала много, все различни, но аз реших да направя свой собствен вариант, който се базира на любимата ми торта "Рафаело".


Мога да кажа, че това значително опростява тортата и я прави доста по-евтина откъм продукти, но за мен - и по-вкусна. Но ето ги и тях:

Необходими продукти:
За блатовете:

7 яйца
1 ч.ч. захар (200 мл)
1 ч.ч брашно


За крема:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (397 г)
250 г краве масло на стайна температура
100 г кокосови стърготини (по желание)
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване

Още:
6 бр. вафлени фунийки за сладолед
6 броя хранителни (по възможност естествени)  боички


Първа стъпка в приготвянето на блатовете е отделянето на жълтъци от белтъци.


Разбиваме белтъците със захарта на хубав, лъскав сняг:


Продължавайки да разбиваме с миксер, добавяме един по един и жълтъците:


Накрая, като разбъркваме внимателно с телена бъркалка, прибавяме пресятото брашно, бавно, така че да се поеме хубаво в сместа: 


Разделяме сместа на шест равни части (при мен излизаше около един препълнен черпак) в шест купички.

 

Всяка част оцветяваме в отделен цвят - жълто, оранжево, червено, синьо, зелено и лилаво.


Едва ли трябва да ви казвам, че за целта ви са необходими само 3 основни цвята - жълто, червено и синьо, така че да можете да направите и останалите.


Готовите смеси изсипваме в тавички ( използвам тези алуминиеви, 20 см в диаметър), леко намазнени, с парче хартия за печене на дъното. Печем ги в предварително загрята фурна, на 150 градуса. Отнема само няколко минути :)


Докато блатовете се охлаждат, започваме да приготвяме крема. За целта маслото трябва да е размекнато на стайна температура.


Разбиваме го на пухкав крем заедно с кондензираното мляко. В друг съд разбиваме и сметаната.


Прибавяме около четири пълни супени лъжици сметана към маслената смес,


така че да стане по-пухкава, ето така:


Останалата част от сметаната приберете в хладилника, нея ще използваме за украсата,  като я оцветим и шприцоваме върху вафлените фунийки:


От така направения пухкав крем заделям една малка част, може би колкото чаена чаша, за измазване на тортата. А към останалата прибавям кокосовите стърготини (Като и от тук заделям една пълна шепа за да поръся тортата отвън)


Започваме сглобяването на тортата, като редим блат и крем и така докрай:


Препоръчвам леко сиропиране на блатовете с малко подсладено прясно мляко, но това е въпрос на желание, затова и оставям на вас да решите, дали ще искате по-сухичка или сочна торта:


След като сме сглобили тортата, измазваме отвън със заделения предварително крем. Направете леки разрези на местата, където смятате да поставите фунийките, така че да се закрепят по-сигурно.


Следващата стъпка е да оцветим сметана, отново същите шест цвята и да шприцоваме във фунийките:


Останалата част от украсата е въпрос на избор и, разбира се, фантазия:



Направете своя собствен вариант на тази весела и пъстра торта "Дъга" и донесете радост на любим човек:


И дори не мислете за диетата, не е моментът да броите калории с такава торта :




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...